Sfaturi pentru lucrul mai confortabil in fata calculatorului pe timp de noapte – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre ajustarea automata a luminozitatii si a culorilor pentru orice monitor. Sunt sigur ca exista multi fani ai site-ului care isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului pe timp de noapte. Ei bine, monitoarele sunt concepute sa aiba culori vii si luminozitate puternica pentru a vizualiza cat mai viu si frumos elementele ce se afiseaza pe acestea. Pana aici totul e in regula. Pe timp de zi afara e soare, lumina puternica, in camera la fel si atunci ca sa vizualizam foarte bine ce este afisat pe display-ul monitorului, acestea la randul lor pentru a nu fi puse in “umbra” de lumina zilei sunt facute sa aiba o lumina puternica si culori cat mai vii.
Practic se pleaca de la ideea ca omul lucreaza in fata unui calculator pe timp de zi. Ziua este facuta sa muncesti iar noaptea sa te odihnesti.
Daca producatorii au ajustat monitoarele astfel incat sa se adapteze nevoilor noastre pe timp de zi, nu au facut acelasi lucru si pentru cazul in care folosim calculatorul foarte mult pe timp de noapte.
Cu alte cuvinte, mediul inconjurator se schimba, afara e noapte, lumina nu mai este atat de puternica ca sa “umbreasca” afisajul display-ului, ochii sunt mai obositi si vor odihna insa monitorul din pacate nu se adapteaza singur si pentru modul nocturn si ramane la fel de luminos si viu colorat ca ziua ceea ce nu este deloc OK. Noaptea ochii sunt deja obositi sunt mai predispusi, devin mai sensibili ceea ce inseamna ca statul in fata unui monitor foarte aprins si viu colorat pe timp de noapte, dauneaza foarte mult ochilor nostri.
Din fericire pentru cei care-si petrec nopti in sir in fata unui calculator exista F.lux, un soft ce va ajusta in mod automat luminozitatea display-ului si va stinge culorile astfel incat acestea sa nu mai fie atat de suparatoare si daunatoare pentru ochi. F.lux ruleaza pe orice sistem de operare: Windows, Linux, Mac OS, iPhone, iPad. Este suficient sa descarcam executabilul, sa instalam F.lux, sa introducem locatia noastra (orasul) si acesta va sti cand este zi si cand este noapte astfel incat sa ajusteze automat temperatura culorilor si luminozitatea monitorului. In cazul in care folositi softuri speciale in care aveti nevoie sa lucrati cu precizia culorilor (softuri de editare foto sau video) F.lux are si optiunea de a dezactiva pentru o ora ajustarile facute de acesta asupra culorii si luminozitatii. Deasemenea, daca sunteti foarte deranjati de ajustarile drastice facute de F.lux aveti la dispozitie doua nivele de ajustare: Halogen (diminueaza foarte mult culorile si luminozitatea) sau Fluorescent (o diminuare mai slaba a culorii si luminozitatii). Aveti posibilitatea sa schimbati oricand locatia in cazul in care calatoriti des sau puteti alege sa iesiti definitiv din aplicatie asta insemnand ca se vor anula toate ajustarile facute de acesta insa ele vor fi reaplicate odata ce reporniti F.lux
Cu alte cuvinte, daca va petreceti foarte mult timp in fata monitorului pe timp de noapte, aplicatia F.lux este un “must have”, o aplicatie care nu trebuie sa lipseasca din system tray-ul vostru. As dori sa vad pe viitor ca producatorii de monitoare se gandesc si la utilizatorii care folosesc calculatorul pe timp de noapte, sa existe doua butoane gen “day mod” (in care sa avem setat un nivel mai ridicat al luminozitatii si al culorilor) si “night mod” (in care sa avem un nivel scazut al luminozitatii si al culorilor). Sunt sigur ca multi utilizatori ar dori sa gaseasca pe piata un astfel de monitor ce poate fi foarte usor adaptat nevoilor si mediului de lucru. Acestea fiind spuse, va invit sa vizionati tutorialul video pentru a vedea exact cum se foloseste F.lux si cum putem seta diminuarea automata a culorilor si luminozitatii unui monitor pe timp de noapte.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 800 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !

de Adrian……..linux.videotutorial.ro


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (33)

  • Poate fi de la faptul ca e o schimbare brusca sau eu am ochii prea sensibili... dar efectu asta ma oboseste mai tare

  • Multumesc Adrian chiar aveam nevoie cu mine ai vorbit acum 2 zile despre acest subiect :)(cel putin acum 2 zile)

  • Mulțumim de sfaturi! Noroc că am un monitor care îmi permite foarte ușor configurarea culorilor, contrastului etc..

  • Diferenta s-a simtit imediat mai ales ca ma obisnuisem sa ma culc si la 4 noaptea standa sa lucrez la calculator. Daca puteti prezenta pe viitor si alte softuri care ajuta la protejarea vederi. Inca odata multumesc mult!

  • Eu detin un monitor Lg de 24 de inci si acesta are incorporat un senzor de lumina care ajusteaza automat luminozitatea monitorului

  • Acest program are legătură mai mult cu „calitatea somnului” decât cu protejarea ochilor, adică nu reduce luminozitatea ecranului absolut deloc, ci emisia de lumină albastră. (după cum se vede și în interfața softului)
    Lumina albastră este deosebit de nocivă pentru creier deoarece, având o lungime de undă mai mică (446 – 477 nanometri) decât lumina roșie, duce la o secreție mai săracă a hormonului melatonina.
    Acest hormon este secretat de o glandă prezentă între cele două emisfere ale creierului și este responsabil cu reglarea „ceasului biologic” al ficărui individ. Secreția cantității optime de melatonină are loc noaptea, pe beznă, dar expunerea în fața unui panou care emite radiație luminoasă albastră seara, duce la diminuarea secreției => oboseală, scăderea capacității de concentrare și alte afecțiuni grave (apar pe termen mediu și lung). Explicația ar fi aceea că lumina „atinge” receptorii fotosensibili din retină, iar impulsurile nervoase primite de glandă duc la oprirea secreției. Programul reduce astfel emisia luminii albastre după apus și o readuce la normal la răsărit.

    Panourile cu LED-uri emit o cantitate dublă de lumină albastră, comparativ cu monitoarele cu tub catodic (lumină fluorescentă). Becurile economice de asemenea, obosesc extrem de mult organismul din același motiv.
    Din același motiv, sistemele de iluminat din submarine, buncăre subterane, etc emit lumină roșie.

  • Ilie:
    Eu detin un monitor Lg de 24 de inci si acesta are incorporat un senzor de lumina care ajusteaza automat luminozitatea monitorului

    Si eu detin un monitor Horizon de 23' care la fel ca al tau are un senzor insa mi se pare mai "naturala" ajustarea lui flux.Cum zicea si Adrian acest soft incearca sa ne aduca lumina "naturala" de lampa.

Related Post

This website uses cookies.