Curent prin cablul de net cu PoE sau Power Over Ethernet

Curent prin cablul de net cu PoE sau Power Over Ethernet

PoE sau Power Over Ethernet este o tehnologie prin intermediul căreia putem transporta energie electrica prin cablurile de net, pentru alimentarea unor dispozitive ca: camere de supraveghere, puncte de acces wireless, telefoane VoIP si multe altele. Tehnologia este relativ tânăra, dar în viitor aceasta poate sta la baza conectării dispozitivelor direct intre ele, în marea rețea care se numește “internetul lucrurilor”.

De ce este bun PoE ?

Orice dispozitiv care se conectează la rețea are nevoie de conexiune de date și de alimentare cu energie electrica. PoE sau Power Over Ethernet ne ajuta sa transportam și datele și energia electrica pe un singur cablu, cel de net.

Cum pot folosi tehnologia PoE ?

In primul rand, avem nevoie de receptoare PoE, cum ar fi: camere de supraveghere, AP-uri wireless, etc.
Dacă avem dispozitive capabila PoE, automat avem nevoie de injectoare PoE, care vor baga curentul prin fire. Acestea pot fi switch-uri

Tipurile de implementare PoE.

PoE 802.3af – cu putere de maxim 15W pe port
PoE 802.3at (PoE Max) – cu putere de maxim 30W pe port
Trebuie reținut ca orice dispozitiv PoE merge pe PoE at, in schimb pe PoE af funcționează doar dispozitivele cu consum de maxim 15W.

Dispozitive normale în portul PoE ?

Nu este niciun fel de problema, se pot conecta dispozitive non PoE la porturile PoE din switch. Dacă switch-un nu simte un device PoE pe cablu, nu va porni curentul pe acel port.

Pe ce distanta merge PoE ?

Cu cablu de calitate (CAT5e și peste), se poate atinge si 100 de metri, cu conditia ca dispozitivul nu consume multa energie. Avand curent continuu prin fire, pierderile sunt proporționale cu amperajul și distanta.
Soluție pentru camerele și AP-urile fără suport PoE.
Dacă dispozitivul vostru nu suporta PoE, puteți folosi un kit PoE, format din doua piese, un injector si un spliter. Spliterul se va monta lângă camera; acesta va prelua de la injector curent și date printr-un singur cablu UTP, după care va desparți datele și curentul, la care se va conecta camera. Cu toate ca acesta soluție nu-i cea mai eleganta, funcționează!

Curent prin cablul de net cu PoE sau Power Over Ethernet

Tutorial video





Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. la aceasta camera alimentata pe retea nu conteaza si cat curent da providerul pt modem etc? gen daca da mai putin decat cere camera?

    • Camera își trage cât are nevoie, si voltaj si amperaj. Injectorul poate oferi până la 48 de volti si amperii solicitați cu condiția să nu depășim 15W pe PoE af si 30W pe PoE at. De exemplu o camera la 12V, poate trage până la 2.5 amperi. Una de 5V, poate trage 6 amperi.

      • Buna Cristi , oare toate camerele de supravegheat POE isi trag voltaj cat au nevoie? Eu am o camera POE Aevision , lucreaza si pe POE la 12 V dar nu am avut curajul sa ii bag un injector POE de 48 V , in consecinta am ales metoda cu cablu splitter , ce zici , pot sa incerc sa o conectez direct la injector? Multumesc !

  2. virus2009 a zis

    @ Cornel

    Nu au legatura cele 2 intre ele, una semnalul si alta e tensiune.

  3. Salut
    ce model este camera din tutorial?

  4. Salut. Am studiat putin chestia pentru un sistem NVR Annke cu 8 camere poe kit complet inclusiv cabluri cat5
    Am achizitionat separat cabluri cat6si cat 7pentru distante mai mari si utilizare la exterior in ger si soare, cablurile care au venit cu sistemul erau extrem de subtiri si deja parea casant invelisul exterior
    Totul e ok pana acum. Trebuie avut grija la faptul ca desi camerele teoretic respecta standardul onvif nu toti producatorii respecta si partea de POE.
    Cat despre sistemul NVR de la annke il recomand

  5. Multumesc pentru ACCEPT !!! Videotutorial.ro sunteti suuuper !!!! Cristi (pe tine te stiu primul), am 61 de ani si de la voi am invatat cum sa utilizez un PC si …ce-i cu Windows-ul asta… In anii ’80 – ’82 la “scoli” studiam “Fortran” si ca sa rezolvam “1 + 1 = 2” , bateam la masina cateva zeci de cartele… (gluma) . Fiul meu lucreaza in IT, dar nu are rabdare sa-mi explice, cum aveti voi !!! Felicitari “Videotutorial.ro” si vorba aia, care suna cam asa : “DATI ‘NAINTE CU TUPEU !!!” Sanatate multa si rabdare cu…pensionarii !!! [ nu ‘mi se sta la varsta mea dar porecla ( cu o mica modificare ) o am din liceu, cand l-am citit pe Henri Charrière… ] Va PA !!!!

  6. buna conteaza calitatea cablului ? adica am vazut ca sunt cabluri calitatea 7 eu am unul belkin

  7. Grigor Danut a zis

    Foarte interesant si de mare ajutor acest tutorial. Chiar vreau sa montez camere de supraveghere si am probleme cu alimentarea cu electricitate pentru ca instalatia electrica este un pic cam demult si nu am prevazut si alimentare pentru acele camere de supraveghere. Cu acest tutorial iun mare masura am rezolvat problema.
    Multumesc mult pentru tutorial.

Speak Your Mind

*