OpenOffice.org o suita office open source, partea 1 writer (Word) – tutorial video

OpenOffice.org este o suita de programe de birou libera (Open source). Proiectul se bazeaza pe codul sursa al unei versiuni precedente a StarOffice, de la Sun Microsystems. Numele precis al proiectului este OpenOffice.org si nu OpenOffice, datorita unui conflict de marca. OpenOffice.org este un concurent direct al suitei Microsoft Office, suita de la microsoft fiind majoritara pe piata. Acesta detine o interfata similara si implementeaza majoritatea functionalitatilor unui software comercial. OpenOffice.org foloseste formatele de fisiere OpenDocument, standardizate de catre OASIS, precum si set de formate proprii, mai vechi, dar foarte apropiate de OpenDocument. Cu mici exceptii, OpenOffice.org poate citi si scrie si documente in formatele Microsoft Office.
Componentele OpenOffice.org seamana într-o oarecare masura cu cele din suita Microsoft Office, pâna si culorile distinctive sunt similare;  au fost alese astfel încât utilizatorilor care migreaza de la Microsoft Office la OpenOffice.org sa le fie mai usor.  De mentionat ca spre deosebire de celelalte pachete de software birotic, OpenOffice.org nu contine câte o aplicatie pentru fiecare componenta ci fiecare componenta este integrata în aplicatia în sine. Astfel, utilizatorul poate proceda astfel: deschide un document text, îl modifica, îl închide fara a închide aplicatia în sine, apoi deschide o foaie de calcul în aceeasi aplicatie, o modifica, etc.
Între componentele pachetului OpenOffice.org exista o mare interoperabilitate, ele putând sa se apeleze între ele oricând. Cele sase componente principale sunt(in paranteza se gaseste corespondentul din suita Microsoft Office): Writer(Word), Calc(Excel), Impress(PowerPoint), Draw, Base(Access) si Math(Equation). Exista si alte componente care nu ruleaza separat, ci se integreaza în componenta de unde au fost apelate; acestea sunt Chart, Media Player, Gallery, QuickStarter si Basic.
Pachetului OpenOffice.org i se pot adauga facilitati prin intermediul unui sistem de add-on-uri similar cu cel de la Firefox.
Writer, în traducere libera Scriitorul, este procesorul de text din suita OpenOffice.org. Writer nu este doar un procesor de text ci îndeplineste si alte functii, fiind apelat si de catre alte aplicatii OpenOffice.org. Spre exemplu, în OpenOffice.org Base, formularele si rapoartele sunt create cu ajutorul aplicatiei Writer, chiar daca formularul/raportul finit nu se salveaza ca un fisier separat, ci ca un obiect formular/raport în fisierul baza de date.
Fereastra are o alcatuire asemanatoare ferestrei Microsoft Word. În mod implicit, fereastra este formata din meniul principal, din barele de instrumente detasabile (implicit bara Standard si Formatare), din rigla, din zona de editare si din bara de stare.
Pe lânga facilitatile unui procesor de text (verificarea ortografica/gramaticala, gasire/înlocuire, cratima automata, generarea automata de tabele, atasarea la e-mail si altele), Writer are si alte facilitati-cheie cum ar fi sabloanele si stilurile, diverse metode de asezare în pagina a textului (cadre, anteturi, subsoluri), atasarea de diagrame, grafice create în alte componente ale OpenOffice.org, instrumente de desenare incluse, instrumente de desenare incluse, integrarea bazelor de date si exportul documentului în Portable Document Format (PDF).
În afara de facilitatile descrise mai sus, Writer mai are si alte facilitati. Una dintre ele este Navigatorul, unealta inexistenta în MS Office. Intstrumentul Navigator afiseaza toate obiectele din document si permite saltul rapid la ele.Navigatorul poate de asemenea gestiona capitolele din document, mutându-le sau schimbându-le nivelul.
Writer are multe metode de asezare în pagina a textului: coloanele, cadrele (frame-urile), tabelele, sectiunile, iar acestea sunt foarte particularizabile. Cadrele sunt echivalentele casetelor de text din Microsoft Word, dar ofera o flexibilitate mare. În cadre pot fi incluse fara probleme texte, imagini, tabele, chiar si alte obiecte. Spre deosebire de casetele de text din Word, cadrele din Writer pot fi legate între ele astfel încât textul din un cadru sa continue în alt cadru, oriunde s-ar afla în pagina sau în document.
În comparatie cu Microsoft Word, Writer are mai multe optiuni de manipulare a imaginilor, printre care Îmbatrânierea (Aging), Red/Green/Blue (Rosu/Verde/Albastru), Mosaic (Pixelizare), Relief (Reliefare), Posterize (Posterizare).
Instrumentele de desenare sunt asemanatoare cu cele din Word, doar ca sunt organizate altfel. De remarcat este ca nu exista buton pentru desenarea liniilor frânte (chiar daca aceasta optiune exista în componenta Draw), iar în timpul desenarii libere (freeform, cunoscuta în Office în limba româna ca Mâzgaleala), linia desenata este rotunjita pentru ca desenul finit sa nu fie colturos.
Echivalentul WordArt-ului este FontWork Cuvântul „FontWork” este format prin alaturarea cuvântului font si a cuvântului work, însemnând munca sau lucru). FontWork-urile se comporta ca orice alt obiect si accepta umplere particularizata (grandienduri, textura, model) dar si modele 3D.
Instrumentele 3D sunt de asemenea asemanatoare cu cele din Word, pâna si meniurile si pictogramele seamana.
În terminologia Writer, un document master (în engleza master=stapân) se numeste o grupare de documente care provin din aceeasi carte/teza/raport. Documentele master sunt de obicei folosite la scrierea unor documente lungi, ca de exemplu o carte, o teza, sau un lung raport. Un document master este în mod special util când imaginile, foile de calcul, sau alte obiecte determina o marime apreciabila a fisierului ce stocheaza lucrarea. Documentele master mai sunt folosite si când la sectiunile unui document se lucreeaza de catre oameni diferiti, astfel încât ei nu vor avea nevoie sa faca schimburi de fisiere.
Writer permite transformarea rapida a documentelor finite în fisiere Portable Document Format(pdf), care pot fi vizualizate de orice computer cu un vizualizator PDF. Aceasta facilitate permite utilizatorului sa seteze si alte optiuni, cum ar fi calitatea imaginilor incluse sau parola pentru deschidere.
Nu uitati, va asteptam cu sugestii si completari pe rubrica de comentarii, daca puteti sa ajutati pe cineva cu o problema nu mai stati pe ginduri, doua trei rinduri pe care le scrieti voi pot ajuta pe cineva care nu se pricepe asa de bine ca voi, fiti activi, numai asa putem face lumea mai buna.

