Ce este un SSD si ce poate sa faca in comparatie cu un Hard Disk normal – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial video vom vorbi despre SSD-uri, SSD-urile sunt niste dispozitive de stocare revolutionare si performante, care in timp vor inlocui batranele hard disk-uri, acestea sunt construite exclusiv din chip-uri flash NAND (ca un fel de stick-uri usb), nu au parti in miscare, de aceea sunt rezistente la socuri si foarte rapide.

Tehnologia SSD este la inceput insa performantele sunt cu mult superioare fata de cele ale unui hard disk conventional, in primul rand SSD-ul are un timp de acces foarte mic, asta ofera SSD-ului o latenta extrem de mica la citirea si scrierea fisierelor mici, in timp ce hard disk-ul are probleme mari cand vine vorba de fisierele mici.

Chip-urile flash NAND folosite la construirea SSD-urilor sunt de doua feluri, SLC (single level cell), aici se stocheaza un singur bit de informatie pe o celula, SSD-urile construite cu flash SLC sunt scumpe si au capacitati destul de mici, performantele acestora sunt extrem de bune, acestea sunt folosite mai ales in mediul enterprise, la servere si statii de lucru profesionale, unde performanta si durabilitatea sunt cele mai importante, flash-ul SLC este extrem de durabil, rezista la mai multe cicluri de rescriere.

A doua tehnologie fososita la construirea chipurilor flash este MLC (multi level cell), pe aceste chipuri se pot stoca mai multi biti de informatie pe o celula, de cele mai multe ori se stocheaza doi biti de informatie la nivelul unei celule, flash-urile MLC au performante mai slabe insa beneficiaza de capacitati mari si preturi mici, SSD-urile construite cu chip-uri flash MLC sunt cele mai intalnite in magazine si este foarte probabil ca si voi sa cumparati tot un SSD ce are la baza flash-uri MLC.

SLC rezista la 5.000.000 de cicluri de scriere (100.000 pe celula) iar MLC doar la 1.000.000-2.000.000 cicluri de scriere (10.000 pe celula), mai pe Romaneste, un SSD bazat pe SLC are o viata mult mai lunga decat un SSD bazat pe MLC, bineanteles, inainte de toate trebuie sa va  permiteti un SLC, daca nu va permiteti puteti merge pe mana flash-ului MLC, specialistii lucreaza mai concentrat pentru imbunatatirea flash-ului MLC .

In acest tutorial video sunt prezentate si tehnologiile ce stau la baza SSD-urilor, aceste tehnologii sunt: Wear Leveling Technology, Error Detection – Correction, Bad Block Management, S.M.A.R.T. Technology, NCQ Technology, TRIM etc, TRIM este cea mai noua si cea mai importanta tehnologie, aceasta va ajuta in timp la pastrarea performantelor SSD-ului si la micsorarea ratei de erori cu care se confrunta controllerul, pentru moment doar windows 7 are inclusa aceasta functie, in principiu este vorba despre conlucrarea mai buna intre sistemul de operare si controllerul SSD-ului atunci cand se sterge un fisier, sistemul de operare anunta imediat controllerul ca a fost sters un fisier si acesta va sti ce sa faca, fara sa se mai piarda resurse inutil, se va merge la sigur.

In tutorial sunt prezentate si cateva modele SSD care au un raport calitate – pret foarte bun, bineanteles aceste modele sunt recomandate in aceasta perioada, peste ceva timp lucrurile se vor schimba, aceste modele au un caracter orientativ, sfatul nostru ar fi sa consultati specificatiile de pe site-ul producatorului inainte de achizitionarea unui SSD.
Pentru detalii privind durata de viata a unui SSD puteti sa cititi urmatorul articol:
Care este durata de viata a unui SSD ?
Tot in acel articol veti intelege dintr-o imagine, cum stau lucrurile cu tehnologia Wear Leveling, care este introdusa in noile generatii de SSD -uri.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Cismaru Cristian
 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Frumos, dar tot e mai bun un hard.

  2. foarte buna prezentarea . Am si eu o intrebare ,ma gandesc sami iau un hard de 1 TIB sau 2 de 500 GB ,cum imi recomandati ?

    • Srj: foarte buna prezentarea . Am si eu o intrebare ,magandesc sami iau un hard de 1 TIBsau 2 de 500 GB ,cum imi recomandati ?  


      Fa si tu o socoteala, vezi cum iesi mai ieftin, deasemenea vezi ce performante au cele de 500 giga si ce performante are cel de 1 terra, pentru performante trebuie sa te duci pe site-ul producatorului.

  3. Sall. Am si eu o intrebare 😀 s-ar putea face un tutorial despre cum se face o foaie de stil pentru un site.Cred ca r fi tare tutorialu.Oricum cred ca nu o sa puteti sa faceti asta intr-un singur tutorial.V-ar trebui mai multe… . Spersa puteti face 🙂

  4. Si as vrea asra pentru ca temele acelea de pe wordpress nu-s cine site ce…

  5. salut cristi.am si eu o intrebare am un cont pe iplay si dupa ce descarc le las la seed si nu se mai uploadeaza din ce cauza ar putea fi?

  6. pe celelate trakere ca isohunt,mininova,last torrents uploadeaza dar pe iplay nu.puteti sa imi raspundeti si mie?
    va rog….

  7. Nu-s specialist, dar din cite am auzit, SSD-ul e mai instabil la pastrarea datelor in timp, cu toate ca-l rupe pe HDD la compartimentul vitezei.
    Oare linuxistii n-o sa profite de asemeni performante incredibile???

    • dumitru32: Nu-s specialist, dar din cite am auzit, SSD-ul e mai instabil la pastrarea datelor in timp, cu toate ca-l rupe pe HDD la compartimentul vitezei.
      Oare linuxistii n-o sa profite de asemeni performante incredibile???  


      SSD-urile merg si pe linux, nu stiu insa daca linux-ul a introdus suport pentru tehnologia TRIM, chiar daca nu exista in acest moment sunt sigur ca se va introduce foarte curand, cert este ca, atunci cand mergeti sa cumparati un SSD, trebuie sa va interesati daca suporta TRIM, e pacat sa nu cumpari un SSD cu TRIM, astfel puteti beneficia de un spor de durabilitate si stabilitate.

    • dumitru32: Nu-s specialist, dar din cite am auzit, SSD-ul e mai instabil la pastrarea datelor in timp, cu toate ca-l rupe pe HDD la compartimentul vitezei.
      Oare linuxistii n-o sa profite de asemeni performante incredibile???  

      Linuxistii au timp sa profite de aceste tehnologii, momentan in afara de Cristi nu stiu pe nimeni sa detina un SSD in Romania,sunt foarte scumpe si nu-s accesibile fiecarui buzunar, cand va fi folosit la scara larga probabil si Linuxistii isi vor indrepta atentia spre aceste SSD-uri momentan altele primeaza acum.

  8. Frumosa prezentare.
    Multumesc pentru informare:)

    @Augustin : R fii super folositor un tutorial, despre cum se fac temele wordpress;)

  9. Eu am o problema cu Ramii cred catodata cand ma joc un joc sau editez un clip video si ii dau randare sau in joc imi apare ecranul de BSOD mi se inchide pc-ul si imi apare mesajul BSOD
    Eu anterior imi schimbasem ramii de la 1 GB i-am pus 4 GB am schimbat sursa cu una LinkWord de 580 de W cea anterioara era de 480 W tot LinkWord.
    Si nu stiu ce as putea sa am am primit de cateva ori si mesajele de RSOD chiar nu stiu ce ar putea sa fie.
    Sa schimb Ramii ?Credeti ca am erori la Rami ? sau Sa pun Sursa cea veche ?
    Sau sa fie de la placa video ?Sau o incopatibilitate intre Rami si procesor ?
    Va Multumesc Anticipat !

    • Ghady: Eu am o problema cu Ramii cred catodata cand ma joc un joc sau editez un clip video si ii dau randare sau in joc imi apare ecranul de BSOD mi se inchide pc-ul si imi apare mesajul BSOD
      Eu anterior imi schimbasem ramii de la 1 GB i-am pus 4 GB am schimbat sursa cu una LinkWord de 580 de W cea anterioara era de 480 W tot LinkWord.
      Si nu stiu ce as putea sa am am primit de cateva ori si mesajele de RSOD chiar nu stiu ce ar putea sa fie.
      Sa schimb Ramii ?Credeti ca am erori la Rami ? sau Sa pun Sursa cea veche ?
      Sau sa fie de la placa video ?Sau o incopatibilitate intre Rami si procesor ?
      Va Multumesc Anticipat !  


      Poate sa fie si de la memorie si de la sursa, ia-o si tu prin eliminare, incearca cu alte memorii si cu alta sursa, vezi daca mai face, altfel nu ai cum sa-ti dai seama.

  10. fb tutorial pt butare si altele esi pe youtube un filmulet despre asa ceva, insa eu o sa imi iau un ssd peste 5 ani cand va fi ieftin, sunt foarte scumpe la spatiul pe care il ofera, un ssd de 1 tb costa 7000 euro in plus fiabilitate slaba in timp, zic unii ii scade capacitatea de memorare deoarece sunt blocate celulele defecte, deci pierzi si spatiu. dar cum orice lucru pe lumea asta are si avantaje de dezavantaje, avantaje super performante citire, scriere, acces, lipsa zgomot, carait in pc, dezavantaje pretul si fiabilitatea, dar astea se rezolva in timp in urmatori ani

    • MCD: fb tutorial pt butare si altele esi pe youtube un filmulet despre asa ceva, insa eu o sa imi iau un ssd peste 5 ani cand va fi ieftin, sunt foarte scumpe la spatiul pe care il ofera, un ssd de 1 tb costa 7000 euro in plus fiabilitate slaba in timp, zic unii ii scade capacitatea de memorare deoarece sunt blocate celulele defecte, deci pierzi si spatiu. dar cum orice lucru pe lumea asta are si avantaje de dezavantaje, avantaje super performante citire, scriere, acces, lipsa zgomot, carait in pc, dezavantaje pretul si fiabilitatea, dar astea se rezolva in timp in urmatori ani  


      Nici eu nu sunt de acord cu ssd-ul pentru stocare, in acest moment un SSD se preteaza doar pentru sistem, eventual se poate partitiona pentru un dual boot.
      Reteta este urmatoarea:

      SSD pentru sistemul de operare.
      HDD pentru stocarea fisierelor.

      Hard disk-ul nu va disparea prea curand, va ramane o solutie imbatabila pentru stocare, raportul pret/giga este favorabil hard disk-ului clasic si cred ca va ramane asa mult timp.

  11. cristi am si eu o intrebare la tn miam luat un pc si nuy merge sa instalez windows xp doar windows vista de unde imi iau si eu drivere care sa le intregrez in windows xp cu nlite am mai pus intrebarea asta de 100 de ori dar nu miati dat raspuns placa mea de baza este ”acer aspire E500” si ce drivere imi trebuie ca sa le intregrez driver sata si mai care???

