Toate hărțile sunt greșite – România este cît Marea Britanie

Toate hărțile sunt greșite

Toate hărțile sunt greșite
Toate hărțile sunt greșite !
Știați că toată viata noastră am studiat după niște hărți eronate, care sunt o proiecție distorsionata a globului pamîntesc ?
Cînd am aflat asta nu mi-a venite sa cred – Proiecția pămîntului, care este sferic, pe un plan 2D, adică pe o harta, este imposibila fără distorsionări.

Hărțile actuale sunt greșite rău de tot !

Proiecția actuala a pămîntului pe un plan 2D se numește “Proiectia Mercator

Harta proiecție marcator:

Harta proiecție Mollweide (mai reala):

După cum vedeți proiecția Mollweide este mai reala, dar creierul nostru parca nu se poate împăca cu forma.
Asta este, cum toate atlasele, hărțile, softurile de navigație folosesc proiecția Mercator, vom rămîne în continuare cu acesta versiune.
Totuși este important sa știm ca totul este distorsionat si pentru asta e bine sa apelam din cînd în cînd la site-ul https://thetruesize.com/.

Acestea nu sunt singurele proiecții, de-a lungul timpului s-au făcut foarte multe încercări, unele mai reușite, altele mai puțin. Aveți aici o lista completa cu proiecțiile globului pamîntesc, din 3D, pe un plan 2D (harta)

Teoria conspirației:

Unii spun ca proiecția Mercator era menita sa inducă ideea ca Europa și mai ales tarile colonizatoare sunt mai mari pe harta decît erau în realitate. Vezi exemplul Belgia vs. Congo, Anglia vs Australia, etc; Numai dacă știau băștinașii ca Belgia este atît de mica…unii te vor analfabet!

De ce este atît de greu sa faci o harta corecta?

Sa va dau un exemplu:
Luați un pepene și încercați sa-l tăiați în felii, mîncați miezul după care întindeți feliile pe masa una lîngă alta. O sa observați ca la mijloc feliile se unesc, dar în partea de sus și în cea de jos rămîne o distanta destul de mare intre felii. Asa sta treaba și cu globul pamîntesc atunci cînd încerci sa-l desenezi pe o hîrtie.

Toate hărțile sunt greșite – România este cît Marea Britanie – tutorial video

Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. Un tutorial foarte bun pentru ora de geografie.

 2. Cred ca sunt in lumea aceasta multe lucruri pe care credem ca le știm, dar defapt adevărul este distorsionat.
  Mâine poimâine poate aflam ca pământul este plat ( nu ca as crede) asa cum spun unii si asa cum încearcă ei sa dovedească acest lucru .

 3. Bravo!

 4. “De ce este atît de greu sa faci o harta corecta?” Pai de ce este atat de greu sa ratezi atatea diacritice ?

  Te rugam noi Cristian, urmatorul tutorial sa fie numit asa: Î nu se mai foloseste la mijlocul cuvantului de cand a cazut comunismul.

  Stiu, sunt rau 🙂

 5. Si sa calculezi suprafata unei tari e greu?

 6. Tavi Ciobanu a zis

  Pai cam asa e! Romania: 238397 kmp, Marea Britanie: 242495 kmp.
  Adica sunt cam la fel, Marea Brtanie e cu doar 2% mai mare ca suprafata.Adica insesizabil. Unde-i problema, ca nu pricep.

 7. “Toate hărțile sunt greșite”! – amuzantă afirmație! 🙂 Si tu ești cumva primul care a descoperit acest lucru? 🙂 Din ce cunosc fiecare tip de proiecție este destinat unui anumit scop iar proiecția Gerardus Mercator (și nu “marcator”) era destinată în primul rând navigației pe mări și oceane deoarece respecta fidel “unghiurile”… dar mai sunt și alte tipuri de proiecții cartografice – ex. “Proiecția Gauss-Kruger”! Ca o idee generală despre subiect: http://www.scritub.com/stiinta/arhitectura-constructii/PROIECTII-CARTOGRAFICE74664.php

 8. Recomandarea mea este să rămâi în continuare la electronice și să nu te aventurezi în domenii pe care nu le stăpânești.

Speak Your Mind

*