Cum se transforma lada frigorifica în frigider

transforma lada frigorifica în frigider

De unde ideea de a transforma lada frigorifica in fridgider ?

In toamna am făcut vin asa cum fac multi care vor sa aibă în casa vin curat, făcut de mana lor, fără tot felul de chimicale. Eu spun ca vinul făcut în casa este “metafizic” sau “filozofic”, iar cel din magazin este vin “mort”.

Cum nu sunt un mare băutor, bineînțeles mi-a rămas vin, cu care trebuie sa fac ceva. Cum nu am beci, ar trebui sa-l sulfitez la greu ca sa țină, și nici chiar asa vinul nu se păstrează bine la temperaturi de peste 17 grade celsius. Își pierde gustul, aciditatea, îmbătrânește prea repede, etc.

Soluția este sa folosesc o lada frigorifica.

De ce sa nu folosesti o vitrina de vinuri?

Vitrinele de vinuri sunt scumpe și nu au volumul unei lăzi frigorifice.

Lăzile frigorifice sunt mult mai încăpătoare, mai ieftine și mai economice decât o vitrina de vinuri.

Vitrinele de vinuri mai au un dezavantaj, pentru mine, și anume faptul ca nu poți sa folosești tot spațiul intern cât mai eficient, vitrinele fiind optimizate pentru sticle.

In lada pun vinul în pungi Bag in Box și acestea se mulează pe volumul lăzii, si astfel toată lada este folosita. Este ca și cum as turna vinul direct în lada.

De ce sa nu folosesti un frigider ?

Eu nu am nevoie de frigider, pentru ca nu este economic și nici nu pot sa folosesc complet volumul intern.

Am ales sa folosesc o lada frigorifica pentru păstrarea vinului deoarece este mai economica, are volum mai mare și o aveam deja.

Un avantaj de design al lăzilor frigorifice, și anume capacul de sus, le face sa fie extrem de economice, mai ales dacă funcționează ca frigider.

Având capacul sus, în momentul în care umblam înauntru, aerul rece nu se scurge ca di frigider, ci rămâne înauntru.

Problema lăzii frigorifice la păstrarea vinului e ca …. vinul îngheață

Aceasta problema este ușor de rezolvat cu termostatul din acest tutorial.

Acest termostat transforma lada frigorifica într-un loc perfect pentru păstrarea vinului, deoarece nu lasă lada sa înghețe.

Poți sa alegi orice temperatura, iar termostatul Inkbird ITC-308 va avea grija sa se păstreze aceeași valoare în lada frigorifica.

Inkbird ITC-308 nu e bun doar pentru transformarea lazii frigorifice in frigider.

Sunt multe domenii în care acest Inkbird ITC-308 poate fi folosit. Orice aplicație care necesita păstrarea unei temperaturi constante se poate bucura de acest termostat reglabil.

Câteva aplicații pentru Inkbird ITC-308:

 1. Acvaristică, pentru păstrarea apei la o anumita temperatura
 2. Creșterea animalelor în medii cu temperatura controlata
 3. Pentru încălzirea minima a spatiilor izolate (case la țară, depozite)
 4. Controlul temperaturii la prepararea anumitor substanțe
 5. Fabricarea artizanala a berii sau a cidrului
 6. Controlul temperaturi de fermentație la vin
 7. Sous vide în vase mai mari, pentru bucătari (exista un model cu senzor mai lung din inox)

Cum functioneaza Inkbird ITC-308

Pe cat de simplu, pe atat de eficient. Sa luam exemplu de utilizare cu o lada frigorifica.

Termostatul are trei cabluri:

 1. Cablul de alimentare
 2. Cablul cu senzorul de temperatura
 3. Cablul cu cele două prize în capăt (cooling si heating)

Cablul de alimentare se bagă în priza, senzorul de temperatura se bagă în lada iar în priza de “cooling” se bagă ștecherul de alimentare al lăzii frigorifice.

In funcție de temperatura aleasa termostatul Inkbird ITC-308 va porni sau va opri alimentarea lăzii frigorifice, ca acum termostatul este “master” iar lada frigorifica este “slave”.

IN caz ca aveți lada frigorifica afara sau într-un garaj friguros, puteți sa folosiți și un element de încălzire, care se bagă în priza “heating”. Elementul de încălzire poate sa fie un cablu încălzitor, un covor încălzitor sau orice alt element, cu condiția sa nu aibă o putere mai mare de 2000W.

De unde cumpăr Inkbird ITC-308 ?

Tutoriale asemanatoare:

 1. Cum alegi un aer condiționat, ieftin vs scump
 2. Baterie externa de 20000 mAh de la ADATA – ieftină 100 lei
 3. Cum se încarcă corect bateria pentru autonomie și viata lunga

 

Cum se transforma lada frigorifica în frigider – tutorial video

 

Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. foarte interesant…
  chiar cautam ceva asemanator…
  de adaugat ca varianta aceasta suporta maxim pe iesire 2 200 w

 2. Interesant, dar cât de “sănătos” este pentru lada frigorifica să funcționeze la comanda acelui senzor?
  Mă refer la motorul și la compresorul lazii frigorifice. Că acel senzor face ca lada frigorifica să funcționeze pe un alt principiu decât cel care stă la baza construcției ei, mai nou va funcționa pe principiul cuplarii/decuplarii in mod repetat la/de la rețeaua de energie electrică.
  Nu sunt frigotehnist, dar știu că la un agregat frigorific de uz casnic, compresorul face porniri/opriri ciclice cu scopul atingerii si mai apoi păstrării temperaturii setate. Ori, cu senzorul prezentat, lada frigorifica va funcționa ca și cum ai scoate ștecherul din priză și l-ai băga înapoi la comanda senatorului.