    • babanu: cristi amsi eu o intrebare la tn miam luat un pc si nuy merge sa instalez windows xp doar windows vista de unde imi iau si eu drivere care sa le intregrez in windows xp cu nlite am mai pus intrebarea asta de 100 de ori dar nu miati dat raspuns placa mea de baza este ”acer aspire E500” si ce drivere imi trebuie ca sa le intregrez driver sata si mai care???  


      Ofera si tu mai multe detalii, ce fel de computer, ce configuratie, ce cd-uri ai primit la el, ce nu merge, ce mesaj iti arata etc, etc, etc ?

  12. Multumesc, Cristi, foarte bun videotutorial, vroiam sa intreb daca merge si pe linux, dar mi-au luat-o altii inainte. Multumesc.

  13. cristi am si eu o intrebare .. am vazut ca tu ai si hard si ssd in acelasi timp , cum e posibil sa zic asa ?:D daca bagi ssd`ul si nu il folosesti , doar daca bagi ceva programe pe el iti merge mai bine calculatorul ?

    • Boddy: cristi am si eu o intrebare .. am vazut ca tu ai si hard si ssd in acelasi timp , cum e posibil sa zic asa ?:D daca bagi ssd`ul si nu il folosesti , doar daca bagi ceva programe pe el iti merge mai bine calculatorul ?  

      Fa-ti te rog timp si gandeste-ti intrebarea bine inainte sa o pui, asa cum noi avem rabdare sa iti raspundem asa si tu ai rabdare si formuleaza cat mai corect ceea ce vrei sa intrebi, asa daca vrei sa primesti raspuns la intrebare. Pe un PC poti sa pui cate harduri (ma rog, vorba vine, poti pune atatea harduri cate sloturi SATA sau IDE ai pe placa ta de baza) vrei nu numai unul! Cristi foloseste SSD-ul ca partitie C unde are instalat windowsul si softurile si celelalte harduri le foloseste pentru stocare…in concluzie ce ai vrut sa zici cu “cum e posibil?

  14. Foarte buna prezentare Cristi! SSD-urile sunt peste Hard disk-uri , mult mai performante si mai eficiente dar din pacate sunt mai scumpe! Foarte bine a picat aceasta prezentare deoarece vreau sa imi cumpar saptamana viitoare un SSD , acum ca am inteles in mare parte care e treaba cu ele voi stii ce sa imi cumpar! Va multumesc mult echipei videotutorial.ro pentru ceea ce faceti! Jos palaria!

  15. scuze daca am formulat gresit intrebarea .. in fine mersi pentru raspuns Adrian.

  16. salut, nu stiu daca am postat unde trebuie. am si eu o problema, am urmarit toate tutorialele voastre despre cum se creaza un site.mi-am cumparat domeniu si host, toate bune pana aici. am urcat niste fisiere video pe site si se incarca greu si merg sacadat. de precizat ca pe local host merg f bine si daca le pun pe alt host deasemenea merg bine. si cele de pe youtube merg bine, numai cele de pe site-ul meu merg f greu.v-as fi recunoscator daca m-ati ajuta pt ca tot de la voi am invatat tot ce stiu in IT. urmaresc videotutorial de 2 ani dar nu am postat prea des pt ca ati fost f expliciti. Numele site-lui meu este Videoonix.com Multumesc

    • Cristi: salut, nu stiu daca am postat unde trebuie. am si eu o problema, am urmarit toate tutorialele voastre despre cum se creaza un site.mi-am cumparat domeniu si host, toate bune pana aici. am urcat niste fisiere video pe site si se incarca greu si merg sacadat. de precizat ca pe local host merg f bine si daca le pun pe alt host deasemenea merg bine. si cele de pe youtube merg bine, numai cele de pe site-ul meu merg f greu.v-as fi recunoscator daca m-ati ajuta pt ca tot de la voi am invatat tot ce stiu in IT. urmaresc videotutorial de 2 ani dar nu am postat prea des pt ca ati fost f expliciti. Numele site-lui meu este Videoonix.comMultumesc  


      Cu fisierele video este o mare problema, cam toti providerii de hosting limiteaza banda pentru vhost-uri, tocmai de aceea “streaming-ul”(de fapt download progresiv) nu merge cum trebuie.
      Pentru fisiere video trebuie sa platesti destul de mult hosting-ul, fie te intelegi cu ei, fie iti inchiriezi un virtual privete server VPS, ca sa nu spun server dedicat.
      Video online = bani multi pe hosting.
      Unde mai pui ca dupa cateva luni o sa vina providerul sa-ti spuna ca consumi prea mult si ca trebuie sa-ti mai asiguri banda, contra cost desigur.
      Mai bine iti ti filmele pe youtube, asta daca nu vrei sa bagi bani prea multi.

  17. am si yo o problema,dak ma puteti ajuta!am descarcat un windows de pe net si nu stiu cum sa il pun pe un CD,trebuie facuta o imagine?Multumesc

    • catalin: am si yo o problema,dak ma puteti ajuta!am descarcat un windows de pe net si nu stiu cum sa il pun pe un CD,trebuie facuta o imagine?Multumesc  

      Scrii sus in casuta “Cauta pe videotutorial.ro…” din dreapta: cd bootabil, sau cum se face un cd bootabil, dai enter si vei gasi tutorialul.

    • Este un program mic si usor de folosit pentru discuri butabile, se numeste …Rufus… incearca-l e usor de folosit

  18. mastercrool a zis

    care e treaba cu hot swap

    • mastercrool: care e treaba cu hot swap  


      Hot Swap este intalnim mai ales la servere, permite schimbarea unui hard disk sau a altui fel de dispozitiv in timp ce functioneaza computerul, fara ca sa se opreasca activitatea in nici un fel.
      Aceasta functie trebuie sa fie suportata si de placa de baza sau de controllerul raid, pentru Hot Swap trebuie sa fie configurat o martice raid, nu se poate face hot swap daca avem un singur hard disk pe sistem, in general se poate face hot swap in momentul in care avem configurat un raid 5 sau chiar un raid 6, in acel caz se poate inlocui hard disk-ul strica in timp ce sistemul functioneaza.
      Aceste lucruri sunt folositoare in medii Mission Critical, mai pe Romaneste unde este foc continuu (cum ar fi videotutorial.ro), pe un desktop nu se justifica investitia intr-un astfel de echipament, trebuie specificat ca un controller care stie hot swap si raid 5 hardware poate ajunge si la cateva sute bune de euro, citeodata poate costa si pentru 1500 de euro in cazul in care este un controller cu toate optiunile (baterie, upgrade ram, motificare mail).
      Poate o sa fac un tutorial si despre chestii de genul asta, cu toate ca, pentru multi va fi cam plictisitor.

      • cristi-admin:

        Hot Swap este intalnim mai ales la servere, permite schimbarea unui hard disk sau a altui fel de dispozitiv in timp ce functioneaza computerul, fara ca sa se opreasca activitatea in nici un fel.
        Aceasta functie trebuie sa fie suportata si de placa de baza sau de controllerul raid, pentru Hot Swap trebuie sa fie configurat o martice raid, nu se poate face hot swap daca avem un singur hard disk pe sistem, in general se poate face hot swap in momentul in care avem configurat un raid 5 sau chiar un raid 6, in acel caz se poate inlocui hard disk-ul strica in timp ce sistemul functioneaza.
        Aceste lucruri sunt folositoare in medii Mission Critical, mai pe Romaneste unde este foc continuu (cum ar fi videotutorial.ro), pe un desktop nu se justifica investitia intr-un astfel de echipament, trebuie specificat ca un controller care stie hot swap si raid 5 hardware poate ajunge si la cateva sute bune de euro, citeodata poate costa si pentru 1500 de euro in cazul in care este un controller cu toate optiunile (baterie, upgrade ram, motificare mail).
        Poate o sa fac un tutorial si despre chestii de genul asta, cu toate ca, pentru multi va fi cam plictisitor.
          

        cu riscul de mi-l pune pe cap pe Adrian(din nou 🙂 )as mai adauga ca la hot swap mai intra mouse-ul,tastatura,imprimantele si cam toate perifericele care folosesc USB.

  19. imi puteti raspunde la intrebarea de mai sus pls pls pls ????????

  20. imi putei raspunde si mie la intrebarea de mai sus daca nu cer prea mult?va rog.

    • viorel: imi putei raspunde si mie la intrebarea de mai sus daca nu cer prea mult?va rog.  

      iPlay este traker privat si nu poti uploada cand vrei si ce vrei decat daca iti dau administratorii trakerului aceste drepturi de a fi uploader. celelalte pe care le-ai enumerat sunt trakere publice si poti face ce vrei. Pentru detalii despre cum poti fi uploader citeste regulamentele trakerului sau forumul trakerului iPlay. Nu e trakerul nostru si nu iti putem oferi detalii despre asa ceva, cerele lor aceste detalii

  21. multumesc mult Adrian.

  22. bune informatii in tutorial! Dupa parerea mea cred ca un sistem ar fi mult mai rapid cu un un SSD pe care sa punem sistemul de operare si un hard clasic pentru depozit de informatii.
    As avea si eu o intrebare care nu are legatura cu tutorialul. Cum pot face o retea intre trei calculatoare care sunt conectate la net printr-un router. Mentionez ca toate conexiunile sunt wireless. Am nevoie sa transfer date de pe unul pe altul? Multumesc anticipat!!

  23. gata am reusit sa instalez windows xp multumesc cristi pentru tutorialu cu ahci ms ms ms ms si mut norco in continuare

  24. Nu stiu cum faci dar… m-ai fascinat! Ma lasi fara cuvinte. Cum poti fi atat de capabil? Cum poti fi atat de documentat de fiecare data?
    Nu mai am cuvinte…
    Jos palaria pentru profesionalism!

    • Narcis: Nu stiu cum faci dar… m-ai fascinat! Ma lasi fara cuvinte. Cum poti fi atat de capabil? Cum poti fi atat de documentat de fiecare data?
      Nu mai am cuvinte…
      Jos palaria pentru profesionalism!  

      Permite-mi sa raspund in locul lui Cristi si sa-ti spun ca toti cei ce contribuim la acest site si la a face tutoriale o facem din pasiune si din placere, atunci cand chiar iti place ceea ce faci nu ai cum sa gresesti sau sa fii mic, iar daca esti mic, nu-i nimic, vei creste daca continui sa inveti sa citesti sa studiezi sa cercetezi. Daca nu ne-ar place ceea ce facem nu ar iesi nimic si oamenii ar simti asta, nu am mai fi pe placul lor nu? Cel mai important in viata e sa faci ceea ce iti place si daca iti place ceea ce faci atunci totul o sa fie asa cum vrei tu. Nu tre sa fii ca altii, nu tre sa ai standardele “strambe” ale altora, nu tre sa te iei dupa legile lumii, nu tre sa fii la fel ca altii 5000000 TRE SA FII TU ASA CUM VREI SI SA FACI CEEA CE VREI!!!

  25. ssd-ul:
    1. foarte scump.
    2. daca cade curentul in timp ce calc. e deschis ce se intampla????
    aaaaaaaaaaaaa?
    stie cineva sigur??
    eu em auzit ca se cam duce OS-ul!!!!!

