Codul binar este limbajul pe care computerele o folosesc pentru stocarea si manipularea datelor.
Daca nu stiati, computerele nu folosesc cifre sau litere pentru stocarea datelor, pur si simplu nu pot face asta. Ele pot retine date doar in codul binar.
La baza microprocesoarelor stau tranzistorii, un fel de intrerupatoare. Aceste intrerupatoare pot avea doua posibile pozitii, inchis sau deschis, 1 sau 0.
Folosind 1 si 0 putem obtine foarte multe (filme, muzica, jocuri, web, facebook, google, etc)
Astazi vom invata sa numaram in sistemul binar, iar daca rubrica de comentarii se va umple cu solicitari vom continua si cu alte tutoriale, care va vor introduce si mai mult in inima computerului sau telefonului pe care le folositi zi de zi.
Ca sa va dati seama cat de important este codul binar, trebuie sa stiti ca datele pe hard disk, dvd, ssd, stick-uri de memorie sunt stocate in codul binar, asta indiferent de sistemul de fisiere sau sistemul de operare folosit.
Codul binar, limba pe care calculatoarele o inteleg
Ultimul update la 13 iulie 2013 De 75 comentarii
......................................
.........................................
Tutoriale similare
- Cum bootam de pe un stick USB pe calculatoarele care nu au aceasta optiune sau in VirtualBox – tutorial video
- Cum sa deschizi un seif de hotel dacă ai uitat codul
- Cum se instaleaza windows xp pe o configuratie AHCI sau pe o matrice RAID – tutorial video HD
- Cum printam o lista cu fisierele pe care le contine un folder cu muzica, filme, documente – tutorial video
- Zoodles un program cu desene, jocuri, carti pentru copii, dar mai ales pentru parintii care au nevoie de o pauza – tutorial video
Comments
Trackbacks
-
[…] ca datele nu exista în realitate, ci sunt doar înșiruiri de 1 și o, acestea se pot pierde extrem de ușor prin ștergere accidentala. Ca sa facem backup general […]
Foarte tare, chiar nu stiam chestiile astea..si asa usor e, mai vreau tutoriale ! Multumesc si buna treaba (:
interesant, de fapt poate asa trebuia sa inceapa site-ul videotutorial. cu privire la faptul ca sistemele in 32 de biti nu pot recunoaste mai mult de 4 gb ram am o problema : desi am instalat windows pe 64 de biti si am 4 gb de ram, imi apare 3 gb usable, restul fiind hardware rezerved. placa de baza gigabyte ep 31 ds-3l. ai cumva vreo explicatie / solutie ?
Foarte interesant 😉
Este foarte interesant,continua cu tutorialele de acest fel,daca ai putea face si cu c++!
Ana are biti !
Nu, Ana are Apple ! A dat de bani !
Eu sunt interesat si de continuare si sunt sigur ca mai sunt ca mine. Cind am studiat in scoala sistemul binar (prin ’84 cred) cu toate ca parea usor nu am dat importanta, nebanuind dezvoltarea ce avea sa aiba calculatorul. Atunci aveam la scoala ca material didactic cartelele perforate ce erau folosite de calculatoarele de atunci
E foarte simplu!Nu ai placa video dedicata,si placa video integrata iti foloseste RAM-ul.
Aceeasi problema o am si eu,dar am placa dedicata
http://www.emag.ro/laptop-asus-cu-procesor-intel-174-pentium-174-b970-2-30ghz-4gb-500gb-nvidia-geforce-610m-1gb-freedos-x55vd-sx012d/pd/ELR2KBBBM/ ….acesta este modelul de laptop
Ar fi frumos sa continuati tutorialele de acest gen…poate si ceva C++ sau alt limbaj de programare? Cred ca ar fi multi interesati de asa ceva 🙂 NUMAI BINE ! ! ! 🙂
Cristii ca ai facut acest tutorial, daca era “taranul” de colaborator il credeam dsteppt stantaneu, nu am urmarit si nici nu pentru si cum, daca urmariti un vide celor de la eset, o sa observati un lucru. Sistele stiu de 0 si 1 de baza, (cod masina), restul executa ceia ce i se spune.
Totul se comlileaza prin compilatoare , ceia ce stiu Linux ,inteleg mai bine acest lucru. De “gustiuci” sunt lamurit ce prezinta informatii ce sunt prezenate de altii , de cei ce intradevar stiu baza.
