Diferenta de performanta intre drivere, IDE vs. Microsoft AHCI vs. Intel AHCI – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial video vom continua incursiunea pe taramul stocarii, vom face o comparatie intre SATA in mod IDE, Microsoft AHCI si Intel AHCI, in tutorialul trecut v-am aratat cum se activeaza AHCI pentru o performanta mai buna a hard disk-ului, nu trebuie sa facem mare lucru, cateva setari si gata, nu cheltuim bani, nu instalam softuri, nu modificam hardware, totusi vom obtine o performanta mai buna din partea hard disk-ului cu ajutorul AHCI-ului (advanced host controller interface), o tehnologie care ne face hard disk-ul mai disciplinat si mai inteligent.
Trebuie sa intelegeti de la inceput cateva lucruri, hard disk-urile SATA pot functiona in 3 moduri, primul mod este IDE in care hard disk-ul functioneaza ca un drive pe IDE, al doilea mod este modul AHCI, in modul ahci sunt activate toate capabilitatile cu care interfata SATA a fost inzestrata (NCQ, hot pluging etc), al treilea mod este RAID, aici doua sau mai multe hard disk-uri pot functiona impreuna pentru a mari performanta (raid 0 sau 10), siguranta (raid 1)sau pentru a oferi redundanta (raid 5 sau 6), sunt mai multe tipuri de matrice raid insa nu despre asta vorbim noi astazi, poate in alt tutorial vom aborda si acest subiect, bineinteles daca sunteti interesati.
Mai toate hard disk-urile in ziua de azi au NCQ (native command quering), o functie care eficientizeaza activitatea hard disk-ului, NCQ nu poate fi folosit fara activarea AHCI-ului.
Hot Pluging este o alta functie avansata care poate fi folosita dupa activarea AHCI-ului, astfel putem conecta si deconecta hard disk-urile in timp ce sistemul functioneaza, la fel ca un stick usb, acest lucru este extrem de util celor care au hard disk-uri externe pe ESATA.
AHCI-ul ne ajuta sa folosim extrem de eficient hard disk-ul intr-un mediu multi tasking, acolo unde se ruleaza multe aplicatii simultan si se face simtita nevoia unui IOPS mai mare.
Testul care a fost facut pentru tutorial evidentiaza eficienta AHCI-ului in comparatie cu modul IDE, la 4K-64Threads AHCI-ul a spulberat IDE-ul, la viteza de transfer IDE a scos 22.93 MB/s in timp ce AHCI-ul cu driver Microsoft a scos 102.97 MB/s, si la IOps IDE si-a facut simtita inferioritatea, IDE a punctat 5871 in timp ce AHCI s-a urcat in 26359.
Sper ca aceste rezultate va vor convinge de maturitatea si eficienta AHCI-ului, nu vad niciun motiv pentru a ramane la IDE, un mod de gestionare imbatranit nu este recomandat pentru hard disk-uri sau SSD-uri moderne.
In test ambele drivere AHCI, intel respectiv Microsoft s-au comporata exemplar, au fost mici diferente intre acestea in favoarea lui Intel insa ideea principala este ca, AHCI este cu mult peste IDE, asta mai ales in mediul multi tasking unde AHCI a facut o demonstratie de eficienta.
Metoda test:
Soft benchmark – AS SSD Benchmark 1.5.3784.37609
Hard disk testat- SSD OCZ Vertex 2 60GB
Chipset – Intel P35+ICH9R
Drivere – Intel Matrix Storage 03.2009, Microsoft AHCI 6.1.7600.16385
Testul a fost rulat de doua ori pentru fiecare configurare, cel mai bun rezultat a fost capturat.
Nu vad de ce ati ramane pe IDE, daca placa de baza suporta AHCI nu mai stati pe ganduri…
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Cismaru CristianTutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. Stiu ca nu isi are rost postarea mea aici dar am nevoie de ajutorul vostru nu ezitati sa o faceti daca sunteti in cunostinta de cauza mai exact vreau sa stiu de unde setez pc-ul sa imi arate extensia unui fisier mai exact de ex. creez un fisier text si numele lui este cum fac sa imi arate si extensia la sfarsit stiu ca pot afla extensia din properties dar nu asta vreau sa il setez sa imi arate la sfarsitul titlului extensia , va rog frumos ajutatima. succese 🙂

  • In “Control Panel” – “Folder Option” la optiunea “View” , bifezi/marchezi “Shou hidden files,folders and drivers” si debifezi/demarchezi “Hide extension for known file types”

   adiloiu: Stiu ca nu isi are rost postarea mea aici dar am nevoie de ajutorul vostru nu ezitati sa o faceti daca sunteti in cunostinta de cauza mai exact vreau sa stiu de unde setez pc-ul sa imi arate extensia unui fisier mai exact de ex. creez un fisier textsi numele lui estecum fac sa imi arate si extensia la sfarsitstiu ca pot afla extensia din properties dar nu asta vreau sa il setez sa imi arate la sfarsitul titlului extensia , va rog frumos ajutatima. succese   