    • zaragon: ssd-ul:
      1. foarte scump.
      2. daca cade curentul in timp ce calc. e deschis ce se intampla????
      aaaaaaaaaaaaa?
      stie cineva sigur??
      eu em auzit ca se cam duce OS-ul!!!!!  

      Ai auzit foarte prost te asigur de asta, daca te uitai pana la sfarsitul tutorialului ai fi auzit ca sa spus de flashurile (memoriile) folosite de SSD ca sunt NAND (non volatila adica pastreaza datele pe ea chiar daca nu sunt alimentate cu, curent electric) spre deosebire de memoriile RAM normale care au nevoie de curent ca sa mentina datele. Ai crede tu ca cineva se chinuie atat la un SSD si ar costa atat daca si-ar pierde datele cand se ia curentul? =)))) Nici macar nu ai avut bunul simt sa te uiti la tutorial pana la capat dar ti-ai permis sa comentezi asa…ca sa fie si comentariul tau pe aici… LAminutul 3 si 20 de secunde sa spus despre NAND. Mai citeste si tu inainte sa afirmi o aberatie.

  26. Acum aud prima data de SSD. Felicitari pentru tutorial.

  27. Minusurile la SSD-urile din EEE-pc nu tin doar de capacitatea redusa cat si de acel numar limita de scrieri. Si fiabilitatea unui SSD scade cu cat capacitatea e mai mica.
    Sa explic de ce. In cazul EEE-PC, avem un SSD de 4 GB si instalam XP pe el, din 4GB acestia aproximativ 2 vor fi ocupati cu XP-ul si aplicatiile necesare. Acum – exista tehnologia level wearing care imparte datele scrise pe mai multe sectoare…DAR, doar in sectoarele care sunt libere (2GB). Rezulta ca durata de viata se injumatateste, fata de calculul facut pentru 4GB.
    Si problema devine cu atat mai grava cu cat spatiu liber e mai mic pe SSD. La 100MB liberi, cred ca hard-diskul nu rezista mai mult de 2 luni, cu tot level-wearingul.
    Si pentru cine crede ca 100.000 de scrieri inseamna mult, ganditi-va ca XP face cateva zeci de scrieri de cate ori deschideti o pagina web (imaginii, html-uri, js-uri swf-uri cachuite), ca atunci cand scrieti un document si aveti obiceiul ca mine sa dati CTRL-S din 20 in 20s, mai faceti cateva scrieri pe disc…si exemplele pot continua.
    In concluzie cred ca SSD-urile nu merita, nu doar pentru ca ar avea capacitate mai scazuta, si pret mai mare, dar nu sunt inca destul de mature, si esti restrans la sistemele de operare care nu isi salveaza datele temporare pe hard-disk daca vrei sa fi sigur ca nu se strica peste 6 luni. Cand va ajunge limita de scrieri la 2-3 milioane, atunci pot sa zic si eu ca merita mai mult decat un hard-disk clasic

    • iustin: Minusurile la SSD-urile din EEE-pc nu tin doar de capacitatea redusa cat si de acel numar limita de scrieri. Si fiabilitatea unui SSD scade cu cat capacitatea e mai mica.
      Sa explic de ce. In cazul EEE-PC, avem un SSD de 4 GB si instalam XP pe el, din 4GB acestia aproximativ 2 vor fi ocupati cu XP-ul si aplicatiile necesare. Acum – exista tehnologia level wearing care imparte datele scrise pe mai multe sectoare…DAR, doar in sectoarele care sunt libere (2GB). Rezulta ca durata de viata se injumatateste, fata de calculul facut pentru 4GB.
      Si problema devine cu atat mai grava cu cat spatiu liber e mai mic pe SSD. La 100MB liberi, cred ca hard-diskul nu rezista mai mult de 2 luni, cu tot level-wearingul.
      Si pentru cine crede ca 100.000 de scrieri inseamna mult, ganditi-va ca XP face cateva zeci de scrieri de cate ori deschideti o pagina web (imaginii, html-uri, js-uri swf-uri cachuite), ca atunci cand scrieti un document si aveti obiceiul ca mine sa dati CTRL-S din 20 in 20s, mai faceti cateva scrieri pe disc…si exemplele pot continua.
      In concluzie cred ca SSD-urile nu merita, nu doar pentru ca ar avea capacitate mai scazuta, si pret mai mare, dar nu sunt inca destul de mature, si esti restrans la sistemele de operare care nu isi salveaza datele temporare pe hard-disk daca vrei sa fi sigur ca nu se strica peste 6 luni. Cand va ajunge limita de scrieri la 2-3 milioane, atunci pot sa zic si eu ca merita mai mult decat un hard-disk clasic  

      Eu unu nu am vazut EEEPC cu SSD si culmea sa fie de 4G, nu stiu de unde le-ai scos pe astea. EEEPC-urile mai toate inca mai au si folosesc HARDUL mecanic si au capacitati uluitoare de 160G asa ca whats the point?

      • Adrian:
        Eu unu nu am vazut EEEPC cu SSD si culmea sa fie de 4G, nu stiu de unde le-ai scos pe astea. EEEPC-urile mai toate inca mai au si folosesc HARDUL mecanic si au capacitati uluitoare de 160G asa ca whats the point?  

        Adrian poate asta o sa te lamureasca cat de cat:
        “The final price and specifications for the Eee PC, officially announced in September 2007, was more expensive than Asus originally intended. The price rose to US$399, from US$199, while the size of the included solid-state drive remained 4 GB”

        • unix:
          Adrian poate asta o sa te lamureasca cat de cat:
          “The final price and specifications for the Eee PC, officially announced in September 2007, was more expensive than Asus originally intended. The price rose to US$399, from US$199, while the size of the included solid-state drive remained 4 GB”  

          Nu faceti confuzie, am spus ca EU nu am vazut EEEPC cu SSD nu ca nu exista asa ceva!! Si char de ar exista tre sa fii prea tampit si prost sa-ti cumperi asa ceva nu? Se vand asa de bine de nu dai de ele pe nici un magazin online…mam tot uitat si dau doar de 160G HDD nu SSD asa ca nu-mi bagati pe gat 2 prototipuri care au ajuns esec…repet tre sa fii dus cu pluta sa-ti iei/cumperi asa ceva EEEPC cu SSD de 4G ca sa faci cu el ce? sa tii pe el ce? Daca e Windows original nu ii ajung nici 10G, cand incepe sa-si faca updateuri sa te tii!!!

          • Adrian: Nu faceti confuzie, am spus ca EU nu am vazut EEEPC cu SSD nu ca nu exista asa ceva!! Si char de ar exista tre sa fii prea tampit si prost sa-ti cumperi asa ceva nu? Se vand asa de bine de nu dai de ele pe nici un magazin online…mam tot uitat si dau doar de 160G HDD nu SSD asa ca nu-mi bagati pe gat 2 prototipuri care au ajuns esec…repet tre sa fii dus cu pluta sa-ti iei/cumperi asa ceva EEEPC cu SSD de 4G ca sa faci cu el ce? sa tii pe el ce? Daca e Windows original nu ii ajung nici 10G, cand incepe sa-si faca updateuri sa te tii!!!  Citeaza-ma

            loooooooool.hai ca rad de vreo 20 min.tare de tot asta.ar putea candida la titlul de bancul anului.
            care e prima grija a unui linuxar cand isi achizioneaza un calc?spatiu pe hdd sau ssd ca sa-i incapa windowsul.
            vai de capul meu cu asa linuxari.
            si faptul ca tu cataloghezi lumea dupa modelul de calc pe care il detine,cred ca spune totul.

          • Adrian: Nu faceti confuzie, am spus ca EU nu am vazut EEEPC cu SSD nu ca nu exista asa ceva!! Si char de ar exista tre sa fii prea tampit si prost sa-ti cumperi asa ceva nu? Se vand asa de bine de nu dai de ele pe nici un magazin online…mam tot uitat si dau doar de 160G HDD nu SSD asa ca nu-mi bagati pe gat 2 prototipuri care au ajuns esec…repet tre sa fii dus cu pluta sa-ti iei/cumperi asa ceva EEEPC cu SSD de 4G ca sa faci cu el ce? sa tii pe el ce? Daca e Windows original nu ii ajung nici 10G, cand incepe sa-si faca updateuri sa te tii!!!  Citeaza-ma

            ia uimeste-ne inginere cu sistemul tau.noi muritorii de rand(aia tampiti sau idioti)suntem curiosi ce configuratie are calculatorul persoanei cu cel mai mare IQ de pe site(adica tu Adriane).si cam la ce il folosesti(calculatorul,ca IQ-ul m-am lamurit,nu prea il folosesti).normal ca acum nu mai e mare lucru de capul lui.dar la vremea respectiva a facut valva.tu vrei sa-l mai gaseti la vanzare pe net.intai uita-te sa vezi cand a aparut..normal ca azi nu-l mai gasesti nicaieri.si zici ca a fost un prototip esuat?nu chiar.faptul ca a ajuns pe rafturile magazinelor l-a scos din faza de prototip.si inca unul foarte reusit de vreme ce s-a continuat imbunatatirea lui.daca ar fi fost un esec cei de la asus ar fi aruncat proiectul la gunoi.deci eu l-as numi un succes,chiar unul important pentru asus.a gresi e omeneste,asa cum spunea si cristi mai sus.si e de iertat.dar tu in loc sa rectifici,incepi prin a jigni mii,poate chiar zeci de mii de oameni care detin eepc.desi toata lumea a inteles acelasi lucru,tu spui ca albul e negru asta ai spus :ca nu exista eee pc cu ssd de 4gb,dar ai folosit alte cuvinte.chiar si in al doilea tau comment o spui :”chiar daca ar exista”.ei bine el chiar exista.mai citeste.ma intreb cine te tolereaza pe site.e pacat cand unii muncesc si altii vin darama.tu prin limbajul tau asta faci,darami munca altora.

        • unix:
          Adrian poate asta o sa te lamureasca cat de cat:
          “The final price and specifications for the Eee PC, officially announced in September 2007, was more expensive than Asus originally intended. The price rose to US$399, from US$199, while the size of the included solid-state drive remained 4 GB”  


          Uneori chiar si Adrian mai greseste, nimeni nu-i perfect.

        • unix:
          Adrian poate asta o sa te lamureasca cat de cat:
          “The final price and specifications for the Eee PC, officially announced in September 2007, was more expensive than Asus originally intended. The price rose to US$399, from US$199, while the size of the included solid-state drive remained 4 GB”  


          Vreau sa vin cu o completare, SSD-ul de pe EEEPC nu arata ca un SSD normal, acesta este un PCB cu flash-uri, controller si tot ce-i trebuie, care vine introdus intr-un slot, ca un fel de placa de retea wireless.
          Alt avantaj in folosirea SSD-urilor este ca, acesta nu trebuie sa aiba o forma sau o dimensiune standard, ar putea fi facut si un SSD in forma de L sau orice alta forma.

