Ce este nou in Windows 8.1

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre noutatile din noul sistem de operare Windows 8.1 sau Windows Blue de la Microsoft.
Ca sa nu va mai plictisesc cu o introducere lunga o sa trec direct la a enumera noutatile din Windows 8.1 caci si asa tutorialul este foarte lung.
Interfata Desktop:
– Iconita Computer devine This PC
– Internet Explorer 11
– Libraries sau folderele Desktop, Videos, Documents, Music, Downloads, Pictures (librariile mele) sunt afisate primele, desupra partitiilor atunci cand se acceseaza This PC (fostul Computer sau My Computer)
– La click stanga pe iconita File Explorer din TaskBar se va deschide This PC si nu Libraries asa cum se intampla in Windows 8, sau Windows 7
– Un Wallpaper nou
– Butonul Start din nou in TaskBar in interfata Desktop, stanga jos.
– posibilitatea de a pune in modul sleep, de a restarta sau inchide PC-ul cu un click dreapta pe butonul Start din interfata Desktop sau MetroUI
– Noi opitiuni in Taskbar Properties (proprietatile taskbar-ului). Avem un nou tab numit Navigation in care gasim optiuni precum:
Corner navigation (colturi de navigare):
– When i point to the upper-right corner, show the charms (cand duc mouse-ul in coltul dreapta sus, afiseaza charm bar-ul)
– When i click the upper-left corner, switch between my recent apps (cand duc mouse-ul in coltul stanga sus, schimba intre aplicatiile recente)
– Replace Command Prompt with Windows Power Shell in the menu when i right-click the lower-left corner or press Windows + X (inlocuieste Command Prompt cu Windows Power Shell cand se face click dreapta pe coltul din stanga jos sau se apasa combinatia de taste Windows + X
Start screen (Ecran de start)
– Go to the desktop instead of Start when i sign in (Afiseaza interfata Desktop in loc de Metro atunci cand ma loghez)
– Show my desktop background on Start (afiseaza wallpaper-ul de pe Desktop si in interfata MetroUI/Start)
– Always show Start on my main display when i press the Windows logo key (afiseaza interfata MetroUI cand apas tasta cu logo-ul Windows)
– Show the Apps view automatically when i go to Start (afiseaza toate aplicatiile cand se apasa butonul Start din taskbar)
– Search everywhere instead of just my apps when i search from the Apps view (cauta peste tot atunci cand fac o cautare din modul Apps)
– List desktop apps first in the Apps view when it’s sorted by category (afiseaza primele aplicatiile desktop cand sortez dupa categorie in aplicatii)
Interfata Start/MetroUI:
– o noua iconita in partea stanga jos care ne duce rapid in modul Apps view unde putem vedea toate aplicatiile, atat cele MetroUI cat si cele desktop
– noi aplicatii MetroUI precum: Food & Drink (mancare si bautura), Reading List (aplicatie ce salveaza si sincronizeaza bookmark-urile facute cu Internet Explorer-ul din interfata MetroUI), Health & Fitness (sanatate si sport ce va ofera clipuri video explicative pentru exercitii de fitness), Sound Recorder (inregistreaza sunetele captate de un microfon fiind posibila o editare ulterioara tot cu ajutorul aplicatiei), Alarms (o aplicatie care iti permite sa setezi alarme multiple cu mesaje de notificare avand optiuni de repetare si de schimbare a sunetului de notificare, sa setezi un tempriozator sau sa cronometrezi o sarcina)
– posibilitatea de a face selectii multiple ale aplicatiilor atunci cand doriti sa le mutati sau sa creati noi grupuri in interfata MetroUI
– posibilitatea de a redenumi mai rapid grupurile de aplicatii create.
– optiuni de personalizare a interfetei MetroUI precum: schimbarea wallpaper-ului, schimbarea culorii sau a culorii de accent
– Internet Explorer 11 pentru MetroUI cu noi optiuni, avem posibilitatea de a schimba pagina de start sau de a seta ca bara de adrese sa fie afisata tot timpul
– noi categorii si sub categorii in “Change PC Settings” din MetroUI
– posibilitatea de a seta un interval de timp ca “ora tacuta” pentru a nu mai fi deranjati de notificarile primite de la diferite aplicatii
– folosirea camerei web si a gesturilor (webcam based gesture) pentru a naviga prin aplicatia Drink & Food fara sa atingem calculatorul, mouse-ul, tastatura sau display-ul touch al tabletei. Pentru a folosi gesturile in fata camerei web va trebui sa aveti o camera web compatibila ce suporta tehnologia Motion Detection (detectarea miscarii) si driverele instalate pentru aceasta.
– cautare unificata: atunci cand folositi cautarea din Charm Bar nu veti cauta doar in aplicatii sau setari ci si in documente, fisiere, magazinul Store cu aplicatii sau internet
Daca va intrebati ce softuri de securitate pot fi instalate pe Windows 8.1, aflati ca am putut instala si folosi antivirusul Avira Free Antivirus. Am incercat sa instalez si un firewall insa din cele testate de mine nu au functionat: ZoneAlarm Free, Comodo Free, Outpost Firewall Free.
Exista totusi si un lucru care nu mi-a placut la noul Windows 8.1 si anume, scurtaturile aplicatiilor desktop instalate nu mai sunt adaugate automat in interfata MetroUI. Va trebui sa va duceti in modul Apps view si de acolo sa selectati cu click dreapta scurtaturile aplicatiilor MetroUI sau Desktop si sa alegeti “Pin to Start” pentru a fi adaugate in MetroUI
Acestea fiind spuse, va invit sa vizionati tutorialul pentru a vedea exact ce este nou in sistemul de operare Windows 8.1
Cum si de unde descarc noul Windows 8.1 ?