Nu ma trezesc eu mare destept peste noapre care nu am somn si vad 2 lunii pe cer, din care un stilp de iluminat , dar ce vede destul cit casa, dar cei cu probleme cu vederea fac confuzie, e alta teeaba.
Bă, ești același moldovean prost, analfabet, pe care-l știu. Nimic nu ți-a schimbat vâna de meltean.
:))))))))))))…..frate cat am putut sa rad la comentariul lui virus2009…frate ori esti strain ori ai chiulit la orele de gramatica.:))))))))))) inscrie-te la clasa 1…acolo se invata literele si numerele :))))
offtopic: Am o intrebare pentru cristi:
Curatarea sau “scrierea cu zero” poate creste performanta unui hdd ?
daca hard-diskul tau este pe sata atunci scrie in casuta de cautare ahci si vei afla mai multe
interesant aceste lucruri, poate ajungi sa ne inveti sa ne facem programele singuri, chiar am avea nevoie. continua sa ne fii profesor te ascultam cu placere. o zi buna.
Foarte interesant tutorialul,as dori mai multe tutoriale de tipul,chiar daca nu activez in domeniu IT,ajuta la culta generala 🙂
Tutorialul este de nota 10+, eu sunt unul dintre doritorii continuarii seriei de tutoriale pe aceasta tema, m-as bucura daca a-ti incepe si un limbaj de programare.
Foarte tare! Mai vreu tutoriale poate chiar ne inveti bazele programarii in C++ sau JAVA … ar fi super!!!
Vrem si continuarea!:)
Cine este de acord cu mine? Sa-i rugam fumos sa ne invete si un limbaj de programare? sau macar bazele unuia… Ce spuneti? 🙂
Nu văd cum ar putea îmbunătăţi performanta. Scrierea cu 1 sau 0 se face pentru distrugerea definitivă a datelor de pe un mediu de stocare.
Te-ai dus puţin cam departe. Important este să înţelegeţi baza, după aceea totul vă fi muuuult mai simplu.
Vom merge înainte cu paşi mici, că să nu vă plictisiţi.
Vom vedea ce-o ieşii până la urmă.
Sunt interesat de codul binar si te rog sa mai faci tutoriale
Cristi..ai zis ceva de C++…. vrei sa ne inveti macar bazele ?:) Cred ca ar fi multi interesati de asa ceva 🙂
@cristi mers de raspuns. Mai am o intrebare :):
In tutorialul https://videotutorial.ro/cel-mai-rapid-dispozitiv-de-stocare-extern-ssd-pe-un-rack-usb-3-0-tutorial-video/ mentionai ceva despre un tutorial: imbunatatirea performantelor unui hdd pentru sistemul de operare…..intrebarea e…vei mai face acest tutorial ?
m-am simtit ca la scoala urmarind tutorialul asta. 🙂
Da mia placut, nota 10 anu asta din toamna incep o scoala specializata in microinformatica si retele si lucrurile astea cel putin pe mine ma ajuta enorm de mult. Chiar miar placea sa vad tutoriale de acest gen care sunt cu adevarat utile. Bafta la mai multe tutoriale !!!
Excelent videotutorialul,felicitari Cristi!
Pana invatati limbjul de programare ,unii, mai invatati si limba romana. Este normal sa mai gresesti atunci cand scrii sau vorbesti, dar la cativa dintre cei care ati postat aici ” e durere” ! Citez din
“Cristii ca ai facut acest tutorial, daca era “taranul” de colaborator il credeam dsteppt stantaneu, nu am urmarit si nici nu pentru si cum, daca urmariti un vide celor de la eset, o sa observati un lucru. Sistele stiu de 0 si 1 de baza, (cod masina), restul executa ceia ce i se spune.
Totul se comlileaza prin compilatoare , ceia ce stiu Linux ,inteleg mai bine acest lucru. De “gustiuci” sunt lamurit ce prezinta informatii ce sunt prezenate de altii , de cei ce intradevar stiu baza.
Nu ma trezesc eu mare destept peste noapre care nu am somn si vad 2 lunii pe cer, din care un stilp de iluminat , dar ce vede destul cit casa, dar cei cu probleme cu vederea fac confuzie, e alta teeaba .Vorba lui Banciu “Ce e asta ba!”
Virus2009 foloseste Google traduction , este probabil de peste Prut insa daca vrei sa-l intelegi vei constata ca este cu o clasa peste toti postacii care il iau la misto .