      • Adrian:
        Eu unu nu am vazut EEEPC cu SSD si culmea sa fie de 4G, nu stiu de unde le-ai scos pe astea. EEEPC-urile mai toate inca mai au si folosesc HARDUL mecanic si au capacitati uluitoare de 160G asa ca whats the point?  


        Daca nu ai vazut tu, nu inseamna ca nu exista, primele eeepc-uri au fost dotate cu ssd-uri de 4 giga, din pacate tehnologia era la inceput si nu cred ca sunt atat de rapide ca acum.

      • Adrian:
        Eu unu nu am vazut EEEPC cu SSD si culmea sa fie de 4G, nu stiu de unde le-ai scos pe astea. EEEPC-urile mai toate inca mai au si folosesc HARDUL mecanic si au capacitati uluitoare de 160G asa ca whats the point?  

        Adrian,mai informeaza-te,nu prea le stii.uite aici:
        Price as reviewed $399
        Processor 900MHz Intel Mobile CPU
        Memory 512MB RAM
        Hard drive 4GB SSD
        Chipset/Graphics Intel 910
        Operating System Linux (customized by Asus)
        Dimensions (WDH) 8.8 x 6.5 x 0.9 inches
        Screen size (diagonal) 7.0 inches
        System weight / Weight with AC adapter [pounds] 2.0/2.4 pounds
        Category Ultraportable
        uite si un link aici

    • iustin: Minusurile la SSD-urile din EEE-pc nu tin doar de capacitatea redusa cat si de acel numar limita de scrieri. Si fiabilitatea unui SSD scade cu cat capacitatea e mai mica.
      Sa explic de ce. In cazul EEE-PC, avem un SSD de 4 GB si instalam XP pe el, din 4GB acestia aproximativ 2 vor fi ocupati cu XP-ul si aplicatiile necesare. Acum – exista tehnologia level wearing care imparte datele scrise pe mai multe sectoare…DAR, doar in sectoarele care sunt libere (2GB). Rezulta ca durata de viata se injumatateste, fata de calculul facut pentru 4GB.
      Si problema devine cu atat mai grava cu cat spatiu liber e mai mic pe SSD. La 100MB liberi, cred ca hard-diskul nu rezista mai mult de 2 luni, cu tot level-wearingul.
      Si pentru cine crede ca 100.000 de scrieri inseamna mult, ganditi-va ca XP face cateva zeci de scrieri de cate ori deschideti o pagina web (imaginii, html-uri, js-uri swf-uri cachuite), ca atunci cand scrieti un document si aveti obiceiul ca mine sa dati CTRL-S din 20 in 20s, mai faceti cateva scrieri pe disc…si exemplele pot continua.
      In concluzie cred ca SSD-urile nu merita, nu doar pentru ca ar avea capacitate mai scazuta, si pret mai mare, dar nu sunt inca destul de mature, si esti restrans la sistemele de operare care nu isi salveaza datele temporare pe hard-disk daca vrei sa fi sigur ca nu se strica peste 6 luni. Cand va ajunge limita de scrieri la 2-3 milioane, atunci pot sa zic si eu ca merita mai mult decat un hard-disk clasic  


      Tehnologiile introduse recent pot prelungi viata unui SSD destul de mult, s-au facut niste calcule si la o utilizare normala a unui SSD pe un desktop, un SSD rezista in jur de 100 de ani.
      Nu stiu de unde ai venit tu cu 2 luni de viata pentru un SSD, eu am un SSD de 4 luni deja, la mine merge PC-ul non stop si nu s-a intamplat nimic.
      Poate ai citit tu un articol mai vechi despre chip-urile flash care sunt folosite la unele stick-uri usb.
      SSD-urile sunt folosite deja in mediul enterprise cu rezultate foarte bune, pana acum nu s-a intamplat nimic.
      Chiar daca se deterioreaza o celula, aceasta va fi izilata de catre controller fara ca utilizatorul sa-si dea seama.
      Tehnologia flash a evoluat mult si nu cred ca poate oferii un hard disk obisnuit un nivel de siguranta mai mare decat un SSD, la hard disk-ul normal daca se strica ceva, nu mai merge nimic, la SSD daca se deterioreaza o celula, aceasta va fi izolata, va fi ca si cum nu ar exista.
      Nu sunt avocatul SSD-ului, insa abordarea ta nu are sustinere in realitatea de azi, daca am fi avut discutia asta acum 2-3 ani, cu siguranta iti dadeam dreptate, acum lucrurile stau altfel.
      Intradevar, daca pui un sistem de operare pe un stick usb, acesta nu ar rezista mai mult de o luna, dar nu uita, aici nu vorbim de orice orice chip flash, vorbim de SSD-uri care sunt cele mai avansate componente care au foat lansate in ultima perioada.
      Daca o sa-mi crape SSD-ul pe care tin sistemul o sa va anunt, pana atunci, hai sa nu aruncam aiurea cuvintele.

  28. Salutare baieti!In primul rand vreau sa va transmit un mare Felicitari si vreau sa va spun k asteptam de mult timp prezentarea asta,pt k l-am mai auzit pe Cristi vorbind de SSD-uri si eram nerabdator sa aflu mai multe.In zilele ce urmeaza o sa-mi cumpar si eu vreo 3 SSD-uri pentru sistemele de operare(Seven,XP si Ubuntu)pt k chiar merita!
    Inca o data felicitari pt tot ceea ce faceti si tineti-o tot asa!!!!!

  29. baieti am si eu o intrebare de ce numi merge microfonu am incercat 2 microfoane si numi merg de ce oare pe windows vista imi mergeau pe windows xp numi merge

  30. mai citeste adrian

  31. …atunci cand ceva se invecheste pe la NASA sau in armata americana se arunca imediat pe piata fiindca sunt depasite , asta se intampla si cu armamentul nu doar cu tehnologia.NASA are altceva mult mai performant decat aceste SSD-uri ,insa le vor scoate la mezat peste 20 de ani cand vor fi si acestea depasite. Avem la dispozitie doar tehnologia care vor “ei” sa ne-o dea, asta e clar…

    • iustin: …atunci cand ceva se invecheste pe la NASA sau in armata americana se arunca imediat pe piata fiindca sunt depasite , asta se intampla si cu armamentul nu doar cu tehnologia.NASA are altceva mult mai performant decat aceste SSD-uri ,insa le vor scoate la mezat peste 20 de ani cand vor fi si acestea depasite. Avem la dispozitie doar tehnologia care vor “ei” sa ne-o dea, asta e clar…  


      Totusi, hai sa nu devenim paranoici, nu cred ca exista vreo conspiratie.

  32. o parere: nu ar trebui comparate graficele avg.access time cu aceeasi desfasurare pe verticala, avand in vedere ca la ssd-uri lim sup e de 500ms iar cea de la hdd este de 50ms (ptr a le putea compara mai clar in tutorial)?

  33. Cateva sfaturi si informatii f importante pt cei care au deja ssd-uri si din obisnuinta pot face anumite operatii care acum pt ssd-uri devin inutile daca nu chiar daunatoare, scurtand durata sa de viata:
    Nu defragmentati(nu are sens si faceti suprascriei inutile);nu folositi programe de backup in timp real(face multe suprascrieri constante);programele tip shred de stergere definitiva a unor fisiere prin suprascrieri repetate;si chiar programele de benchmarking (de testare) a ssd-ului face numeroase suprascrieri toate acestea “uzeaza celulele” ssd-urilor actuale de pe piata, care nu au inca o tehnologie desavarsita.

    • LaurN: Cateva sfaturi si informatii f importante pt cei care au deja ssd-uri si din obisnuinta pot face anumite operatii care acum pt ssd-uri devin inutile daca nu chiar daunatoare, scurtand durata sa de viata:
      Nu defragmentati(nu are sens si faceti suprascriei inutile);nu folositi programe de backup in timp real(face multe suprascrieri constante);programele tip shred de stergere definitiva a unor fisiere prin suprascrieri repetate;si chiar programele de benchmarking (de testare) a ssd-ului face numeroase suprascrieri toate acestea “uzeaza celulele” ssd-urilor actuale de pe piata, care nu au inca o tehnologie desavarsita.  


      O sa public pe blog un tabel ce demonstreaza clar ca nu stu lucrurile chiar asa, nu sunt SSD-urile chia atat de sensibile.
      Studiul pe care o sa-l public este facut de compania Imation, un cunosut furnisor de solutii de stocare.
      O sa va dau un mic preview:
      Durata de viata al unui SSD este de aproximativ 236 de ani la scrierea a 32 de giga pe zi in mod segvential tot la scrierea de 32 de giga, in SSD va avea o durata de viata de 40 de ani la modul de scriere amastecat (mixed) (fisiere mici, mari, stergeri etc).
      Acum trebuie sa se gandeasca fiecare daca scrie pe disk 32 de giga, eu cred ca un user mediu scrie mai putin de 32 de giga per zi.
      In aceasta socoteala intra si stergerile.
      Mai multe detalii o sa pun pe blog.

  34. As avea si eu o intrebare care nu are legatura cu tutorialul. Cum pot face o retea intre trei calculatoare care sunt conectate la net printr-un router. Mentionez ca toate conexiunile sunt wireless. Am nevoie sa transfer date de pe un pc pe altul? Ma poate ajuta cineva? Multumesc anticipat!!

    • Alin: As avea si eu o intrebare care nu are legatura cu tutorialul. Cum pot face o retea intre trei calculatoare care sunt conectate la net printr-un router. Mentionez ca toate conexiunile sunt wireless. Am nevoie sa transfer date de pe un pc pe altul? Ma poate ajuta cineva? Multumesc anticipat!!  


      Le pui pe toate pe acel router si le bagi in acelasi WORKGROUP, sa spunem ca faci un workgroup nou, de exemplu “SHARE”.
      In principiu trebuie sa urmezi pasii, trebuie creata o retea, in acea retea puteti sa share-uiti ce vreti voi intre voi, daca nu share-uiesti nu vei avea acces la nimic.
      Nu te sfatuiesc sa faci asta decat daca ai incredere in acei parteneri cu care faci schimb de fisiere.
      Asta daca routerul are un switch cu auto crossover, in principiu ar trebui sa aiba.
      Cred ca o sa fac un tutorial si despre acest subiect.

  35. Stie Cineva ce problema as putea sa am ?
    Imi apare ecranul BSOD dupa ce randez un clip sau ma joc un joc brusc asa imi apare ecranul albastru de BSOD de multe ori mi-a aparut si RSOD-ul ecranul rosu Anterior Mi-am schimbat ramii dela 1 gb am luat 2 placuta de cate 2 GB si am facut 4 GB si sursa aveam o sursa LinkWord de 400 de W si mi-am luat alta LinkWord de 580 W Credeti ca este o incopatibilitate intre Rami si Sursa Mentioenz ca Ramii sunt pe DDR 3 pe aceiasi frecventa pe care am avut prima placuta de 1 Gb. Sau o incopatibilitate intre placa video si sursa ?Nu raceste bine sursa trebuie alta ce trebuie facut ?Ca sa am pc-ul de dinainte ?
    ~PS:Postez aici pentru ca nu am unde sa postez ati anulat mesajele rapide din index RSS-urile~
    Multumesc Anticipat !!

