Noutati in iOS 9, pe iPhone si iPad

Salutare prieteni, in tutorialul de astazi o sa vedem care sunt noutatile sistemului de operare iOS 9 anuntat la WWDC 2015 sau World Wide Developers Conference (pe care din greseala l-am pronuntat World Wild Developers Conference in tutorialul video).
Inainte sa enumeram noutatile din iOS 9 trebuie sa va spun ca momentat acest sistem de operare se afla in stadiul beta si pana la versiunea finala mai avem de asteptat versiunea iOS 8.4, versiune care momentan si ea se afla in stadiul beta 4 si urmeaza sa fie lansata pentru utilizatori pe data de 30 iunie. Ca o versiune de iOS sa devina disponibila utilizatorilor obisnuiti, aceasta trebuie sa treaca prin 3 stadii beta (uneori si 4 stadii beta)
Acestea fiind spuse, iata si lista de functionalitati din noul sistem de operare iOS 9:
– dispozitivele Apple cu Touch ID (iPhone 5S, 6 si 6 Plus) pe langa amprenta pentru deblocare, au posibilitatea sa seteze un cod de deblocare a ecranului din 4 sau 6 cifre. Modelele inferioare celor mentionate avand posibilitatea de a seta un cod de deblocare doar din 4 cifre.
– tot modelele de iPhone sau iPad cu Touch ID (senzor pentru amprenta) vor beneficia de activarea rapida a metotdei de plata Apple Pay prin apasarea rapida de 2 ori pe butonul Home in ecranul de blocare.
– side switch-ul sau comutatorul lateral poate fi folosit pentru mute sau pentru blocarea orientarii
– un nou font in interfata sistemului de operare numit San Francisco
– functionalitati noi in cautare, doua posibilitati de cautare, spot light si proactivity, o cautare ce ofera rezultate in functie de interesele utilizatorului si in functie de context, un fel de Google Now on Tap dar de la Apple
– scurtatura catre contactele recente sau frecvent folosite a fost mutata in proactivity search
– un nou design pentru app switcher
– un butonul ce permite intoarcerea mai rapida la aplicatia anterioara. Atunci cand dintr-o aplicatie in care suntem deja, suntem redirectionati catre o alta aplicatie prin accesarea unui link, in partea stanga sus vom avea un buton de intoarcere la aplicatia anterioara. In iOS 8.3 sau 8.4 pentru a comuta de la aplicatia in care suntem momentan, la cea anterioara, suntem nevoiti sa o facem din app switcher.
– adaugarea casutei de cautare in Configurari pentru a gasi usor optiunile care ne intereseaza
– posibilitatea de a grupa notificarile
– imbunatatiri asupra tastaturii care acum reflecta faptul ca scrii cu litere mici sau litere mari, aceasta functie se poate dezactiva din Configurari > Acesibilitate. Deasemenea tot pentru tastatura a fost dezactivat si preview-ul tastelor apasate dar daca vreti sa reactivati aceasta functie o puteti face din Configurari > General > Tastatura
– manipularea usoara a textului prin atingerea tastaturii cu doua degete pentru a muta cursorul in portiunea de text dorita sau atingerea rapida de 2 ori cu 2 degete pe tastatura pentru a selecta portiunea de text dorita.
– un nou design pentru animatiile din Siri si Voice control
– un nou mod de a selecta mai rapida fotografiile din galerie
– un nou wallpaper
– in aplicatia mail se pot adauga acum atasamente in email-urile trimise. Limita de a trimite doar 5 fotografii prin aplicatia Mail a fost eliminata si ea
– noutati in privinta sectiunii baterie, a fost adaugat modul pentru consum redus. Atunci cand este activat “Mod consum redus” performantele dispozitivului sunt diminuate precum si activitatea din retea. Preluarea mesajelor in Mail, reimprospatarea aplicatiilor in fundal, efectele de miscare si fundalurile animate sunt dezactivate.
– noi functionalitati in aplicatia preinstalata Notes sau Notite.
– poaibilitatea de a schimba rezolutia pentru camera atunci cand vreti sa filmati. Din Configurari > Poze si Camera puteti seta pentru filmare optiunile: 720 la 30 de cadre, 1080 la 30 cadre si 1080 la 60 cadre. Acestea sunt disponibile doar pentru iPhone 5S, iPhone 6 si iPhone 6 Plus
– browserul safari a suferit si el mici modificari, optiunea de a incarca versiunea desktop a paginilor web a fost mutata in butonul pentru Share. Tot in Safari mai exact in setarile acestuia regasim functia “Sisteme de blocare a continutului”
– in sectiunea Configurari > General > Auto-blocare a fost adaugata si optiunea de 30 de secunde. In versiunile anterioare de iOS, cel mai mic timp de expirare a ecranului (auto blocare) poate fi setat la 1 minut.
Tot ca noutati ar mai fi de mentionat ca aplicatia Passbook a fost redenumita Wallet iar in versiunea finala va fi introdusa si aplicatia News, un agregator de stiri precum Flipboard si aplicatia Music ce va fi disponibila si pentru dispozitivele Android. In aplicatia Maps avem posibilitatea de a vedea traficul public (public transit) sau Nearby (locurile din apropiere) dar asta momentan doar pentru statele unite. Pe modelele iPad mai noi este introdus si multitasking-ul, mai exact posibilitatea de a rula doua aplicatii in acelasi timp, una langa alta pe ecran. Tot pe iPAd avem acum si Picture in Picture ce permite utilizatorului sa redea un clip video intr-o fereastra pop-up interactiva ce va sta mereu deasupra indifierent ce alta aplicatie ruleaza utilizatorul.
O alta noutate este si aplicatia Move to iOS ce poate fi descarcata optional de cei care vor sa migreze datele personale de pe un dispozitiv Android pe un iPhone sau iPad nou achizitionat.
Pe final, asa cum v-am promis, aveti link-ul de download al noului wallpaper din sistemul de operare iOS 9: Download Wallpaper iOS 9Tutoriale similare


Despre Adrian

Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

Comments

 1. mihai ganiel a zis

  sal adriane!
  te rog frumos daca se poate in viitor sa faci acel tutorial despre instalarea noului ios9
  pe mine personal ma intereseaza
  merci mult
  cu stima

 2. Cum ai reusit sa faci update?

 3. Asa cum ai spus la sfârșit ar trebui sa vii cu un update la acest video ca este cu totul altceva.

 4. Salut, Adrian! Mereu cand ma conectez la Wi-Fi mi se activeaza automat si VPN-ul (la iPhone 4s) langa el imi arata in continuu cerculetul care “se incarca”, acel cerculet care arata ca proceseaza!? Este normal, pot face ceva sa nu mai imi porneasca VPN-ul ? (Daca-l sting pur si simplu din Setarile lui, reporneste automat la cateva secunde) Multumesc anticipat
  (iPhone 4s 32 giga
  Sistem: iOs 9.1)

Speak Your Mind

*