Securizarea, crearea si modificarea conturilor de utilizator in Windows XP, Vista sau Windows 7 – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa invatam impreuna despre securitatea in windows, cum putem crea un cont de administrator sau un cont cu drepturi limitate si cum le putem modifica sau sterge. Marea majoritate a oamenilor folosesc sistemul de operare Windows. Intotdeauna o problema majora pentru aceste sisteme de operare a fost SECURITATEA. Windowsul ne confera inca de la instalare drepturi depline asupra fisierelor si directoarelor, ne da drepturi de administrator si practic putem face cam tot ce vrem in sistemul nostru de operare. Unde vreau sa ajung? Mai pe scurt avem prea multa libertate ca utilizator pe sistemul de operare windows, asta nu este bine, daca putem instala programe inseamna ca putem executa si fisiere infectate, acest lucru ar putea fi schimbat daca am alege sa folosim un cont Guest (oaspete) cu drepturi limitate sau un cont de utilizator, altul decat cel de Administrator. De ce am face asta?
Am vazut multi oameni care sunt prea comozi sa stea sa introduca parola atunci cand pornesc pc-ul sau primul lucru pe care acestia il fac dupa instalarea unui sistem ca windows 7 sau vista este sa dezactiveze UAC (User Acount Control) fara macar sa constientizeze ca defapt toate aceste “piedici” sunt doar spre binele lor si a sigurantei calculatorului pe care acestia il utilizeaza. Daca fiecare dintre noi am folosi contul de Guest sau un cont de utilizator cu drepturi limitate am fi mult mai in siguranta si in cazul unei infectii cu un virus acesta nu ar avea drepturi de scriere si de executie depline si pagubele ar fi cu mult mai mici sau chiar inexistente!
Folosirea unui cont de guest sau de utilizator cu drepturi limitate ar fi solutia primara in securizarea sistemului de operare, ar trebui sa fie prima masura luata inaintea instalarii unui antivirus sau firewall. Despre securitatea sistemului windows ar fi multe de spus dar eu va invit sa urmarim impreuna acest tutorial video unde am explicat mai pe larg cum gestionam conturile de utilizator, cum putem crea sau sterge conturile, cum le putem modifica, cum putem promova un user, sau cum putem pune sau sterge o parola a unui user. acestea fiind spuse eu va invit sa urmariti tutorialul!
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !
UPDATE IMPORTANT 10.06.2010 ora 00:53
Pe Windows 7 daca aveti UAC (User Account Control) setat default si nu-l aveti dezactivat, in momentul creerii unui nou user, cand va veti loga pe acesta si doriti sa instalati aplicatii noi va trebui sa introduceti parola de Administrator si nu de user. Ca notificarea pentru parola sa apara, in cazul in care sunteti logat pe un cont de user, va trebui sa aveti parola pe contul de Administrator. Mie in demonstratia din tutorial nu mi-a cerut parola cand doream sa instalez aplicatii de pe contul de user pentru ca aveam UAC dezactivat pe contul de administrator. Dupa incheierea tutorialului nu am avut liniste pana cand nu am descoperit de ce nu pot instalat aplicatii din contul de user pe Windows 7 desi incercam instalarea lor si cu click dreapta pe executabil si alegeam “Run as Administrator”.

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (85)

  • Asta inseamna securitate, inainte de toate softurile antivirus, antispyware, firewall, trebuie sa facem reguli clare de acces, e bine sa folosim zi de zi un cont cu drepturi restranse, asa ne vom feri de foarte multe nenorociri.
    Cand vrei sa instalezi ceva, nu trebuie decat sa bagi parola de administrator.
    Asftel, nu o sa mai poata nimeni sa va instaleze tot felul de minuni fara stirea voastra.
    Intotdeauna masurile simple sunt cele mai eficiente.

  • si totushi se poate... am creat un cont nou (cu drepturi limitate), am activat contul de administrator (root din linux) si i-am pus parola. apoi m-am logat pe contul cu drepturi restranse, am intrat in linia de comanda (cmd) si am folosit programul "runas" (c:\windows\system32\runas) astfel: "runas /user:Administrator ccsetup232.exe", am introdus parola si a mers instalarea pana la capat. Presupun ca se poate sa se foloseasca si alt cont care are drepturi de administrator, dar trebuie sa aiba o parola setata.

    activarea contului de administrator suprem in windows 7:
    "Control Panel\System and Security\Administrativ Tools" de acolo se porneste aplicatia Loca Security Policy. se alege categoria Local Policies/Security Option iar setarea Accounts:Administrator account status se trece pe Enabled.

    daca gresesc cu ceva, va rog, corectati-ma! :D

    • si totushi se poate… am creat un cont nou (cu drepturi limitate), am activat contul de administrator (root din linux) si i-am pus parola. apoi m-am logat pe contul cu drepturi restranse, am intrat in linia de comanda (cmd) si am folosit programul “runas” (c:\windows\system32\runas) astfel: “runas /user:Administrator ccsetup232.exe”, am introdus parola si a mers instalarea pana la capat. Presupun ca se poate sa se foloseasca si alt cont care are drepturi de administrator, dar trebuie sa aiba o parola setata.activarea contului de administrator suprem in windows 7:
      “Control Panel\System and Security\Administrativ Tools” de acolo se porneste aplicatia Loca Security Policy. se alege categoria Local Policies/Security Option iar setarea Accounts:Administrator account status se trece pe Enabled.daca gresesc cu ceva, va rog, corectati-ma!   

