Fortare Chrome pentru redarea video YouTube in Flash Player

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vedem cum fortam browserul Google Chrome sa redea clipurile video de pe YouTube cu Flash Player si nu cu HTML5 asa cum face browserul Chrome de doua versiuni incoace.
Daca utilizati zilnic browserul Google Chrome probabil v-ati dat seama deja ca parca ceva nu este in regula cu YouTube-ul. Redarea clipurilor este mai greoaie, clipurile video nu se vad foarte bine nici la rezolutia 1080, exista pierderi de cadre, sunetul si imaginile nu sunt sincronizate, comenzile playerului pentru full screen sau sunet raspund la comenzi cu intarziere, in unele cazuri apar artefacte, procesorul calculatorului este foarte solicitat si sta in 100% desi aveti probabil o placa video performanta.
Ei bine toate aceste lucruri se intampla pentru ca, de cateva versiuni incoace, Google Chrome reda clipurile video folosind player-ul HTML5 si nu Flash Player asa cum o fac celelalte browsere.
Avantajul folosirii Flash Player este foarte mare mai ales daca folositi o placa video performanta, acesta poate folosi accelerarea hardware a placii video, preluand astfel toata munca procesorului pentru redarea clipurilor video lasand astfel procesorul mai liber pentru celelalte aplicatii pe care le rulati pe fundal. Daca aveti un procesor Intel de generatie mai noua ce suporta tehnologia Quick Sync, Flash Player stie sa foloseasca aceasta tehnologie pentru redarea continutului video in conditii foarte bune, chiar si la rezolutii 4K 4096 x 2160, indiferent ca aveti sau nu o placa video dedicata mai performanta.
Trecand peste toate aceste explicatii, pentru a forta browserul Google Chrome sa redea continutul video in Flash Player si nu in HTML5 este necesar sa stergem un fisier “ffmpegsumo.dll” aflat in folderul in care este instalat browserul Chrome. Il puteti sterge definitiv sau il puteti muta intr-un alt folder in cazul in care mai tarziu vreti sa reveniti la redarea clipurilor video in HTML5.
ATENTIE: Mai trebuie sa stiti ca, facand acest lucru, aplicatiile care folosesc codecul H264 nu vor mai functiona in browserul Google Chrome!In cazul in care Google Chrome isi face update la o alte versiune, odata cu noua versiune va reveni si fisierul “ffmpegsumo.dll” si va trebui sa repetati pasii de stergere sau mutare a acestuia
Pe final trag speranta ca un oficial Google ne va lumina cu privire la avantajele HTML5 si ne va spune sau ne va explica de ce se insista si se forteaza trecerea la HTML5 ?!?!Tutoriale similare


Despre Adrian

Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

Comments

 1. Su eu de ceva vreme am observat ca youtube-ul se misca mai greu la momentul acela am sters fisierele temporare si cookie-urile, dupa aceea am analizat mai mult si mi-am dat seama ca HTML 5 a luat locul lui Flash Player, dar eu zic ca este un lucru nemaipomenit de bun.
  HTML 5 este la inceput de drum si de aceea are acele bug-uri, dar cu timpul cu siguranta se vor remedia, acum consuma foate mult din procesor, mult mai mult decat flash player, dar html 5 cu siguranta va fii optimizat pentru un consum mult mai mic decat acum, pe desktop nu ne deranjeaza aproape deloc consumul, dar cand vine vorba de dispozitiele portabile acest aspect este enorm de important. HTML 5 va fii mult mai flexibil deca Flash Player.
  Pe mine nu ma deranjeaza aceste asa numite bug-uri pentru ca eu cred fosarte mult in HTML 5, chiar daca sunt foarte multe bug-uri, printre bug-urile care le-ai mentionat in tutorial nu ai precizat si faptul ca, daca deschizi 3 sau mai multe taburi intermitent ruland continut 1080p browserul face crash imediat.

