Windows XP la sfarsit de cariera, ce facem?

Salutare prieteni, in tutorialul de astazi vom vorbi despre sfarsitul carierei pentru sistemul de operare Windows XP, un sistem de operare lansat pe 25 Octombrie 2001 si o cariera care s-a intins pe parcursul a 12 ani timp in care si-a slujit omenirea, cerintele, si hardware-ul utilizatorilor. In termeni tehnici finalul cariereri Windows XP inseamna incetarea suportului pentru acest sistem de operare.
Ce inseamna incetarea suportului pentru windows XP, pentru noi, utilizatorii?
Practic Microsoft va inceta sa mai ofere noi update-uri de securitate, hotfix-uri si patch-uri pentru sistemul de operare Windows XP. Cu alte cuvinte, in cazul in care criminalii cibernetici vor descoperi noi slabiciuni, brese de securitate in sistemul de operare Windows XP, le vor putea folosi pentru a ataca toate calculatoarele care folosesc Windows XP. Atacatorii vor putea exploata bresele de securitate pentru a lansa atacuri asupra utilizatorilor ce ruleaza inca Windows XP. Pentru ca Microsoft renunta la suportul pentru Windows XP acesta nu va mai fi atent monitorizat, analizat, intretinut si deci nu vom mai primi update-urile de securitate care aveau rolul sa astupe bresele de securitate, vulnerabilitatile prin care criminalii cibernetici te puteau ataca.
Sfaturi de securitate pentru cei ce vor continuna sa foloseasca Windows XP dupa 8 Aprilie 2014
– Incetati sa mai folositi Internet Explorer 8. Aceasta este ultima versiune a browserului Internet Explorer ce poate fi instalata si utilizata pe Windows XP. Cu toate acestea, Internet Explorer 8 este un browser depasit si deloc sigur chiar si pentru o simpla navigare pe internet. Evitati platile online folosind Internet Explorer 6 sau 8, nu introduceti date sensibile in formularele deschise cu acest browser. Instalati un browser modern precum Google Chrome, Mozilla Firefox sau Opera despre care avem deja tutoriale pe site-ul nostru.
– Evitati folosirea softului Windows Media Player. Acesta este un soft multimedia complex cu legaturi stranse catre internet, reteaua voastra locala si sistemul de operare. Nu de putine ori au fost descoperite in trecut brese de securitate in Windows Media Player care permiteau atacatorului sa execute cod malitios in calculatorul tau, de la distanta (remote). Ca alternativa puteti folosi softuri terte gratuite sau comerciale pentru redarea continutului multimedia, softuri precum: VLC Media Player sau KMPlayer pentru filme, AIMP sau Media Monkey pentru muzica, IrfanView sau Zoner Photo Studio Free pentru gestionarea fotografiilor
– Evitati folosirea clientului de email Outlook Express ce vine odata cu sistemul de operare sau instalati o versiune mai noua a acestuia. Utilizatorii care prefera un client de email local pentru gestionarea adreselor de email mai pot folosi ca alternativa renumitul client de email Mozilla Thunderbird pe care l-am abordat si noi intr-un tutorial.
– Evitati folosirea suitei pentru birou Microsoft Office 2003. Din 8 Aprilie 2014 Microsoft va renunta si la suportul pentru suita Microsoft Office 2003. Instalati o versiune mai noua microsoft Office. Ca alternativa, pentru vizualizarea sau editarea simpla a unui document puteti folosi suita Office Online ce poate fi folosita dintr-un browser cu un simplu cont Microsoft fara sa fie necesara instalarea unui soft pe calculatorul vostru. Deasemenea puteti utiliza Google Drive in a carui cadru gasiti si renumitul Google Docs, tot un serviciu online ce va permite sa editati, vizualizati documente cu un simplu cont Google. Indiferent ca alegeti sa folositi Office Online sau Google Docs (integrat in prezent in Google Drive) aveti avantajul ca nu va trebui sa instalati software suplimentar pe calculatorul vostru, puteti sincroniza documentele cu toate dispozitivele voastre, vor fi tot timpul in siguranta chiar daca pierdeti sau cineva va fura laptopul, telefonul sau tableta, le puteti accesa de pe orice dispozitiv, le puteti partaja cu prietenii vostri, sau puteti lucrua impreuna la crearea sau editarea unui document, in timp real
Daca preferati o suita office mai complexa ce va permite procesarea avansata a textului si a prezentarilor, puteti folosi Libre Office sau Apache Open Office. Acestea din urma fiind doua suite office extraordinare, gratuite ce va vor permite sa creati, editati sau vizualizati documente word, excel, powerpoint, chiar si documentele realizate cu suita Microsoft Office.
– Dezactivati Windows Automatic Updates dupa 8 Aprilie 2014, nu mai exista niciun motiv pentru a lasat deschisa o eventuala portita pe care criminalii cibernetici o vor putea folosi.
– Instalati un antivirus gratuit sau unul comercial pentru o mai buna protectie impotriva amenintarilor si virusilor. Ca software antivirus gratuit va stau la dispozitie: Avast, Avira, AVG. In cazul in care inca mai folositi Microsoft Security Essentials, acesta va mai primit update-uri doar pana in 2015. Pentru cei foarte ingrijorati in privinta securitatii va sfatuiesc sa achizitionati o suita de securitate precum Kaspersky Internet Security ce va contine toate modulele de protectie pentru a ramane in siguranta. Daca doriti un firewall gratuit, mai avansat ca cel ce vine odata cu Windows XP si mai inteligent ce integreaza si protectie HIPS (modul ce analizeaza comportamentul activitatilor), puteti folosi Comodo Firewall Free, Outpost Firewall, Zone Alarm, Online Armor.
Este Windows XP un sistem de operare depasit?
Raspunsul este si da si nu. Depinde foarte mult din perspectiva din care privim. Pentru un utilizator simplu care isi verifica ocazional un email, isi petrece ceva timp pe retelele sociale sau citeste forumuri, site-uri dedicate anumitor subiecte pentru informare, nu este un sistem depasit.
Pentru un utilizator pretentios, avansat, care foloseste software comercial greoi (Adobe Photoshop, Adobe Premier Pro, Sony Vegas) pentru productie sau editare video si foto specializata utilizand un hardware nou, de ultima generatie, Windows XP poate fi considerat un sistem de operare depasit.
– Windows XP nu are suport pentru SSD-uri si nu stie sa foloseasca tehnologia TRIM existenta pe acestea.
– Windows XP pe 32 biti nu stie sa foloseasca mai mult de 4 GB RAM chiar daca in calculator avem instalata mai mult de 4 GB RAM. Lucrul acesta este valabil si pentru alte sisteme de operare pe 32 biti. Daca sunteti interesati de subiectul “diferenta dintre un sistem de operare pe 32 biti si unul pe 64 biti” va invit sa vizionati tutorialul nostru despre Care este diferenta intre sistemele pe 32 de biti si cele pe 64 de biti
– Windows XP nu suporta nativ USB 3.0
– Confom informatiilor oficiale Microsoft, Windows XP nu poate aloca unui proces mai mult de 2 GB RAM
– Chiar daca exista o versiune de Windows XP 64 biti acesta nu poate utiliza mai mult de 128 GB RAM. In zilele noastre poti adauga 32 GB memorie RAM intr-un calculator de ultima generatie.
– Windows 7 (Proffesional, Enterprise, Ultimate) 32 biti poate folosi pana la 4 GB RAM iar Windows 7 (Proffesional, Enterprise, Ultimate) 64 biti poate folosi pana la 192 GB memorie RAM
– Windows XP nu poate folosi un hard disk cu o capacitate mai mare de 2 TB
– Windows XP nu are suport nativ pentru AHCI (Advanced Host Controller Interface) si NCQ (Native Command Queuing) dar aceasta problema poate fi rezolvata prin instalarea driverelor, in majoritatea cazurilor s-ar putea sa nu mai gasiti drivere pentru Windows XP in cazul in care placa voastra de baza foloseste un controler mai nou. Acestea sunt doar cateva exemple insa mai sunt multe alte tehnologii ce vin odata cu hardware-ul de generatie noua pe care Windows XP nu il suporta nativ, nu va sti sa foloseasca la adevarata lui capacitate. Rularea sistemului de operare Windows XP pe un hardware modern, de ultima generatie, nu iti va aduce beneficii.
Vom mai putea instala Windows XP dupa 8 Aprilie?
Da, faptul ca Microsoft nu va mai oferi suport pentru Windows XP nu inseamna ca nu mai putem instala in continuare Windows XP si dupa aceasta data. Daca vom alege sa instalam Windows XP, vom fi pe cont propriu in ceea ce priveste securitatea sistemului de operare si suportul tehnic.
Vom mai putea activa un Windows XP dupa 8 Aprilie?
Da, vom putea in coninuare sa activam sistemul de operare Windows XP sunand la Microsoft si avand la indemana cheia de licenta pentru acesta. Windows-ul va continua sa te notifice daca folosesti o copie piratata a acestuia in cazul in care ai activate Automatic Updates.
Vom mai putea face update-uri dupa 8 Aprilie?
Da, chiar si dupa aceasta data, daca vom folosi spre exemplu un Windows XP SP2 si dorim sa facem update la SP3 impreuna cu celelalte update-uri de securitate ce au fost eliberate pana la 8 Aprilie 2014, le vom putea face daca folosim Windows XP SP2 licentiat prin activarea Windows Updates.
Ce solutii avem in cazul in care folosim software sau hardware ce nu suporta versiuni mai noi ci doar Windows XP?
– In cazul in care folositi software ce poate fi rulat doar pe Windows XP si doriti suport oficial din partea Microsoft, puteti primi suport individual contracost. Costurile pot ajunge pana la 200 dolari pe an pentru fiecare calculator ce ruleaza Windows XP
– Daca aveti periferice (camera web, imprimanta) mai vechi ce au suport doar pentru Windows XP puteti folosi XP Mode (in cazul in care utilizati Windows 7) sau un mediu virtual precum VirtualBox sau VMware Player. Puteti instala sistemul de operare Windows XP in VirtualBox sau VMware Player si astfel puteti folosi perifericele mai vechi chiar daca sistemul vostru de operare principal este Windows 7 sau Windows 8 ori Windows 8.1. Prin intermediul lui VirtualBox si VMware Player aveti posibilitatea sa lucrati in Windows XP in timp ce sunteti in sistemul de operare principal Windows 7 sau Windows 8/8.1
– Daca nu aveti posibilitatea sa faceti upgrade la o versiune mai moderna de Windows (windows 7, windows 8, Windows 8.1) puteti alege sa migrati catre un sistem de operare gratuit, mult mai sigur si open source precum Ubuntu Linux, Linux Mint, Kubuntu Linux, Xubuntu, Fedora. Pe internet exista foarte multe distriburtii Linux ce pot satisface nevoile oricarui utilizator. Puteti gasi distributii Linux optimizate pentru consum redus de resurse, optimizate pentru hardware mai vechi, distributii dedicate profesorilor, celor ce se ocupa de editarea foto si video, distributii dedicate celor care proceseaza sau fac muzica, distributii dedicate gamer-ilor sau copiilor
– Daca aveti posibilitatea financiara sa achizitionati un produs modern si un sistem de operare putin diferit si ceva mai exotic (Chrome OS), puteti achizitiona un ChromeBook. Preturile unui ChromeBook cu un sistem de operare modern si componente moderne incep de la 200 dolari.
– Cei care vor mai intampina probleme cu Windows XP si dupa 8 Aprilie 2014 pot apela la forumurile entuziastilor ce vor ramane in continuare deschise pentru nostalgici. Pe internet exista (si vor continua sa ramana scrise) sute de mii de articole despre rezolvarea problemelor comune pe care le poti intampina folosind windows XP


[media id=1110 width=480 height=223]


Tutoriale similare


Despre Adrian

Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

Comments

 1. Nasol, cu XP-ul asta chiar si asa daca instalezi pe un PC nou-nout tot greu se misca, am test pe un sandy bridge dupa ce aparea logo WELCOME statea un 1 minut pana se incarca si numai zic ca si cand era vorba sa apara reteaua in TRAY stateai iara 10-15 sec si statea asa demult din cauza lui NET.Framework 4 cu tot cu update-uri facute, daca il stergeai zbura, cred ca daia numai ofera nici suport.
  E bine ca dupa 8 aprilie mai poti beneficia de update-uri ca ei spuneau ca domne ”luati-va hardware nou cu Windows 8” ee na ca vrea Microsoft sa schimb Hardware-ul nuu, sa-mi ma sponsorizeze ei si dupa iau PC sa mearga W8. Te obliga ca sa-si vanda ei marfa PC si Windows-uri 8 in toate versiunile posibile, daia a scos si suportul ce credeti ca ei nu stiu ce sa faca, ca sa ne corupa, stiu ei ce fac.

  • Adrian Gudus a zis

   Ma asteptam ca si aici sa vina cineva cu o scuza egoista gen “da ma, cum sa nu, imi dai tu (sau Microsoft) bani de alt PC?
   O astfel de gandire este una egoista! Nu este vina celor de la Microsoft ca nu ai tu bani. Cand omenirea a aparut pe planeta ne-am indreptat tot timpul spre evlotie, in sus. Nu ne putem opri acum din evolutie doar pentru ca, cativa nu au bani. La fel de bine nu am fi ajuns la fel de evoluati cum suntem astazi daca nu exista dorinta de evolutie si oamenii cu bani. Viata e un lant, fiecare lucru isi are rolul sau in lantul asta.
   Cine are tine pasul cine nu, ramane la ce are. Doar nu vrei sa oprim lumea in loc acuma doar pentru ca exista unii fara bani. Asta este, unii au succes, noroc, situatie. Altii nu. Daca am fi toti egali, ne-am plictisi teribil.
   Microsoft a luat aceasta hotarare caci au multe pe cap, vor sa-si poata concentra atentia pe Windows 8, 8.1, windows Phone 8, 8.1. Ca ei sa poata face acest lucru au trebuit sa faca compromisuri, sacrificii (si vor mai face si in viitor ca oricare alta companie)
   Asa cum noua ne este greu sa indeplinim mai multe sarcini, sa ne distribuim atentia asupra mai multor lucruri in acelasi timp, la fel de greu ii va fi si unei companii.
   Trebuie sa intelegeti ca Windows XP e vechi, la vremea lui era genial. Suntem in 2014, pe piata exista hardware super performant caruia Windows XP nu ii poate face fata, nu stie sa il foloseasca.
   Daca peticesti de prea multe ori un sac, vei ajunge la un moment dat sa nu mai ai de ce sa bucata a sacului sa te legi ca sa mai cosi un petec. In timp, indiferent cat te vei strofoca tu sa il peticesti, va ceda tot mai des pentru ca e peticit de prea multe ori. Intr-un final va trebui sa treci la un sac nou.
   Fiti deschisi la minte, nu o mai luati personal. Incetati sa mai vedeti teoria conspiratiei in orice!

  • costelini a zis

   nu e asa Anderson nu te obliga nimeni la nimic
   si mai mult windows 8 m a convins nu ma mai pot intoarce nici la xp nici la vista nici la 7 punct

  • În legătură cu lagurile de la pornirea lui windows xp după instalarea net framework 4. În mod normal, ele ar trebui să dispară odată cu trecerea timpului. Opţional ai putea să faci asta: (e un copy paste dintr-un articol găsit pe net, întrucât la vremea respectivă şi eu m-am confruntat cu această problemă):

   When .NET redistributable is installed, it compiles the high priority assemblies in 5 to 10 minutes and then waits until your computer is idle to process the low priority assemblies. The following method forces all of the remaining items to be compiled with a command called NGEN.exe. Follow these steps:

   1) Run cmd.exe from Start > Run

   2) Type cd\

   3) Type cd Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727

   4) Type NGEN executequeueditems and press Enter

   5) It will take about 10minutes depending upon system speed. After the process is complete, the following prompt will appear in the command prompt

   C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727>

   6) Type exit to close the command prompt.
   After performing these steps, your computer will boot up at usual speed.

   Folderul cu denumirea de v2.0.50727 îl vei găsi chiar dacă ai instalat net framework 4. Odată ce ai dat comenzile respective se face compilarea tuturor modulelor, din toate versiunile de net framework 4, 3 şi 2.

 2. Adrian am si eu aceasta placa de baza https://www.asus.com/Motherboards/M2NE/ si are un slot PCI Express x16 slot 1.0 pot sa pun o placa vido pe 3.0
  As vrea sa-mi cumpar aceasta placa video :http://www.emag.ro/placa-video-asus-nvidia-geforce-gtx-650-2048mb-gddr5-128bit-hdmi-dvi-vga-dust-proof-fan-gtx650-e-2gd5/pd/EQKJNBBBM/
  Daca o achizitionez sa ma astept la buguri sau la alte incompatibilitati.

  • Adrian Gudus a zis

   O poti achizitiona, va functiona dar nu la capacitatile reale. Daca ai un Procesor mai vechi de Ivy Bridge nu va sti sa foloseasca peformantele maxime 3.0.

  • Constantin a zis

   Sal eNd, Adrian nu ti-a dat un raspuns corect pt ca placa ta de baza este una ce are Socket AM2 pt procesore AMD si ca sa primesti un raspuns corect pe viitor detaliaza si tu mai mult componentele pe care le foloseti spune-ne ce procesor ai ?

 3. Buna seara,daca nu mai putem folosi (oricum nu le-am folosit niciodata) ie8,wmplayer, pot dezinstala sau nu ??? Multumesc anticipat ,domnule Cristian !!! p.s.Faceti treaba buna cu toate articolole 🙂

 4. costelini a zis

  foarte frumos mi a placut Adrian
  multe amintiri frumoase si multe am invatat cu acest sistem de operare

 5. salut echipa videotutorial.ati facut si faceti in continuare o treaba buna si sper sa o tineti tot asa muti ani de acum inainte. as avea si eu o intrebare:de ce unii oameni mai folosesc windows vista cind ar putea folosi lejer 7,8 sau 8.1?as vrea sa stiu niste avantaje sau dezavantaje in a folosi windows vista

  • costelini a zis

   nu dezinstala nimic din ce are windows de baza daca o faci o sa vezi tu 🙂
   sa sti un lucru toate softurile care vin ca alternativa la ce are windows de baza vin si se instaleaza ==
   se suprapun peste

   • Nu mai vorbi prosti.Ce nu-ți place din orice windows îl dezactivezi că de șetrs …va da erori după.Orice soft poate deveni de bază și poate înlocui cu infinit succes cele ale windowsului (mai ales ale lui xp)conform recomandărilor de mai sus ale lui Cristi.

  • pentru andrei..Windows Vista a fost si va ramane unul dintre cel mai bun si mai stabil system de operare de la Microsoft ever..versiunea NT 6.0 un kernel modificat substantial fara erori fara BSOD-uri; WDDM 1.0 si tot aici s-a introdus pt prima data transparenta denumita AERO. Un system care daca primea service pack 3 era sistemul perfect in care puneai un SSD si vedeai performanta adevarata; nu mai aveai nevoie de altceva. Cat despre diferente..sterge pe jos cu windows 7; 8; 8.1 care sunt doar niste clone amarate

   • Vista nu este altceva decat veriunea beta pentru W7. Nu se poate compara ca performate cu w7 sau 8.1. In primul rand ultimile SO au o gestionare mult mai buna a memorie, W8.1 iti face o defragmentare live a HDD, iti gestioneaza resursele mult mai eficient decat vista.
    Vista intradevar a fost un punct de plecare ptr generatiile viitoare de win. Dar nu putem spune ca generatiile noi de win sunt “clone amarate de viste”, parerea mea este ca sunt clone imbunatatite de Vista unde s-au rezolvat o gramada de bug-uri si s-au adus noi tehnologi de gestionare a resurselor.
    Asta este parerea mea.

 6. Ce facem? Trecem la Windows 7 si schimbam pc-ul cu unul compatibil pentru WIndows 7 conform cerintelor de sistem…….

 7. Baieti nu vreau sa fiu carcotas dar in textul de deasupra tutorialului este o mica gresala aici “Din 8 Aprilie 2014 Microsoft va renunta si la suportul pentru suita Microsoft Office 2013. ” Cred ca voiati sa scrieti 2003.
  Asta am sris-o asa ca sa comentez si eu sper sa nu va suparati.

  • Adrian Gudus a zis

   Da, asa este, era vorba de Microsoft Office 2003. Multumim de atentionare. Nu avem de ce sa ne suparam atat timp cat intre noi si voi exista respect, intelegere, toleranta si un ton de om educat. Suntem oameni, mai gresim.

 8. Salve tuturor,

  Tot cu trecerea timpului cred ca a sosit timpul ca marea majoritate sa se indrepte spre o versiune de Linux; la alegere. Stiu, este greu pentru cei care s-au obisnuit cu versiunile rigide de la Microsoft. Dar este un inceput si se merita !
  In comunitatea Linux se discuta si se asteapta la un flux al celor care vor renunta la XP si doresc sa incerce una sau mai multe versiuni, din numeroasele versiuni derivate de la acest sistem de operare.
  Intrati si vizitati: http://distrowatch.com/ ; in partea dreapta sint numerotate versiunile derivate din Linux, cu tot cu detalii, caracteristici, printscreenuri etc.
  Adrian, ar trebui sa insistati si pe acest aspect. Sa promovati si versiuni de Linux, de la versiuni simple, portabile (Live CD/Live USB) care au interfete, meniuri (modul organizatoric) asemanatoare cu cele ale XP-ului (desi multe versiuni de Linux d.p.d.v. grafic arata extraordinar de frumos, de la proportiile fonturilor, la culori calde, placute ochiului, la efecte etc. si toate astea fara sa ceara utilizatorului N-spe GB de memorie… cum a fost cazul Vista!), ca cei care doresc sa incerce/probeze o anumita versiune sa nu se simta frustati de ceva anume.
  Intr-o prima faza (chiar daca s-au mai amintit devenind ceva repetitiv) sa se insiste pe versiuni – LiceCD/Live USB sau/si dual boot cu vechiul S.O.
  Va doresc tuturor: Fiti inteligenti si alegeti ! Aveti de unde !
  Goodbay Windows!

  • Personal nu suporta asa ceva! Nu pui linux sa semene cu windows sau mac, daca tot vrei sa recomanzi ceva unui utilizator care trece pe linux, Ubuntu este!

 9. DrGreenThumb a zis

  Oricum, nu foloseam Internet Explorer, Windows Media Player, Outlook Express, Automatic Updates. Legat de Windows XP, poate că, întradevăr, este un sistem de operare mai vechi și în viitor pot fi exploatate buguri de securitate din componența sa. Însă eu nu înțeleg ce riscuri sunt dacă folosesc Office 2003, nu am nevoie de o versiune mai nouă de Office, sunt mulțumit cu cel din 2003, mai ales dacă folosesc Word pe un Windows 7, ce probleme pot apărea? după cum am spus deja, nu am folosit aproape niciodată acele Automatic Updates și nici nu am avut vreodată probleme majore cu viruși, spyware etc.. Treaba asta cu încheierea ciclului de viață al sistemului de operare Windows XP și încetarea oferirii de update-uri pentru acesta, nu este atât de tragică precum pare, deoare sunt slabe șanse să afecteze utilizatorii obișnuiți ce oricum nu aveau nici o tangență cu update-uri (care mai mult fac rău sistemului de operare, dacât să-l ajute), Internet Explorer, Outlook etc. Să fim serioși, cine mai folosește IE și Outlook din XP?! Poate, ocazional Windows Media Player. Părerea mea este să nu fim paranoici inutil, instalezi Windows XP pe curat (fie el original sau piratat), apoi dezactivat Automatic Updates, instalat un antivirus, eventual unul gratuit (Avast), evitarea folosirii IE și Outlook și n-ar trebui să ai probleme grave. Succes!

 10. La un AMD 2800+ , procesor 1,81 , 1,5 gb ram , nvidia 5200 , poate rula windows 7? Cum pot mari partitia pentru windows 7? Am o partitie de 35 gb , si 2 de fiecare aproximativ 100 gb.

  • Adrian Gudus a zis

   Pentru cei interesati, va invit sa cautati tutorialul nostru despre “Cum aflam daca componentele, perifericele si programele noastre functioneaza pe Windows 7” pe care il veti gasi folosind casuta de cautare din dreapta sus.

  • N-o sa-ti ruleze 7 pentru ca nu ai grafica suficient de puternica si nici procesor va sta numai in 70-100% utilizare, memoria e OK.

   • Merge win7 Home Premium foarte bine.Încercă și ai să te convingi.

    • Am instalat Win7 Home Premium, problema e cand dau drumu la pc, trebuie sa am un cd de windows in unitatea optica. Nu e ciudat? La instalare, nu a adaugat aia 100 MB separat, si nu inteleg ce e. Ma poat ajuta cineva?????????

 11. Elucu Bratu a zis

  Buna.

  Ati uitat de Kingsoft Office 2013, ca alternativa gratuita pentru MO 2003… 😀

 12. Daniel Maxim a zis

  Thank You for all, XP. Rest In Peace.

 13. Constantin a zis

  Am W. XP si ma apuca tristetea. De fapt lucrurile erau previzibile. De altfel si la auto este cam acelasi lucru. Furnizorul masinii nu mai asigura piese de schimb decat pentru 10 ani de la incetarea productiei tipului de masina respectiv.
  Dar aici lucrurile sunt mai grave: criminalii de care se face vorbire in articol nu sunt, in opinia mea, niste singuratici!!!

 14. Nu prea am folosit Windows XP decât la liceu/facultate…acasă am făcut un salt de la Windows 98SE (pe o unitate mai veche) la Windows Vista în 2007, când am cumpărat PC cu Dual-Core de 2.6Ghz și 1GB RAM. Apoi a urmat 7 pe aceeași configurație și pe actualul netbook Acer Aspire One D250, pe care ulterior am pus 8 și 8.1. Cum ai spus și tu, trebuie să evoluăm. Mulți care mă cheamă să le reinstalez sistemul de operare îmi cer Windows XP, deși au o configurație care ar duce 7le destul de bine. Le-am spus că, pur și simplu, nu mai am stick cu el (am pus Linux și Android pe respectivul), iar 7 și 8.1 sunt mult mai bune.

 15. Cristi,Adrian..Se merita sa fac un cont de Adsense daca am putin peste 500 de abonati ??

 16. Şi când te gândeşti că sunt unele clipuri pe youtube în care unii au instalat windows 98 în vmware. Chiar şi eu am făcut asta acum ceva timp. Când nu ai ce face…te apucă nostalgia. Windows 7 x64 pe real, windows 98 SE pe vmware 🙂

 17. Am renuntat la Windows XP cu multi ani in urma asa ca nu ma afecteaza foarte mult.In schimb nu am de gand sa trec la Windows 8,prin urmare este posibil ca in viitorul apropiat sa ma aflu exact in aceeasi situatie ca utilizatorii de XP 😀

 18. Ai putea totusi sa numai “pufai” in microfonul ala, e 10 lei un microfon extern, nu-l mai folosi pe ala de la boxe, e stresant pufaitul ala…

 19. Eu cand am auzit in vestea in martie mi-am schimbat super rapid sistemul de operare.Mi-am instalat Windows 7.

 20. Eu am trecut pe Linux Mint 16 Petra.Nu mai am bataie de cap cu laptopul!

 21. Va salut! Am si eu nevoie de un sfat, o mana de ajutor. Vreau sa instalez o masina virtuala, am incercat orice versiune, de la cea actuala pana la prima care a fost si nu merge nici una. Dupa ce trec prin pasii de next s.a.m.d , se incarca banda si brusc imi da o eroare. Mentionez ca am downloadat programele de pe site-urile oficiale cat si de pe alte surse, site-uri . Orice masina virtuala care exista am incercat-o si toata imi dau aceeasi eroare. Aceasta este eroarea : The cabinet file ‘product.cab’ required for this installation is corrupt and cannot be used. This could indicate a network error, an error reading from the CD-ROM, or a problem with this package. Eu inteleg din aceasta eroare, ca acel kit este corupt si nu se pot extrage fisierele, dar ce legatura are CD-rom si reteaua. Sper sa gasesc o rezolvare.

  • Adrian Gudus a zis

   Asigura-te ca ai o legatura constanta la internet si ca nu pierzi pachete. Daca nu stii sa faci asta, avem un tutorial pe aceasta tema. Scrie in casuta de cautare din dreapta sus “Cum se foloseste comanda Ping pentru depanarea retelei” apasa enter si vei gasi tutorialul. N-ar fi rau sa cauti si tutorilul “Detectarea problemelor din retea cu Tracert si Pathping”
   CD-ROM-ul si placa de reteau pot avea legatura caci sistemul de operae pe care il vei instala in masina virtuala va folosi placa de retea de la pc-ul tau real si unitatea optica pentru a emula una virtuala cu ajutorul careia vei instala un sistem de operare in masina virtuala fie ea VirtualBox sau VMware Player. Daca nu ar face acest lucru, atunci cum gasesti explicatia ca poti folosi internetul in sistemul virtual? Simplu, le foloseste pe cele reale.
   Atat Virtualbox cat si VMware Player la instalare isi instaleaza si ele niste drivere ca sa poata folosi placa de retea reala si CD-ROM-ul real.
   Deaseenea sifura-te ca ai descarcat versiunea corecta a masinii virtuale. Daca sistemul tau de operare real este pe 32 biti, descarca masina virtuala pe 32 biti (cand spun masina virtuala ma refer la VirtualBox sau VMware Player)

 22. O ultima sugestie ar fi aceea, de a emigra spre Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu , Kubuntu, Linux Mint, Pear OS, Zorin OS.. sau orice alta distributie linux, care se conformeaza cu configuratiile pc-ului vostru ! Lubuntu, e pt calculatoarele vechi, Lightweight, si ar fi o alternativa buna a Xp-ului ! Plus ca pe linux, nu aveti nevoie [ asa mare ] de antivirus, deci economisti resurse …

  • Adrian Gudus a zis

   Sugestia asta a fost data pentru cine a fost cu adevarat interesat sa citeasca textul de deasupra tutorialului si nu doar sa priveasca tutorialul video. De multe ori oferim informatii suplimentare in textul ce se afla deasupra tutorialului fie pentru ca omitem sa le mentionam in tutorial fie ca informatie suplimentara, pe langa ce s-a mentionat deja in tutorial. Spre exemplu la tutorialul de fata sunt multe lucruri care n-au fost mentionate in tutorial. Tutorial + text + comentarii = articol complet.
   Pacat ca unii sunt superficiali!

 23. va dau un sfat pt cei care au pc-uri mai vechi cu cerinte putin ( sub un gb rami) incercati sa puneti win 7 basic ( cel fara aero) sau folositi xp si linux ( dual boot) de ex ubuntu care ruleza pe orice pc perfomant sau mai vechi si plus ubuntu mi se pare cea mai simpla distributie linux . si intrati pe windous doar pe programele care nu ruleza pe linux. parerea mea
  Eu zic ca astea sunt solutiile cele mai bune.
  Eu am win 8.1 enterprise ( daca am scris corect daca nu scz) si am asa configuratia pc 1 GB ddrm2 , procesor amd athlon 64 x2 dual core procesor 6000+ : 3.00 GHZ
  dupa cum se vede nu am un pc ultrapeformant si nu am zis sa ma laud sau cv ci sa va faceti o idee , si tin s amentionez ca se misca f ok win 8.1

  • @calin, eu am aceasi configuratie, doar ca am procesorul 3600+ 1.91GHz si placa video este ATI Radeon X1050. Am incercat Win 8.1, dar imi recomanada rezolutia 1024×768 (rezolutia maxima este de 1280×1024). De aceea am instalat Windows 7 Home Premium. As vrea sa folosesc Windows 8.1 (se misca mai bine decat Windows 7), ce sa fac: nu gasesc driver pentru placa video…

   • iti recomand sa iei o placa video nvidia pt ca si eu am avut aceeasi probleme cu ati redeon nu imi gasea drivere in win7 si nici pe linux in ubuntu. eu am nvidia 8800 s 500 Mb meorie nu e nu stiu cat de buna da e ok pt ce imi trebuie mie. pana in 150 250 gasesti una ok decenta la pret nvidia.

 24. Windows Xp este depasit pentru utilizatori de zii cu zii …

  • Scuze sper ca nu te superi dar eu te-as contrazice. Poate este depasit pentru tine dar pentru utilizatorii de zi cu zi , adica aceia care folsesc pc-ul pentru a intra pe facebook , a trimite un e-mail , a naviga pe net eu zic ca inca este bun. Este depasit pentru cei care fac editare foto/video , pentru gamer-i , pentru cei care vor sa fie la curent cu cele mai noi aplicatii( care nu ruleaza pe windows xp) , pentru cei care au un hardware modern etc. S-au dat in tutorial mai multe exemple. Dar pentru utilizatorii de zi cu zi care nu au un hardware nou, pc-uri mai vechi si fac sarcini simple eu zic ca este bun . Este doar parerea mea. Sper sa nu te superi.

  • Vorbesti prostii, eu am folosit xp pana anul asta, jucam jocuri gen gta sa, dirt 3, dirt 2, gta 4 si altele, stateam pe facebook, ascultam muzica, scriam articole pe blog, ma uitam la filme.etc s-a comportat bine, deci nu stiu unde vezi tu ca el e chiar asa de depasit?

 25. Depinde pt ce folosesti pc,am un pc pe care fiul meu doar se joaca (fara net)e oare depasit in aceasta situatie?nu cred,sotia foloseste laptopul doar pt unele programe office(simple)si uneori retele sociale,e depasit?

 26. Da, este depasit, ca sa nu oftic, e parerea mea, pentru ce-i care intreba si se intreaba.

 27. Salutare! Am pus si eu o intrebare,dar a ramas in asteptare,nu stiu sa caut ,ca atare,va rog sa ma-ndrumati in continuare nu sa raman in asteptare! W 7 ultimate imi da eroare: “microsoft management console has stopped working”.Deasemeni nu pot instala nici un device ,nu sunt novice,dar pc-ul imi zice: ” device driver is not succesfull installed”!

  • pai astepti si o sa astepti mult si bine
   ai detaliat problema? sau vi si spui ca nu esti novice,dar e foarte greu sa scrii sus in casuta de cautare din dreapta sus ce te intereseaza nu?
   daca ai windows luat de pe torrent sau nu e original sa te astepti la erori si mai mari
   ai vizionat tutorialul despre cum se instaleaza softuri ce rulau in windows xp in windows 7?

 28. Salut! Inca folosesc XP si am vesnica configuratie pe care merge perfect XP-ul (Pentium 4 1.8 GHz, 512 MB RAM, 64 MB placa video, Realtek AC’97, etc.). Mi-ati putea recomanda un antivirus care sa ruleze optim fara sa imi ingreuneze sistemul (desi nu cred ca e posibil la o asa configuratie 😀 ) ? Multumesc anticipat!

 29. Vladimir a zis

  Ce ce invata si pe alti oameni sa foloseasca mai bine sistemele de operare va invata mai mult pentru a da mai mult.Pentru acest lucru, trebuie sa-i multumim semenului nostru.Felicitari !

 30. caramida01 a zis

  Am un Toshiba C660-1DM cu urmatoarele componente:
  -procesor dual-core Intel P6200 2.19 Ghz
  -RAM 3 GB
  -hard 320 GB
  Ce windows imi recomandati sa rulez?

 31. Nu prea putem sa-ti recomandam un windows anume pentru ca nu stim ce asteptari ai de la acel Sistem de Operare. Eu am rulat Windows 7 si 8.1 pe un pc cu un AMD Sempron de 1,9 Ghz din 2007 si 1 GB RAM. Si a rulat decent. Atat windows 7 cat si 8.1 se gasesc gratuit la descarcat pe technet in varianta trial de 90 de zile. Le poti incerca pe ambele si il poti pastra pe cel care iti place.

Trackbacks

 1. […] Este de necrezut ca în 2020, poți încă sa stai cu emoții la orice update, mai ceva ca la Windows XP. […]

Speak Your Mind

*