  • adiloiu: Stiu ca nu isi are rost postarea mea aici dar am nevoie de ajutorul vostru nu ezitati sa o faceti daca sunteti in cunostinta de cauza mai exact vreau sa stiu de unde setez pc-ul sa imi arate extensia unui fisier mai exact de ex. creez un fisier textsi numele lui estecum fac sa imi arate si extensia la sfarsitstiu ca pot afla extensia din properties dar nu asta vreau sa il setez sa imi arate la sfarsitul titlului extensia , va rog frumos ajutatima. succese   

   Pentru windows 7:

   Organize–>Folder and search option–>view–>debifezi “Hide extension for known files type”

   adiloiu: Stiu ca nu isi are rost postarea mea aici dar am nevoie de ajutorul vostru nu ezitati sa o faceti daca sunteti in cunostinta de cauza mai exact vreau sa stiu de unde setez pc-ul sa imi arate extensia unui fisier mai exact de ex. creez un fisier textsi numele lui estecum fac sa imi arate si extensia la sfarsitstiu ca pot afla extensia din properties dar nu asta vreau sa il setez sa imi arate la sfarsitul titlului extensia , va rog frumos ajutatima. succese   

 2. Dragi prieteni, hard disk-ul este o componenta “problema” .
  Hard-ul este ca un vanzator, el trebuie sa faca prea multe lucruri deodata, din pacate nu este in stare pentru ca este limitat de partea mecanica, trebuie sa serveasca clientii, trebuie sa incaseza bani, trebuie sa fie atent sa nu iasa lipsa, sa nu-l fure clientii rai.
  IDE = clienti care nu stau la coada, dezordine, cereri multe spre vanzator.
  AHCI = un bodyguard care face ordine, nimeni nu se mai baga in fata.
  Scuzati simplificarea extrema dar cam asa stau lucrurile.

 3. Salut.Nu vei obs nici o performanta trecand de la IDE/AHCI ochilor nostri si sunt sigur ca multi au un player/browser si mess deschis si cu chestea asta nu ve-i simti mai nimic.AHCI se”pronunta”mai mult an Multitasking.

  • Jellfis: Salut.Nu vei obs nici o performanta trecand de la IDE/AHCI ochilor nostri si sunt sigur ca multi au un player/browser si mess deschis si cu chestea asta nu ve-i simti mai nimic.AHCI se”pronunta”mai mult an Multitasking.  

   Ma da mai te bagi mult in seama pe aici? Dute si lasane… Normal ca nu o sa se vada diferenta la doua, trei aplicatii, dar fa diferenta intre doua PC-uri, unu cu AHCI si celalalt fara, amindoua cu aceleasi aplicatii cu aceleas componente si cu 10-20 aplicatii rulind, si o sa vezi ca cel cu AHCI se misca mai bin, ce draku nu ai vazut testul ala, sunt sigur ca, Cristi nu a trucat acel test, e prea SERIOS Cristi sa fac asa ceva!

 4. Eu simt diferenta intre ahci si ide. pe ide totul e mai incet. De 3 ani sunt trecut pe ahci.

 5. Catalin81.Rm-S. a zis

  salut Cristi! eu am un laptop cu AHCI insa cand l-am cumparat l-am trecut pe IDE pt ca nu puteam altfel sa instalez XP-ul acum am luat driverul AHCI atat de pe site-ul acer cat si cel de pe intel insa nici unul nu merge instalat. sunt intampinat de mesajul:
  “This computer does not meet the minimim requirements for installing the software.”
  am intrat in bios si am activat AHCI insa apoi nu imi mai boot-eaza windowsul…
  ce am gresit? sau trebuie sa pun AHCI in windows cu nLite? alta solutie nu exista? pls help!

  • Adrian-admin a zis

   Catalin81.Rm-S.: salut Cristi! eu am un laptop cu AHCI insa cand l-am cumparat l-am trecut pe IDE pt ca nu puteam altfel sa instalez XP-ul acum am luat driverul AHCI atat de pe site-ul acer cat si cel de pe intel insa nici unul nu merge instalat. sunt intampinat de mesajul:
   “This computer does not meet the minimim requirements for installing the software.”
   am intrat in bios si am activat AHCI insa apoi nu imi mai boot-eaza windowsul…
   ce am gresit? sau trebuie sa pun AHCI in windows cu nLite? alta solutie nu exista? pls help!  

   Incearca si integreaza driverul AHCI in Windows cu nLite, vezi ca avem tutorial despre asta.

  • Catalin81.Rm-S.: salut Cristi! eu am un laptop cu AHCI insa cand l-am cumparat l-am trecut pe IDE pt ca nu puteam altfel sa instalez XP-ul acum am luat driverul AHCI atat de pe site-ul acer cat si cel de pe intel insa nici unul nu merge instalat. sunt intampinat de mesajul:
   “This computer does not meet the minimim requirements for installing the software.”
   am intrat in bios si am activat AHCI insa apoi nu imi mai boot-eaza windowsul…
   ce am gresit? sau trebuie sa pun AHCI in windows cu nLite? alta solutie nu exista? pls help!  