@ Cristi
Ceia ce inteleg eu din printul afisat, nici nu am rulat tutorialul, banuiesc ca specifici modul de functionare a clasei IP V.4, ce este compusa din maxim 3 cifre per/grupa , dar de V6 ce ne potim spune?
2002.2002……..2343.2343? Acelea ……. ce reprezinta? Suma la infinit de 0000 (zero) pina aparitia cifrelor de 1 pina la 9 grupate cite 4 per/clasa.
CAND POSTEZI PE VIDEOTUTORIAL LASA TUICA DEOPARTE ! STII DE COMPILATOARE DAR NU CRED CA AI TRECUT BAC-UL LA ROMANA
Ar fi frumos sa faci niste tutoriale cu C++..cu toate ca e foarte greu de umblat cu el…poate de la tine intelegem.
Foarte interesant tutorialul!De apreciat daca ai continua !thx
Esti cel mai tare Cristi ,cel mai adevarat site cu tutoriale , poti sa mai continui aceasta serie minunata de tutoriale ce are legartura cu codul binar ,asci .s.a.m.d.Multumesc.
foarte interesant si as dorii mai multe tutoriale de acest gen……….nota 10+ pt. acest tutorial si as fi interesat si de un limbaj de programare pe viitor……
Daca folosesti windows xp se intelege pentru ca la vremea xp-ului nu erau atat de performante pc-urile si din aceasta cauza nu recunoaste
Multumim pentru tutorial si sunt de acord ca si ceilalti sa continui aceasta serie de tutoriale, chiar ar fi necesare cateva tutoriale despre baza C++ si Java.
super! mai vrem.
Foarte bine explicat Cristi, sa treci si prin porti logice, numaratoare, codificatoare si decodificatoare si i-ai invatat pe astia mici bazele electronici digitale 😀 (desigur ca sunt mai multe, gen hex>binar; hex>zecimal, algebra logica cu proprietatile ei, diagramele VK, multiplexoare si demultiplexoare) ..
PS: Sunt 10 tipuri de oameni, cei care inteleg binar si cei care nu 😉
Astept cu placer videotutorialelel urmatoare despre codul binar . Multumim pt tutorial sunteti cei mai TARI !!!!!!
fara sa te superi, ori ai o problema cu tastatura, ori cu limba romana: recomand putina atentie!
nu am inteles mesajul tau, insa mesajul lui cristi, da!….este un “mini-abc” informatic…..mi-ai adus aminte de zilele petrecute la scoala cand invatam codul binar.
bravo!
continua te rog, pentru ca de astfel de tutoriale avem nevoie, avand in vedere ca nu se gaseste asa ceva pe net…..se poate verifica cu google!
Cu mac-ul se mai aude ceva? Asteptam de ceva timp tutorialul, dar…
Omule ce fumezi ?
Interesant material. Merita tot respectul, chiar mai mult, merita si o bere. O seara misto tuturor.
Foarte tare materialul si foarte interesant zic eu, m-ar interesa sa invat mai multe despre codul binar .
Felicitari pentru minca depusa .
e mai simplu
2+2=4
2×2=4
4 am avut la scoala ?
Foarte interesant si bine explicat!
Asteptam urmatoarea lectie 🙂
A murit !!! Pacat caci era un proiect interesant .
DAA! Normal ca vrem sa continui si sa faci si un tutorial si despre ascii si poate chair mai departe. Multumim!
Salut Cristi,
Din cate stiu celor doi biti 1 si 0 le corespund niste sarcini electrice +5V inchis /-5V deschis. Poti sa detaliezi in aceasta directie subiectul, sa mergem la structula atomica a informatiei?
as avea nevoie d eputin ajutor de la cristi sau adrian : si anume am un telefon samsung mini galaxy 2 si dupa ce am dat sa revina la setarile din fabrica apare ca e alt model si anume samsung gt 7550 parca e samsung ace acel model si nu pot reveni la setarile din fabrica ca imi altele ca si cum as avea un costum rom da eu nu am pus. se mai poate face cv in acest sens pt el ?
Multumim Cristi uite asa mai invatam si noi cate cv.Bravo foarte frumos tutorialul si educativsi pe intelesul tuturor.Bineinteles ca sunt unul dintre ce care doresc continuarea acestei serii dar cum a mai spus cineva in comentarii daca s-ar puntea si putin din bazele c++ului ar fi minunat.Multumiri inca o data si astept cu nerabdare continuarea.
virus2009: Cristii ca ai facut acest tutorial, daca era “taranul” de colaborator il credeam dstepptstantaneu, nu am urmarit si nici nu pentru si cum, daca urmariti un vide celor de la eset, o sa observati un lucru. Sistele stiu de 0si1 de baza, (cod masina), restul executa ceia ce i se spune.