  36. La HD normal am vazut ca se ridica si Temperatura, dar la un SSD ramine 0C.
    Un SSD nu se incalzeste sau ce?

  37. Foarte tare acest articol
    Daca as avea si bani sa imi cumpar un SSD ar fi si mai tare.
    Apropo am vazut acolo ca la cele 2 harduri era diferita si temperatura ,la SSD era 0 si la Celalalt hdd era de vreo 30 grade e o diferenta si acolo
    Foarte tare

  38. LiviuFlorin a zis

    Placut tutorial.Foarte frumos explicat. Imi aduce aminte de orele de calculatoare din anul II….

  39. ma nene da au niste preturi fata de celelalte de te doare mintea ,de 32 g la 300 ron pa eau la pretu asta hdd de 1 terabit

    • dan: ma nene da au niste preturi fata de celelalte de te doare mintea ,de 32 gla 300 ron pa eau la pretu asta hdd de 1 terabit  


      Nu poti sa compari septaru (BMW seria 7) cu matizu (Daewoo Matiz), plasma cu alb-negrul si nici chiar prostul cu desteptul, chiar daca uneori se mai creaza confuzii (destepti sunt aia cu bani” sau mai nou cu “pounds”, acum nu mai este “misto” sa spui “para” sau “ieuro”, acum se spune “pounds”.
      SSD-ul este altceva, este alta tehnologie, PC-ul (personal computer) cand a fost inventat probabil costa cat un cartier de blocuri, pe parcurs productia a crescut, tehnologia a avansat si componentele sau micsorat si pana la urma s-au ieftinit.
      La SSD nu este vorba neaparat de capacitatea de stocare, mai interesanta este performanta, imi aduc aminte, acum cativa ani mi-am cumparat un stick usb, avea o capacitate de 256 MB, aceasta capacitate era maxim ce se putea gasii pe piata si noua ni se parea ceva foarte smecher, iti dai seama, 256 MB, timpul a trecut si acum un stick usb de 16 Giga este aproape banal.
      Asa se va intampla si cu SSD-ul, odata cu trecerea timpului, capacitatea de stocare va creste.
      In final te rog sa te adresezi si tu intr-un alt mod, cu “ma nene” poti vorbi unde vrei tu sau poti sa-mi dai un mail sa-mi vorbesti asa pe mail cat vrei tu, din pacate vizitatorii care vin pe la noi nu sunt obligati sa digere limbajul asta lipsit de bun simt.

  40. Cand compari diagramele de timp de access, PRIVESTE SCARA DE TIMP… nu e aceeasi in ambele ferestre…

  41. totusi eu unul sunt de parere ca un hibrid de genul 32GB SSD + 300GB(sau mai mult)HDD ar fi solutia ideala. Si din zvonurile care au circulat se preconizeaza ca vor apare asemenea modele pentru desktop

  42. Seagate a anuntat primul harddisk pentru laptop care stocheaza nu mai putin de 250GB pe un singur platan.
    Noua tehnologie care ofera o densitate a datelor de 180Gb pe inch patrat va fi inglobata in seria 7200.10.
    Avantajele utilizarii unui singur platan consta intr-un consum mai mic, foarte important pentru autonomia sistemului in cazul unui laptop.
    Hardisk-urile de acest gen sunt mai silentioase si degaja mai putina caldura

  43. Tocmai am gasit o conferinta foarte interesanta despre data recovery. Autorul Scott Mullon face o prezentare foarte amanuntita asupra modurilor in care functioneaza un hard-disk, prezentare sustinuta cu animatii si explicatii foarte pertinente. Merita vazuta toata conferinta.

    Se abordeaza subiecte foarte interesante, printre care modul cum se inregistreaza datele pe hdd, cum se pot demonta capetele de citire, cum se pot transfera platanele, tipuri de inregistrare, probleme intalnite la recuperarea datelor etc

  44. eee. este doar o tehnologie al viitorului dar mai este mult de munca pana sa gasim un sdd perfect, dar pe poate sa apara acuma xdd?

  45. salut Cristi… am primit recent o comanda de la cineva sa-i congfigurez un sistem si vreau sa incerc sa-i pun un SSD de maxim 32 GB, pe care o sa aiba instalat windows 7, si m-am gandit sa-i pun hardul asta http://www.emag.ro/solid-state%20drive%20_ssd_/solid-state-drive-ssd-silicon-power-32gb-sata–pSP032GBSSD650S25 combinat cu un seagate barracuda de 1 TB, pentru stocare… vreau sa-ti cer parerea in legatura cu produsul asta… uitandu-ma la pret si ceea ce stie sa faca, aici ma refer la valorile pentru scriere/ citire, eu vazandu-l ca foarte ok…astept raspunsul tau si mersi anticipat…

  46. Salut,
    Inca odata nota 10.Astept cu nerabdare un tutorial despre cum sa face o retea de mai multe calculatoare legate la un singur ruter

  47. ratzoiu:
    Este o prostie de SSD acel Silicon Power.Mai bine la banii aia cumperi un Team Group cum are Cristi,este mult mai bun decat ce iai ales tu acolo.La hardul de 1 TB alege un Samsung Spinpoin F3 1 TB.Nu se compara Seagate-ul ala cu Samsungul acesta.In teste au iesit cel mai bine Samsung Spinpoint F3 atat la viteza de citire cat si la scriere,in comparatie cu Seagate 1Tb sau Western Digital.

  48. Mmmm… deci daca as afirma acum ca in circa 10 ani hard disk-urile mecanice pe care le avem acum vor fi inlocuite de SSD-uri as minti? Foarte frumos articolul si foarte informativ. Ultimul hard disk pe care l-am cumparat pentru calculatorul meu a fost un Western Digital Green AAKS de 640GB, asta acum vreo 2 ani si am dat in jur de 300 RON la vremea respectiva. Il am si acum si e sanatos tun. Abia astept SSD-uri de peste 100 GB la preturi… mai pt. romani asa… chiar si preturile de acum mi se par rezonabile avand in vedere faptul ca este totusi o “tehnologie noua”, insa pretul nu e proportional cu salariile de pe aici. Stiu ca acesta este site de tutoriale (like d’uh… numele domeniului spune totul :D), dar ca si o curiozitate ar fi interesant un test despre cum s-ar comporta un astfel de hard disk in jocuri luand in calcul timpul de citire/scriere scurt… scratch that… nu toata lumea sta cu gandul la jocuri cum stau eu :P.
    In legatura cu tehnologia S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis & Reporting Technology) existenta si la HDD-urile de azi. Am inteles ca in momentul in care te lasa SMARTUL… cica hard disk-ul e pe moarte si ca producatorul deobicei pune la dispozitie un fel de soft de monitorizare, in cazul meu, Western Digital ofera “Western Digital Data Life Guard Diagnostics” gratuit pe site-ul lor… nu de alta, dar am zis ca merita mentionat avand in vedere ca ai vorbit la inceput de tehnologii, iar cu ce-ai spus la sfarsit cand ai evidentiat faptul ca intotdeauna trebuie sa cauti produsul pe site-ul producatorului inainte de a-l cumpara de la un retailer/reseller/etc, mare adevar ai grait… eu fac asta intotdeauna… si toti romanii ar trebui sa faca la fel… astfel eviti multe, multe neplaceri…
    KEEP UP THE GOOD WORK!

  49. Bravo Cristi, foarte tare tutorialul,insa as vrea sa te contrazic ca acel SSD Kingston 40 GB de care spui ca este o rusine este un SSD surprinzator din toate punctele de vedere.De ce? Pentru mine rata de transfer la citire este mai importanta decat cea la scriere pentru ca nu o sa stam sa ne jucam cu transferul fisierelor.In interior este un SSD Intel X25-M 80GB cu doar jumatate din chipuri prezente.Este destul de interesant pentru un SSD care costa in jur de 400 RON.Din cauza faptului ca pe PCB sunt prezente doar 5 chipuri a cate 8 GB,controller-ul functioneaza cu doar 5 canale active(din cele 10 activate in X25-M 80GB/160Gb)ceea ce se reflecta in injumatatirea vitezei de scriere(de la 80MB/s cat are SSD-ul Intel X25-M Generatia 2, la 40MB/s).Dar oricum cum am spus mai devreme rata de transfer la citire este mai importanta decat cea la scriere in cazul meu.Oricum este un SSD care beneficiaza de o platforma cea mai noua tehnologic.Vestea cu adevarat interesanta este ca acest SSD suporta TRIM.Inca ceva,pentru cei care isi cumpara un SSD trebuie sa activeze din BIOS modul AHCI.Cristi,trebuia sa rulezi testul cu AS SSD Benchmark(este gratuit) care este un software creat specil pentru testarea SSD-urilor mai ales pentru evaluarea problemelor lor binecunoscute:rata scazuta la citire/scrierea fisierelor mici(4k).De asemenea,rezultatele obtinute sunt mai aproape de realitate pentru ca lucreaza pe discul partitionat.De asemenea timpul de acces trebuia sa il masori cu AS SSD Benchmark pentru ca il masoara la o precizie de 3 zecimale si pentru ca il masaoara in cazul fisierelor mici,adica conditia cea mai defavorabila.

  50. Cristi, SSD-ul pe care il detii tu avand codul TG0032GS25AC1M (daca nu gresesc), are TRIM? Te intreb pentru ca m-am uitat pe site-ul producatorului si nu am gasit nimic.

    • Nevermind: Cristi, SSD-ul pe care il detii tu avand codul TG0032GS25AC1M (daca nu gresesc), are TRIM? Te intreb pentru ca m-am uitat pe site-ul producatorului si nu am gasit nimic.  

      Atat in tutorial cat si in comentarii Cristi a spus ca SSD-ul lui nu are tehnologia TRIM. Ca sa vezi cat de mult te intereseaza si iti pasa de ce facem noi, nici macar nu ai avut bunul simt sau respect sa te obosesti sa citesti comentariile si sa privesti tutorialul pana la capat. Nu meritai sa ti se raspunda. un om merita raspuns cand chiar nu este, dar cand el se afla sub nasul tau (raspunsul) si tu TOT INTREBI deja se cheama lipsa de rspect si indiferenta, daca tu esti indiferent si te doare-n cot de comentarii si de privit tutorialul pana la final, noi de ce ti-am raspunde tie?

  51. Adrian, imi cer scuze, dar chiar nu am gasit raspunsul la acea intrebare. M-am uitat de doua ori la tutorial inainte sa postez intrebarea si am citit si comentariile. Te rog sa pastezi in reply comentariul in care scrie clar ca SSD-ul lui Cristi nu are TRIM, si sa scrii te rog si minutul si secunda din tutorial cand zice Cristi ca SSD-ul lui nu are TRIM, asta pentru ca eu sunt mai dobitoc si orb de felu` meu.

