Diferentele dintre formatele foto JPEG si RAW

Astazi voi incerca sa va explic care sunt diferentele dintre formatul RAW si JPEG, ca sa puteti alege formatul potrivit in situatia potrivita.
Ce este RAW ?
Formatul RAW este un container care contine toate datele captate de sensor (metadata), fara nicio modificare si fara niciun profil de culoare. Aceste date pot fi modificate cu usurinta in softuri de editare foto iar rezultatul este cu mult peste JPEG ca si calitate. Formatul RAW poate avea mai multe extensii, in functie de producatorul camerei foto:
NEF = Nikon
CRW, CR2 = Canon
RAW, RW2 = Panasonic
PEF, PTX = Pentax
ORF = Olympus
SRF, SR2 = Sony
DMG = Adobe
Ce este JPEG ?
Formatul JPEG face parte din categoria formatelor lossy. Aceste formate sunt facute pentru comprimarea datelor, de cele mai multe ori pentru comprimarea cat mai eficienta a datelor se apeleaza la algoritmi care renunta la cantitati mari de date, deoarece acestea nu pot fi percepute cu usurinta de ochiul uman.
In “goana” dupa spatiu cat mai mic, algoritmii folositi in encodarea JPEG arunca cantitati mari de nuante, detalii ce pot duce la alterarea produsului final.
Va recomand ca intotdeauna sa folositi “JPEG Fine” pentru cel mai bun rezultat.
Atentie.
Fiecare producator are algoritmi diferiti pentru encodarea JPEG, in concluzie rezultatele vor fi diferite chiar daca se va poza aceeasi scena.
Ce format e bine sa folosim ?
In cele mai multe cazuri formatul JPEG este sufficient de bun insa sunt momente in care avem nevoie de RAW pentru capturarea unor momente unice.
Trebuie sa stiti ca formatul RAW, chiar daca consuma spatial pe card, poate fi editat foarte usor, iar rezultatele va vor face sa va simtiti ca niste adevarati fotografi profesionisti.
RAW este un format pe care trebuie sa-l folosim. Nu lasati totul pe mana procesorului camerei foto.
Implicati-va mai mult, trageti RAW si nu veti regreta!


 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. si la telefoane se petrece acelasi lucru .?? am un htc cu camera de 8 mg si am vazut ca face 2 foldere in care pune pozele cele ,,originale,, de 115 KB format jpg si in celalalt aceleasi poze dar au o dimensiune mai mica 7,9 KB si acelasi format jpg.

 2. Felicitari!
  Chiar asteptam un astfel de tutorial

 3. iris: si la telefoane se petrece acelasi lucru .?? am un htc cu camera de 8 mg si am vazut caface 2 foldere in care pune pozele cele,,originale,, de 115 KB format jpg si in celalalt aceleasi poze dar au o dimensiune mai mica 7,9 KB si acelasi format jpg.

  Cele mici sunt thumbnails, nişte poze de mici dimensiuni pentru afişarea rapidă în galerie.
  În caz că vrei să vizualizezi o poza faci tap pe thumb si îţi deschide poza.
  Dacă ar fi să afişeze din prima poza ţi-ar mânca ram-ul imediat.

 4. Pentru o comparatie mai obiectiva, poate ca era bine sa nu fi aplicat efectul sharpness pe varianta RAW, sau sa fi setat aceeasi valoare si pentru jpeg. Oricum, chiar si asa diferentele sunt evidente. Nici nu are cum sa fie altfel, pentru ca datele brute, de la senzorul digita, sunt memorate pe 16 biti ceea ce inseamna ca fisierul are 65.536 nivele de luminozitate, spre deosebire de jpeg care e pe 8 biti, respectiv 256 nivele de luminozitate. Ma intreb daca sunt si camere video care pot inregistra intr-un format similar, desi, in acest caz, fisierele rezultate ar fi de dimensiuni monstruase…

 5. Salut Cristi am o problema cu site-ul meu. Eu il pot accesa si merge brici pe subdomeniul lor, dar cand am pus domeniul meu pe ip-ul lor nu merge am ales Host A apoi am incercat si Cname si am pus adresa initiala adica subdomeniul de la host si tot nu merge. Cand adaug in bara de adrese ip-ul site-ului meu apare eroarea Account unavailable

  Maybe account have been moved, deleted, suspended or not activated yet.

  The requested resource could not be found but may be available again in the future.

  Cum pot remedia problema? adresa, dns-ul care este peste acest ip merge super bine, dar ip-ul ba.