   Intri prin IDE in windows. Integrezi noul driver ahci in noul windows cu nlite. Apoi instalezi windowsul cu ahci integrat. Nu uita sa activezi ACHI din bios inainte de instalarea windowsului.

   • Salut!
    By default, kit-ul de Windows, de exemplu 7 sau 8, pe x32 sau x64, vine fara AHCI integrat ?
    Daca da, nu ai ce face decat sa instalezi Windows pe IDE si apoi sa il pui pe AHCI in Bios, SafeBoot Minimal, isi trage drivere Microsoft AHCI si apoi revii la boot normal.
    Asa este ?

    • Disk-ul in configuratie AHCI sau RAID 0 sau 1 este recunoscut automat la instalarea Windows-ului Vista, 7, 8, 8.1 si 10 daca este setat AHCI in bios/uefi. Asta cu conditia sa fie un chipset cunoscut (intel, AMD).
     XP-ul nu recunoaste configuratia AHCI sau matricele RAID, pentru are nevoie de incarcarea unui driver (raid/ahci) la instalarea windows-ului.

 6. eusuntombun a zis

  alta este problema, si anume, faptul ca inca sunt multe calculatoare la noi pe care nu poti pune decat XP, nu windows vista sau 7. iar in kit-ul de instalare Windows XP nu este driver-ul de SATA. sau poate chiar iti iei un laptop si vrei sa pui XP pe el, si te trezesti ca nu poti instala SATA, si ca trebuie sa setezi in BIOS pe compatibil IDE. cred ca ar fi binevenit un tutorial pentru adaugarea drivere-lor SATA pe CD-ul de instalare sau dupa instalare XP, adaugarea driverelor sata pt. a putea seta pe sata in bios.
  eu am incercat la un laptop sa pun sata ulterior si am primit erori, asa ca am lasat in bios pe compatibil IDE.

 7. Catalin81.Rm-S.: salut Cristi! eu am un laptop cu AHCI insa cand l-am cumparat l-am trecut pe IDE pt ca nu puteam altfel sa instalez XP-ul acum am luat driverul AHCI atat de pe site-ul acer cat si cel de pe intel insa nici unul nu merge instalat. sunt intampinat de mesajul:
  “This computer does not meet the minimim requirements for installing the software.”
  am intrat in bios si am activat AHCI insa apoi nu imi mai boot-eaza windowsul…
  ce am gresit? sau trebuie sa pun AHCI in windows cu nLite? alta solutie nu exista? pls help!  

  Iti da acea eroare deoarece nu este activat AHCI in bios, daca-l activezi in bios o sa primesti ecran albastru.
  E un cerc vicios, o sa fac eu un tutorial dupa ce voi face cateva teste.

 8. salutare am un leptop emachines si am instalat ncq si ahci si chear se simte super diferenta..va multumesc pentru aceste videotutoriale super treabayahoo.com

 9. mie imi merge bn pc..poate acum si mai bn bun tutorial

 10. Eram contra la niste comm facute de adminii de aici:dar o spun cu mana pe inima ca acuma le dau MARE DREPTATE cand vine vb de lamurit pe cineva cum ar fi cazu lu””BGD”” eu nu stiu cum ai citit tu comm meu dar ati zic eu ca l-ai citit/inteles FOARTE GRESIT.Fiecare poate sa asi lase parea despre tutorial an felu lui,bineinteles ca nu sa ma cobor la nivelu lu””BGD””cu limbaju lui de cartier.Te rog fromos sa ati controlezi limbju tinere!!

 11. Catalin81.Rm-S. a zis

  ok ok fratilor.
  @Cristi-admin
  @Adrian-admin
  @aeroasu
  @Alex
  multumesc pt raspunsuri.
  stiu ca exista tutorial despre instalarea driverelor AHCI in kit Windows cu nLite, l-am urmarit in urma cu aproape 2 ani ai l-am revazut si acum.
  stiu ca asta e o solutie sigura insa am vazut ca in arhiva AHCI pe care am luat-o de pe site-ul oficial acer, pe langa fisierul .inf ce trebuie integrat cu nLite e si un setup.exe si asta ma face sa cred ca trebuie sa existe o metoda de instalare normala cu windowsul pornit… sau poate integrarea de pe un stick USB sau CD a fisierului .inf (ca despre el cred ca e vb) in windows cu o linie de comanda in genul cum ne-a aratat Adrian intr-un tutorial recent…
  am observat ca e un cerc vicios si ca sunt intampinat cu ecran albastru insa acesta nu tine decat cateva sutimi de sec. incat nu reusesc sa citesc ce eroare imi arata(@aeroasu)
  asa ca o continuare la acest tutorial e bine venita 😉
  daca nu se poate nu imi ramane decat sa fac un Backup pt C, sa fac un CD cu WindXP care sa aiba AHCI, sa fac reinstal si apoi restaurare de Backup… 🙂

  • Adrian-admin a zis

   Catalin81.Rm-S.: ok ok fratilor.
   @Cristi-admin
   @Adrian-admin
   @aeroasu
   @Alex
   multumesc pt raspunsuri.
   stiu ca exista tutorial despre instalarea driverelor AHCI in kit Windows cu nLite, l-am urmarit in urma cu aproape 2 ani ai l-am revazut si acum.
   stiu ca asta e o solutie sigura insa am vazut ca in arhiva AHCI pe care am luat-o de pe site-ul oficial acer, pe langa fisierul .inf ce trebuie integrat cu nLite e si un setup.exe si asta ma face sa cred ca trebuie sa existe o metoda de instalare normala cu windowsul pornit… sau poate integrarea de pe un stick USB sau CD a fisierului .inf (ca despre el cred ca e vb) in windows cu o linie de comanda in genul cum ne-a aratat Adrian intr-un tutorial recent…
   am observat ca e un cerc vicios si ca sunt intampinat cu ecran albastru insa acesta nu tine decat cateva sutimi de sec. incat nu reusesc sa citesc ce eroare imi arata(@aeroasu)
   asa ca o continuare la acest tutorial e bine venita
   daca nu se poate nu imi ramane decat sa fac un Backup pt C, sa fac un CD cu WindXP care sa aiba AHCI, sa fac reinstal si apoi restaurare de Backup…   

   Vezi ca greseti! Se pare ca tu nu ai inteles ce face sau ce este un Backup. daca faci acum un backup la windowsul tau care nu are driver AHCI si apoi faci un cd cu xp personalizat caruia i-ai integrat AHCI-ul si il instalezi, daca o sa dai restore la vechiul windows (care nu are AHCI) iarasi nu o sa ai AHCI :). Asta pentru ca windowsul va reveni exact la starea in care era atunci cand ai facut backupul (adica fara AHCI)

 12. Cristi eu folosesc RAID 0 cu doua hard-diskuri normale 2xWD 640gb caviar black si are o performanta si o putere mai buna ca AHCI.Inainte aveam cu AHCI pe ambele hdd-uri aveam 120-130MB/s max iar celalalt max pana 90-100MB/s si asa ca le-am bagat in RAID pe amandoua ca sa am o performanta cat de cat , vreau sa-ti zic ca cu driverul raid controller normal de la microsoft aveam 156mb/s read , iar dupa ce am bagat Intel Rapid Storage s-a schimbat rolul acuma am 216MB/s cu cele doua hdd deci aproape cat un ssd (dar nu includ timpul de access) la care am 11 ms timp si la hd tune pro in radom access la 512bytes am 200IOPS cu 7ms iti dai seama ce a putut schimba driverul vechi cu cel nou cu o placa de baza ASUS P5Q-PRO-TURBO ICH10R deci tot diferit de AHCI care parca la mine dabea parca rula windows-ul acuma nu am treaba in 40s-2 min am sistemul deja pornit in windows si cu ahci avea 2-4 min pana se incarca windows cu niste hdd de performanta asa ca acuma sunt in raid 0 (stripe) nu stiu ce inseamna cas multe raid-uri si fiecare face cate ceva dar nu stiu ce vrea sa zica cu stripe dar stiu ca raid 0 e de performanta acuma bine ca merge. O zi Buna Cristi!!! 🙂

 13. ASUS: Cristi eu folosesc RAID 0 cu doua hard-diskuri normale 2xWD 640gb caviar black si are o performanta si o putere mai buna ca AHCI.Inainte aveam cu AHCI pe ambele hdd-uri aveam 120-130MB/s max iar celalalt max pana 90-100MB/s si asa ca le-am bagat in RAID pe amandoua ca sa am o performanta cat de cat , vreau sa-ti zic ca cu driverul raid controller normal de la microsoft aveam 156mb/s read , iar dupa ce am bagat Intel Rapid Storage s-a schimbat rolul acuma am 216MB/s cu cele doua hdd deci aproape cat un ssd (dar nu includ timpul de access) la care am 11 ms timp si la hd tune pro in radom access la 512bytes am 200IOPS cu 7ms iti dai seama ce a putut schimba driverul vechi cu cel nou cu o placa de baza ASUS P5Q-PRO-TURBO ICH10R deci tot diferit de AHCI care parca la mine dabea parca rula windows-ul acuma nu am treaba in 40s-2 min am sistemul deja pornit in windows si cu ahci avea 2-4 min pana se incarca windows cu niste hdd de performanta asa ca acuma sunt in raid 0 (stripe) nu stiu ce inseamna cas multe raid-uri si fiecare face cate ceva dar nu stiu ce vrea sa zica cu stripe dar stiu ca raid 0 e de performanta acuma bine ca merge. O zi Buna Cristi!!! :)   

  E normal ca matricea raid sa fie mai rapida decat un hard in AHCI insa si riscul de a pierde datele e tot atat de mare.
  Te sfatuiesc sa-ti pastrezi datele importante si pe alte medii de stocare.

