Gimp program gratuit de editat poze partea 1 instalare si layere – tutorial video HD

In acest tutorial video voi prezenta GIMP, un program de editare foto asemanator celebrului Adobe Photoshop, Gimp este gratuit fata de Photoshop care este un soft comercial destul de scump, diferentele intre cele doua pot fi simtite doar de catre profesionisti, pentru un utilizator casnic Gimp este o solutie foarte buna pentru editarea fotografiilor sau pentru grafica si animatie .

GIMP este prescurtarea de la „GNU Image Manipulation Program” ce înseamna „Program de manipularea a imaginii sub licenta GNU(un tip de licenta prin care se permite folosirea,copierea si redistribuirea programului in mod gratuit)” si este un soft de creare si editare a graficii, animatiei si a imaginilor digitale. De obicei este utilizat ca software gratuit pentru a înlocui Adobe Photoshop.

În anul 1995, studentii Peter Mattis si Spencer Kimball au început sa lucreze la GIMP, iar un an mai târziu, în 15 februarie 1996 a fost lansata prima versiune 0.54, cu interfata bazata pe „Motif” (o aplicatie cu licenta pentru programarea interfetelor grafice), însa rapid au creat o alternativa gratuita cu numele GTK. Cei doi, dupa ce au absolvit facultatea în 1997, au abandonat munca la program, însa câtiva voluntari au recuperat codurile si au lansat, în iunie 1998, versiunea 1.0. GIMP 1.2 a adus o îmbunatatire a interfetei, abilitatea de a folosi pensule (brushes) si repararea bug-urilor din versiunile anterioare. GIMP 2.0 a folosit pentru prima data setul de instrumente GTK2+, abilitatea de a edita texte si suportul pentru spatiul de culori CMYK. Schimbari majore au avut loc la variantele 2.2 pâna la 2.4. si au inclus suport îmbunatatit pentru spatiile de culoare RGB, HSV, CMYK, culori Pantone, nuante de gri, noi instrumente pentru selectii si schimbarea în totalitate a interfetei. O data cu lansarea versiunii 2.6 s-a îmbunatatit si interfata programului , interactiunea dintre program si utilizator fiind mai eficienta.

Caracteristicile programului includ 48 de pensule (brushes) standard plus facilitati pentru a crea altele noi, aproximativ 150 de filtre si efecte, optiuni pentru straturi, selectii, canale de culoare si masti, atât pentru imagini digitale, grafica vectoriala cât si pentru animatii.

Cu GIMP se pot deschide, edita si salva o multitudine de fisiere cum ar fi: JPG, PNG, GIF, TIFF, BMP, PSD, EPS, PRN, PS etc. compatibile cu majoritatea programelor de prelucrare a imaginilor printre care Adobe Photoshop, Paint Shop Pro sau cu limbajul Postscript. Utilizatorul poate importa documente Adobe PDF, si formate RAW de la majoritatea camerelor video digitale, însa nu le poate salva.
Softul ruleaza pe platformele Windows, Linux si Mac OS X, ceea ce îl face sa fie unul din cele mai folosite programe gratuite în domeniul graficii, animatiei si imaginii digitale.

Acest prim tutorial descrie modul de instalare al programului GIMP si modul de utilizare al layer-elor(straturilor).Cu ajutorul acestui program putem realiza colaje din mai multe imagini, trucari de imagini, adaugarea de efecte, etc.

Va doresc vizionare placuta si va astept  la urmatoarele tutoriale video despre GIMP .

Dan Constantin

tutorialegimp.blogspot.com


Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Articole Similare

About Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, in place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Foarte buna aceasta prima prezentare.De-abia astept sa le vad si pe celelalte.

    • Adrian Gudus says:

      celelalte părți sunt deja realizate! Dacă citeai sub tutorialul video observai rubrica Articole Similare și imediat sub aceasta aveai titlurile celorlalte tutoriale deja realizate, scrise cu rosu. Un singur click pe unul din acele titluri te va duce exact la tutorialul respectiv.

Trackbacks

  1. […] 1. Gimp program gratuit de editat poze partea 1 instalare si layere. […]

  2. […] 1 Gimp program gratuit de editat poze partea 1 instalare si layere […]

  3. […] pentru editat si modificat poze) . Am gasit 4 tutoriale foarte explicite pe un site care il casiti AICI . Mam uitat la ele (sunt destul de lungi cam 4 ore toate 4 ) am retinut destul de bine si am […]

Speak Your Mind

*

Imagine cod de securitate

ArabicDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapaneseKoreanPortugueseRomanianSpanish