Verificare memorie RAM cu Memtest86 (crash jocuri, restart pc, overclock)

Verificare memorie RAM cu Memtest86

Memoria RAM este una dintre cele mai importante componente ale sistemului, fără de care computerul nostru ar fi mult mai lent.
Uneori memoria RAM se poate strica, și din păcate nu exista un sistem de atenționare, atunci când se întâmpla. Uneori sistemul de operare simte problemele cu RAM-ul, dar de cele mai multe ori aceste probleme trec neobservate și apar atunci când ți-e lumea mai draga; De exemplu în jocuri, unde RAM-ul este solicitat intens, putem primi din senin un crash sau pur și simplu o restartare neașteptata a întregului PC.

Indus în eroare la verificare RAM

Uneori problemele RAM-ului se aseamănă cu problemele pe care unele surse le au, si de aceea putem fi ușor induși în eroare. Tot în eroare ne induce și utilitarul din Windows, care ar trebui sa testeze RAM-ul, dar nu o poate face prea bine deoarece în timp ce rulează Windows-ul, este încărcat parțial în RAM. Exact cum ar trebui sa schimbi roata în timp ce mergi cu mașina (asta merge).

Semne care ne arata memorie RAM cu probleme:

1. PC-ul nu pornește din prima
2. La pornire își mai da încă un restart
3. PC-ul se restartează din senin
4. PC-ul se blochează
5. Avem crash-uri in timpul jocurilor
6. Erori la instalarea unor programe
7. Întregul PC se mișca greu
8. Ecran albastru

De ce se strica RAM-ul?

1. De la temperatura
2. Vicii de fabricație
3. Lovire accidentala
4. Îmbătrânire celule (după câteva mii de rescrieri)

Cum verificam memoria RAM?

Memtest86 este o mica aplicație care rulează în mod live de pe un stick USB. Noi nu trebuie decât sa punem PC-ul sa booteze de pe stick și toată scanarea memoriei RAM va începe automat.
Despre Memtest86 am mai făcut un tutorial, care nu era atât de detaliat… 😉
ATENȚIE
Pentru un rezultat sigur, trebuie sa rulați Memtest86 cel puțin 10 pass-uri.
Descarcare Memtest86

Verificare memorie RAM cu Memtest86 – Tutorial Video





Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. cu ce ai filmat ca e filmat cam intunecar si patratos sa zic asa? si nu e pt tota lumea solutia daca ai linux este comand ain functie de distributie care iti spune de ai pb cu rami

  2. Salut! Am si eu o problema cu laptop-ul meu si daca gasiti vreo solutie,va rog sa faceti un tutorial.Am instalat Windows 10 pe SSD (Samsung 840 Evo) + drivere,etc.Cand reconectez Hdd-ul inapoi,Windows-ul nu mi-l vede HDD-ul,decat Bios-ul mi-l vede.SSD-ul e formatat GPT iar HDD-ul este MBR.Am incercat sa instalez si Windows 7,iar pe 7 dupa ce termin instalarea si reconectez hard disk-ul la laptop nu are nici o problema,in schimb pe 10 ii sare damblaua si nu mil vede,nici in Device Manager,nici in Disk Management,nici in linia de comanda,nicaieri…Pana mai acum 2 zile mergea bine si cu 10 instalat in mod UEFI,si hardisk-ul foarte bine,merge tot.Acum nu mai vrea de nici o culoare cu 10,ca l-am instalat de proba si in modul legacy si degeaba.L-am frecat azi de nush cate ori,ba cu 7,ba cu 10.In Windows 7 merge,in Windows 10 nu,Ba chiar l-am instalat si cu had-disk-ul conectat sa vad,ma gandeam ca daca nu mai las decat ssd-ul in timpul instalarii,poate isi revine,Degeaba! Care ar fi buba si cum o pot remedia.Faza este ca la hard disk nu vreau sa umblu fiindca am chestii importante pe el.Unde pot posta videoclipul ca sa vedeti exact ce se intampla?

  3. fritz valentin a zis

    Eu de peste 5-6 ani folosesc memtest.
    Stiam deja programul. Un singur pass ajunge , nu e nevoie de mai multe(daca ai duce pc-ul in service nu cred ca o sa stea aia ore la rand doar sa testeze o amarata de memorie).
    Acest program nu ma dezamagit niciodata. Consider esential programul pentru orice depanator in IT. Daca lucrezi in domeniul IT(in service) nu are cum sa iti lipseasca memtest; daca iti lipseste clar degeaba lucrezi.

  4. cica cateva mi de rescieri.. eu stiam ca memoria ram se poate scrie la infinit. deorece sunt condesatori care se incarca si descarca nu diode din memoria flash. dar infine.. nu cred ca trebuie sa zic mai multe oricum nu cred ca mise aproba acest comentariu

    • Eu nu prea am fost atent la pass…cand testam memorii. Eu ma uitam la cat % a testat din EA … cateodata imi dadea eroare cand era aproape de final. ASA CA trebuie lasat programul sa testeze ceva timp. Da cam in 15 20 minute daca e ceva apar erori.

    • @ Dan
      E memorie volatila , de aia se incarca si descarca cum zici tu .

      Pentru Cristi.

      Cu acest soft nu poti identifica daca 2 memorii sunt compatibile 100% intre ele, zic in cazul in care sunt su serie diferita sau producator . Este o alta aplicatie asemenatoare ca metoda de testare .

  5. Foarte bune tutorialele si la cat mai multe.
    Poti sa faci un tutorial despre modul CHDK la aparatele foto canon.
    Multumesc.

  6. Buna ziua, as avea nevoie de ajutor: am rulat programul memtest si dupa 30 de secunde mi se opreste calculatorul, sa fie devina incalzirea procesorului ? mentionez ca am un procesor amd athlon overklocat la amd phenom (nu de mine) cooler stoc si pasta termica nu a fost schimbata (deci pasta are 4 ani). De altfel astfel de crashuri au fost motivul pentru care am rulat memtest. Si ca sa va bag si mai mult in ceata cand pornesc calculatorul de multe ori nu vrea sa booteze in windows ba se blocheaza, ba merge greu, rareori cand are chef sa mearga din prima rapid ( am verificat si hardul cu cristaldiskinfo si imi zice ca ii bun) desi am observat ca atunci cand pornesc calculatorul si vrea sa booteze in windows beculetul rosu de pe carcasa de multe ori se stinge si ramane asa (evident se blocheaza si procesul de boot)( va rog sa ma scuzati dar am uitat ce semnifica aceste doua becuri martor cel cu cilindrul rosu si cel cu becul verde stiu ca unul este de la hard sau procesor). Imi cer scuze de deranj si de descrierea putin cam neclara. Va multumesc !

  7. va multumesc, am sa ii inlocuiesc pasta de pe procesor si sa imi achizitionez inca o placuta de ram.

  8. deci eu nu mai inteleg nimic… astazi mi-a venit memoria ram, un kingston de 4gb ddr3 la 1600mhz cl11(memoria care este pe calculator si care mi-a dat bataile de cap este zepelin de 4gb ddr3 la 1333 mhz, placa de baza este asrock 880gm-le suporta 1333 mhz fara overclock si pana la 2100 sau ceva de genu overclock, si suporta si dual channel). Am pus memoria noua ( kingston) impreuna cu cea veche, ii dau sa porneasca si nimic nu booteaza. Bun scot pe cea veche si o las pe aia noua booteaza, si incerc si invers si si asa booteaza( cu ce veche in single channel). Ma bate gandu sa ii resetez bios-ul, zis si facut am scos bateria, am mutat capacelul ala peste contactele celelalte, l-am pus inapoi si am pus memoria noua singura (single channel), booteaza perfect, apoi ii dau sa ruleze memtest si il las o ora , dupa un pas jumate m-am plictisit si avand in vedere ca rula perfect am inchis testul. Intru mai stau pe net youtube etc si vad ca merge, bun il opresc si bag inapoi langa memoria noua pe cea veche din nou nici o miscare din partea calculatorului. Scot memoria noua si o las pe aia veche, booteaza( cei drept nu ca aia noua), dar de data aceasta ruleaza si memtest, trece de primul pass si nici-o eroare. Eu in cazul de fata ce ma fac avand in vedere ca memoriile.nu.vor sa functioneze impreuna.desi asa stiam si eu si asa mi-au zis si cei de la care am cumparat ca trebuie sa mearga doar ca memoriile aste noi nu o sa mearga la frecventa de 1600 ci la 1333. Va multumesc anticipat !