 6. Ce aplicatie ai folosit pentru editarea imaginilor ?

 7. Adrian Gudus a zis

  SilviuT: Ce aplicatie ai folosit pentru editarea imaginilor ?

  Daca nu derulai tutorialul, urma sa afli!

 8. SilviuT: Ce aplicatie ai folosit pentru editarea imaginilor ?

  Softul se numeşte ViewNX, este softul care vine în cutie cu camerele Nikon.
  Se găseşte la download pe site-ul de suport Nikon.

 9. Nu stie nimeni sa ma ajute…

 10. Albert: Salut Cristi am o problema cu site-ul meu. Eu il pot accesa si merge brici pe subdomeniul lor, dar cand am pus domeniul meu pe ip-ul lor nu merge am ales Host A apoi am incercat si Cname si am pus adresa initiala adica subdomeniul de la host si tot nu merge. Cand adaug in bara de adrese ip-ul site-ului meu apare eroarea Account unavailable

  Maybe account have been moved, deleted, suspended or not activated yet.

  The requested resource could not be found but may be available again in the future.

  Cum pot remedia problema? adresa, dns-ul care este peste acest ip merge super bine, dar ip-ul ba.

  Că să te pot ajuta trebuie să te înţeleg.
  Specifică clar ce ai făcut, de unde ai hosting, unde ai ţinut site-ul până acum, etc.
  Pe hosting shared IP-ul este folosit în comun pentru mai multe domenii.

 11. romeo: Pentru o comparatie mai obiectiva, poate ca era bine sa nu fi aplicat efectul sharpness pe varianta RAW, sau sa fi setat aceeasi valoare si pentru jpeg. Oricum, chiar si asa diferentele sunt evidente. Nici nu are cum sa fie altfel, pentru ca datele brute, de la senzorul digita, sunt memorate pe 16 biti ceea ce inseamna ca fisierul are 65.536 nivele de luminozitate, spre deosebire de jpeg care e pe 8 biti, respectiv 256 nivele de luminozitate. Ma intreb daca sunt si camere video care pot inregistra intr-un format similar, desi, in acest caz, fisierele rezultate ar fi de dimensiuni monstruase…

  Sunt şi camere video care pot filma RAW, din păcate costă foarte mult şi sunt folosite doar în cinematografie. Red epic şi Arri alexa sunt cele mai bune exemple, din păcate nu te lipeşte de ele fără 15.000-20.000 de euro.
  Pentru amatori tocmai ce-a ieşit o versiune beta a firmware-ului Magic Lantern, acesta permite filmare RAW pe Canon 5D Mark3. Imaginile sunt superbe însă ai nevoie de carduri super rapide deoarece datele vin în cantităţi foarte mari.

 12. salut baieti va rog sa faceti tutoriale despre windows 8.1 Enterprise Preview abia s-a lansat si ce vine nou bafta in continuare

 13. Nu stiu daca e permis sa pun linkuri aici, am hosting gratuit de 100 GB banda lunara si 10 GB spatiu ( mie nu-mi trebuie mult, imi este suficient chair se misca foarte bine pentru un hosting free as putea spuen ca, concureaza clar cu cele cu bani de 2, 4 5 euro ) in CPANEL in dreapta am IP Address: 93.188.160.55 servername si server ip. Dar am gasit un domeniu gratuit si nu pot sa pun domeniul meu pe acest ip deloc, pentru ca imi spune account unavailable. Nici Forward nu pot sa fac sau mai stiu eu ce. Probabil nu o fi bun hostingul. Oricum daca dau ping la adresa mea raspunde fara nici un fel de problema 2 ms sau 1 ms fara nici o pierdere de date, deci totul e prefect. Cer teste ca nu pot sa pun acel domeniu gratuit pe acest ip, am ales host A si alte optiune dar nimic. Sa fie eroare de la hosting? Sau trebuie sa fac eu un artificiu ceva? Nu am configurat bine?

 14. Pe serversfree.com am facut contul au Php 4 si multe altele.

 15. Adrian Gudus a zis

  Anonim: salut baieti va rog sa faceti tutoriale despre windows 8.1 Enterprise Preview abia s-a lansat si ce vine nou bafta in continuare

  Un astfel de tutorial exista deja. Foloseste cauta de cautare din dreapta sus pentru a gasi tutorialul

 16. Multumim Cristi pt sfaturile tale, apreciez mult pe cei ca tine, care invata si pe alti din ceea ce stiu nu nu tin doar pt ei. Parerea mea e ca RAW-ul e bun doar pt cine vrea sa editeze si sa corecteze pozele, cine doar pozeaza din cand in cand pt uz domestic, nu cred ca merita investitiile…..Eu folosesc Nikon D7000 si D5000 carduri rapide de cate 16 GB si am un pc destul de bun de la Dell cu procesor i7 , 8gb rami…. si sincer ar mai fi mult de investit. Apoi degeaba muncesti si editezi pozele, sunt persoane care nu vad nici un fel de diferenta, am intalnit multe cazuri.
  Felicitari pt modul in care expui un tutorial, meriti rangul de Guru.

 17. Robert Gabriel a zis

  Sa vedeti ce minuni ies in Lightroom:)

 18. Modificand poza in raw o poti pastra la aceasi calitate si in jpg? Cum beneficiezi de calitatea raw accesibila tuturor.

 19. Albert: Nu stiu daca e permis sa pun linkuri aici, am hosting gratuit de 100 GB banda lunara si 10 GB spatiu ( mie nu-mi trebuie mult, imi este suficient chair se misca foarte bine pentru un hosting free as putea spuen ca, concureaza clar cu cele cu bani de 2, 4 5 euro ) in CPANEL in dreapta amIP Address:93.188.160.55 servername si server ip. Dar am gasit un domeniu gratuit si nu pot sa pun domeniul meu pe acest ip deloc, pentru ca imi spune account unavailable. Nici Forward nu pot sa fac sau mai stiu eu ce. Probabil nu o fi bun hostingul. Oricum daca dau ping la adresa mea raspunde fara nici un fel de problema 2 ms sau 1 ms fara nici o pierdere de date, deci totul e prefect. Cer teste ca nu pot sa pun acel domeniu gratuit pe acest ip, am ales host A si alte optiune dar nimic. Sa fie eroare de la hosting? Sau trebuie sa fac eu un artificiu ceva? Nu am configurat bine?

  Vorbeste cu cei de la hosting si spunele ce se intampla, e greu ca cineva de afara sa-ti rezolve problema fara sa cunoasca toate detaliile. De aceea exista serviciu de suport.

 20. Alex: Modificand poza in raw o poti pastra la aceasi calitate si in jpg? Cum beneficiezi de calitatea raw accesibila tuturor.

  Din RAW poti face ce vrei tu, poti modifica unele lucruri chiar dupa ce ai facut poza. In cazul JPEG totul este imprimat in fisier, nu poti recupera date care nu mai exista.
  De cele mai multe ori rezultatul de la RAW la JPEG este mai bun decat JPEG-ul din camera.

 21. Albertt: Pe serversfree.com am facut contul au Php 4 si multe altele.

  Te sfatuiesc sa-ti achizitionezi un pachet de hosting cu plata, asta pentru ca ai si suport si servicii mult mai bune.
  Ca idee, trebuie sa stii ca pe lumea asta nu exista nimic gratuit…
  Pe hosting-ul asta gratuit o sa platesti pana la urma, intr-un fel sau altul…

 22. Cristian Cismaru: Vorbeste cu cei de la hosting si spunele ce se intampla, e greu ca cineva de afara sa-ti rezolve problema fara sa cunoasca toate detaliile. De aceea exista serviciu de suport.

  Nu raspund cei de la hosting, am incercat si asta si prin tichete dar in zadar. Este hostat in USA nu in Romania. Crezi ca este o eroare dela ip?
  Stiu ca platesc am ads in Cpanel si accesand acele ads-uri ale lor le intra lor bani in conturi. Dar se misca bine e viteza buna numai ca sunt erori.

 23. Tutoriale despre Windows 8 cand mai faceti?Imi place foarte mult acest sistem de operare si vreau sa stiu mai multe despre el….

 24. Domnule Cismaru ,de doi ani ,la pensie fiind ,am descoperit tainele calculatorului .Recunosc sincer, de un real folos mi-au fost multe din cele scrise de dv. Pentru acest lucru, dv. si cei ce ajutati incepatorii prin sfaturi utile, ,,SINCERE FELICITARI ”! si mii de multumiri .Si unora dintre cei ca dv. as dori sa foloseasca si denumirile in romana ,nu numai in engleza .

 25. pop vasile a zis

  Buna,detin un Nikon COOLPIX S2500,unde se face setarea in meniu? Multumesc.

 26. Dragos Vlad a zis

  Genial. Merci. Vlad Belgia

Trackbacks

 1. […] prea mari,ocupă prea mult spațiu pe cardul aparatului foto și pe hardisk.Dar aici zice altceva:Implicati-va mai mult, trageti RAW si nu veti regreta!No bine,mai […]

Speak Your Mind

*