Totul se comlileaza prin compilatoare , ceia ce stiuLinux ,inteleg mai bine acest lucru. De “gustiuci” sunt lamurit ce prezinta informatii ce sunt prezenate de altii , de cei ce intradevar stiu baza.
Nu ma trezesc eu mare destept peste noapre care nu am somn si vad 2 lunii pe cer, din care un stilp de iluminat , dar ce vede destul cit casa, dar cei cu probleme cu vederea fac confuzie, e alta teeaba.
Probabil ca a incercat sa implementeze un sistem pe 128 biti la televizorul sau cu lampi dar nu iau iesit bine calculele in codul binar, drept rezutat o arata textul sau:)) gieeeeeeeeee omule!
WTF
ami place f mult acest gen de tutoriale daca se poate si an continuare cu coduri binar si sunt si eu f interesat de limbaj de programare cu anceputul si daca s-ar putea si teme sa le rezolvam multumesc .astept si continuarea
Salut am primit 150 de dolari canadieni (cad) 491.91 ron la cursul valutar de astazi (4 milioane lei vechi)
Am aceste componente
CPU
Intel Celeron 346 Prescot Celeron D Single core 3,06 GHz
Motherboard
Asus P5VD2-X
Memory
Kingmax KLDE88F-B8KU5 DDR2 Single Chanel 4 GB (2,94 usable)
Graphics card(s)
ASUS ATI Radeon X550
(apropo pot sa fac overcloking la aceste piese pe placa de baza nai sus mentionata)
HDD
SAMSUNG HD160JJ
Ce componenta sa imi iau ca sa mearga mai repede calculatorul la acesti bani ?
Vrei sa-ti fac PC-ul sa mearga mai repede fara sa cheltui nimic din banii pe care i-ai primit? O bere te costa si aia o bei tu.
De ce miati sters comentariul ?
Ce comentariu ? Vad ca-i deasupra !
Foarte interesant si util tutorialul dar observ ca pentru unii e mai grea limba romana decat codul binar ! Felicitari pentru tutorial !
astept si alte tutoriale de gen… multumesc
foarte interesant,caut de mult timp un tutorial de genu acesta sper sa-l continuati si daca se poate si un set de tutoriale cu un limbaj de programare pentru incepatori .Urmaresc tutorialele voastre de cand mi-am cumparat pc si de la voi am invat multe .Tineti-o tot asa
Este un subiect foarte interesant . Chiar vreau sa continui sa ne explici si despre alte chestii care implica codul binar si chiar c++
Cand va veni tutorialul despre update de bios la placa video?
Excelent tutorial! Chiar simteam nevoia unei rentoarceri la origini…
Si fiinca, asa cum aminteai si intr-un tutorial anterior, calculatoarele sunt foarte proaste, s-au gandit unii ca ar fi mai bine, ca procesoarele viitorului, sa imite cumva neuronii, si sinapsele pe care acestia le realizeaza in creierul uman(si nu numai :)). Drept urmare, se fac cercetari pentru realizarea de retele neuronice artificiale, care vor conferi viitoarelor calculatoare posibilitatea de a invata pe baza de exemple. Un computer care ar putea invata? Hmmm…poate ca atunci n-ar mai fi asa de prost 🙂
Foarte interesant. As vrea sa continui tutorialele cu codul binar si poate chiar un limbaj de programare.
EU CRED TOTUL DESPRE TENOLOGIE DAR TUTORIALUL A FOST BUN
ÎMI PLACE TUTORIALUL
Foarte interesant tutorialul. Multumim.
foarte tare asa mai intelegem si noi cam cum stau lucrurile . mai spunene cite ceva desprew calculator.
Interesant! Chiar ma fascineaza! Continuati!
Apreciez tutorialul foarte interesant şi aştept cu nerăbdare şi alte explicați despre codul binar chiar şi despre limbajul de programare
Dar cu calculatoarele cuantice ?…cum este…Deja am citit pe undeva ca Google deja pentru a procesa foarte rapid informatiile…traducere live, etc. a inceput sa se bazeze pe asa ceva !