    • Nevermind: Adrian, imi cer scuze, dar chiar nu am gasit raspunsul la acea intrebare. M-am uitat de doua ori la tutorial inainte sa postez intrebarea si am citit si comentariile. Te rog sa pastezi in reply comentariul in care scrie clar ca SSD-ul lui Cristi nu are TRIM, si sa scrii te rog si minutul si secunda din tutorial cand zice Cristi ca SSD-ul lui nu are TRIM, asta pentru ca eu sunt mai dobitoc si orb de felu` meu.  


      Nu va mai certati, nu e bine pentru spirit.
      O sa vin cu un tutorial in care o sa mai vorbim despre ssd-uri si in special despre functia TRIM din windows 7 si despre cum ne dam seama ce tehnologii are ssd-ul nostru sau hard disk-ul nostru.
      Nu am TRIM pe SSD-ul meu, nu am nici NCQ, e un SSD ieftin, chiar si asa eftin are niste performante foarte bune, ati vazut cu ochii vostri, daca testam un SSD scump, spunea lumea ca de aceea are performante bune.

  52. Adrian, dat fiind faptul ca nu ai argumentat afirmatiile tale, si pe deasupra m-ai si jignit acuzandu-ma in ultimul hal de nepasare, indiferenta, lipsa de bun simt si respect, iti spun ca esti un nesimtit si un imbecil ordinar.

    P.s: Urmaresc tutorialele voastre din decembrie 2008, iar de atunci am urmarit mai mult de jumatate din tutoriale. Pe langa asta am indrumat multe persoane cu intrebari si nelamuriri IT spre videotutorial.ro. Si cu siguranta Cristi are tot respectul meu, la fel si ceilalti membrii ai echipei Videotutorial, inafara de tine!

  53. Cristi spunemi si mie te rog,daca ssd-ul tau TeamGroup Combo beneficiaza cumva de controller JMicron si daca are probleme de stuttering.

  54. Toate laudele de bine pt CRISTI , urmaresc cu placere tutorialele facute de tine si ai castigat un loc important in ochii mei cat si in ochii celorlanti utilizatori.
    am citit ca-m ce au scris ceilanti comentatori, unii scriu ca-m ce ar face un ssd , dar nu stiu cati din ei au asa ceva acasa. dupa cum am mai spus si in alt comment la alt articol “Ce durata de viata are un SSD sau cit tine un SSD in comparatie cu un HDD” , am de 2 ani ssd si evident am si hdd pt multimedia spatiul de stocare totusi este foarte important, un ssd se remarca prin performanta citire / scriere / viteza de acces, consum , greutate , durata de viata etc, ce mai trebuie sa stim despre ssd, nu stiu cati dintre voi stiu ca si tensiunile din PSU care nu sunt stabile si foarte bine filtrate si redresate poate micsora durata de viata a unu ssd, periclitand si performanta lui, un sistem bun se cladeste incepand de la sursa de alimentare care este de fapt una dintre cele mai imp componente pc, deci nota folositi o sursa brand certificata iso…, 80 plus etc
    preturile de achizitionare a unu ssd nu este foarte prietenos mai ales in romania, dar nici afara ( ma aflu in germania, aici locuiesc) un ssd de 250gb ajunge la 600-700 euro, diferentele de pret nu sunt chiar asa mari intre brandurile producatoare de ssd
    acum sa vb despre technologi , cu cat cumperi un ssd de capacitate mai mare el vine cu viteze de citire/scriere mai mari si implicit si cu ultimele technologi, nu vad utilizarea unui ssd de 32 gb numai ca sa tin windowsu pe el nu-si are rostu sau ce avantaj am ca-mi porneste windu rapid si se opreste rapid nu pot risca banii numai pt asta
    ssd-ul in randul desktopurilor este la inceput de drum ,afacere buna este atunci cand achizitionezi un ssd de la 128gb in sus , dar vb lui cristi este o chestiune de timp
    ssd-urile sunt scumpe ca nu au concurenta , dar de hdd nu ne vom lipsi prea curand el fiind depozitul nostru de baza , eu folosesc 2 ssd-uri de 128 gb fiecare de la intel , si 2 samnsung hd103 sj de 1tb fiecare
    P.S cat despre unii comentatori de pe acest blog , pot clasifica limbajul folosit ca fiinu a unuor ciobani traiti intre munti ,avand prietene mioarele, si in strainatete romanii se remarca prin comportamentul lor necivilizat si limbajul de ghena folosit,asta ne clasifica in toata Europa niste oameni inapoiati mintal, pana mentalitatea nu se va schimba vom fi clasificati niste lichele ale europei inca 2 decenii de acum inainte.

  55. Salut,
    Sunteti super tari, nu stiam de voi, acum vreo 2 zile am aflat; si cu ocazia asta am lut decizia pt urmatoarea componenta din PC pe care o voi achizitiona: un SSD. Daca aflam mai repede va ceream un sfat si cand mi-am luat acualul PC :)).
    Ce vreu sa intreb: trebuie ceva in plus luat pt a lega SSD-ul cu acualul meu hard?

    As mai avea si o rugaminte, off topic, la unul dintre admini sau la un user care se stiu cu PC-urile; am un “cotet” de PC, merge el, dar nu cum as vrea eu si daca poate sa imi dea vreunul vreo sugestie ce sa-i fac sa scot ceva mai mult din el as fi recunoscator
    Daca binevoieste vreunul da-ti un mail si va transmit un raport de pe Everest cu ce config am ( apropos Everestul il folosesc tot in urma tutorialelor voastre, ms 🙂

  56. Cristi- “Ce vreu sa intreb: trebuie ceva in plus luat pt a lega SSD-ul cu acualul meu hard?”- nu este nevoie sa legi noul tau drive cu actualul tau drive, presupun ca in noul tau pc ai SATA 2 , cazul care la-i expus tu este valabil in cazul HDD pe IDE(ATA 100) unde primul hdd care este instalat winowsu sau sectoru de boot trebuie pus pe master si celalant secundar pus pe slave
    La sata se schimba treaba nu ai nevoie de asa ceva , efectiv infigi mufa sata2( cablu de date + mufa de alim ) in ssd si apoi intr-un port sata2 de pe pl de baza si ai terminat treaba
    de preferat noul tau SSd pe care o sa-l achizitionezi sa instalezi windowsu pe el ,iar celalant care il aveai tu( hdd) sa-l ti de multimedia.
    Iar in leg cu celalant pc care il ai nu am inteles ideea , se pot face niste upgrate-uri la mem ram si la sistemu´l de operare , daca vrei sa rulezi vista sau wind 7 pe un pc gen pentim 4 sau echivalent pe un AMDK8 atunci ai sa ai probleme , sfatul meu sa ramai cu el pe windows xp sp3.
    PS: la achizitionarea ssd-ului sper ca te-ai documentat, asculta si urmareste bine tutorialul lui CRISTI te va ajuta mult , succes.

  57. multumesc mult george00 pt raspuns
    – chiar asa vreau sa fac, sa rulez win pe SSD si actualul sa-l tin pt multimedia, mai ales ca am mai auzit ceva si despre RAID-ul asta, am auzit ca mareste performata, si dupa ce am vazut in tutorialul lui CRISTI cum se misca un SSD ……
    – astept cu nerabdare tutorialele lui CRISTI despre SSD (si nu numai); oricum mai astept putin cu achizitionarea, pt ca daca tot o sa dau niste bani macar sa imi iau ceva bun.
    – HDD-ul care il am acum cred ca e pe SATA2;
    – faza e ca nu ma prea pricep la chestia asta cu compatibilitatea dintre componente, cu sloturile,care cu cine voteaza, care pt cine e, samd ….. si de aceea am zis ca daca arat configuratia la cineva care stie, poate, imi da si mie vreun pont, ce as putea sa-i pun/fac sa mearga mai bine 🙂 pt ca el merge binisor si acum, dupa cum am zis
    multumesc ica o dat pt raspuns, o seara placuta va doresc la toti 😀

  58. cristi – ca ai mentionat de RAID , poti afla raspunsul tot pe videotutorial, daca nu ma insel CRISTI de la videotutorial are un articol despre matricile RAID( te duci sus in dreapta si scri in casuta cauta in videotutorial si GO)
    Tu trebuie sa te interesezi la modelul tau de placa de baza , daca suporta RAID, iar daca suporta , ce raiduri suporta ( raid 0 ,1 ,5 , etc)
    Cel mai bun raid este raidul 0 care se face intre 2 hdd de aceeasi capacitate , dar este periculos in privinta pierderilor de date .
    In cazul tau nu cred ca ai avea o nevoie de o matrice raid , pt ca tu nu ai 2 HDD identice , si te-ai hotarat sa-ti iei ssd( dupa cum cred ca sti ssd-ul nu este hdd)care are o viteza de acces fpóarte mica fata de actualurile hdd si vitezele de scriere citire sunt formidabila fata de vechiul hdd , nu are rost sa faci o matrice raid
    Matricea raid se face si este folosita de userii care vor mai multa perf din partea mediului de stocare ( asta in cazul hdd), dar in cazul tau nu are rost pt ca tu cu ssd-ul ai o viteza mult mai mare ca o matrice raid cu hdd.
    Dar inainte de a cumpara ssd-ul intereseazate , citeste , cere sfaturi pt ca mai tarziu sa nu-ti para rau , ssd-ul nu e´ste chiar f ieftin.
    Sfatul mau , ia-ti un ssd cu o capacitate mai mare de 64gb, de prefereat 128 in sus( stiu este mai scump , dar de 32, 64 nu prea ai la ce-l fol , install windu si atat?)
    uitate f atent la cifrele de citire / scriere sa aiba un raport bun adik cat mai mare.
    PS. cand mai lasi commenturi schimbati te rog numele de user( username), pt ca tu si protagonistul articolului (CRISTI) aveti nume identice si sa nu le incurcam, chiar cristi a spus intr-un comment la alti useri sa fol alt nume sau un indicativ dupa sau inainte, ca si la mine , mai sunt nume de george , dar eu am pus 00, sper ca ai inteles , o zi buna.

  59. cum se poate recupera o parola de la un hard disk extern pe care am uitat-0 daca ma poate ajuta cineva

  60. am ancercat sa ma sterg din lista unui prieten si nu functioneaza programu, dece?

    • am ancercat sa ma sterg din lista unui prieten si nu functioneaza programu, dece?

      Nu stie nimeni ce se intampla, dar e nasoala chestia,caci era foarte util softul respectiv. Totusi exista butonul de ignore si inca ceva: nu mai da id-ul de mess tuturor idiotilor, nu-l mai inregistra aiurea pe toate site-urile. Gandeste-te la id-ul de mess ca la un numar de telefon, pe care nu ai vrea sa-l vezi pe toate gardurile. Succes in continuare.

  61. Salut.Vreau sa va aduc la cunostiinta ca acum aveti TRIM si in Raid(o,1,5,10).Trebuie doar ultimele drivere Intel Matrix Storage si aveti TRIM.Eu am 3 SSD-uri Intel 40GB x-25 V in Raid0 si am TRIM activat.Din pacate nu stiu daca merg si pe alfel de SSD-uri decat Intel.Daca veti da un search pe google poate o sa gasiti,pe mine nu ma interesat.

