Curățenie eliberare spațiu ștergere duplicate WINDOWS

Curățenie eliberare spațiu ștergere duplicate WINDOWS

Curățenie eliberare spațiu ștergere duplicate WINDOWS
Toată lumea știe deja ca pe Windows trebuie sa mai faci câteva operații de întreținere din când în când, ca sa nu avem probleme sau încetiniri ale sistemului de operare.

Windows are ceva “mături” și “cârpe”, dar nu-i de ajuns.
Un sistem de operare, ca sa funcționeze perfect, are nevoie de spațiu liber, de un disk rapid, de eliminarea fișierelor inutile sau duplicate.
Un disk rapid trebuie sa aibă cel putin 20% spațiu liber. Mai trebuie sa aibă și defragmentarea (HDD) sau optimizarea (SSD) făcuta; dar operațiunile astea se fac abia după ce am făcut curat. Optimizarea si defragmentarea se fac la sfârșit, pentru ca sunt ca niște operațiuni de “ordine interna”.

Ajutoare la curățenie și eliberare spațiu.
Când ne apucam de curățenie, bineînțeles, avem nevoie și de niște ajutoare de nădejde. Avem nevoie de o echipa cu scule de curățat și soluții eficiente. Mizeria trebuie eliminata și ordinea restabilita. E surprinzător cât de asemănătoare este curățenia din casa cu cea din computere.

1. Ccleaner, nu mai are nevoie de nicio introducere. Este aplicația pe care poți sa te bazezi ca sa-ți curețe Windows-ul, aplicațiile, registry și sa-ți elimine duplicatele.

2. WinDirStat, pe care l-am prezentat și cu alta ocazie, este un soft care ne arata dintr-o privire, vizual, tot ce este pe disk și ce dimensiune are. Astfel aveți o vedere “din satelit” asupra tuturor fișierelor care consuma spațiu, indiferent de cotloanele prin care s-au ascuns.

Tot cu WinDirStat am descoperit doua fisiere care ocupau foarte mult spatiu.
“hiberfil.sys” și “pagefile.sys”
Ca sa dezactivați hibernarea, care este responsabila de existenta fișierului hiberfil.sys, folosiți comanda:

powercfg.exe /hibernate off (pentru oprire hibernare)
powercfg.exe /hibernate on (pentru pornire hibernare

Descărcare aplicații folosite în tutorial:

CCleaner (versiunea free este foarte buna)
WinDirStat

Tutoriale asemanatoare:

 • Cum se sterge Windows.old dupa reinstalare sau upgrade
 • Files GO manager fișiere Google cu transfer prin Wi-Fi DIRECT
 • Tutorial Memory Map, un disk cleaner destept pentru Android
 • Curățenie eliberare spațiu ștergere duplicate WINDOWS – tutorial video

  Tutoriale similare


  Despre Cristian Cismaru

  Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
  Invat ca sa va invat !

  Comments

  1. keri mircea a zis

   Cand foloseam windows utilizam Privazer un program foarte bun dupa parerea mea , dar era enervanta treaba cu atatea actualizari dese .WinDirStat parca ai prezentat acum vreo 10 ani parca ,de la primele tutoriale am invatat extrem de mult de la voi , de la Adrian am invatat si adorat mai apoi Linux Mint (bazat Ubuntu) zilnic deschid sa vad ce noutati ne aratati tuturor , cand poti roaga-l pe Adrian cu aparitia noua a Ubuntu LTS sa faca un videotutorial si parerea lui despre trecerea la Gnome , Multumesc

  2. Cristi, eu stiam ca unui SSD nu este nevoie sa ii faci defragmentare deoarece datele sunt stocate pe acele chip-uri de memorie, nu este ca si in cazul HDD-urilor unde capul de citire trebuie sa se deplaseze pe platane dintr-o parte in alta ca sa citeasca datele necesare.

  3. Bun gasit! Sunt George și vă rog să-mi spuneți dacă pot sterge fișierele install.wim și install.esd care ocupă fiecare câte 2,7 GB. Am făcut upgrade de la Windows 10 Pro v. 1809 la v 1909. Am șters folderul Windows Old care măsura 27.2 GB și am verificat și cu WinDirStat să văd dacă mai sunt ceva fișiere care ar trebui șterse. SO îl am pe un SSD de 250 GB. Înainte de a face upgrade aveam spațiu liber de 198 Gb si acum este de 185 GB
   Mulțumesc!

  Speak Your Mind

  *