Diferentele dintre formatele foto JPEG si RAW

Astazi voi incerca sa va explic care sunt diferentele dintre formatul RAW si JPEG, ca sa puteti alege formatul potrivit in situatia potrivita.
Ce este RAW ?
Formatul RAW este un container care contine toate datele captate de sensor (metadata), fara nicio modificare si fara niciun profil de culoare. Aceste date pot fi modificate cu usurinta in softuri de editare foto iar rezultatul este cu mult peste JPEG ca si calitate. Formatul RAW poate avea mai multe extensii, in functie de producatorul camerei foto:
NEF = Nikon
CRW, CR2 = Canon
RAW, RW2 = Panasonic
PEF, PTX = Pentax
ORF = Olympus
SRF, SR2 = Sony
DMG = Adobe
Ce este JPEG ?
Formatul JPEG face parte din categoria formatelor lossy. Aceste formate sunt facute pentru comprimarea datelor, de cele mai multe ori pentru comprimarea cat mai eficienta a datelor se apeleaza la algoritmi care renunta la cantitati mari de date, deoarece acestea nu pot fi percepute cu usurinta de ochiul uman.
In “goana” dupa spatiu cat mai mic, algoritmii folositi in encodarea JPEG arunca cantitati mari de nuante, detalii ce pot duce la alterarea produsului final.
Va recomand ca intotdeauna sa folositi “JPEG Fine” pentru cel mai bun rezultat.
Atentie.
Fiecare producator are algoritmi diferiti pentru encodarea JPEG, in concluzie rezultatele vor fi diferite chiar daca se va poza aceeasi scena.
Ce format e bine sa folosim ?
In cele mai multe cazuri formatul JPEG este sufficient de bun insa sunt momente in care avem nevoie de RAW pentru capturarea unor momente unice.
Trebuie sa stiti ca formatul RAW, chiar daca consuma spatial pe card, poate fi editat foarte usor, iar rezultatele va vor face sa va simtiti ca niste adevarati fotografi profesionisti.
RAW este un format pe care trebuie sa-l folosim. Nu lasati totul pe mana procesorului camerei foto.
Implicati-va mai mult, trageti RAW si nu veti regreta!


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (27)

  • si la telefoane se petrece acelasi lucru .?? am un htc cu camera de 8 mg si am vazut ca face 2 foldere in care pune pozele cele ,,originale,, de 115 KB format jpg si in celalalt aceleasi poze dar au o dimensiune mai mica 7,9 KB si acelasi format jpg.

  • iris: si la telefoane se petrece acelasi lucru .?? am un htc cu camera de 8 mg si am vazut caface 2 foldere in care pune pozele cele,,originale,, de 115 KB format jpg si in celalalt aceleasi poze dar au o dimensiune mai mica 7,9 KB si acelasi format jpg.

    Cele mici sunt thumbnails, nişte poze de mici dimensiuni pentru afişarea rapidă în galerie.
    În caz că vrei să vizualizezi o poza faci tap pe thumb si îţi deschide poza.
    Dacă ar fi să afişeze din prima poza ţi-ar mânca ram-ul imediat.

  • Pentru o comparatie mai obiectiva, poate ca era bine sa nu fi aplicat efectul sharpness pe varianta RAW, sau sa fi setat aceeasi valoare si pentru jpeg. Oricum, chiar si asa diferentele sunt evidente. Nici nu are cum sa fie altfel, pentru ca datele brute, de la senzorul digita, sunt memorate pe 16 biti ceea ce inseamna ca fisierul are 65.536 nivele de luminozitate, spre deosebire de jpeg care e pe 8 biti, respectiv 256 nivele de luminozitate. Ma intreb daca sunt si camere video care pot inregistra intr-un format similar, desi, in acest caz, fisierele rezultate ar fi de dimensiuni monstruase...

  • Salut Cristi am o problema cu site-ul meu. Eu il pot accesa si merge brici pe subdomeniul lor, dar cand am pus domeniul meu pe ip-ul lor nu merge am ales Host A apoi am incercat si Cname si am pus adresa initiala adica subdomeniul de la host si tot nu merge. Cand adaug in bara de adrese ip-ul site-ului meu apare eroarea Account unavailable

    Maybe account have been moved, deleted, suspended or not activated yet.

    The requested resource could not be found but may be available again in the future.

    Cum pot remedia problema? adresa, dns-ul care este peste acest ip merge super bine, dar ip-ul ba.

  • SilviuT: Ce aplicatie ai folosit pentru editarea imaginilor ?

    Softul se numeşte ViewNX, este softul care vine în cutie cu camerele Nikon.
    Se găseşte la download pe site-ul de suport Nikon.

  • Albert: Salut Cristi am o problema cu site-ul meu. Eu il pot accesa si merge brici pe subdomeniul lor, dar cand am pus domeniul meu pe ip-ul lor nu merge am ales Host A apoi am incercat si Cname si am pus adresa initiala adica subdomeniul de la host si tot nu merge. Cand adaug in bara de adrese ip-ul site-ului meu apare eroarea Account unavailable

    Maybe account have been moved, deleted, suspended or not activated yet.

    The requested resource could not be found but may be available again in the future.

    Cum pot remedia problema? adresa, dns-ul care este peste acest ip merge super bine, dar ip-ul ba.

    Că să te pot ajuta trebuie să te înţeleg.
    Specifică clar ce ai făcut, de unde ai hosting, unde ai ţinut site-ul până acum, etc.
    Pe hosting shared IP-ul este folosit în comun pentru mai multe domenii.

Related Post

This website uses cookies.