  62. am pierdutparola la gmail acolo erau toate mailurile mele importante
    cum pot sa o reiau

    • alex: am pierdutparola la gmail acolo erau toate mailurile mele importante
      cum pot sa o reiau  

      Urmareste cu atentie ceea ce am aratat AICI (click pe cuvantul AICI scris cu rosu) Si data viitoare foloseste LastPass sau KeePass sunt 2 managere de parole care te vor scuti de povara scrierii parolelor pe foi de hartie sau incarcarea memoriei tale cu tot felu de parole. Gasesti tutorialele noastre despre ele scriind sus in casuta de cautare din dreapta de pe margina neagra: LastPass sau KeePass, apoi dai enter.

      Acum ca o mica paranteza nu cred ca tutorialul acesta merita doar o singura steluta din partea ta! Ce nu ti-a placut?

  63. dar cum se dau stelutele

  64. alex:
      

    Pai vad ca tocmai ai dat una…nu mai stii cum ai dato??? Deasupra fiecarui titlu de tutorial ai 5 stelute…daca vrei sa votezi tutorialul cu 5 stelute dai click pe a 5-a steluta daca ti-a placut tutorialul…si la fel procedezi la fiecare tutorial daca vrei..

  65. atentie la cine i-si ia SSD de la OCZ
    este o problema si anume:
    SSD din clasa VTXE si VTX au mai putin la citire
    ***** clasa VTX de la OCZ sunt cele mai bune sunt pe 34nm
    *** clasa VTXE e pe tehnologia de 25nm
    sa va uitati dupa codul asta: OCZSSD2‐2VTX

  66. Salut Baieti , eu sunt cam nehotarat nu stiu ce sa iau SSD cu memory pe 34nm sau pe 25nm , mam uitat pe toate OCZ , Corsair , Muskin vad ca Corsair ba zice unii cai bun , ba zice ca nu e bun , va recomand OCZ Agility 2 e mai bun nu stiu ce sa aleg sunty in dubiu , am dat comanda la EMAG de un ssd corsair de 60gb dar nu stiu sal iau sau sa renunt la comanda voi ce ziceti care cel mai bun ,ca am vazut ca unl e mai tare in pornire , altul mai lent si vreau sa stiu daca merge cum zic ei de la 200mb/s in sus ca daca nu are nul mai iau renunt la comanda ? Sunt in dubiu

  67. Salutare la toata lumea din nefericirea am si eu o problema cu ssd-ul meu.Adica window-ul nu-l mai vede.Mai am si un hard disk calasic si pe acela il vede.Daca cineva ma poate ajuta as aprecia foarte mult.Va multumesc anticipat,o zi buna la toata lumea.

  68. Am urmarit cu interes acest tutorial despre SSD.Felicitari pentru tutorial,Cristi.
    Am o mica/mare nelamurire cu toate ca am citit si pe alte forumuri despre SSD si inca nu am aflat un raspuns clar despre cum se poate sterge acest dispozitiv fara a-i scurta durata de viata.Tu in acest tutorial ne-ai recomandat sa folosim un FSCleaner pentru un SSD folosit.De fapt vreau sa instalez un Windows 7 nou pe acelasi SSD pe care l-am folosit de trei luni.Am vazut o scadere semnificatica la performanta si vreau sa-i fac o curatire.Mi s-a recomandat si un HDEraser sau PMagis-pxe,etc.Ce parerere ai?Si daca tot mi-l recomanzi tot pe FSCleaner care este procedura fizica de curatare;adica daca am pe SSD un sistem de operare trebuie sa-l sterg de pe un alt calculator conectat cu cablu SATA?sau cum?
    Deocamdata numai atit vreau sa stiu.In functie de raspuns,am sa revin!
    Multumiri pentru tutoriale.Sint foarte utile.

  69. Professional a zis

    Salut…am o intrebare…o placa de baza pe care este integrat un ssd este buna? Mai am nevoie de un ssd daca achizitionez aceasta placa de baza?

  70. Cristi SSD-urile trebuiesc defragmentate ? Am citit un articol care spun ca nu trebuiesc defragmentate pentru ca se deterioreaza.

    • dokocr:
      Cristi SSD-urile trebuiesc defragmentate ? Am citit un articol care spun ca nu trebuiesc defragmentate pentru ca se deterioreaza.

      Articolul era scris de cei de la : CHIP.ro

    • dokocr:
      Cristi SSD-urile trebuiesc defragmentate ? Am citit un articol care spun ca nu trebuiesc defragmentate pentru ca se deterioreaza.

      Ai citit bine, SSD-ul are un timp de acces aproape “inexistent”, acestea pot stoca datele oriunde este spatiu liber sau este marcat ca liber, in concluzie nu au nevoie de defragmentare.
      Defragmentarea este ordonarea datelor pentru accesare mai eficienta in cazul hard disk-urilor (ca sa le citeasca eficient), SSD-ul nu are nevoie de asa ceva, ele functioneaza total diferit si in plus au alte mecansime de autocuratare si reciclare a spatiului marcat ca fiind liber. Windows 7 dezactiveaza automat defragmentarea pentru drive-urile SSD, in cazul utilitarului de baza din Windows7.
      Folosirea fortata a softurilor de defragmentare pentru SSD-uri poate cauza uzura inutila a celulelor.

      • cristi-admin: Ai citit bine, SSD-ul are un timp de acces aproape “inexistent”, acestea pot stoca datele oriunde este spatiu liber sau este marcat ca liber, in concluzie nu au nevoie de defragmentare.
        Defragmentarea este ordonarea datelor pentru accesare mai eficienta in cazul hard disk-urilor (ca sa le citeasca eficient), SSD-ul nu are nevoie de asa ceva, ele functioneaza total diferit si in plus au alte mecansime de autocuratare si reciclare a spatiului marcat ca fiind liber. Windows 7 dezactiveaza automat defragmentarea pentru drive-urile SSD, in cazul utilitarului de baza din Windows7.
        Folosirea fortata a softurilor de defragmentare pentru SSD-uri poate cauza uzura inutila a celulelor.

        Am gasit pagina unde este postata informatia :
        “http://www.chip.ro/revista/chip/16378-hard-diskul-inteligent?start=2”

        “…. Atenţie: În cazul în care folosiţi un SSD, renunţaţi la defragmentare şi dezactivaţi operaţiunea automată din Vista! Celulele hard diskului sunt inutil folosite şi din cauza aceasta, SSD-ul se poate defecta mult mai rapid. În Windows 7, nu trebuie să faceţi nimic; sistemul detectează automat SSD-urile conectate.”

        Multumesc pentru raspuns. Dezactivez defragmentarea automata facuta de “TuneUp Utilities”

  71. Am observat ca TuneUp Utilities 2012 recunoaste SSD-ul si nu il defragmentaza. Doar cele mai vechi incercau defragmentare lui.

  72. Explicati-mi si mie de ce ai nevoie de viteze atat de mari la copiere si citire? Sau nu se refera doar la copierea fisierelor? HDD-ul meu Samsung de 160 de GB are 15.000 de ore de functionare, si ma gandesc serios sa-mi cumpar si eu un SSD, pe el instaland windows-ul si programele, iar pe HDD sa pun restul.

  73. AdrianGudus a zis

    L. Alin:
    Explicati-mi si mie de ce ai nevoie de viteze atat de mari la copiere si citire? Sau nu se refera doar la copierea fisierelor? HDD-ul meu Samsung de 160 de GB are 15.000 de ore de functionare, si ma gandesc serios sa-mi cumpar si eu un SSD, pe el instaland windows-ul si programele, iar pe HDD sa pun restul.

    Ai pus o intrebare fara probabil sa gandesti sau sa faci apel la logica (daca cumva o ai si exista pe undeva prin materia ta cenusie)
    Cu o masina, de ce ai nevoie sa mergi mai repede, sa fie mai rapida? Ca sa te misti mai repede si sa faci cat mai putin timp dintr-un punct in altul. Corect?
    Asta vrem si de la calulator, sa gandeasca bine dar intr-un timp cat mai scurt ca noi sa ne miscam natural, in timp real si sa nu fim nevoiti sa asteptam zeci de minute pana se deschide softul X si Y sau pana se copie un film de cativa MB in cateva ore datorita hard disk-ului puturos.
    Viteza mare = timp economisit (castigat) rapiditate

  74. maringabriel a zis

    subteti cei mai tari,bravo,imi plac foarte mult tutorialele voastre

  75. Salut ! M-am gandit serios sa achizitionez acest ssd(http://www.emag.ro/solid-state-drive-ssd-corsair-force-gt-2-5-60gb-sata-cssd-f60gbgt-bk/pd/EXRXDBBBM/) si avand un notebook sa-l folosesc impreuna cu acest rack (http://www.emag.ro/rack-extern-hdd-vantec-nexstar-lite-nst-285s2-bk/pd/ES4ZMBBBM/).
    Ar fi vreo problema daca ssd-ul este sata 3 si rack-ul sata, sata 2 ?

  76. Salut! Mi-am cumparat recent un laptop cu hdd si vrea sa ii pun un ssd. Problema e ca nu am sata 3 ci doar sata 2. As dori sa stiu care este diferenta de viteza dintre ele si daca s-ar simti acea diferenta la boot-are, rulare de prog, etc

  77. AdrianGudus a zis

    Flaivu:
    Salut! Mi-am cumparat recent un laptop cu hdd si vrea sa ii pun un ssd. Problema e ca nu am sata 3 ci doar sata 2. As dori sa stiu care este diferenta de viteza dintre ele si daca s-ar simti acea diferenta la boot-are, rulare de prog, etc

    Cred ca fotografia asta face 1000 de cuvinte (3G si 6G sunt limitele de viteza) daca o intelegi: http://sarcomputer.files.wordpress.com/2011/05/sata2_vs_sata3.jpg%3Fw%3D600%26h%3D305%26h%3D305

  78. AdrianGudus a zis

    Si tot pentru Flaviu: Chiar si fara SATA3 laptop-ul tau va zbarnai la propriu cu un SSD, chiar si fara SATA3 diferenta dintre HDD-ul e care il ai si cel SSD SATA2 se va face foarte simtita

    • AdrianGudus:
      Si tot pentru Flaviu: Chiar si fara SATA3 laptop-ul tau va zbarnai la propriu cu un SSD, chiar si fara SATA3 diferenta dintre HDD-ul e care il ai si cel SSD SATA2 se va face foarte simtita


      Ms adrian pt lamurire, in mare parte! Chiar sunt foarte curios cum va merge cu quad-ul meu, pt ca eu acuma pe hdd am 30 sec la boot :D!

  79. O să simți diferența! Eu tot pe sata 2 aveam hdd-ul cu windows 7 și pornea în ~23-25 secunde, acum cu un ssd sata 3 conectat la port sata 2 pornește în 10 secunde.

    Flaviu: Ms adrian pt lamurire, in mare parte! Chiar sunt foarte curios cum va merge cu quad-ul meu, pt ca eu acuma pe hdd am 30 sec la boot !

