Cum alegi un aer condiționat, ieftin vs scump
Alegerea unui aparat de aer condiționat trebuie făcuta cu atenție. Dacă la început majoritatea ne gîndim la preț, trebuie sa știți ca aparatele de aer condiționat de brand oferă avantaje foarte importante în comparație cu cele no name.
Care este cea mai mare problema a aparatelor de aer condiționat ieftine
Daca trecem peste multe alte dezavantaje întîlnite la aparatele de aer condiționat ieftine, cel mai mare dezavantaj este lipsa pieselor de schimb.
Am povestit în tutorial ce-am pățit eu cu un aer condiționat cumpărat de la Romstal.
Mi s-a stricat după aproape 3 ani de funcționare și nimeni n-a fost în stare sa-l repare. Cu toate ca am chemat 3 echipe, niciuna nu a reușit sa-l repare deoarece avea placa de baza de pe unitatea externa arsa.
Ca sa comand placa de la Romstal, ma costa jumate din cat am dat pe aer, o investiție prea mare într-un aparat vechi de 3 ani.
Atenție
Aparatele inverter sunt mult mai greu de reparat decît vechile aparate ON/OFF. De aceea trebuie sa va asigurați înainte sa cumpărați un aparat de aer condiționat, ca magazinul va poate asigura service-ul și piese de schimb și-n afara perioadei de garanție.
Avantajele unu aparat de aer condiționat de firma
1. In primul rand rețeaua de service-uri și specialiștii care pot repara aparatele
2. Aparatele inverter sunt mai greu de reparat și de aceea este important sa avem piese
3. Specificațiile sunt garantate și poți fi sigur ca nu s-a mințit în fisa tehnica
4. Funcțiile în plus
5. Calitatea materialelor
6. Silențiozitatea
7. Fiabilitatea
Funcții în plus întîlnite pe aparatele de aer condiționat mai scumpe
1. Reglajul automat al jetului de aer pe mai multe direcții și la mai multe viteze
2. Jet de aer direct sau indirect, depinde de preferințe
3. Senzori IR (ochi magic) cu care este măsurata temperatura în toată casa
4. Tratarea sau ionizarea aerului (plasma, ionizare, devirusare)
5. Programarea aparatului pe ore, zile, săptămîna
6. Curățarea ușoara la interior (ventilator și tăvița de condens)
7. Aparatele de aer condiționat scumpe (de firma) sunt mult mai silențioase
8. Aparatele de firma sunt economice (real, nu doar pe hărtie)
9. Aparatele de aer condiționat mai scumpe nu usucă aerul atît de mult
10.Aparatele de aer condiționat de firma nu au mirosuri ciudate (materiale mai bune)
Dacă vrei sa te încălzești iarna cu aerul condiționat
Va pot garanta ca te poți încălzi iarna cu aparatele de aer condiționat, cu condiția sa ai o casa/apartament foarte bine izolate și aparatul de aer condiționat sa fie bun.
Ma refer la faptul ca, aparatele de aer condiționat în mod normal sunt făcute pentru funcționarea pe timp de vara. Iarna circuitul este întors și aparatul de aer condiționat poate baga căldura în casa.
Problema intervină atunci cînd afara este foarte frig și compresorul nu mai poate să-și facă treaba ca lumea.
Pentru perioada de iarna sunt aparate de aer condiționat cu compresoare mai puternice, și rezistente în carter, care sa permită dezghețarea rapida si eliminarea apei pana ce aceasta nu îngheata. Ați auzit bine, aparatele astea îngheață pe timp de iarna cînd afara este umezeala.
Aparatele pe care le-am recomandate mai jos funcționează bine atat iarna cat și vara.
Dacă totuși vreți sa alegeți alte aparate, și vreți sa le puteți folosi iarna; Uitați-vă cu atenție la SCOP sau COP, sa fie cat mai mari valorile și mai uitați-vă la puterea maxima / nominala și minima a aparatului pe încălzire la diferite temperaturi exterioare. Ca punct de reper, niște valori bune sunt COP 5 și putere 6 KW pentru un 12000 BTU.
Dacă aveți întrebări legate de încălzirea pe timp de iarna cu aparate scump vs ieftin, puneți întrebările pe rubrica de comentarii
Recomandări:
Aparate pentru rece vara dar și căldura iarna (la -25 de grade)
Aparat de aer condiționat LG Prestige (recomandarea mea)
Aparat de aer condiționat Mitsubishi Electric Kirigamine Hara (asemănător cu al meu)
Aparat aer condiționat Daikin Ururu Sarara (foarte bun, dar mult prea scump)
Aer condiționat Gree U CROWN (chinezesc dar foarte bun)
96 % din ce ai spus acolo este ………… montez aere conditionate de ani de zile ,, cu spalare … un aparatnu o face singur ,, o face un specialist , intradevar la inverter sunt probleme mari , daca iese din garantie si se strica placa , mai bine iei altul ,,, ,, ramane laptopul fara TUS , cat as avea de scris despre aere conditionate A>C
multumesc pentru tutorial Cristi; chiar mi-a prins bine pentru ca eram in dilema ce fel de aparat sa iau.
salut
am citit mesajul dvs. care este foarte bine explicat.felicitari!
apartamentul meu este decomandat este amplasat pe 2 parti:
– pe sud este bucataria si sufrageria unde soarele incalzeste efectiv dela ora 10 pana la ora 18 .
-pe nord sunt 2 camere de dormit si doar seara dupa ora 19 este pe soare.
in zilele foarte calduroase / canicula am si 27 de grade in camerele pe nord; pe sud chiar mai mult .
eu am analizat sa amplasez pe hol care are forma Z si fluxul sa fie directionat spre nord.