Vizionare placuta !

de Dan Constantin……..tutorialegimp.blogspot.com
 


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. foarte bun tutorial dar tot mai bun este microsoft office

 2. microsoft office e mai bun, dar e pe bani. Plus de asta OpenOffice merge si pe Linux (nativ).

 3. Tutorialele voastre sunt de mare ajutor pentru mine tineti-o tot asa.Stima.Acum as vrea sa va intreb de ce imi apare mereu mesajul server certificate expired sau server certificate not yet valid.Va rog daca puteti sa ma ajutati.Va multumesc anticipat

 4. gabriel: Tutorialele voastre sunt de mare ajutor pentru mine tineti-o tot asa.Stima.Acum as vrea sa va intreb de ce imi apare mereu mesajul server certificate expired sau server certificate not yet valid.Va rog daca puteti sa ma ajutati.Va multumesc anticipat

  Verifica ca ora si data din dreapta jos in taskbar sa fie setate corect si la zi. In concluzie regleaza bine ora, ziua, luna, anul

 5. Utilizez StarOffice si mai apoi OpenOffice.org de mai bine de 7 ani fara absolut nicio problema. Solutia este foarte fiabila si foarte usor de utilizat. In mare majoritate a firmelor suitele de tip office (Microsoft Office, OpenOffice.org sau Lotus) sunt utilizate in proportie de 15% sau maxim 20%. Recomand cu mare caldura. Nu este deloc de neglijat si partea referitoare la costuri.

 6. salut nu pot sa vad decit 5 min din tutorial si dupa asta o ia de la inceput nu este prima oara cind se intimpa asa, va rog sa imi puteti spune care este problema va multumesc pentru ce faceti

 7. Am dawnloadat de pe net un Windows Royal Business l-am facut bootabil , dar cand l-am incercat sa vad daca merge instalat nu a mers. Practic nu mi-a aparut nimic pe ecran ca sa imi creez partitie noua si sa-l instalez mi-a aparut o imagine si asa a ramas. Am asteptat, dar nimic! Am intrat adoua oara in bios sa ii dau un boot de a acolo dar tot nimic. De ce? nu este windowsul bun sau nu am procedat bine la creerea dvd-ului bootabil, fiindca am urmat toti pasii fara scapari. DATI-MI UN SIT PENTRU A DAWNLOADA SA SPUN EU CU MAI MULTA SIGURANTA CA CA ACEL WINDOWS VA FI FUNCTIONABIL. EU AM DESCARCAT DE PE ISOHUNT DAR UNELE FISIERE NU AU SEMINTE DE ACEEA MAI NEVOIE DE UN SIT SI V-AM CERUT UN SFAT. ASTEPT RASPUNS LA [email protected]. MULTUMESC!

 8. bun tutorial, cristi te rog eu frumos posteaza si tutorialul despre adsense am mare nevoie

 9. petre: salutnu pot sa vad decit 5 min din tutorial si dupa asta o ia de la inceput nu este prima oara cind se intimpa asa, va rog sa imi puteti spune care este problema va multumesc pentru ce faceti

  Cauza problemei semnalate o constituie probabil calitatea slaba a conexiunii la internet.

 10. Am si eu o problema am un tv tuner hd pinnacle si cand instalez driverul il instalez cu scces,cand vreau sa intru in aplicatie nu merge zice ca nul il am in calc,desi eu il am ,c e pot sal fac,nu pot sal folosesc deloc

 11. Dan: Cauza problemei semnalate o constituie probabil calitatea slaba a conexiunii la internet.

  mersi mult

 12. pai nu mi se deschide mai deloc aplicatia si am net de 5mb!am instalt tot driverul tot trebuia sa se deschida un fel de telivizor virtual dar nu se deschide :(((:((plz ajutor!!

 13. incearaca alt soft; sau intra pe pagina oficiala a tv tuner-ului pe care-l ai si descarca de acolo soft-ul

 14. Dan te rog ,ajutor,se pare ca am umblat la regional option languages sau asa cred si mi s-au incurcat cateva butoane de pe tastatura;ce pot sa fac? mai precis incurca y cu z si altele ( nici nu mai stiu de unde sa scriu a ron).De altfel foarte bun tutorialul l-am urmarit cu atentie cap – coada.astept raspuns,la revedere.

 15. miranda: Dan te rog ,ajutor,se pare ca am umblat la regional option languages sau asa cred si mi s-au incurcat cateva butoane de pe tastatura;ce pot sa fac? mai precis incurca y cu z si altele ( nici nu mai stiu de unde sa scriu a ron).De altfel foarte bun tutorialul l-am urmarit cu atentie cap – coada.astept raspuns,la revedere.

  Fenomenul descris de tine este normal.Atunci cand dorim sa utilizam caractere romanesti(ă,î,ş,ţ,â)trebuie sa schimbam limba de utilizare din engleza in romana.Initial limba de utilizare este engleza(in partea dreapta jos apare scris EN).Pentru a utiliza limba romana(RO) foloseste combinatia de taste:ALT stanga+SHIFT(sau CTRL+SHIFT).

 16. nu,Dan,se pare ca e o alta problema de care nu-mi dau seama.nu e vorba de literele ă î ş ţ â ci de faptul ca s-au inversat cateva litere dupa cum ţi-am spus y cu z sau alt exemplu – cu ? si alte taste s-au inversat (m-am chinuit sa scriu textul ăsta si mai rău să-l trimit că nu mai ştiu de la ce tastă se scrie a ron).

 17. miranda: nu,Dan,se pare ca e o alta problema de care nu-mi dau seama.nu e vorba de literele ă î ş ţ â ci de faptul ca s-au inversat cateva litere dupa cum ţi-am spus y cu z sau alt exemplu – cu ? si alte taste s-au inversat (m-am chinuit sa scriu textul ăsta si mai rău să-l trimit că nu mai ştiu de la ce tastă se scrie a ron).

  Vezi ca ai jos in taskbar in dreapta un “languege bar” are o casuta pe il in care scrie EN sau RO ori dai click dreapta pe acea casuta ca sa setezi limba tastaturii ori te duci inapoi in regional and languege din control panel si stergi tastatura Ro. E ceva normal sa ti se schimbe ordinea la taste sau sa ti se inverseze unele litere pt ca tastatura acum nu mai este in engleza ci in romana!

 18. iti mulţumesc frumos Adrian,am reuşit ,eşti un mare profesionist !
  si iţi mulţumesc şi ţie Dane ptr.ajutor!

 19. buna…dane….as vrea sa te intreb daca ma poti ajuta sa-mi fac o baza de date…in contabilitate.sau sa spui cum sa fac…de ex.vrea sa iau cateva date din mai multe tabele excel si sa le introduc intr-un tabel nou..adica am incasari si plati pe o luna intreaga…si vreau sa vad situatia la mijlocul lunii…situatia financiara…sau ..am restantieri pe un an intreg si vrea sa scot situatia lor la jumatatea anului…..multumesc

  • miha 39: buna…dane….as vrea sa te intreb daca ma poti ajuta sa-mi fac o baza de date…in contabilitate.sau sa spui cum sa fac…de ex.vrea sa iau cateva date din mai multe tabele excel si sa le introduc intr-un tabel nou..adicaam incasari si plati pe o luna intreaga…si vreau sa vad situatia la mijlocul lunii…situatia financiara…sau ..amrestantieri pe un an intregsi vrea sa scot situatia lor la jumatatea anului…..multumesc  

   Trimite-mi un e-mail cu fisierele respective si informatii cat mai detaliate in ceea ce priveste datele pe care doresti sa le obtii.

   • Dan:
    Trimite-mi une-mail cu fisierele respective si informatii cat mai detaliate in ceea ce priveste datele pe care doresti sa le obtii.  

    pe ce adresa?

    • miha 39:
     pe ce adresa?  

     Imediat deasupra chenarului cu tutorialul in clotul din stanga scrie mic cu rosu “de Dan Constantin” dai click pe numele lui si ti se va deschide clientul de mail automat cu adresa lui de mail gata completata la “Send To” sau dai click dreapta pe numele lui si alegi “Copy Email Address” si in casuta ta de mail cand scrii mailul dai click dreapta si “Paste” in casuta “Send To” sau “To”

 20. Am instalat GTA 4 si cand vreau sa-l joc imi cere de la windows live product key pe care nu il am si nici nu il gasesc pe net si va rog sa mi-l dati voi daca se poate bine inteles. va rog frumos.trimitemi email sau videotutorial daca mil dati.

 21. Daca downloadez Oppen Ofiice pot sa inserez langa text si imagini?Multumesc.

  • Alex: Daca downloadez Oppen Ofiice pot sa inserez langa text si imagini?Multumesc.  

   Pai tocmai sa aratat asta in videotutorialul de mai sus!!!! Da click pe “Close to play” ca sa play-eze tutorialul video!!!

 22. Eu zic ca tot microsoft office e mai bun 😐

 23. cum scap de sublinierile cu rosu din word frate… si cu verde uneori.. asa imi iese si la print orice doc scris sau deja facut. help me

 24. Raspundeti-ne, va rugam !
  Nici eu nu stiu, cum sa scap de sublinierile cu rosu. Liniile sunt ondulate.
  Nu este vorba de sublinierea cu linie dreapta. Aceasta, ne-ati aratat cum se poate folosi (activa, dezactiva).
  Multumim !

 25. @ultras_x,COSTEL:Click aici pentru raspuns.

 26. Am gasit si sublinierea cursiva!
  Nu am activata functia de deschidere a linkurilor, cand trec pe deasupra lor cu cursorul.
  Nici cu apasarea tastei Control, nu functioneaza !
  Cum se poate activa, aceasta functie?
  Multumim !

  • COSTEL: Am gasit si sublinierea cursiva!
   Nu am activata functia de deschidere a linkurilor, cand trec pe deasupra lor cu cursorul.
   Nici cu apasarea tastei Control, nu functioneaza !
   Cum se poate activa, aceasta functie?
   Multumim !  
   Pentru inserarea linkurilor :Insert-Hyperlink si in zona “Target” se insereaza linkul.Pentru a deschide acel link intr-un browser-se apasa simultan tasta CTRL+click stanga pe acel link inserat.

   • Dan:
      

    Multumesc !
    Pai, spuneam ca nu mai functioneaza treaba asta. Poate am dezactivat un serviciu din Windows. Am optimizat la maximum Windowsul. Spuneti-mi va rog, care este serviciul care se ocupa cu treaba asta.
    Prima data aparea o manuta, deasupra linkului.
    Apoi, imi spunea sa apas CTR + click stanga.
    Acum nu se mai petrece nimic, daca apas Ctr + click stanga.
    Multumesc !
    Scuze, pentru insistenta !

    • COSTEL:
     Multumesc !
     Pai, spuneam ca nu mai functioneaza treaba asta. Poate am dezactivat un serviciu din Windows. Am optimizat la maximum Windowsul. Spuneti-mi va rog, care este serviciul care se ocupa cu treaba asta.
     Prima data aparea o manuta, deasupra linkului.
     Apoi, imi spunea sa apas CTR + click stanga.
     Acum nu se mai petrece nimic, daca apas Ctr + click stanga.
     Multumesc !
     Scuze, pentru insistenta !  

     Incearca :Tools>Options>OpenOffice.org>Security …>Options, Security options, si bifeaza optiunea “Ctrl-click required to follow hyperlinks”.

 27. Multumim ! Ati fost foarte promt!
  Va rog frumos si pentru a doua intrebare !
  Multumesc !

 28. Cred ca nu l-am setat cum trebuie. Nu pot viziona pps-urile normal. Se deschid ca pdf-urile. Nu gasesc Modulul Prezentari.
  Nu-mi pot explica ce se intampla!

 29. Multumesc !
  Intre timp am reinstalat Microsoft Word si am renuntat la OpenOffice.
  Face la fel. Ciudat este ca numai la un singur document cu linkuri.
  La restul documentelor functioneaza, hiperlinkul.
  Daca la sfarsitul linkului tastez Enter, se rezolva problema.
  Trebuie sa tastez dupa fiecare link, Enter. Foarte ciudat.
  Exista o metoda mai simpla?
  Documentele arata toate la fel. Adica au linkurile subliniate.
  Multumesc mult ! Sunteti cei mai buni prieteni ai nostri!
  Si in IT, la fel!
  Multe sanatate !
  Cu mult respect !