 14. ASUS: Cristi eu folosesc RAID 0 cu doua hard-diskuri normale 2xWD 640gb caviar black si are o performanta si o putere mai buna ca AHCI.Inainte aveam cu AHCI pe ambele hdd-uri aveam 120-130MB/s max iar celalalt max pana 90-100MB/s si asa ca le-am bagat in RAID pe amandoua ca sa am o performanta cat de cat , vreau sa-ti zic ca cu driverul raid controller normal de la microsoft aveam 156mb/s read , iar dupa ce am bagat Intel Rapid Storage s-a schimbat rolul acuma am 216MB/s cu cele doua hdd deci aproape cat un ssd (dar nu includ timpul de access) la care am 11 ms timp si la hd tune pro in radom access la 512bytes am 200IOPS cu 7ms iti dai seama ce a putut schimba driverul vechi cu cel nou cu o placa de baza ASUS P5Q-PRO-TURBO ICH10R deci tot diferit de AHCI care parca la mine dabea parca rula windows-ul acuma nu am treaba in 40s-2 min am sistemul deja pornit in windows si cu ahci avea 2-4 min pana se incarca windows cu niste hdd de performanta asa ca acuma sunt in raid 0 (stripe) nu stiu ce inseamna cas multe raid-uri si fiecare face cate ceva dar nu stiu ce vrea sa zica cu stripe dar stiu ca raid 0 e de performanta acuma bine ca merge. O zi Buna Cristi!!! :)   

  In curand vom face un tutorial despre configuratii raid.
  Vor fi descrise principalele tipuri de configuratii raid.

 15. Catalin81.Rm-S.: ok ok fratilor.
  @Cristi-admin
  @Adrian-admin
  @aeroasu
  @Alex
  multumesc pt raspunsuri.
  stiu ca exista tutorial despre instalarea driverelor AHCI in kit Windows cu nLite, l-am urmarit in urma cu aproape 2 ani ai l-am revazut si acum.
  stiu ca asta e o solutie sigura insa am vazut ca in arhiva AHCI pe care am luat-o de pe site-ul oficial acer, pe langa fisierul .inf ce trebuie integrat cu nLite e si un setup.exe si asta ma face sa cred ca trebuie sa existe o metoda de instalare normala cu windowsul pornit… sau poate integrarea de pe un stick USB sau CD a fisierului .inf (ca despre el cred ca e vb) in windows cu o linie de comanda in genul cum ne-a aratat Adrian intr-un tutorial recent…
  am observat ca e un cerc vicios si ca sunt intampinat cu ecran albastru insa acesta nu tine decat cateva sutimi de sec. incat nu reusesc sa citesc ce eroare imi arata(@aeroasu)
  asa ca o continuare la acest tutorial e bine venita ;)
  daca nu se poate nu imi ramane decat sa fac un Backup pt C, sa fac un CD cu WindXP care sa aiba AHCI, sa fac reinstal si apoi restaurare de Backup… :)   

  O sa incerc zilele astea mai multe variante de instalare a driverului AHCI pe un xp instalat, cea mai simpla metoda o voi publica.

  • cristi-admin: O sa incerc zilele astea mai multe variante de instalare a driverului AHCI pe un xp instalat, cea mai simpla metoda o voi publica.

   Salutare Cristi.De putin timp am citit si eu discutiile legate de AHCI vs IDE.Dupa cum am vazut,parerile sunt impartite.Chiar tu sustineai intr-un tutorial din februarie 2009 ca,citez “…AHCI-ul nu ofera neaparat un mare spor de performanta…configurarea AHCI din bios ar fi facuta,mai degraba,pentru a forta trecerea la Win. Vista”,pentru ca acum sa sustii superioritatea AHCI,in mare parte logica.Ceea ce te rog eu,daca poti,sa-mi raspunzi la doua lucruri pe care le voi puncta mai jos:
   1.-pentru laptop-ul pe care-l am,un hp 6830s,cu un hard sata2 de 320 GB la 5400 rpm,folosit intr-un mod domestic,merita sau nu activarea AHCI?Se simte vreo diferenta vizibila?
   2.-am vazut ca exista o metoda sigura de realizare a unui cd personalizat de win. in care sa introduci diverul de AHCI,dupa care sa faci instalarea.Eu am un win.xp professional sp3 care merge ok si pe care nu as vrea sa-l dezinstalez.Ideea e,asa cum intreba si Catalin81 mai sus,daca se poate introduce driverul pentru AHCI si se poate apoi activa AHCI-ul din bios intr-un mod sigur pentru un win.xp deja instalat.Am vazut ca ai spus ca vei incerca niste variante pentru asta si eram curios daca ai gasit vreuna functionala.
   Indiferent de raspuns,faceti lucruri frumoase si folositoare aici si sper sa puteti continua.Multumesc pentru atentie si sper sa gasesc un raspuns la intrebarile mele.Toate bune.

 16. Salut,
  Crisri ti-ai facuto cu mana ta.Ai deschis cutia Pandorei.Acum ar fi corect sa continui cu mai multe tutoriale pe tema asta.Castigam si noi muritori de rand invatind de la tine iar tu castigi faima si respect.Cu stima Zacu.