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (73)

  • Imi place foarte mult noul Windows 8.1 Blue, am descarcat update-ul dar cand intru in Store sa instalez W 8.1 Pro Preview imi spune: ”Sorry, you cant install the update because it”s not supported by your computer”s CPU.” Am procesorul cam vechi ; Intel Dual Core de 2,66 Ghz si am Windows 8 pe 64 bit care merge foarte bn pe acest CPU. Wundows 8.1 de ce nu merge ?,k are aceleasi cerinte de sistem ;((

    • Pe pagina oficiala sunt mentionate cateva Cerințe suplimentare pentru a utiliza anumite caracteristici:
      "Pentru instalările Windows 8.1 Preview pe 64 de biți, procesorul dvs. trebuie să accepte și CMPXCHG16b, PrefetchW și LAHF/SAHF."

  • Super tutorial! Sunt anumite probleme cu noul Windows 8.1 Blue, sper ca Microsoft sa le rezolve pana in toamna cand va aparea varianta finala. EX. cand se instaleza noul Windows 8.1 clean (nu se face update de la versiuna veche Windows 8 Pro la Windows 8.1 Blu) nu iti ofera posibilitatea sa creezi "administrator account" ca in vechea versiune ci trebuie sa te loghezi mai intai cu email-ul personal de hotmail.com dupa ce se finalizeaza instalarea te loghezi cu email-ul ca cont de administrator iti da totusi dreptul sa creezi un cont ca pe ca pe celaltele windows-uri dar nu se ofera oportunitatea de a crea "administrator account" nici atunci cand te loghezi cu email-ul de hotmail.com, un bug destul de considerabil pentru microsoft ca va duce windows 8.1 blue la un esec daca nu va fi rezolvat pana in toamna.