  • COSTEL: Multumesc !
   Intre timp am reinstalat Microsoft Word si am renuntat la OpenOffice.
   Face la fel. Ciudat este ca numai la un singur document cu linkuri.
   La restul documentelor functioneaza, hiperlinkul.
   Daca la sfarsitul linkului tastez Enter, se rezolva problema.
   Trebuie sa tastez dupa fiecare link, Enter. Foarte ciudat.
   Exista o metoda mai simpla?
   Documentele arata toate la fel. Adica au linkurile subliniate.
   Multumesc mult ! Sunteti cei mai buni prieteni ai nostri!
   Si in IT, la fel!
   Multe sanatate !
   Cu mult respect !  

   Trimite-mi te rog pe e-mail acel fisier(daca nu este un document privat).

 30. A fost lansata versiunea 3.2.0. a suitei office OpenOffice.org.Acum deschiderea modulelor din aceasta suita se face mult mai rapid.

 31. Prezentarea este f buna. Mai intalnesc si eu mici erori in momentul in care deschid fisiere cu extensia DOC dar se intampla rar. Dpdv costuri/productivitate Open Office este solutia recomandata. Felicitari

 32. ceao sunteti cei mai tari felicitari pentru ce faceti

 33. Felicitari baieti, pentru munca depusa! Am urmarit cite ceva in GIMP si
  Open Ofice, iar tutorialele sint de real folos pentru oricine vrea sa invete
  mai mult decit din simpla intuitie.

 34. Salut.As dori sa stiu si eu daca se poate incepe numerotarea automata a paginilor la la a 3 pagina,adica sa spunem ca am zece pagini dar primele 3 pagini nu vreau sa le numerotez si sa am practic doar 7 pagini numerotate

  • Salut.As dori sa stiu si eu daca se poate incepe numerotarea automata a paginilor la la a 3 pagina,adica sa spunem ca am zece pagini dar primele 3 pagini nu vreau sa le numerotez si sa am practic doar 7 pagini numerotate  

   Citeste aici.

 35. Salutări. În legătură cu sublinierea roșie ondulată care apare si acuma când scriu aici probabil din cauza că expre folosesc caractere RO, vreau sa știu dacă știe careva cum scap de ea in Word 2007. Nu înțeleg de ce o parte am scris în RO si nu a apărut subliniat si brusc la alineat nou a început să se auto-sublinieze. E bătator la ochi, aș vrea sa scap de tot de ea.

  • Ovi: Salutări. În legătură cu sublinierea roșie ondulată care apare si acuma când scriu aici probabil din cauza că expre folosesc caractere RO, vreau sa știu dacă știe careva cum scap de ea in Word 2007. Nu înțeleg de ce o parte am scris în RO si nu a apărut subliniat si brusc la alineat nou a început să se auto-sublinieze. E bătator la ochi, aș vrea sa scap de tot de ea.  

   Eu folosesc office 2010 iar cuvintele i-mi erau subliniate ,ma rog aveam aceiasi problema ca si tine .Eu am rezolvato i-ti spun cum dar precizez ca setarile acestea sunt in office 2010 daca tu folosesti 2007 sau altceva poate te ghidezi dupa ce i-ti voi spune eu si vei gasi si u in office-ul tau.Meniul File clik pe Option de la option alegi Proofing iar la Proofing in submeniu scrie ”When correcting spelling and grammar in Word” iar de acolo alegi sau mai bine zis debifezi casuta unde scrie ”Check spelling as you type” si asfel se va rezolva problema cel putin la mine a functional.Salut.

 36. SAl

 37. cand fac hyperlink in power point… mi se subliniaza cuvantul si se face albastru…vreau sa scap de sublinirea aia..cum?

 38. cum fac sa imi apara toolbar-ul cu “Equation,expand,config” din stanga sus?

 39. Buna. Pe site, http://www.openoffice.org/download/other.html , nu este “openoffice.org” pentru W-64. Pentru Linux si MAC este. Exista variante pentru 64 biti? Multumesc.

Speak Your Mind

*