Ghid achiziție laptop Gaming – tutorial – cum trebuie sa-ți alegi laptopul

Ghid achiziție laptop Gaming tutorial
Ghid achiziție laptop Gaming tutorial

Despre ce este vorba in tutorialul Ghid achiziție laptop Gaming ?

In acest tutorial video ” Ghid achiziție laptop Gaming ” o sa va arăt cum trebuie sa culegeți informațiile atunci când sunteți in căutarea unui laptop de gaming.

O sa va arat si cum puteți compara chipurile grafice intre ele, ca sa va dați seama de performanta lor.

De ce trebuie sa ținem cont la cumpărarea unui laptop de gaming

Recenziile:

Recenziile nu trebuie sa fie un factor important in decizia de achiziție. Mai important este sa comparați componentele care din instalate in diferite laptop-uri.

Recenziile sunt subiective si sunt bazate pe observații făcute pe produsul respectiv, cel mult comparativ cu un produs deținut anterior.

Desigur recenziile pot oferi informații legate de aspecte mai puțin importante pentru gaming. De exemplu, cum arata laptop-ul, cât tine bateria, calitatea materialelor, etc; Dar ideea este ca recenziile trebuie sa fie un factor minor in algoritmul de cumpărare.

Procesorul sau CPU:

Procesorul central este, alături de chipul grafic, un factor extrem de important in ecuația de alegere a laptopului.

Un CPU bun pentru gaming trebuie sa aibă măcar 4 nuclee fizice, la o frecventa nominala cat mai mare. Atenție, frecventa nominala este cea pe care procesorul o are mai tot timpul. Frecventa maxima nu este atât de importanta, pentru ca aceasta este prezenta doar in unele momente doar pentru câteva secunde.

Chipul grafic sau GPU

Este de la sine înțeles ca chipul grafic este probabil cel mai important, alături de CPU bineînțeles.

Cu cat chipul grafic este mai puternic, cu atât jocurile se mișca mai fluent.

Diferențierea intre laptop-urile pe care ați pus ochii

Sa zicem sa ați stabilit bugetul, aveți bănuțul si acum trebuie sa alegeți.

Mergeți pe un magazin online si va opriți la câteva modele candidate, din care trebuie sa alegeți favoritul.

Pentru diferențierea unor modele de laptop, puteți folosi site-uri cu baze de date generoase, cum ar fi NotebookCheck.net

Ei au acolo clasamente cu chipuri grafice si procesoare:

NotebookCheck clasamente procesoare (cpu)

NotebookCheck clasamente chipuri grafice (gpu)

Bateria la laptopurile de Gaming

Din punctul meu de vedere bateria la un laptop de gaming nu ar trebui sa fie un factor decisiv in momentul achiziției. Desigur e importanta, dar nu in așa măsura ca la un laptop de lucru.

Ecranul la laptopurile de Gaming

Ecranul este de preferat sa fie IPS si daca bugetul permite sa aibă 120 hz sau peste. Ca cat rata de reîmprospătare a panoului este mai mare, cu atât puteți juca la FPS ridicat fără “ruperea” cadrelor.

Rezoluția, cu cat este mai mica, cu atât grafica depune mai puțin efort si poate afișa cadrele mai rapid.

O rezoluție de 1920×1080 pentru gaming este de preferat. Oricum la 15 inch o rezoluție de 1080 este suficienta. Si pana la urma experiența in joc nu este data de rezoluție.

Memoria RAM si stocarea

Cat mai mult.

La stocare si memorie RAM nu e ca la minimalism, aici “less nu este more”.

Avem nevoie de cat mai multa memorie RAM si o stocare sat mai incapatoare. Aș zice ca un 16GB de RAM este decent pentru gaming la 1080.

Totuși, daca sunteți presați de buget, puteți sa căutați cu atenție laptop-uri cu 8 GB de ram lipiți pe placa de baza a laptop-ului si un slot liber. Asta înseamnă sa puteți face un upgrade ulterior ca sa aveți 16GB

Trackpadul si tastatura

Sunt importante pentru gaming, dar de obicei se folosește mouse-ul, iar tastaturile sunt decente. Unii folosesc chiar si tastaturi externe pentru gaming. La peste 3000 de lei găsim tastaturi decente pe laptop-uri, mai ales la seriile mai scumpe.

Răcirea !

Asta este una dintre cele mai importante chestiuni la laptop-urile de gaming.

Răcirea este destul de greu de făcut într-un spațiu atât de mic. De aceea, la laptop-urile mai subțiri frecventa procesorului coboară mult mai des, pentru auto protecție.

Ar fi ideal ca laptop-ul sa aibă soluții de răcire separata pentru CPU si GPU, ca sa se poată disipa mai eficient căldura generata in timpul unu joc.