 17. Catalin81.Rm-S. a zis

  multumesc Cristi!
  faci o treaba minunata! poate ti-am mai spus-o si o repet: vocea ta intrat in vietile noastre. si e de bine. toti ai casei te cunosc deja. ce placut e cand auzim iar si iar “salut prieteni….. ” esti cu adevarat pasionat de ceeace faci si asta se vede.
  sunt si eu pasionat insa nici pe departe precum voi. stiu si eu sa fac un amarat de instal si unde nu stiu caut sa ma documentez, sa invat. si cand am ocazia sa invat si pe alti insa de multe ori degeaba.
  le spun tuturor “fratilor uitati-va si invatati cum se resofteaza un pc ca odata ce ti-ai luat pc nu o sa mai stai fara toata viata…” insa degeaba. la 3-4 saptamani la busit iar si iar vine la mine… (cand pe mine acelasi OS ma tine uneori si juma de an).

 18. Salutare.Excelenta treaba faceti.Am recomandat acest site tuturor prietenilor mei si i-am testat sa vad daca va urmaresc tutorialele. Am fost placut surprins sa vad ca-i intereseaza,se uita la ele si invata de la voi. Sunt pe net o gramada de astfel de tutoriale dar nici unu nu se ridica la nivelul vostru, nici calitativ, nici profesional. Asa cum spunea cineva care scria intr-un comentariu:”Nimeni nu le stie pe toate” sau asa cum spune moto-ul vostru:“Crezi ca stii totul despre PC?” ori cum zicea Einstein:”Cu cat stii mai multe, raman mai multe de stiut” , astept cu nerabdare tutorialul despre raid.
  Continuati, perseverati si mai ales NU va lasati antrenati in polemici!
  Succes

 19. Chiar te rog Cristi sa faci si sa explicii ce fac fiecare din raid 0,1,5,10 si cel daca e nevoie cel extern e-SATA JBOD.Multumesc stiam ca se pot pierde date ca cand sa fac am citit pe siteuri la emag la pcgarage la mai multe pe forumuri si ziceau ca daca nu sunt hdd stabile si se buseste unul pierd tot.Sau daca vreau sa tin non-stop 24×7 pc sa mearga imi trebuie hdd speciale pentru asa ceva ca astea am citit ca se arde nu stiu ce daca depasesc 24hx7 zile dar vad ca merge nu am avut probleme cu WDC . Zicea unuii de la EMAG cand mi-am cumparat carcasa iam intrebat care hdd sunt bune ptr performanta raid si a zis Seagate si se vede ca parca seagate merge mai bine acuma fiecare cu parerea lui.La win 7 pentru raid 0 nu am avut nevoie de drivere si luat singur si dupa iam bagat rapid storage ala merge brici. O zi Buna !! 🙂

 20. Buna seara,
  stie cineva daca HDD-ul Western Digital 500GB SATA-II 5400 – 7200 RPM 32MB Caviar Green are inclusa functia NCQ (Native Command Queuing)

 21. Cristi as vrea sa faci un tutorial despre overlok la procesor… Aveti duar la placile video tutorial….

  • BGD: Cristi as vrea sa faci un tutorial despre overlok la procesor… Aveti duar la placile video tutorial….  

   Nu stiu daca vom face prea curand pentru ca este multa ignoranta, cand userii vor fi pregatiti pentru asta, probabil vom face.

 22. stie cineva daca HDD-ul Western Digital 500GB SATA-II 5400 – 7200 RPM 32MB Caviar Green are inclusa functia NCQ (Native Command Queuing)

 23. Cristi,te rog sa ma ajuti si pe mine un pic,daca ai timp,ca nu reusesc sa vad daca placa mea de baza(asus p5kpl)suporta sau nu AHCI.Am cautat si pe net si cu everest si prin bios si nu am gasit.

 24. Va rog poate va parea stupida intrebarea mea dar tot o pun:vreau sa-mi cumpar acum de sarbatori o placa video ceva mai bunicica decat cea actuala(ati readon hd 5540 de 512 mb).problema este ca eo nu prea ma pricep la computatoarele astea si vreau parerea voastra.ca sa vad raspunsul vostru mai repede va rog sa-mi raspundeti la intrebare pe forumul tpu(sper ca am voie sa pun link-uri) la link-ul:http://www.tpu.ro/tehnologie/placa-video-recomandare/ multumesc anticipat.Daca vreti configuratia pc anuntati-ma!

 25. salut.am o problema nu stiu daca maq puteti ajuta dar am uitat parola la pc si nu stiu daca mai merge deblocat ma puteti indruma voi cum sa o fac si daca exista vre-solutie .ms mult

  • Adrian-admin a zis

   profesoru: salut.am o problema nu stiu daca maq puteti ajuta dar am uitat parola la pc si nu stiu daca mai merge deblocat ma puteti indruma voi cum sa o fac si daca exista vre-solutie .ms mult  

   foloseste casuta de cautare din dreapta sus, scrie acolo: Cum se sparge parola de administrator din windows, da enter si vei gasi tutorialul

 26. sal baieti,am si eu o problema daca ma puteti ajuta.mi-am achizitionat o placa de baza gigabyte g41m-es2l si un procesor Intel e5500 de curand.problema care este…am un hdd SATA SAMSUNG HD161HJ care mi se misca ingrozitor de rau,stau la instalarea unui joc mai bine de 30 de min.ca OS am Win XP SP3.ce credeti ca ar putea sa fie?ms muult