    • Ai verificat acel Max Bandwidth sa fie la fel? Acesta e si motivul de nu porneste cu ambele memorii instalate .
      Apropo de acel CL , cu cit e mai mica valoarea cu atit e mai rapida memoria .

      • zeppelin 4 gb ddr3 1333mhz cl9 ZE-ddr3- 4G1333b(atatea info detin despre asta),
        kingston ValueRam 4 gb ddr3 1600mhz CL11 srx8 low profile [#523669| KVR16N11S8/4].
        De pornit acum pornesc impreuna, booteaza si in window imi recunoaste 8 gb, m-am.uitat si in amd overdrive si in bios si mii recunoaste ca dual chanel la 1333 mhz, doar ca azi dimineata cand i-am dat sa ruleze un test in memtest pe la 6% s-a oprit calculatorul( setup-ul era asa : cele.doua memorii in dual chanel si overclock la procesor( acea deblocare a unui core din athlon in phenom)). Acum i-am resetat bios-ul,am lasat procesorul normal ca si din fabrica, si i-am dat sa ruleze memtest, sunt la 30% si nu am nici-o eroare

        • am uitat sa va spun ca in memtest in partea stanga sus sub cpu clk sunt L1 cahe si L2 cache . Pe randul cu L1 imi arata 128k 38737 mb/s(memoria veche zeppelin) si la L2 imi arata 512k 17245 mb/s jos sub ele scrir Memory 8191M 4292 mb/s (memoria noua kingston)

          • gata s-a rezolvat problema este procesorul, din cauza averclockului se incalzeste si se opreste, am constatat asta deoarece de fiecare data cand rulam memtest cu setarile de oc se inchidea, iar de fiecare data cand rula fara oc mergea in continuu. Imi cer scuze de deranj !

  9. ma scuzati de postari aiurea, acum merge si i-am pus inapoi si setarile de overclock. Maine o sa-l las in memtest si daca mai apare ceva ce nu-i in regula postez, sper sa nu devin prea insistent. Inca o data va multumesc !

  10. Stie careva cam in jur de cate ore trebe sa las sa mearga?

    • Botez daniel a zis

      Exact la asta ma gandeam si eu:aproximativ cam cat dureaza?Ma gandesc ca e in functie de configuratie dar totusi ma gandeam la un punct de reper…

  11. Salut!Foarte bun articolul.Am si eu o problema si m-am gandit sa iti cer o parere.PC-ul meu a inceput sa isi dea restart cam des.
    De exemplu,rulez un film pe Youtube sau stau pe un site de socializare etc uneori se reporneste din senin.Spun uneori caci sunt perioade cand merge dandu-si 1-2 restarturi pe zi,alteori dupa ce se reporneste si intra pe desktop daca fac orice activitate gen deschid o poza,un folder se reporneste.
    Am fost la 2 serviceuri,dar pauza.Primul l-a curatat de praf iar al doilea a schimbat HDD,insa simptomele au ramas aceleasi.Care crezi ca ar fi problema?Mentionez ca dupa schimbarea HDD nu numai ca au ramas aceleasi simptome dar in momentul pornirii face un zgomot infernal pana intra pe desktop.

  12. Salut, La Multi Ani !
    pot sa te deranjez cu o problema … poate ai mai intalnit si imi dai o idee despre ce as putea face
    laptopul meu face ceva figuri .. adica, il deschid dimineata, apare imaginea de windows si apoi ecran negru, nu raspunde la nici un fel de comanda
    daca-l inchid fortat si redeschid o ia
    dupa cateva ore la fel
    am reinstalat windows, am scanat hdd-ul de bad-uri am dat un scan si ssd-ului si ram-ului
    toate par sa fie in regula
    am lasat laptopul pornit o jumatate de ora, cand m-am intors, la fel, ecran negru, nu a raspuns la nici o comanda …
    ai avea idee ce sa mai verific si/sau pe unde ar fi problema ? Multumesc