 2. Interesant! Pana acum nu stiam ca Google Chrome foloseste HTML 5 🙂 . Eu credeam ca are Flash Player-ul preinstalat :))

 3. salut , cum am facut aceasta “setare ” merge si sunetul in 5.1 in chrome:P merci

 4. Știam și de metoda asta, dar eu foloseam User-Agent Switcher for Chrome, adică schimbam user agentul. Pe pc-ul meu actual chiar nu simt nici o diferență de performanță cu un i5 4430, dar pe calculatorul vechi, lucrurile stau cu totul diferit.
  Ceea ce ar trebui precizat suplimentar este că google chrome vine cu un flash player bazat pe o structură puțin diferită, ppapi. Se poate tasta about:plugins în bara de adrese …se dă clic pe details în partea dreaptă sus și se poate dezactiva flash playerul ppapi. Dacă este dezactivat, locul lui va fi luat de flash playerul npapi, adică flash playerul instalat în sistem. De ce recomand acest lucru? Din câte am observat, pentru pc-ul meu vechi care are o placă video nvidia gforce gt 610, nu există accelerare grafică în youtube, se folosește randarea software…și cum procesorul este un intel celeron d 331 din anul 2006, randarea este pur și simplu dezastruoasă. S-a discutat de multe ori pe forumuri despre performanțele mult mai slabe ale flash playerului ppapi, în comparație cu cel standard npapi.
  Problema este că, din câte am auzit google chrome vrea să renunțe complet la suportul npapi, deja pe linux s-a întâmplat. Să vedem ce va fi în versiunile viitoare și pe windows. Asta ar avea consecințe destul de proaste cred. Ok…poate din puct de vedere al securității este mai în regulă, dar din alte puncte de vedere nu știu….google chrome va avea o funcționalitate știrbită. De exemplu nu se va mai poatea rula java runtime environment în google chrome în lipsa unei soluții din partea developerilor.

 5. În caz că nu am fost suficient de explicit, cu flash playerul npapi am accelerare din partea plăcii video în youtube, dar cu cel ppapi nu am așa ceva. Se subînțelege că trebuie instalat flash player for other browsers pentru ca flash playerul npapi să fie disponibil. E același flash player care îl folosește și firefox de exemplu.

 6. Salut Adrian,

  Se pare ca nu numai Chrome foloseste HTML5, by default, ci si Nightly 33a1, de la mozilla.

 7. La mine, pe laptop, pe HTML5 ruleaza fluent clipurile 4k in schimb pe flash player ruleaza sacadat. In concluzie cred ca cei de la Google nu au fost chiar atat de prosti sa renunte la flash player.

  • Adrian Gudus a zis

   Ai încercat să activezi și accelerarea hardware pentru flash player așa cum am arătat și în tutorialul video?
   Deasemenea îți recomand să iei în considerare și sfaturile menționate de Vali. Deși eram conștient de npapi am ezitat să menționez despre metodă pentru ca în testele mele, flash player npapi făcea crash foarte des mai ales dacă obișnuiești sa navighezi cu multe taburi deschise în Chrome. Trucul cu npapi e ceva mai problematic

 8. Salut! Am sters si eu fisierul sa imi ruleze Chrome cu flash player dar acum cand ma uit la un videoclip pe youtube in coltul din stanga jos imi strice url-ul videoclipului si nu vrea sa dispara cum pot sa fac sa nu imi mai apara?

 9. La mine de ce era deja adobe pe chrome?

  • Browser-ele Chrome si IE 11 vin preinstalate cu Flash. Daca te referi la faptul ca tie iti rula inca default(de baza) youtube-ul cu flash si nu cu HTML 5 probabil nu ai update-at browser-ul.

 10. Inspector Gadget a zis

  în urma tutorialului dvs. clipurile de pe Youtube rulează perfect ,fetele se bație mai bine si dau din fund perfect am pus-o pe Alina Eremia să se bație si dă bine din fund acum nu se mai blocheză fundul ei
  Si am dezinstalat Google Chrome pentru că consumă din mult din memoria RAM și eu nu platesc pentru Google.Inc
  Bun tutorialul mi-am dat seama că trebuie să rezilez contractul cu Romtelecom .
  De fapt mi-am să vand laptopul pe Mercador si îmi găsesc cumparator .

 11. Şi pe Ubuntu? că tot ce ai spus e valabil.

 12. Am ramas surprins cand, in IE 11(in windows 8.1) ruleaza perfect, fara nici un fel de modificare orice video 4K cu doar 3% CPU. Tare as trece pe IE…..