Recomandări Laptop-uri Gaming

Tutoriale ghiduri achiziție

Asus VivoBook ieftin cu ecran OLED
Asus VivoBook ieftin cu ecran OLED
Configurație PC 2021 echilibrat opțional gaming
Configurație PC 2021 echilibrat opțional gaming
Sfaturi achiziție SSD ieftin

Tutorial video – Ghid achiziție laptop Gaming





Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. un admirator abonat a zis

    Chiaram asteptat cu interes o recomandare despre laptop. Acum cativa ani mi-am cumparat un ACER NITRO 7 la recomandarile tale, tot datorita tie am facut si upgrade la bios si am scimbat placa wifi si multe altele. Ce vremuri ce tutoriale ce explicatii si detalii …. Tie nu iti este dor de acele vremuri ? Ce este cu porcaria asta de tutorial ?! Fa domnule un tutorial adevarat despre laptopuri de minim 70 de minute , explica ca pe vremuri despre procesoare , placi video, aerisire si ventilatoare despre brenduri si cate si mai cate …. Ai imbatranit ? Ti-a pierit chefu ? Hai …. te rog revino-ti ca vreau sa-mi schimb laptopul. Astept cu interes un VIDEOTUTORIAL adevarat (sau mai multe) de procesoare, placi video, ssd, memorii si altele. Sti tu ce si cum …….. ca pe vremuri.

  2. Salutare! Imi cer scuze ca acest comentariu al meu nu are legatura directa cu achizitia unui laptop, dar mi-ar fi de mare ajutor daca ai face un ghid pentru alegerea unui NAS, stiu ca foloseai in trecut un Zyxel, sunt curios daca in prezent il mai folosesti, daca si-a facut sau isi mai face treaba acel NAS si in prezent, si ce NAS as putea achizitiona la un raport calitate pret bun. Multumesc!

  3. Nu stiu daca merita sa dai peste 3.000 lei pe un laptop cu ecran marime de 15″ si cu rezolutie de 1920×1080 chiar daca are procesor si alte componente mai bune, mai recente. Decat daca ai mare nevoie la servici si acasa. Laptopuri cu ecran de 15 inchi si rezolutie 1920×1080 sunt antice deoarece exista pe piata romaneasca din anii 2000.
    Tableta deja a inceput sa inlocuiasca laptopul in multe privinte. In viitor sigur vor apare tablete cu ecran mare care vor inlocui atat laptopul cat si televizorul. Computerul pc va avea locul lui stabil pe piata exact pentru gaming si grafica.

  4. Sunt si oameni care nu doresc un PC, chiar daca la aceeasi bani sau chiar mai putin, ar fi mai performant, din cauza ca nu e portabil, ci au nevoie de un laptop bun care sa fie si PC principal, sa se poata juca cateva jocuri noi pe el, sa randeze doua-trei video-uri dar sa fie si portabil pentru a-l cara pe la facultate cu autobuzul sau cu trotineta electrica. Este un ghid binevenit, doar ca din pacate au fost prea putine variante de ales in jurul a 3500 de lei, cu specificatiile dorite…

  5. @un admirator abonat, iti inteleg frustrarea, si eu eram obijnuit cu tutoriale lungi, cu multe explicatii, ca in vremurile bune, dar trebuie sa intelegem ca probabil este greu si pentru Cristi in perioada asta, ca si pentru toata lumea. Sunt ferm convins ca toate tutorialele astea la care a muncit Cristi (si Adrian), de 14 ani incoace, le-a facut din pasiune, pe langa job-ul principal din care trebuie sa-si intretina familia. Nu toti au norocul sa fie sponsorizati cu bani si cu gadget-uri ca George Buhnici, sau CipFlix si altii care fac content IT, sa-si poata intretine lejer activitatea de cercetare si testare de dispozitive. Eu unul ma bucur ca inca Cristi mai reuseste sa creeze cate un video din cand in cand si ca tot proiectul videotutorial, nu a murit. Mi-ar parea foarte rau ca acest proiect sa nu mai existe, deoarece, o foarte mare parte din tot ce am invatat despre Software, Hardware, Web sunt datorita VideoTutorial.ro. Cred ca am vazut aproape toate video-urile din 2008 si pana in prezent :))

  6. un admirator abonat a zis

    CORECT, am mare admiratie pentru ei , ii felicit si ii incurajez, foarte multe lucruri din ce stiu se datorea lor, le admir stilul pedagogic si modul de a explica. II astept in contunuare cu video pe masura cunostintelor lor . Intelingenta lor si modul de explicare compenseaza fara probleme atunci cand vror lipsa “sponsorizati cu bani si cu gadget-uri” MULT SUCCES IN CONTINUARE !

  7. Sincer as fi avut nevoie mai de graba de un ghid pentru laptoprui pana in 2500-2600 lei. Si da, chiar imi lipsesc acele videotutoriale cum erau candva.

  8. Dragă Cristi! Vrem înapoi tutorialele lungi!

  9. luciangl a zis

    Am un laptop de gaming luat acum 6 ani, ceva în genul cum recomanda acum Cristi cu 32 la RAM ( al meu are 24 ram ) și 4 nuclee fizice ( al meu are 4 nuclee fizice și în total 8 ), pot spune ca încă tine bine laptopul și sunt în al 7lea an cu el, totodata sunt un utilizator din clasa grea.
    Legat de site cu cpu și gpu, e super site-ul dar era și mai bine daca erau indexate de exemplu modele de laptop ce au acel procesor sau gpu sau părerea mea, cel mai important acum la un laptop este clasa 4 la ssd ce reprezintă viteza ( se știe ca cel mai slab component este hardul ). Sa mai precizez ceva, procesoarele AMD Ryzen au un consum de electricitate mai mic fata de cele de la Intel, ceea ce reprezintă un factor iarăși important la un laptop de gaming sau hacking 😉

Trackbacks

  1. […] Ghid achiziție laptop Gaming – tutorial – cum trebuie sa-ți alegi laptopul […]

Speak Your Mind

*