  13. Catalin81 a zis

    Salut!
    Am cumpărat în decursul a 3-4 luni (după posibilitate) componente pt noul meu PC și de aproximativ 3 săptămâni cu achiziția procesorului l-am pus în funcțiune însă din păcate am început să disper din cauza crash-urilor de toate felurile (mă scoate din joc și îmi afișează tot felul de erori și fișiere corupte deși jocul e legal, pagini care crapă în browsere) desigur totul culminează cu blue screen cu mesaje de genul “CRITICAL_PROCESS_DIED” sau “FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE” sau “SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION” sau “UNESPECTED_KERNEL_MODE_TRAP”
    Configurația este următoarea :
    Placă de bază Asus rog strix b450-i
    Procesor Ryzen 5 2400G (grafică integrată) cooler stock
    RAM 16 GB (2×8) adata xpg gammix d10 3000Mhz (folosite la 2666)
    SSD nvme Samsung 970evo 250 GB
    SSD Kingston V400 60 GB (cel vechi)
    Sursa Enermax NAXN 450W (veche dar bună, nu făcea probleme pe cel vechi)
    Windows 10 pro x64 cu licență OEM
    Asamblare “ca la carte”

    Acum testez RAM-ul cu Memtest86+ de aproape 2 ore și a făcut 1520 pass-uri cu “errors ZERO”. Efectiv nu știu ce să mai încerc pt a-mi da seama care e problema, am încercat drivere mai vechi, și nimic. Am avut un blue screen chiar și imediat după instalarea Windows fără a instala driverele.
    Vă rog, cineva să îmi dea un sfat!
    Mulțumesc!

  14. tidici baci a zis

    @Catalin81
    Incearca cu o singura placutza de RAM si vezi ce face.
    Cauta in specificatiile procesorului sa vezi daca suporta RAM-ul pus de tine.

  15. Catalin81 a zis

    Am testat cu Memtest86+ cu testarea lui automată timp de 4 ore și nu a dat nici o eroare însă am reluat testele de la #1 la #11 deci am ales manual ce test să facă iar la ultima testare #11 [bit fade test 2 patterns] îmi dă erori (milioane de erori) pe la 37-39% pe ambele memorii, fie separat cu câte o plăcuță în unul din cele două sloturi (testat în ambele sloturi).
    Memoriile sunt identice în ce privesc specificațiile însă nu au fost kit, le-am cumpărat separat.
    Pe site-ul amd, ryzen 5 2400G, la rubrica memorii suportate e trecut :
    System Memory Specification 2933MHz
    System Memory Type DDR4
    Memory Channels 2

    Deci memoriile mele ddr4 Adata xpg gammix d10 8gb 3000Mhz ar trebui să se încadreze, din bios sunt setate default la 2666Mhz.
    Posibil să fie ambele defecte cu defecțiune la același procentaj al verificării? (prea ciudat)
    E posibil să fie placa de baza defectă?
    Dc erorile apar doar în testul ăsta #11 [bit fade test 2 patterns] iar în restul testelor e ok?
    Știe cineva ce se întâmplă și ce ar trebui să fac?

  16. Vreau sa adaug ceva ram la pc am dou sloturi unai ocupata cu 8 giga pot sai mai adaug una de 4 gb
    am un asus
    Producator procesor Intel®
    Tip procesor i5
    Model procesor 4460
    Numar nuclee 4
    Arhitectura Haswell
    Frecventa nominala 3200 MHz
    Frecventa Turbo Boost 3400 MHz
    Cache 6 MB
    Procesor grafic integrat Intel® HD Graphics 4600
    PLACA DE BAZA
    Socket procesor 1150
    Chipset Intel H81
    Sloturi onboard 1 x PCI Express x1
    1 x PCI Express x16
    Porturi Back panel 1 x VGA
    2 x USB 3.0
    1 x RJ-45
    6 x Audio
    1 x HDMI
    5 x USB 2.0
    Numar total sloturi memorie 2
    Retea 10/100/1000
    MEMORIE RAM
    Tip memorie DDR3
    Capacitate memorie 8 GB
    Frecventa memorie 1600 MHz
    Sloturi ocupate 1

    Am gasit pe net aceasi marca samsung de 4 GB
    Tip memorie DDR3
    Standard PC3-12800
    Capacitate 4 GB
    Frecventa (MHz) 1600
    Module Single channel
    Cipuri memorie Single side
    Latenta 11 CL
    Radiator Nu
    Voltaj 1,5 V

Speak Your Mind

*