 13. Din câte observ, chestiile ăstea sunt relative, dependente de configurația hardware și probabil de sistemul de operare folosit. Am spus anterior că pe pc-ul vechi, nu am accelerare grafică decât pentru flash npapi. Pentru flash ppapi și html5, nu există accelerare grafică. Dar na…e un pc extrem de vechi cu un sistem de operare vechi, windows xp. Decât placa video e ceva mai nouă.

  Am făcut niște teste (clip youtube 4k) pe pc-ul nou luând în calcul performanțele html5, flash npapi și flash ppapi.
  Configurația este următoarea:
  placa de bază gigabyte GA b85m D3h
  procesor i5 4430
  placa video : gigabyte nvidia gt 630 2 gb
  8 gb ram

  Rezultatele sunt acestea:

  flash ppapi (randare software) 4k —– 45-55 % cpu (se pierd unele frameuri, 8-10 frameuri la fiecare 20-30 sec)
  flash ppapi (randare accelerata) 1080p 6-9 % cpu (se pierd unele frameuri, mai putine decat la 4k, 2-3 frameuri la fiecare 20-30 sec)
  flash ppapi (randare software) 1080p 15-20% cpu (se pierd unele frameuri, 2-3 frameuri la fiecare 20-30 sec)

  flash npapi (randare software) 4k —– 50-60 % cpu (lag la initializare full screen de aprox 1..2 sec, 0 alte frameuri pierdute)
  flash npapi (randare accelerata) 1080p 7-9 % cpu ( lag la initializare full screen de 1 sec, 0 alte frameuri pierdute)
  flash npapi (randare software) 1080p 18-22% cpu (nu exista lag la full screen, nu se pierd frameuri)

  html5 4k —- (randare software) aprox 35-45% cpu (clipul ruleaza ok din toate punctele de vedere)
  html5 1080p (randare accelerata) 6-8% cpu (clipul ruleaza ok din toate punctele de vedere)
  html5 (randare software) 15-20% cpu (clipul ruleaza ok din toate punctele de vedere)

  Procesorul este relativ puternic, în schimb placa video, este cam de nivel mediu. E ok pentru un user normal, dar nu îi poți cere lucruri extreme.

  Flash playerul npapi este singurul care poate intui în mod automat în cazul în care rulez un clip 4k, să îl randeze software, pentru că placa video nu a fost concepută să decodeze clipuri 4k. Chiar dacă flash playerul este setat să randeze accelerat, el nu o va face în cazul clipurilor 4k.
  Html5 și flash playerul ppapi, în cazul în care sunt setate să ruleze accelerat, o vor face indiferent de rezoluția clipului, iar în cazul clipurilor 4k, evident se va rula sacadat, în reluare. (în setările google chrome există o opțiune de tipul ”Utilizează accelerarea hardware când este disponibilă”, se poate debifa după preferință și va avea influență în cazul clipurilor html5).

  Accelerarea grafică în cazul html5 și flash ppapi, poate fi sau nu valabilă, depinde de configurația hardware și probabil de sistemul de operare folosit.
  Ar trebui să existe pe youtube sau în setările google chrome niște opțiuni și fiecare persoană să aleagă modul în care vor rula clipurile youtube: html 5 sau flash…pentru că pe fiecare dispozitiv există diferențe de redare a clipurilor și html5 nu este potrivit pentru oricine.

 14. Clipul de testare a fost acesta:
  http://www.youtube.com/watch?v=0vrdgDdPApQ

 15. Ultima dată am uitat să menționez 1080 p, deci trebuia să fie așa:
  html5 1080p (randare software) 15-20% cpu (clipul ruleaza ok din toate punctele de vedere)

 16. eu zic ca s-au grabit sa redea in html 5 putea lasa o optiune sa alegi tu in ce sa redai flash sau html5 pana va fi stabil sa merga ca uns html. oricum htm5 e viitorul redarilor

 17. ce am uitat sa intreb in linux (buntu) cum putem forta redarea in flash player in chrome ?