  80. Salut, spune-mi te rog daca stii motivul, detin un notebook Dell si recent am inlocuit hdd-ul cu un ssd, insa aud un barait/carait din interiorul laptopului si nu vine de la cooler, cel mai des il aud in momentul in care folosesc scrool-ul mouse-ului. Credeam ca hdd-ul caraie asa, insa si acum continua. Multumesc.

    • Vali te pot informa ca acel sunet nu vine din interiorul hardiskului,am patit exact aceiasi chestie la instalarea unui ssd pe un asus x54c,sunetul respectiv se se aude intr-unul din speakerele laptopului,cauza nici eu nu o stiu sigur dar incearca sa te documentezi pe tema asta,eu cred ca e cva din cauza tensiunii de alimentare,in momentul in care conectam laptopul la incarcator se diminua acest zgomot si se auzea mult mai tare numai in momentul in care era pe baterie

  81. MCD: fb tutorial pt butare si altele esi pe youtube un filmulet despre asa ceva, insa eu o sa imi iau un ssd peste 5 ani cand va fi ieftin, sunt foarte scumpe la spatiul pe care il ofera, un ssd de 1 tb costa 7000 euro in plus fiabilitate slaba in timp, zic unii ii scade capacitatea de memorare deoarece sunt blocate celulele defecte, deci pierzi si spatiu. dar cum orice lucru pe lumea asta are si avantaje de dezavantaje, avantaje super performante citire, scriere, acces, lipsa zgomot, carait in pc, dezavantaje pretul si fiabilitatea, dar astea se rezolva in timp in urmatori ani

    nu stiu unde ai vazut tu ssd de 1tb cu 7000 euro, eu am vazut de 500gb cu nici 500 euro, nu trebuie sa exagerezi daca nu iti plac preturile (300-500ron pt un ssd mic pt windows) atunci nu comenta, orice apare nou este scump la inceput, si tu fiind roman ar trebuii sa stii foarte bine lucrul asta

    • iti sugerez sa te uiti la data de publicare a articolului si ai sa vezi de ce costa asa mult acum citiva ani poate atita costa dar acum sa ieftinit

  82. Buna ziua…as vrea sa imi cumpar un ssd,dar nu stiu care sa aleg dintre ele…
    Samsung 840 Series MZ-7TD120BW 2.5″ 120GB SATA III————–US$60.00

    Samsung 830 Series MZ-7PC128N/AM 2.5″ 128GB SATA III MLC

    Samsung 830 Series 256GB SATA III SSD

    Kingston SSDNow S50 Series SS050S2/32G 2.5″ 32GB

    Kingston SSDNow V200 128GB SSD

    Kingston SSDNow V200 Series SV200S37A/64G 2.5″ 64GB SATA III

    care ar fi alegerea..va multumesc…
    eu as zice acesta Samsung 830 Series 256GB SATA III SSD dar nu ma prea pricep…astept o parere care ar fi.

    • Am avut un SSD Corsair de 60 GB,care dupa doi ani s-a stricat.A costat 470 ron.Fiind in garantie,Emag-ul mi-a dat dreptul sa-mi aleg altul.Am mai pus peste 250 ron si am ales Samsung 840 de 250 GB.Fireste ca inainte am citit review-rile de pe forumutile straine.si din acest motiv l-am si ales.Pina cum sint foarte multumit de el.Am facut un benchmark cu AS SSD atit la Corsair cit si la Samsung 840.Pentru ca nu pot ilustra{creenshot} aici scorul obtinut la ambele SSD-uri,pot sa spun acum ca la Corsair scorul general a fost de 287{Read-124,Write:100},insa la Samsung 840,scorul general:931{Read:4400,Write:272}.Iar “nota” data de WEI este de 7.9 pe Windows 7 64 bit.Nu vreau sa influentez alegerea pe care o vei face,dar m-am gindit ca,comparind si rezultatele pe care alti useri le vor pune aici,iti va fi mai usor sa te decizi.,Iti doresc sa fi inspirat cind vei alege marca ssd-ului!

  83. costel: Am avut un SSD Corsair de 60 GB,care dupa doi ani s-a stricat.A costat 470 ron.Fiind in garantie,Emag-ul mi-a dat dreptul sa-mi aleg altul.Am mai pus peste 250 ron si am ales Samsung 840 de 250 GB.Fireste ca inainte am citit review-rile de pe forumutile straine.si din acest motiv l-am si ales.Pina cum sint foarte multumit de el.Am facut un benchmark cu AS SSD atit la Corsair cit si la Samsung 840.Pentru ca nu pot ilustra{creenshot} aici scorul obtinut la ambele SSD-uri,pot sa spun acum ca la Corsair scorul general a fost de 287{Read-124,Write:100},insa la Samsung 840,scorul general:931{Read:4400,Write:272}.Iar “nota” data de WEI este de 7.9 pe Windows 7 64 bit.Nu vreau sa influentez alegerea pe care o vei face,darm-am gindit ca,comparind si rezultatele pe care alti useri le vor pune aici,iti va fi mai usor sa te decizi.,Iti doresc sa fi inspirat cind vei alege marca ssd-ului!

    s-a strecurat o greseala cind am tastat: in loc de Read:4400 ,se citeste-Read:440!

  84. Salut! Am cumparat acest tip de SSD: Flash SSD Kingston V300 2.5″, 60GB, SATA 3; doresc sa instalez pe el LInux Ubuntu 12.04 LTS si as vrea sa stiu daca trebuie sa fac ceva anume inante de instalare,adica sa formatez hdd sau altceva! Doar in adaug in laptop si incep instalarea? Pe ce merge mai ok SSD pe WIndows sau Linux? sau nu e nici o diferenta? Multumesc

  85. Scz de greselile de ortografie ma grabeam si nu ma descurc cu tableta prietenului!

  86. Multumesc pentru tutorial.
    Pentru ca nu ma satisface viteza de “reactie” a “dulapului” pe care-l am m-am gandit sa pun in el un SSD. Pe baza tuturialului m-am cam lamurit cu ce se mananca si de ce sint mai bune decit un hdd.
    Acum urmeaza sa vad ce modalitate am ca sa transfer sistemul pe un SSD (pe care desigur urmeaza sa-l cumpar).

    • Adrian Gudus a zis

      Este foarte simplu, sunt softuri care te pot ajuta in acest sens. Mai exact cloneaza partitia C si iti copie clona pe SSD. Chiar avem tutorial pe tema “cum se cloneaza un hard disk” desi e vorba de hard disk, este valabil si pentru SSD-uri. Tutorialul il gasesti cu casuta de cautare din dreapta sus

      • Multumesc pentru raspuns. Scuze ca doar acum l-am vazut.
        Pana la urma pcul a primit un SSD Toshiba pe care am putut migra usor datorita unui soft recomandata chiar de catre ei.
        PCul desi e o generatie foarte veche, cu un procesor dual core Athlon, odata cu montarea SSDului se misca incomparabil mai bine.
        Cum am fost incantat de schimbare am luat un SSD si pentru laptop. In cazul laptopului am mers pe mai multa siguranta. Am pus SSDul in locul hard diskului si am pus pe el un sistem nou. Hardul din laptop l-am pus intr-un rack si il folosesc ca si hard extern. Se conecteaza la orice mufa USB.
        Acum orice s-ar intimpla cu SSDul oricand pot sa pun HDDul original inapoi si laptopul ar trebui sa mearga fara probleme.

  87. BACIU VIOREL a zis

    Salut va rog frumos trimiteti-m si mie un linc cu un program care sa-l instalez pentru optimizarea Pc-ului sa-u mai bine zis sa fac pc-ul sa merga mai rapid Multumesc

  88. Pe bune? Atata erau prin 2010? 300 de lei? Pff cam scump .. cu 300 iau 128gb

  89. Salut am si eu o intrebare, am un ssd si un hard normal in pc pe care trebuie sa instalez windows-ul ? pe ssd sau pe hard-ul normal cel cu disc?

  90. salut,dar windows 10 nu are TRIM?? te rog fa un tutorial despre noutati-le din ssd-uri pentru acest an 2017 !! te rog

  91. salut Adrian! am doar doua intrebari! in primul rand in alt tutorial vorbeai ca ssd sunt de doua tipuri nand sincron si asicron..acum ma intereseaza SLC e sincron sau asicron? sau care e diferenta intre ele? si toate ssd-urile au TRIM? doar asta ma intereseaza! multumesc

  92. vream sa zic daca la toate ssd se poate utiliza functia trim din windows

  93. Ionut Mitica a zis

    Aș vrea să cumpăr un SSD pentru laptopul meu HP Mini 210 , însă nu stiu ce timp de ssd se porivește în el , mă puteți ajuta ?☺

  94. am un ssd normal si am luat un ssd pe format m2 care are performante mai slabe ca cel vechi trebuia sa mai fac ceva in bios? sau este el chiar mai slab?

Trackbacks

  1. […] Salutate prieteni, azi m-am hotarat sa vin cu cateva detalii in completarea tutorialului “Ce este un SSD si ce poate sa faca in comparatie cu un Hard Disk normal“. […]

  2. […] avem un articol pe blog si un tutorial pe videotutorial.ro in care se vorbeste in detaliu despre tehnologia SSD. In trecut au mai fost incercari timide, de a combina memoria flash cu hard disk-ul clasic, insa de […]

  3. […] vesti bune de la Steve Jobs anul acesta. De remarcat faptul ca noile modele MacBook Air vin acum cu SSD si nu cu clasicele hard disk-uri. Concluzia acestui eveniment a fost aceea ca sa incercat aducerea […]

  4. […] nu se va pierde. Bine inteles ca pentru acest laptop s-a folosit ca dispozitiv de stocare un SSD (solid state drive) si nu un HDD (hard disk) Get the Flash Player to see the wordTube Media Player. var […]

  5. […] nişte chestii pe net despre SSD, că îmi vine mâine unul, şi am dat de videotutorial.ro şi de un excelent articol video despre asta. Se vede că oamenii au pus ceva muncă în articolele astea tehnice, care nu sunt […]

  6. […] 8GB DDR3 SO-DIMM. Mentionam putin mai sus de portul mini PCIe mSATA care va fi practic gazda unui SSD Intel 520 cu o capacitate de stocare de 180 GB avand controlere SandForce 25nm MLC […]

  7. […] Defragmentarea este chiar contraindicata pentru SSD-uri mai ales daca acestea au tehnologia TRIM Spre final, cum suneam si mai sus, pe celelalte sisteme de operare Windows nu este nevoie sa […]

  8. […] Windows XP poate fi considerat un sistem de operare depasit. – Windows XP nu are suport pentru SSD-uri si nu stie sa foloseasca tehnologia TRIM existenta pe acestea. – Windows XP pe 32 biti nu stie sa […]

  9. […] gaming Online streaming Bloatware (in general) Adobe Creative Cloud CC Yahoo Messenger Curatenia ! Cum sa faci PC-ul mai rapid fara sa schimbi procesorul sau memoria (link spre tutorialul recomandat). In final, cu aplicatia CCleaner puteti curata sistemul de […]

Speak Your Mind

*