  • Adrian-admin a zis

   tzytzy: sal baieti,am si eu o problema daca ma puteti ajuta.mi-am achizitionat o placa de baza gigabyte g41m-es2l si un procesor Intel e5500 de curand.problema care este…am un hdd SATA SAMSUNG HD161HJ care mi se misca ingrozitor de rau,stau la instalarea unui joc mai bine de 30 de min.ca OS am Win XP SP3.ce credeti ca ar putea sa fie?ms muult  

   Pai la buffer-ul pe care il are hdd-ul tau (doar 8MB) cum ai vrea sa se miste? 🙂 Trebuia sa iti fi luat un HDD cu 32MB buffer, ar fi fost cu siguranta muuult mai rapid. tu ai modelul cu cel mai mic buffer.

 27. da,bugetu a fost limitat:)chestia ciudata,zic eu,e ca se misca foarte bine pe configuratia veche,dar acum ma dispera cand instalez un joc…o sa fac eforturi pt unul nou dupa sarbatori.ms pt raspuns adrian.ai o bere de la mos craciun in plus 🙂

 28. am gasit care era problema,pe configuratia veche trebuia sa instalez driverele de RAID ca sa imi vada HDD SATA si prin lucru asta imi activa si AHCI hardul suportand NCQ.acum am activat AHCI si merge perfect cu toate ca am buffer de 8MB.

  Diferenta pe care am observato e cam asa:
  1Fara AHCI 5GB dezarhivati in 20 de minute aproximativ(winrar)
  2Cu AHCI 10GB dezarhivati in 5 minute aproximativ(winrar)

  Foarte bun tutorialul,bafta baieti

 29. porcul_prietenos a zis

  Eu am un laptop MSI EX720X 014EU, cu singur HDD si DVD. De ce am driverul IMSM – driver Intel Matrix Storage Manager pe CD-ul original cu drivere, daca eu nu am doua HDD-uri? Pot sa fac raid intern sau extern cu ajutorul acestui drive cumva? Sau ma ajuta cu ceva acel AHCI chiar si pentru acest unic HDD?
  Are rost sa mai instalez acest driver sau nu? Folosesc Windows Vista ala ultimul, pe 32 biti.

 30. Salut, am o problema si poate ma puteti ajuta.
  Dupa activarea AHCI in bios, un sistem cu IP35 Pro nu mai booteaza de pe unitatea optica.
  Conectarea pe porturile SATA 1-4: SSD, HDD1, HDD2, CD/DVD. SATA 5-6 libere.
  Placa de baza este upgradata la ultimul firmware.
  Merci.

 31. As dori si eu un sfat.Am un ssd kingston de 120(pentru sistem) gb si doua hdd identice de 640 (pt stocare).Dilema mea e cum le pun ahci sau raid?

  Multumesc!

 32. D-l Cristi sau D-l Adrian va rog sa ma ajutati si pe mine careva dintre voi doi. Vreau sa stiu daca placa mea de baza suporta AHCI. Placa e aceasta: http://www.emag.ro/placa-de-baza-asrock-socket-am2-am2-am3-n68-s/pd/EZCR3BBBM/. Va multumesc anticipat.

 33. corleone:
  D-l Cristi sau D-l Adrian va rog sa ma ajutati si pe mine careva dintre voi doi. Vreau sa stiu daca placa mea de baza suporta AHCI. Placa e aceasta: http://www.emag.ro/placa-de-baza-asrock-socket-am2-am2-am3-n68-s/pd/EZCR3BBBM/. Va multumesc anticipat.

  Placa trebuie sa suporte configuratii raid, daca are raid va avea si ahci.

 34. Am si eu o intrebare, cand am intalat windows-ul, in bios modul de operare SATA era pus pe IDE. Astazi, plimbandu-ma prin bios am remarcat acest fapt, am google-it, am dat peste acest articol si m-am gandit sa schimb si eu pe AHCI. Problema e ca nu mai booteaza windows-ul. Trebuie instalat fresh pe modul de operare ahci? Sau nu va merge nici asa?
  System specs: MB Asus P8H77-M chipset intel h77, hdd sata2 Seagate Barracuda 7200.12 rpm de 500 GB
  Multumesc de articol, foarte bine structurat si cu informatii foarte utile.

 35. Adrian Gudus a zis

  Vlad:
  Am si eu o intrebare, cand am intalat windows-ul, in bios modul de operare SATA era pus pe IDE. Astazi, plimbandu-ma prin bios am remarcat acest fapt, am google-it, am dat peste acest articol si m-am gandit sa schimb si eu pe AHCI. Problema e ca nu mai booteaza windows-ul. Trebuie instalat fresh pe modul de operare ahci? Sau nu va merge nici asa?
  System specs: MB Asus P8H77-M chipset intel h77, hdd sata2 Seagate Barracuda 7200.12 rpm de 500 GB
  Multumesc de articol, foarte bine structurat si cu informatii foarte utile.