    • am patit si eu asta cu contul live.com dar am citit ca facxe asta nu mai daca gaseste o conexiune la internet altfel poti crea un cont local , desi cred ca e mai bine un cont microsoft pt ca poti folosi skydrive mai bine ...partea cu administrator nu am testat-o

  • FlorinP.: Super tutorial! Sunt anumite probleme cu noul Windows 8.1 Blue, sper ca Microsoft sa le rezolve pana in toamna cand va aparea varianta finala. EX. cand se instaleza noul Windows 8.1 clean (nu se face update de la versiuna veche Windows 8 Pro la Windows 8.1 Blu) nu iti ofera posibilitatea sa creezi “administrator account” ca in vechea versiune ci trebuie sa te loghezi mai intai cu email-ul personal de hotmail.com dupa ce se finalizeaza instalarea te loghezi cu email-ul ca cont de administrator iti da totusi dreptul sa creezi un cont ca pe ca pe celaltele windows-uri dar nu se ofera oportunitatea de a crea “administrator account” nici atunci cand te loghezi cu email-ul de hotmail.com, un bug destul de considerabil pentru microsoft ca va duce windows 8.1 blue la un esec daca nu va fi rezolvat pana in toamna.

    Nu este un bug ci o decizie intentionata.
    Nu stiu daca ai observat dar de ceva timp in coace se tot bate moneda pe cloud, servicii cloud, aplicatii cloud, oferte care mai de care mai tentate, spatiu gratuit de stocare in cloud, sincronizare fisiere si tot felul de alte minunatii.
    Microsoft incearca sa "forteze" oarecum utilizatorii sa devina clienti prin crearea unui cont care de ce sa nu recunoastem are si avantaje si inca foarte multe.
    Logandu-te cu un cont Microsoft ai sincronizarea aplicatiilor instalate, setarilor, wallpaper-ului, fisierelor, documentelor, bookmark-urilor din Internet Explorer 11 si spatiu de stocare gratuit 7 GB in cloud.
    Totusi, daca esti putin istet, atunci cand instalezi Windows 8.1 scoti mufa de internet de la PC sau dezactivezi wireless-ul si cand vei ajunge spre finalul instalarii, in loc sa ti se ceara datele de logare a contului Microsoft pentru a te loga in Windows, vei fi intampinat de optiunea de a crea un cont local de utilizator si asta pentru ca nu ai o conexiune la internet. Astfel poti evita sa te loghezi cu un cont Microsoft si sa folosesti un cont de utilizator local.
    In mod normal, cand instalezi un sistem de operare, se scoate cablul de internet din PC sau se dezactiveaza Wireless-ul pentru o securitate mai buna in parcurgerea wizard-ului de instalare.

  • buna adrian,am o problema si nustiu cum so rezolv numai citeste cd botabil.cf??/

    cu ce program ai facut cd-ul? iti recomand nero sau img burn si s-o citesti la viteza cea mai mica in cazz 4X.
    alt motiv...sati faci setarile BIOS.
    First Boot Priority-CD-DVD ROM/DRIVE
    Second Boot Priority-HDD
    Third Boot Priority-Disable
    ASTA DACA VREI SA BOOTEZI DUPA DVD...

    DACA VREI DUPA STICK----->>First Boot Priority-STICK USB ce stick ai tu ma rog...
    ----->>Second Boot Priority-HDD

    si daca nici asa nu merge....inseamna ca ori este dvd-ul ulit ori este OS-UL dus sau nu e bun ori este de la tine.....

  • sapunell: buna adrian,am o problema si nustiu cum so rezolv numai citeste cd botabil.cf??/

    cu ce program ai facut cd-ul? iti recomand nero sau img burn si s-o citesti la viteza cea mai mica in cazz 4X. si verifity date write....alt motiv…sati faci setarile BIOS. First Boot Priority-CD-DVD ROM/DRIVE Second Boot Priority-HDD Third Boot Priority-Disable ASTA DACA VREI SA BOOTEZI DUPA DVD…

    DACA VREI DUPA STICK––>>First Boot Priority-STICK USB ce stick ai tu ma rog… ––>>Second Boot Priority-HDD

    si daca nici asa nu merge….inseamna ca ori este dvd-ul ulit ori este OS-UL dus sau nu e bun ori este de la tine…..

Related Post

This website uses cookies.