Intel Optane 900P review SSD-ul care aduce schimbarea

Intel Optane 900P review SSD-ul care aduce schimbarea
Intel Optane 900P review SSD-ul care aduce schimbarea
Despre SSD-ul am mai vorbit de-a lungul timpului pe videotutorial.ro. Cu orice ocazie am încercat sa va recomandam SSD-uri pentru sistemul de operare, deoarece aceste dispozitive sunt foarte rapide și totul se va mișca mai rapid pe un SSD.

Intel Optane 900P review

Ce e nou in lumea SSD-urilor.


De-a lungul anilor, de cînd SSD-urile și-au făcut loc în PC-ul nostru, prea multe schimbări nu au avut loc. Poate doar rafinarea controlerelor și micșorarea procesului de fabricație au reușit sa facă ceva titluri de presa.

Punctul de cotitura în lumea memoriei.


In 2012 Intel și Micron au început dezvoltarea unui noi tip de memorie. In 2015 au reușit sa iasă pe piața cu rezultatul cercetării și testării. Memorie care se născuse se numește 3D XPoint (se citește “trei de cross point”).

Ce este 3D XPoint?


Memoria Nand care se găsește acum in toate SSD-urile are unele probleme pe care cercetătorii au reușit doar sa le ocolească de-a lungul anilor. Din păcate odată cu micșorarea procesului de fabricație, memoria Nand pierde din ce în ce mai mult din ciclurile de rescriere, asta înseamna ca SSD-urile nu mai sunt atît de fiabile.

Intel țintește sus!


3D XPoint nu este doar o memorie noua. Aceasta poate înlocui chiar și memoria RAM în viitor, cînd un sistem care azi are memorie ram și memorie de stocare (ssd, hdd), va avea doar un SSD de capacitatea mare care va fi și RAM și stocare în același timp.
Este un fel de abstractizare a memoriei.
Acest lucru este posibil datorita latentei extrem de mici de care memoria 3D XPoint a dat dovada.

Cat de bun este Intel Optane 900P?


Este la fel de bun, dacă nu chiar mai bun decît cele mai bune SSD-uri de pe piața, și asta spune multe. Un SSD aflat la prima “ieșire în lume”, abia născut, este deja “cel mai bun din curtea scolii”.
Arunci cu fișiere în el și lui nici nu-i pasa, parca nici nu contează ce-i dai sa facă, le face pe toate. E un fel de “Storage Ninja”
Viitorul arata foarte bine pentru Intel și Micron.

Deja am saturat PCIe 3.0 X4, ce facem?


Lățimea de banda pe PCIe 3.0 este de 1GB/s. un slot PCIe 3.0 x4 are o lățime maxima teoretica de 4 GB/s. Deja SSD-urile PCIe-NVMe și M2 PCIe NVMe au atins aceasta limita.
Soluția nu-i ușor de găsit, pentru ca procesoarele au cam rămas fără linii PCIe, dacă ne mai place și multi GPU-ul…

Un SSD nu poate fi judecat după viteza secvențiala.


NU va mai cumpărați SSD-uri după specificații. De exemplu, în acest review Intel Optane 900P mi-a demonstrat ca latenta este cea mai important criteriu si nu viteza de citire și scriere. Toate SSD-urile știu ca scrie și sa citească bine fișiere mari, dar la fișierele mici (sistem si software) încep să cam tușească.

Crystal DiskMark – Intel Optane 900P

Atto – Intel Optane 900P

Pentru cei care vor mai multe informatii, va recomand acest review de pe Anandtech

Intel Optane 900P review – tutorial video

Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. Super acest tip de dispozitiv. Multumim pentru tutorial.

 2. Super si felicitari pentru raview. cat mai multe despre review-uri cu produse de tot felul. In schimb dragul meu Cristi te contrazic putin detin un procesor I7 8700K coffe lake in 4.6Ghz cu un gtx 1080 TI Msi gaming X 16 gb ram 3200Mhz G-skill RGB si cu un SSD 960 pro 512Gb M.2 si rezultatele sunt peste acest Optaine. intradevar sunt in germania si am testat acest ssd inainte sa aleg 960 pro. Si intradevar am doar 372 gb spatiu folosit. Dar citire scriere suhnt putin peste performantele acestui in jur de 10%. Dar pana la urma intradevar este o schimbare pe viitor acesta este inceputul, tinand cont ca 960 pro sunt cele mai bune dintre toate ce folosesc NAND. O zi buna si bafta la tutoriale astept cat mai multe review-uri

 3. Salut,
  Daca mai ai drive-ul disponibil poti te rog sa faci un test ceva mai specializat? Este vorba de o testare pentru un anumit tip de baze de date numit Firebird. Daca poti face un astfel de test te rog sa imi dai un semn pe email. Iti pun la dispozitie tot ceea ce ai nevoie. Multumesc anticipat.

 4. Bravo, bravo si din nou bravo pentru tutorial !!!

 5. Balint valentin a zis

  Ce camera video si ce aplicatie s-ai instalez la un tv box MXR PRO ca sa fiu vazut pe aplicatia messenger a facebook-ului pe care i-am instalato din Magazin play?vă Mulțumesc mult.

 6. Un tutorial bine-venit!

 7. Multumesc, foarte interesanta aceasta scula, asteptam si alte tutoriale pe viitor

 8. Cand ai vrut sa arati viteza de raspuns la Optane erai pe SanDisk, adica Disk 0 si Optane-ul era Disk 3. N-ai observat chestia asta. Eu nu cred ca viteza de raspuns la optane a ramas 0 ms daca se copia ceva pe el.. Oricum, a iesit super bine “tutorialul”, toate detaliile puse la punct.

 9. Salutare

  Un ASUS FX553VD cu Chipset : Intel® HM175 Express Chipset suporta intel optane ?
  Processor I7 – 7700HQ

  Multumesc anticipat

Speak Your Mind

*