Cum faci telefonul sa-ți citească text cu Selectați și Ascultați

Cum faci telefonul sa-ți citească text cu Selectați și Ascultați
Cum faci telefonul sa-ți citească text cu Selectați și Ascultați
Funcție foarte tare de accesibilitate necunoscuta pe Android – Cu toate ca funcția pe care o sa o prezint azi este făcuta mai mult pentru cei cu probleme de vedere, o putem folosi și noi pentru citirea textului de pe ecran atunci când nu putem sau nu vrem sa citim textul dintr-un document sau dintr-o pagina web pe un telefon Android.

Pentru ce este funcția “Selectați și Ascultați”? – Inițial acesta setare a fost gândita special pentru cei cu deficiente de vedere, ca sa se poată orienta pe ecranul telefonului, care de altfel nu are niciun fel de feedback tactil.
Cu toate ca este “Selectați și ascultați este o setare pentru persoane cu probleme, putem s-o folosim si noi pentru citirea de pe ecran a textului.

Unde găsim funcția Selectați și Ascultați? – În setările telefonului la “Accesibilitate” veți găsi aceasta setare, pe care nu trebuie decât sa o activați.

Setări disponibile pentru Selectați și Ascultați:

1. Citirea întregului ecran prin apăsarea butonului Play
2. Citirea elementelor prin atingerea ecranului
3. Citirea unei porțiuni de ecran prin selectarea acesteia

Cât de bine merge funcția “Selectați și Ascultați”? – sunetul este foarte bun, o pronunție buna în limba romana. Singura mica problema am simțit-o la semnele de punctuație, în rest este surprinzător de bine.

Tutoriale legate de text, citire, PDF, OCR etc:

Cum faci telefonul sa-ți citească text cu Selectați și Ascultați – tutorial video

Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. La versiunea 6 android nu este a;a ceva pe HUAWEI

 2. De 2 ani video inutile pentru copii.

 3. Excelenta explicatia , sunt convins ca multi vor volosi aceasta optiune, mai ales in trafic cand vor sa “citeasca” .

 4. NU AVETI SUNET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. te rog mult spune mi cum fac sa vb in romana am oneplus3 vers 8.0….multumesc mi ar fi de ajutyor am prblm cu vederea !

  • Adrian Guduș a zis

   În tutorialul de față s-a folosit tot un OnePlus 3. Asigură-te că ai actualizate la zi toate aplicațiile Google (în special pentru Google TalkBack și Sintetizate vocală Google). În Magazin Play mergi la Aplicațiile și jocurile mele și în tab-ul Actualizări, fă update-ul la aplicațiile menționate mai sus sau instalează-le dacă nu le ai instalate. Deasemenea limba sistemului de operare trebuie să fie română (Setări > Limbi și introducerea textului > Limbi > Română (România)

   • Va multumesc mult …cei ca mn care au prblm cu vederea cred ca va sunt recunoscatoti .Am facut acele actualizari si acum este in romana ,dar in paginile web ni,i spune ca ,,nu s-a gasit text in acesta locatie, atunci cind selectez un text mai mare….v as fi recunosca tor daca m ati putea sfatui ….ms

   • Iulian Sorin a zis

    Bună, am actualizate la zi app, setat limba romana, numai ca nu vorbește în românește, numai engleza pe huawei p9 lite. Ce e de făcut?

  • Bordânc Nicu a zis

   Salut, poți să folosești programul TalkBack, acela odată activat îl poți folosi ca cititor de ecran.
   Programul îl găsești în mod normal în meniul Setări -> Accesibilitate -> TalkBack.

   • ms mult ptr sfat…dar e o problema TalkBack ramane activ permanent si devine chiar o problema pe cand acesta e ok …pacat ca nu reusesc in paginile web sa folosesc ceea ce se;ectez textul dorit…!! daca are cineva un sfat ms mult

 6. daca poti ….si ai timp astept pe email…

 7. multumesc mult ptr sfat,dar am incercat cu TalkBack,dar aceste este perm,anent activ cecea ce creaza un disconfort,. iar in celalalt caz as putea folosi doar atunci cand am nevoie dar repet nu stiu dc nu recunoaste textul in paginile web …multumesc tuturor care pot sa ma ajute ….o setare …sau ceva ?!?!

 8. Pentru ios ?

 9. super tutoriale pe intelesul incepatorilor,

 10. Ioan Boidocan a zis

  Buna ziua,Va urmaresc tutorialele de 8-10 ani, care pt.mine au fost deosebit de utile, pot spune ca prin explicatiile dvs.am reusit sa invat sa folosesc PC si smatphonul destul de bine stiind ca am peste 80 ani, cu probleme grave de vedere,deci in timpul cat am fost activ n-am avut parte de tehnologiileIT curente..
  Posed un telef.Samaung cu Android 12, si in setari la Accesibilitate functia “selecteaza si asculta” nu mai apare, probabil din greseala am dezinstalat-o, am doar functia talk back.
  Va rog cu respect sa ma ajutati sa reinstalez cumva selecteaza si asculta, de care am absoluta nevoie.
  Va multumesc anticipat pt.disponibilitatea si amabilitatea pe care o demonstrati de multi ani.

Speak Your Mind

*