  Cumuti pe IDE din BIOS, intri in Windows, mergi pe site-ul producatorului placii tale de baza, descarci driver-ul AHCI, il instalezi, dai restart PC-ului si nu il lasi sa intre in Windows ci intri repede in BIOS, comuti pe AHCI si voila.
  Mergi aici: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8H77M/#download
  Alegi sistemul tau de operare din meniul drop down “OS”
  si click pe butonul “+” din fata lui “SATA” pentru a expanda, descarci primul driver (numarand de sus in jos) dand click pe “Global”

  • Mulțumesc de răspuns. Am googălit mai bine, trebuia sa o fac de la început, și se poate rezolva și din regiștrii, schimbând la msahci valoarea pe 0, iar după 2 restarturi merge brici.

 36. Freestyle Man a zis

  Salut Cristi! Foarte bun tutorialul, dar era mai util daca testele ar fi fost facute cu un HDD capabil NCQ, pentru ca majoritatea utilizatorilor nu au un pc cu SSD. Intr-adevar pentru SSD-uri este recomandata as zice chiar obligatorie folosirea modul-ui AHCI care aduce mari sporuri de performanta in acest caz prin activarea tehnologiei TRIM, vad ca toata lumea care are HDD se arunca sa treaca la AHCI vazand rezultatele din acest tutorial in care testele s-au facut cu un SSD. Pe HDD lucrurile stau altfel, aici rezultatele in teste nu sunt asa spectaculoase, sunt intradevar avantaje si pe HDD (NQC si hot pluging) dar si dezavantaje. Din testele care le-am facut pe un Western Digital Blue 1TB impreuna cu o placa de baza cu chipset intel P45 + ICH10R, singurul spor de performanta este la 4K-64Threads unde performanta aproape se dubleaza in rest in celelate cazuri nu a fost nici o diferenta fata de modul IDE. Ba chiar in modul AHCI a crescut timpul de acces cu cateva milisecunde, am facut zeci de teste si de fiecare data in modul AHCI timpul de acces a fost mai mare indiferent ca sa folosit driverul de pe site-ul producatorului driverul microsoft sau cel mai nou driver intel. Un alt dezavantaj ar fi ca la pornirea pc-ului in modul AHCI placa de baza sta ceva mai mult timp cand face POST-ul. Cu ultimul driver de la intel apar niste drop-uri constante in citirea si scrierea datelor parca ar merge in suturi, ceea ce nu se intampla in cazul driverului microsoft si cel de la producator, probabil driverul a fost optimizat pentru placile de baza cu chipset-uri mai noi. Deci sunt si ceva dezavantaje in modul AHCI…!

 37. Salut,
  Am o placa Asus P5KC, HDD 250GB sata2, sub nico forma windowsul sau orice alt utilitar nu il vede cum trebuie decat UltraDma5, deci viteza ciuciu…….am instalat, AHCI, mama lui AHCI, in BIOS e doar ca optiune: IDE ENHANCED sau compatible si RAID.

 38. Salut !
  Am urmatoarea nelamurire: Am selectat in BIOS AHCI, Am creeat cu Nlite un Xp pe 32-bit cu drivere integrate, am instalat xp-ul, am instalat Intel Matrix Storage Console.
  M-am uitat cu Everest si cu HDtune su hardul meu suporta NCQ, dar in everest am vazut o informatie legata de hard: ” NCQ Priority Information Not Supported”. Mentionez ca : “Native Command Queuing Supported”
  Am facut cateva teste .. si nu s-a schimbat absolut nimic fata de instalarea de pe IDE, stiti cum sa procedez petnru a activa AHCI in windows Xp ..:(
  Placa de baza: As Rock XFire 775 VSTA
  HDD: Model ID WDC WD1600AAJS-00PSA0

 39. Cristi teuca a zis

  Salutare tuturor. Sunt nevazator si am o intrebare la cine ma poate ajuta cu un sfat dar precis. Am un server intel board s5000vsa, a fost pe raid, dar am facut nu stiu ce update la bios si nu mai pot face raidul sa functioneze. mi s-au facut hardurile virtuale si nici centos sau windows nu am reusit sa pun si sa imi repar raidul. a avut raid de la 0 la 10 si acum nu mai functioneaza. Multumesc celor ce ma vor ajuta.

 40. buna, imi spunti si mie unde gasesc instalarea la placa de baza?

 41. Buna …am si o problema care ma chinuie de cateva zile am un laptop acer care sa busit hdd de 1 T am cumparat un hdd de 350 G si in nici un fel la instalare windows 10 si windows 7 nu il vede ….am incercat cu un hard imprumutat de 250 G si il vede la inslalare windows ….mai vreau sa specific ca hardul de 350 G merge foarte bine pe un usb storage sau pe un alt calculator

 42. Cum se mai pot viziona fără flash player aceste tutoriale?

Trackbacks

 1. […] 7 s.a.m.d, exemplele pot continua. Ca o exemplificare intre IDE/AHCI/MS AHCI/INTEL AHCI vezi aici: https://videotutorial.ro/diferenta-de…utorial-video/ __________________ K3 Ultima modificare făcută de Kynyo; Ieri la […]

Speak Your Mind

*