Setări Facebook recomandate legate de scandalul Cambridge Analytica

Setări Facebook recomandate legate de scandalul Cambridge Analytica


Setări Facebook recomandate legate de scandalul Cambridge Analytica. În clipul de astăzi o să explicăm puțin scandalul Cambridge Analytica și setările Facebook pe care le putem face cu privire la situația creată de acest scandal.

Ce este scandalul Cambridge Analytica?

Un dezvoltator a creat în urma cu ceva timp o aplicație de tip quiz pentru Facebook. Odată ce foloseai aplicația, aceasta avea acces la toate datele tale Facebook precum și la datele prietenilor tăi, chiar dacă ei nu foloseau aplicația respectivă. La fel și tu erai afectat, dacă nu foloseai aplicația respectivă dar o folosea un prieten de-al tău, acea aplicație avea acces și la datele tale doar pentru că prietenul tău o folosea.
După o vreme dezvoltatorul aplicației decide să vândă informațiile către Cambridge Analytica.

Acesta vinde către Cambridge Analytica informațiile a peste 50 milioane de conturi.
Cambridge Analytica se presupune că ar fi folosit aceste informații pentru a crea niște profile psihogeografice în care îi încadrau pe cei peste 50 milioane de utilizatori ca mai apoi către aceste grupuri, să fie direcționată și targetată o întreagă strategie și campanie de manipulare pentru a schimba anumite decizii politice, a le vota sau a le respinge.

Setări Facebook recomandate legate de scandalul Cambridge Analytica

Se presupune că Cambridge Analytica ar fi fost puternic implicată în alegerile din statele unite în care Donald Trump a fost ales președinte precum și în referendumul Brexit prin care Marea Britanie a ieșit din uniunea europeană.
Tot în perioada alegerilor din statele unite a luat naștere și scandalul știrilor false (fake news). Se presupune că Cambridge Analytica ar fi creat tot felul de site-uri cu știri false în încercarea de a manipula, știri care mai apoi erau promovate și targhetate în funcție de interes, pe Facebook către utilizatorii care făceau parte dintr-un anumit grup psihogeografic. Încercându-se astfel să se schimbe sau să se influențeze bagajul cultural al acestora.

Ce putem face și ce măsuri putem lua noi ca utilizatori cu privire la aceste scandal?

Sincer, cel mai indicat ar fi să ștergem contul Facebook și să încetăm să-l folosim. Odată cu acest scandal a luat amploare și mișcarea #DeleteFacebook prin care personalități din lumea întreagă și-au șters contul sau paginile oficiale Facebook. Elon Musk, fondatorul Tesla și-a anunțat urmăritori pe Twitter, folosind tag-ul #DeleteFacebook, că și-a șters pagina Tesla și SpaceX de pe rețeaua de socializare Facebook.

Ce alte măsuri puteți lua în cazul în care nu doriți să vă ștergeți contul Facebook?

– nu vă mai logați pe alte rețele sociale sau pe alte servicii web folosind Facebook. Pare util și foarte la îndemână să folosești contul Facebook peste tot dar ce se întâmplă dacă vreți în viitor să vă ștergeți contul Facebook sau dacă cineva vă sparge contul? Ei bine, nu veți mai avea acces la niciun serviciu pe care v-ați conectat folosind contul Facebook. Întotdeauna încerc să evit logarea cu contul Facebook atunci când îmi creez un cont pe un alt serviciu social sau de orice natură. Caut mereu opțiunea “folosește o adresă de e-mail” sau “înscrie-te folosind o adresă de e-mail”. Dacă serviciul respectiv nu are această opțiune, mă loghezi folosind contul Google și nu Facebook.

– mergeți în contul Facebook, Setări, Aplicații și revocați/ștergeți accesul aplicațiilor pe care nu le recunoști, nu știți ce sunt și la ce folosesc. Tot în această secțiune mergeți la Aplicații, site-uri web și jocuri și dezactivați această opțiune. Astfel veți împiedica Facebook-ul să vă urmărească activitatea pe care o aveți pe alte site-uri.

– mergeți în contul Facebook, Setări, Reclame și dezactivați sau opriți tot ce nu vă interesează. Tot aici veți găsi tot felul de setări cu privire la reclamele care vă sunt afișate pe Facebook.

– accesați https://facebook.com/mobile/messenger/contacts și ștergeți toate contactele pe care le-a colectat Facebook din telefonul vostru. Nu vă salvați agenda telefonică în contul Facebook ci mai degrabă în contul Google. Mergeți în setările aplicație Facebook și Messenger de pe telefonul vostru și dezactivați sincronizarea contactelor după cum urmează:
Facebook, meniul din dreapta sus cu cele 3 linii suprapuse, Setările aplicațiilor, dezactivați Încărcare continuă contacte
Messenger, atingeți avatarul vostru din dreapta sus (cercul micuț cu poza voastră de profil), People, opriți Sync contacts și Sync Instagram account.
Verificați aceste setări de fiecare dată când reinstalați aceste două aplicații sau după ce dați o revenire la setările de fabrică la telefon sau tabletă și reinstalați aplicațiile Facebook și Messenger.

– nu mai oferiți accesul la contul vostru Facebook pentru tot felul de aplicații gen “află cum vei arăta la bătrânețe” sau “află când vei muri” sau “află ce animal ai fost într-o viață anterioară” sau “află cu ce zodie te înțelegi cel mai bine” sau “află cu ce vedetă semeni” sau “află câți copii vei avea” ori “află la ce vârstă vei face nunta”

Vă recomandăm să vizionați și:
Ce știe Facebook despre voi și cum vă descărcați datele Facebook
Cum se dezactivează sau cum se șterge definitiv contul Facebook

Tutorial video – Setări Facebook recomandate legate de scandalul Cambridge Analytica


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (10)

  • Cea mai bună soluție mi-mi pare a fi, totuși, închiderea contului. Pentru că țucărbergul și acoliții îi vor spiona și pe mai departe pe prozeliți.

  • Buna treaba,Adriane,dar acum zi-mi pasii de unde-mi sterg nr. de mobil, ca l-am trecut cand mi l-au cerut. Multumesc de tutorial, si,va rog mai faceti,sunt multe pe netul asta care nu le cunoastem.BAFTA.

  • Principalul inamic al Facebok-ului este impunerea datelor reale. Cu aceasta condiție, imensa baza de date devine comerciala, justificata de credibilitatea datelor. Atâta timp cât va solicita date adevărate, riscul de prăbușire este mare.

  • De ce atunci cand intru in sectiunea cu RECLAME si dau cam tot ce este pe acolo pe stergere sau dezactivare si dupa ce ies si intru iar toate sunt nemodificate, ca si cum nu se salveaza ce fac eu?

Related Post

This website uses cookies.