  • În locația /opt/google/chrome există fișierul libffmpegsumo.so. Intrii acolo cu drepturi de root și îl poți șterge, efectul va fi același ca și pe windows. Ar fi bine să îi faci un backup la acel fișier. În linux nu există dll-uri, dar există .so-uri.
   Sau poți instala User-Agent Switcher for Chrome și poți modifica user agentul (exemplu firefox 15). Poți seta ca această schimbare a user agentului să fie valabilă doar pentru anumite domenii, în cazul nostru youtube.com.
   Schimbarea va avea efect pe youtube cât și pe clipurile youtube embed.

   PS. După cum am mai spus , în linux, google chrome nu mai are suport npapi.

 18. Eu folosesc linux mint 17 x64…probabil și pt ubuntu ar trebui să fie aproximativ la fel locația fișierului în cauză. În orice caz, a doua metodă merge în orice situație.

 19. Ma bucur sa vad ca Google incearca sa scape de porcaria de Flash Player.
  HTML5 trebuie folosit pentru a putea fi imbunatatit, au nevoie de feedback. Sunt sigur ca o sa ajunga mult mai bun decat prostia de Flash Player, care consuma resurse la greu, la fel ca orice produs Adobe.

  Asa, ca exemplu, redati in stream twitch in VLC si in Flash Player, si vedeti care consuma mai multe resurse.
  Flash player consuma de 5 ori mai multe resurse.

 20. Se pare ca nu mai pot reda continutul pe SmartTV daca sterg acel fisier. Asa ca raman cu HTML5

  • Nu ne-ai spus ce Smart TV ai dar din ce stiu eu acestea nu vin preinstalate cu flash player. Cel putin TV-urile mai vechi. Daca stergi acel fisier , video-urile de pe youtube vor fi redate in flash player , iar daca nu ai flash player e logic sa nu mearga. Cel putin asa cred eu. Nu am Smart TV

 21. Nu conteaza ce SmartTV am, eu ma refeream ca pe youtube poti da play de pe laptop pe TV.

  Despre asta era vorba : https://www.youtube.com/pair

  • Se pare ca acel fisier contine mai multe instructiuni. Ar fi bine sa-l lasi, televizorul reda in html5 si trebuie sa-l lasi acolo.
   In timp html5 se va imbunatati simtitor cu ajutorul dezvoltatorilor software si al producatorilor de hardware.
   Chiar daca in momentul asta flash este superior, zilele acestui plugin sunt numarate.
   Html5 este viitorul.

 22. nu va suparati Adrian sau Cristi stiu ca nu postez unde trebuie….a-si vrea sa stiu ce parere aveti despre un samsung galaxy s5 replica (copie). Este totusi o copie cu android 4.4 , are camera de 13 Mpx, 2Gb ram, 16 Gb memorie interna, procesor de 1.6 Ghz. ce ziceti ar merita ? sau sunt praf?

 23. Trick-ul functioneaza deasemenea si pt Chrome pe OS X urmand calea:

  OS X>Applications>Google Chrome Canary>Contents>Versions>38.0.2125.0>Google Chrome Framework>Click dreapta, “Open in New Tab”>Libraries>ffmpegsumo.so (il redenumiti in ffmpegsumo.so.BAK) iar dedarea se va face exlusiv pe Flash.

  Inainte de asta tastati in adress bar: about:plugins click pe details apoi, mergeti la Flash player si o sa fie 2 versiuni (NPAPI / PPAPI) dati disable PPAPI si totul o sa functioneze perfect.

  Sper ca am fost de ajutor, daca puteti edita articolul sa integrati si metoda pt OS X ar fi perfect, poate ajuta si pe altii.

  Multumesc pentru treaba foarte buna pe care o faceti pentru cei mai putin experimentati.

 24. Ei, acum ca google a sistat complet utilizarea flash playerului in youtube, ce veti mai face? Eu zic ca html5 e viitorul. Nu folosesc si nu am nevoie de flash player nici pe android 🙂

 25. Vlad Gălăţanu a zis

  Am urmat toți pașii, dar îmi apare eroare ”Și dus a fost!”.

 26. caisindonici a zis

  am ultima versiune de chrome dar fisierul cela nui, vreau sa scap de html5 ca se incarca 10ani si-mi crapa nervii, vreau sa revin la flash dar nu stiu cum, am facut ugrade de la win732biti la win10pro si poate de asta…

 27. nu gasesc fisieru am versiunea 53……..

Speak Your Mind

*