Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1 – primi pași

Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1 – primi pași
4.5 (30) 89.33%

Introducere în programare - tutorial C++ - cursul 1

Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1

In acest tutorial vom învață primele lucruri despre programare. Pentru acest lucru am ales limbajul C++, ce ne ajuta sa înțelegem cum funcționează programarea, dar și sa creștem dificultatea gradat pana la un nivel avansat. Deși noi la Venkon, folosim și alte limbaje precum Java, PHP, HTML, CSS, Javascript, consideram ca C++ este cel mai bun limbaj pentru a face primii pași în programare.

Ce program o sa folosim?


O sa folosim un IDE (mediu de dezvoltare pentru programatori), și anume Code::Blocks, pe care îl puteți descarca de aici, unde selectam “codeblocks-16.01mingw-setup.exe”.

După descărcare cream un nou proiect de tip “Console Application”, selectam limbajul de programare și fișierul în care dorim sa lucram și putem începe programarea.

Despre Compilator

Pe scurt compilatorul este unealta care transforma codul scris de noi în limbaj de nivel înalt pe care procesorul îl poate înțelege.

Despre Biblioteci

Bibliotecile sau Library, sunt colecții utile programatorilor, în care deseori se găsesc funcții sau alte unelte ce facilitează programarea. Un exemplu ar fi operațiile matematice care se afla în biblioteca “math.h”, sau chiar “iostream” care ne ajuta sa citim și sa scriem în consola folosind cin (Console INput) sau cout (Console OUTput).

Despre int main () { … }

In main cum mai este numit se găsește efectiv conținutul programului. Instrucțiunile sunt executate de sus în jos, iar cînd se ajunge la “return 0” compilatorul știe ca aici s-a terminat main-ul. Orice instrucțiune în C++ se termina cu “;”!
Despre variabile

Variabilele sunt “cutiuțe” în care putem retine valori. Un tip elementar de variabile este “int”. Acest tip de date retine valori întregi de la -231pana la aproximativ 231- 1. (Poate varia în funcție de compilator)

Cîteva exerciții:

1. Se citește un număr de la tastatura. Sa se stocheze într-o variabila și sa se afișeze ( ca în tutorial)
2. Se citesc 2 numere, sa se stocheze fiecare într-o variabila și sa se facă o inter-schimbare, apoi sa se afișeze. (Ca în tutorial).

2. Se citesc 3 numere, sa se stocheze fiecare într-o variabila, și fiecare dintre ele sa ia valoarea următoarei variabile. Avem a, b, c si a -> b, b->c, c->a; (Se folosește principiul de la inter-schimbare cu variabila auxiliara).

Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1 – tutorial video


Tutoriale similareComentarii

 1. Foarte frumos…asteptam tutoriale despre C++.Multumesc!

  View Comment
 2. Salut echipa videotutorial.ro va rog poate faceti un tutorial cu recomandari referitoare la ce fel de produse sa avem in atentie (raport pret-calitate; anumite tehnologii si certificari argumentate) pentru Black Friday, si ma refer aici pentru oferte de laptopuri, ssd-uri, televizoare. Altfel intelegem si putem selecta dintre produse cand ai in spate niste recomandari si explicatii asa cum a-ti mai facut voi si in alti ani. Va multumesc pentru tot ce faceti.

  View Comment
 3. Excelent!Sper sa vedem cat mai multe tutoriale din acest domeniu.Multumiri!

  View Comment
 4. Foarte frumos explicat tutorialul, astept si urmatoarele tutoriale despre C++.
  Multumesc

  View Comment
 5. Bravo! Succes in continuare!

  View Comment
 6. bine zis,bine gandit
  asteptam continuarea

  View Comment
 7. Tot inainte
  succes

  View Comment
 8. SUPER BETON___Andreas esti primul care tine cursuri in romana despre C++___cochetez cu microcontrolere si sunt interesat_____esti bun omule , astep urmatoarele cursuri__o zi buna si sa fiii iubit

  View Comment
 9. Uau, m-ati surprins. Felicitari !!!!

  View Comment
 10. Profesionist!
  Undea ai stat ascuns pana acum mai baiete? N-ai avut curaj?
  Ti-a iesit foarte bine.
  Multumesc.
  Bafta si astept si alte tutoriale legate de acest subiect.

  View Comment
 11. In primul rand felicitari pentru intentie si realizare, ma refer la intreg ciclul de tutoriale text si video.
  Din pacate, citirea textului din pagina de prezentare imi produce 2 deziluzii la care nu m-am asteptat:
  – “transforma codul scris de noi în limbaj de nivel înalt pe care procesorul îl poate înțelege”. Procesoarele nu inteleg decat codul masina care reprezinta limbajul de programare de cel mai scazut nivel posibil
  – “Un tip elementar de variabile este “int”. Acest tip de date retine valori întregi de la -231pana la proximativ 231- 1. (Poate varia în funcție de compilator)”. In primul rand daca o variabila “int” ar fi stocata in memorie printr-un octet (byte) ar putea avea valori in limitele 0-255 sau -128 la 127. In realitate o variabila “int” este
  stocata in 2 octeti deci are valori intre -32768 si 32767. Apoi, desi nu sunt sigur de asta, nu cred ca valoarea “int” depinde de compilator.
  Eroarea cu numarul de octeti de stocare pentru variabile “int” s-a strecurat si in video.

  View Comment
  • Salut Horia!
   Am mentionat in video ca, codul de limbaj inalt (cel scris de noi) este transformat in cod low-level pe care masina pe care o utilizam il poate interpreta. In descriere le-am scris din greseala invers, am sa modific, multumesc pentru obiectie. Cat despre int, daca faci un research mai amanuntit pe internet o sa vezi ca in functie de compilator uneori rezultatul la instructiunea sizeof(int) returneaza 2, alteori returneaza 4. Cel mai uzual este pe 4 octeti, si de aceea am preferat sa exemplific acest lucru. Acolo unde faci tu referire in descriere era initial -2 la puterea 31 (adica pe 4 octeti), insa din cauza formatarii cand textul a fost transferat pe site s-a pierdut ridicarea la puterea.
   Din ce imi aduc aminte, in video am spus ca este stocat pe mai multi octeti ceea ce este corect.

   View Comment
 12. Felicitări
  Așteptam un asemenea tutorial

  View Comment
 13. Mai fratilor,
  Buna ziua,
  Exista vreun model de camera wireless cu antena patrata usb (cum e la mouse fara fir) care sa nu necesite logare la retea si sa se vada direct pe computer pc?
  Vreau sa pun camera wireless pe o masinuta teleghidata.
  Poate stiti un model de camera wireless pentru ce vreau sa fac, va rog sa-mi scrieti.
  Multumesc anticipat.

  View Comment
 14. Super !

  View Comment
 15. Ma poate ajuta cineva sa rezolv aceasta problema va rog?
  Sa se afiseze, pe ecran, toate numerele naturale de 4 cifre cu propietatea ca suma inverselor lor este un numar subunitar, iar cifrele sunt in ordine descrescatoare….

  View Comment
 16. Vasile Trifoi a zis:

  Bun tutorialul ! Astept urmatorul tutorial .

  View Comment

Spune-ți părerea

*