Pt apartamentul meu un aparat de 12000, 15000 BTU ar fi suficient?
Nu doresc sa am 18 grade inauntru; dar sa fie acceptabil pt ca atunci cand e ff cald e destul de greu de rezistat.
merci.
Cred că la un apartament de 50mp ajunge un 12000 bun.
Chiar daca nu va reuși să răcească sub 20 de grade, cu siguranță va reuși să facă 22-23 de grade, și va ajunge sa dezumidifice aerul, care automat va crea senzația de confort.
cam de 18000 e mai ok la asa suprafata, dar oricum 21 22 grade e ok. nu as da mai jos aeru conditionat. ca apoi cand iesi afara ti prea cald
Desi tutorialul este bun din pacate din punct de vedere practic lucrurile stau cu totul altfel. Din punctul meu de vedere a investi sume de zeci de milione de lei in aparate de aer conditionat nu se justifica, decat daca bani nu sunt o problema. In primul rand functiile de baza le au pana si AC ieftine, restul sunt optiuni pe care majoritatea oamenilor nu le folosesc, sau nu sunt neaparat necesare. Eu am doua AC ieftine montate acum 8 ani si merg foarte bine si astazi, conditia fiind sa fie intretinute( spalat filtre, completat agent racire, etc).
In al doilea rand daca este sa se strice, se strica si AC ieftin si cel scump, mai depinde si de norocul fiecaruia si daca nu mai ai garantie la el, ganditi-va cat costa reparatiile la un AC scump(piese + manopera). Indiferent daca cumperi un AC ieftin sau scump cred ca mai important este sa faci achizitia de la o firma care este serioasa si are vechime ,,in campul muncii” in orasul care locuiesti.
Salut Cristi!
Vreau sa te rog sa te uiti putin la caracteristicile tehnice ale acestui aparat de aer conditionat,Vivax,”made in China” si sa-mi spui
parerea ta sincera,daca merita sau nu.Are cam majoritatea functiilor,despre care tu ai facut vorbire in tutorialul tau.
Mentionez ca am un apartament cu 2 camere,decomandate,suprafata 52 m patrati.Intentionez ca acest aparat sa-l folosesc si pe
timp de iarna pentru incalzirea locuintei.
link produs:”https://aero-shop.ro/aer-conditionat-vivax-v-design-acp-18ch50aevi-wi-fi-ready-inverter-18000-btuh-p-1465.html”
Specificațiile nu sunt complete, si nu pot sa-mi dau seama de pe site. Vorbește cu cei de la magazin sau cauta tu fisa tehnica a aparatului.
Repet, frig fac toate aparatele, cu căldura pe timp de iarna e mai greu.
Referitor la încălzirea unui apartament cu 2 camere de 52 mp, nu știu ce să-ți spun. Daca ai izolație pe bloc poate merge.
Ar trebui sa ai aproape de 8 KW max pe încălzire la aerul acela și să-și păstreze măcar 5-6 KW la sub -10 grade celsius, pentru ca aparatele de aer condiționat își pierd din eficienta odată cu scăderea temperaturii. Aparatele bune merg în parametri și la -15 grade celsius.
La încălzirea pe “toată iarna” cu aer condiționat trebuie sa avem grija la cat de bine este izolata casa sau apartamentul.
Ca si încălzire pe perioade de tranziție (octombrie, noiembrie, decembrie, martie) merge oriunde. Cu lunile ianuarie și februarie e mai greu dacă nu ai casa foarte bine izolata și aerul foarte bun.
Eu ma încălzesc cu aer pentru ca am casa izolata bine, 27cm polistiren și bazaltica la pereți, 25 cm bazaltica la tavan, sapa flotanta cu 5 cm extrudat, ferestre cu 3 foi de sticla. Înainte de Mitsubishi FH-35VEHZ avem un aparat de la Romstal de 18000 btu care a făcut fața, dar în lunile ianuarie și februarie era foarte gălăgios, și unitatea interna, și cea externa.
Multumesc ptr sfaturile oferite!
Revin cu cateva completari,din fisa tehnica,pe care abia am gasit-o pe net.Ca la mai toate “chinezariile”detaliile tehnice lipsesc cu desavarsire.
Apartamentul are izolatie buna,geamuri termopane,sapa sub parchet/gresie.
Holul are 7-8 m lungime si 1-1,5 m latime,iar toate usile de la camere se deschid in acest hol;vreau sa montez aparatul pe hol ptr a ajunge aerul cald/rece in toate camerele
Parametrii:
Power Cooling kW 1.83 / 5.28 / 6.12
Warming kW 1.40 / 5.57 / 6.74
SEER W / W 6.6
SCOP W / W 4.1
Power consumption Cooling kW 1,643
Warming kW 1,542
Operating temperature range ° C -20 ≤ T ≤ 50
S-ar putea sa meargă, depinde de izolație, cat de bine reușește să țină căldură în locuința.
Semnul de întrebare e in lunile Ianuarie și Februarie, care sunt foarte friguroase.
Din specificații aparatul este bun, dar depinde acum, daca producătorul a fost onest in fisa tehnica.
Ce fel de Mitsubishi si ce model?Se merita diferenta care este dubla fata de unul ieftin?Dupaia Doua luni de folosire ce parere si de el?multumesc
Kirigamine Hara. Eu l-am luat și pentru căldura și cred ca merita. Daca vrei doar pentru rece, atunci poți alege price, pentru ca toate fac rece.