Cum atingi 2400 Mbps pe Wi-Fi – și cum setezi routerul pe 160Mhz

Despre ce este vorba în tutorialul Cum atingi 2400 Mbps pe Wi-Fi

În tutorialul video Cum atingi 2400 Mbps pe Wi-Fi o să vedem cum se poate obține viteza de 2400 Mbps atunci când folosim un router Wi-Fi 6 AX 3000 de la orice producător, dar care suporta lățimea de canal de 160 Mhz.

Ce este un canal Wi-Fi?

Un canal WiFi este un interval de frecvență specific utilizat de un dispozitiv wireless pentru a transmite și recepționa semnale radio într-o rețea WiFi. Frecvențele utilizate de canalele WiFi sunt cuprinse între 2,4 GHz și 5 GHz, iar acestea sunt împărțite în mai multe subcategorii.

De exemplu, intervalul de frecvență de 2,4 GHz este împărțit în 14 canale separate, în timp ce intervalul de frecvență de 5 GHz este împărțit în mai multe canale mai largi. În general, canalele WiFi pot fi gândite ca “benzi de trafic” prin care circulă date wireless între dispozitivele conectate la rețea.

Alegerea unui canal WiFi potrivit poate fi importantă pentru performanța rețelei dvs. WiFi. De exemplu, un canal mai puțin aglomerat poate reduce interferențele și îmbunătăți viteza și stabilitatea conexiunii.

Ce este Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 este cea mai recentă tehnologie de rețea wireless, cunoscută și sub denumirea de 802.11ax. Aceasta aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește viteza, capacitatea și eficiența energiei, comparativ cu tehnologiile Wi-Fi anterioare.

Principalele îmbunătățiri ale Wi-Fi 6 includ:

 1. Viteze mai mari: Wi-Fi 6 poate suporta viteze de transfer de date de până la 9,6 Gbps, ceea ce înseamnă că dispozitivele conectate la rețea pot comunica mai rapid.
 2. Capacitate crescută: Wi-Fi 6 poate gestiona mai mulți utilizatori și dispozitive conectate la rețea simultan, fără a afecta performanța rețelei.
 3. Eficiență energetică mai bună: Wi-Fi 6 utilizează tehnologii precum TWT (Target Wake Time) pentru a economisi energie, ceea ce înseamnă că dispozitivele conectate la rețea pot avea o durată mai lungă a bateriei.
 4. Performanță mai bună în medii aglomerate: Wi-Fi 6 utilizează o tehnologie numită MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output), care permite dispozitivelor să transmită și să primească date simultan, ceea ce îmbunătățește performanța în medii aglomerate.
 5. Latență redusă: Wi-Fi 6 utilizează o tehnologie numită OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) care reduce latența și îmbunătățește timpul de răspuns al rețelei.

În general, Wi-Fi 6 este o tehnologie mai rapidă, mai eficientă și mai puternică decât tehnologiile Wi-Fi anterioare, ceea ce o face o alegere bună pentru utilizatorii care doresc o performanță superioară a rețelei lor wireless.

Ce înseamnă un canal Wi-Fi de 160Mhz?

Un canal WiFi de 160 MHz este un canal Wi-Fi care utilizează o lățime de bandă de 160 MHz pentru a transmite date wireless. Aceasta este cea mai largă lățime de bandă disponibilă pentru rețelele Wi-Fi și poate fi utilizată numai pe frecvențe de 5 GHz.

Utilizarea unui canal de 160 MHz poate crește viteza de transfer de date pe rețeaua Wi-Fi, deoarece poate permite transmiterea unor cantități mai mari de date în același interval de timp. Cu toate acestea, este important să se țină cont de faptul că utilizarea unui canal de 160 MHz poate fi mai vulnerabilă la interferențe din alte surse, cum ar fi alte rețele Wi-Fi sau dispozitive care utilizează aceeași frecvență.

În general, utilizarea unui canal de 160 MHz poate fi benefică în anumite situații, cum ar fi pentru aplicații care necesită transferul rapid de fișiere mari, dar poate nu fi întotdeauna cea mai bună alegere pentru toate rețelele Wi-Fi, în special în medii aglomerate.

Ce router am folosit în tutorial?

În acest tutorial video (Cum atingi 2400 Mbps pe Wi-Fi) am folosit routerul Mercusys MR80X care este un router Wi-Fi 6 de tipul AX3000

Aveți grijă ce cumpărați, că sunt routere Wi-Fi 6 care nu suporta canalul de 160 Mhz. Acele routere se găsesc sub denumirea de AX1800

Nu uitați și de placa de rețea wireless. Și aceasta trebuie sa suporte canalul “gras” de 160 Mhz, ca sa atingeți viteze de pana la 2400 Mbps. Eu în tutorial am folosit un laptop cu placa de rețea Intel AX201

Mercusys MR80X router WiFi 6 accesibil
Mercusys MR80X router WiFi 6 accesibil

Router wireless Mercusys MR80X, AX3000, Wi-Fi 6, Qualcomm, Dual-Band, OFDMA, MU-MIMO

Cum atingi 2400 Mbps pe Wi-Fi

Ca să atingi viteza de 2400 Mbps cu un router Wi-Fi 6 AX3000 și o placa de rețea care știe să se conecteze la canalul de 160Mhz, trebuie doar să forțezi routerul să folosească canalul de 160Mhz.

Pentru un transfer de date cât mai lipsit de probleme, e bine să ne și mutam canalul într-o zona DFS (pe canalele dinamice, unde este mai puțin aglomerat.

Ce este DFS?

DFS este prescurtarea de la “Dynamic Frequency Selection” și este o tehnologie folosită în rețelele Wi-Fi care utilizează banda de frecvență de 5 GHz.

Tehnologia DFS se referă la capacitatea unui dispozitiv Wi-Fi de a detecta și evita interferențele cu alte dispozitive care operează pe aceeași bandă de frecvență de 5 GHz, cum ar fi radarul meteorologic sau alte dispozitive de telecomunicații.

În practică, atunci când un dispozitiv Wi-Fi detectează un semnal radar în banda de frecvență de 5 GHz, acesta va schimba automat canalul pentru a evita interferențele și a asigura o conexiune Wi-Fi stabilă și de înaltă calitate.

Funcția DFS este implementată de obicei în routerele și acces point-urile Wi-Fi de ultimă generație, care utilizează banda de frecvență de 5 GHz pentru a oferi o performanță superioară și o capacitate mai mare a rețelei.

Tutoriale asemănătoare

canal 40 mhz - Cum atingi 2400 Mbps pe Wi-Fi
Viteza maximă Wi-Fi pe 2,4 Ghz
Poziționarea perfectă router în casă
Cine se conectează ilegal pe rețeaua ta WI-FI - Cum atingi 2400 Mbps pe Wi-Fi
Vezi cine îți fură semnalul Wi-Fi – cine se conectează abuziv
3 trucuri pentru semnal WI-FI perfect
3 trucuri pentru semnal WI-FI perfect

Tutorial video – Cum atingi 2400 Mbps pe Wi-Fi

Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. Salut…imi poti spune daca Routerul de la digi ce l am luat in custodie Tp-link wi-fi 6,AX1500 prinde acea viteza descrisa de tine in tutorial…..Multumesc!

 2. Ai AX1500
  Cel din articol este AX3000
  Nu vei prinde vitezele acelea.

 3. Multumesc…Cristian !

Speak Your Mind

*