Reparare ferestre blurate la rezolutie mare pe Windows (scalare DPI)

Reparare ferestre blurate la rezolutie mare pe Windows (scalare DPI)
Reparare ferestre blurate la rezolutie mare pe Windows (scalare DPI)

Una din problemele Windows-ului este scalarea incorecta a unor aplicații sau submeniuri în momentul în care se scalează DPI-ul. O sa observam ca imediat ce am mărit DPI-ul la 125%, 150%, 175% sau 200%, aproape toate aplicațiile afișează textul, icoanele și grafica, blurate.

Ce este scalarea DPI-ului ?
Scalarea DPI-ului se folosește mai ales pe monitoarele de rezoluție mare. In mod normal pe un DPI de 100%, la un monitor de rezoluție mare, icoanele sistemului de operare, textul, meniurile, etc din sistemul de operare se vor vedea FOARTE MICI.
Ca sa rezolve probleme cu afișarea prea mica a caracterelor de pe ecran, cei de la Microsoft au pus la dispoziție opțiunea de scalare a DPI-ului. Din păcate aceasta scalare nu da rezultate perfecte de fiecare data, sin în cazul unor aplicații vom vedea imagini blurate în locul unor imagini clare și bine definite, asa cum a trebui sa se vadă pe un ecran de înalta rezoluție.

Care-i problema mea cu scalarea DPI-ului ?
Mi-am cumpărat acum ceva vreme un monitor LG 4K foarte bun, care se vede foarte bine. Din păcate în unele momente Windows-ul asta ma dispera cu scalarea lui, care este un fel de zoom digital.

Rezolvare pentru aplicați, text, meniuri blurate după scalarea DPI.
Pana la urma am găsit o rezolvare, sau mai bine zis o cârpeala, care rezolva oarecum problema.
În proprietățile oricărei aplicații avem tab-ul compatibilitate, de unde putem modifica DPI-ul aplicației la 100%, indiferent de ce scalare DPI are sistemul de operare.
De fapt sunt 3 opțiuni…

Opțiuni pentru scalare DPI în Windows fără sa afectam aplicațiile.

Proprietăți aplicație > Compatibilitate > bifați "Suprascrie comportament scalare DPI înalt

Ce reprezinta fiecare opțiune de scalare DPI în parte?

Scalare efectuata de:
1. Aplicatie - aplicatia alege scalarea DPI optima (asta am ales eu)
2. Sistem - aplicatia este fortata de sistem sa adopte scalarea DPI a lui
3. Sistem imbunatatit - pentru aplicatiile mai noi in conformitate cu noile standarde Windows

.......experimentati si voi pe fiecare aplicatie in parte.....

Reparare ferestre blurate la rezolutie mare pe Windows (scalare DPI) - tutorial video

Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. Salut,daca tot esti la scalare poate ma ajuti si pe mine,in momentul in care deschid youtube un anumit timp(3,5-10sec.) imagineaeste blurata,neclara,multumesc anticipat pt.un eventual raspuns.

 2. Alex Petrut a zis

  Joc csgo, pe un laptop cu monitor 1366×768 se vede ok dar cam mica textura modelelor(figura jucatorului) setand pe1024x768 se vede blurat dar e mai ok .
  Setarea asta ar fi de ajutor sau trebuie alte setari?

 3. Buna nu are legatura cu acest subiect dar vreau sa ma ajutati daca se poate
  incerc sa fac upgrade la windows si la final imi zice acest mesaj ( the program cant start because api-ms-win-core-libaryloader-l1-1-1.dll is missing from your computer.Try reinstaling the program to fix this problem )
  Va multumesc frumos

 4. Salut! Am si eu o intrebare legata de acest subiect, daca totul se vede perfect cum imi dau seama care program are probleme? Pentru ca-mi apare acel mesaj si daca dau sign out dispare. Multumesc.

 5. Cristian Nicolae a zis

  Te salut ca de la un Cristian la altul! :). In plus de asta tin sa-ti fac o confidenta: si mie imi place sa invat ca sa trasmit mai departe ceea ce am acumulat! Dar sa termin cu periatul, care in fapt era doar o simpla constatare, si sa vreau sa te rog sa faci un tutorial despre WhatsappWeb si mai ales despre problemele aferente lui. De ex. eu am un Xiaomi Redmi Note 3 care ruleaza pe un Android 6 (sub umbrela MIUI) si care are frecvent o problema de conectare ce a devenit agasanta … Asa ca am incercat sa rezolv eu sistematic problema, incepand cu setarile de firewall din Bitdefender, apoi cu router-ul wireless, ajungand pana la cele descrise pe site-ul oficial, toate insa fara rezolvare, : https://faq.whatsapp.com/en/android/22014642/?category=5245260

Speak Your Mind

*