  • Si termostatul original al lazii frigorifice face acelasi lucru. Cand ajunge la temperatura setata, intrerupe alimentarea compresorului.
   N-ai observat ca, compresorul lazii frigorifice se opreste brusc. Nu exista vreun soi de “slow stop”.
   Cel putin asta stiu eu. Daca vede un frigotehnist postul asta, il rugam sa ne lumineze.

 3. Fain! Multumim.
  Da’ “De unde cumpăr Inkbird ITC-308 ?” nu ofera nici-o trimitere. Ne pui un link?

 4. Exact, Cristi! La asta faceam referire: una este ca termostatul original al agregatului să decupleze DOAR compresorul, iar altceva cand acel senzor debranseaza complet lada frigorifica de la reteaua electrică. Ca mai apoi s-o reconecteze, dupa care sa-i taie din nou alimentarea, și tot așa mai departe. Nu știu cat de ok e modul asta de funcționare.
  Pt. @Tavi: tocmai ce a pus link catre amazon.de
  Tastează “Inkbird ITC-308” pe pagina celor de la amazon, dacă nu vezi link-ul pus de Cristi!

 5. viorelpicu a zis

  La toate frigiderele termostatul decupleaza compresorul la atingerea temperaturii presetate(ramane alimentat becul din interior si eventual partea electronica la modelele noi).La instalatiile de climatizare(aer conditionat)se foloseste mai nou tehnologia INVERTER,unde motorul compresorului se invarte permanent cu viteza variabila functie de temperatura setata(cand trebuie sa realizeze temp.setata se roteste cu vit.maxima iar dupa aceea isi scade f.mult viteza de rotatie)Pt.mai multe amanunte se poate consulta Google.
  Nu stiu daca aceasta tehnologie a fost implementata si la frigidere(se obtine o economie de energie electrica consumata si o fiabilitate mai mare pt.compresor)

 6. Asteptam cu interes un videotutorial cu ” cum sa faci clatite cu tigaia minune Pancake ” si desigur link pentru amazoane spre Amazon.

 7. @Daros: mulțam, da, am văzut acuma. Probabil ca era de la-nceput da’ aveam ad-blocker si…
  In alta ordine de idei, care-i sensul/rostul inscripției ăleia pentru prizele heating/cooling??? Ca doar, în principiu, ambele prize fac aceeași treaba, nu? Dau curent mai departe agregatelor în funcție de cum cuplează/decuplează termostatul asta! Ce treaba are faptul ca răcesc sau încălzesc? Consumatorul final tot 2-3000W are.
  Chiar nu pricep! Va rog!

 8. viorelpicu a zis

  La o priza se cupleaza lada frigorifica pentru racire iar la alta un element de incalzire care poate fi bagat in lada sau in afara fubctie de pretentii,cele doua prize au un pol comun iar celelalte doua sunt comandte de un releu(din dispozitivul citat)functie de starea lui(inchis sau deschis).Deci la cele 2 prize vin 3 fire.MIe personal mi se pare o cula complicata.
  Eu folosesc destul de des un mic aparat de pe Aliexpres,ieftin si f.simplu de folosit(setezi temp.minima si maxima si totul e OK,in regim normal aparatul indica temp.din spatiul unde e plasata sonda).Pun si un link:https://www.aliexpress.com/item/XH-W3001-12-24-220V-Digital-Control-Temperature-Microcomputer-Thermostat-Switch-Thermometer-New-Thermoregulator-Best-Quality/32844133741.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.72b14c4dTzpvk1

 9. Pe cand un tutorial despre verificare amanuntita de erori probleme placa video/placa de baza? Exista multe pr obleme cu placile video fie nu mai dau aceeasi performanta fie se ard la fel placile de baza.
  UN tutorial ar fi binevenit.

 10. termostatul de la frigider, lada, etc trebuie strapat, sau dat la maxim daca nu vrem alte modificari, altfel cand il porneste, termostatul de la frigider poate sa fie decuplat cel putin uneori iar reglajul de temp va fi varza la acele momente. Setarea aia de marja e foarte buna pentru protejarea compresorului.

 11. te rog sa-mi spui daca dupa atata timp de la achizitie esti multumit de aceasta varianta: lada plus termostat.
  Mie imi trebuie cam pentru aceslas motiv. Sa-l folosesc la o lada mai mare ca inlocuitor pentru beci.
  iarna sa pun fructe,compoturi,dulceturi,muraturi iar vara pentru bere.vin etc.

 12. Unde se scurge apa care condenseaza , din interiorul lazii?

  • Sa știi ca deși am folosit lada aproape un an, pentru stocarea la temperatura scăzuta a vinului, nu s-a făcut condens, decat foarte putin pe fundul lăzii. Sa zic asa ca s-au strâns câteva zeci de mililitri de apa, pe care-i ștergi cu cârpa. Daca umblam mai des la lada, probabil se strângea mai mult condens. Oricum lada are pe fund un dop pe care poți sa-l scoți, pe unde va curge umezeala, ca la frigider.

Speak Your Mind

*