      Citeste textul de deasupra tutorialului!!! Am scris un UPDATE la articol, nu-mi dadea voie sa instalez nimic pe 7, practic nu-mi aparea fereastra de notificare prin care mi se cere parola de administrator sa instalez softul pentru ca pe contul de Administrator aveam oprit UAC-ul. Daca nu l-as fi oprit si l-as fi lasar Default asa cum vine setat cand instalezi windows 7, in momentul cand as fi incercat sa instalez un soft din contul de user mi-ar fi aparut o fereastra pop-up in care trebuia sa introduc parola de administrator. Repet, nu ma lasa nici cu run as administrator pentru ca pe contul de administrator era oprit UAC-ul

      • Citeste textul de deasupra tutorialului!!! Am scris un UPDATE la articol, nu-mi dadea voie sa instalez nimic pe 7, practic nu-mi aparea fereastra de notificare prin care mi se cere parola de administrator sa instalez softul pentru ca pe contul de Administrator aveam oprit UAC-ul. Daca nu l-as fi oprit si l-as fi lasar Default asa cum vine setat cand instalezi windows 7, in momentul cand as fi incercat sa instalez un soft din contul de user mi-ar fi aparut o fereastra pop-up in care trebuia sa introduc parola de administrator. Repet, nu ma lasa nici cu run as administrator pentru ca pe contul de administrator era oprit UAC-ul  

        ce am facut eu, merge si cu UAC pornit si cu UAC oprit. cand am testat varianta mea aveam si eu UAC oprit si nu-mi cerea parola cand dadeam "Run as Administrator". deci, nu mi se pare ca ar intra in contradictie cu update-ul tau facut la articol, e doar o completare eventual, o alta cale de a face cam acelashi lucru.;)

        • ce am facut eu, merge si cu UAC pornit si cu UAC oprit. cand am testat varianta mea aveam si eu UAC oprit si nu-mi cerea parola cand dadeam “Run as Administrator”. deci, nu mi se pare ca ar intra in contradictie cu update-ul tau facut la articol, e doar o completare eventual, o alta cale de a face cam acelashi lucru.;)  

          nu ai cum daca nu esti logat pe administrator sa iti instlezi soft credema pe win 7 si vista nu iti cere parola daca nu esit administrator am testat eu cu UAC pornit si cu el oprit cine stie ce balarie de win ti-ai luat care e spart in gura de tot si are gauri de securitate si altele sau cine stii cei scos din el

          • nu ai cum daca nu esti logat pe administrator sa iti instlezi soft credema pe win 7 si vista nu iti cere parola daca nu esit administrator am testat eu cu UAC pornit si cu el oprit cine stiece balariede win ti-ai luat care e spart in gura de tot si are gauri de securitate si altele sau cine stii cei scos din el  

            presupun ca nu ai citit cu atentie sau nu ai citit tot... nu comentez mai mult

          • presupun ca nu ai citit cu atentie sau nu ai citit tot… nu comentez mai mult  

            da scuzele mele nu am citit si mai sus
            app daca va logati ca guest si aveti rds sau cliknet sau ce vi se solicita creeare conexiune mai bn zis are user si parola pe guest nu puteti creea(si nu e creata ca si in cazul contului standard) iar pe alt cont nu cu drept de administrator vine creata din contul de administrator doar dati logare la net nu vi se cere parola de administrator de la contu suprem

  • am o intrebare: pe vista daca ai spre exemplu 2 conturi unu cu drepturi de admin si celalat cu drepturi standard,de pe contul standard poti instala programe, chiar daca ai parola pe el, si daca schimbi calea unde se duce programu in o alta partitie decat cea cu windowsul, se instalaleaza programul respectiv?

  • Cam naspa, nu mai bine e un bakup decit o ameteala ca asta? Iar cu partitiile ar fi bn sa faceti si pentru sta (sa vada partita dar sa nu poata sa o acceseze)! Si va rog eu mmult faceti un tutorial si despre Norton si BitDefenter!

  • foarte bun tutorial imi plac tutorialele de sistem care te ajuta sa ai un sistem stabil si cred ca asta isi doresc toti . iar voi defiecare data faceti anume ce trebue . as vrea sa va rog ceva mam uitat la tutrialul cu virtual box unde a butat CRISTI de pe cd live ubuntu si spre final spune ca ar fi masini virtuale care ar mari performanta la jocuri, nu ati vrea sa faceti un tutorial despre asta ca multi ar vrea + de performanta . multumesc .

  • Foarte corect, dar dupa ce ne-am "batut" capul cu tot feluri de erori, acum e foarte simplu si atunci era dar nu stiam de aceasta.Pentru ca voi ne invatati si ne indrumati pe drumul cel mai bun.

  • Calin si Cronox, repet vi se va cere parola atunci cand instalati un soft de pe contul de user daca pe contul de Administrator aveti pusa parola si UAC activat. Activat pe default adica sliderul de la UAC sa fie la a 2 linie incepand sa numeri de sus in jos, daca o sa va uitati pe dreapta in descrierea chiar o sa si scrie "Default- Bla bla bla". Deci trebuie neaparat sa ai parola pe Admin si UAC activat ca sa-ti ceara parola prin simplu dublu click (nu cu click dreapta si run as administrator) la instalarea unui soft.

    • Calin si Cronox, repet vi se va cere parola atunci cand instalati un soft de pe contul de user daca pe contul de Administrator aveti pusa parola si UAC activat. Activat pe default adica sliderul de la UAC sa fie la a 2 linie incepand sa numeri de sus in jos, daca o sa va uitati pe dreapta in descrierea chiar o sa si scrie “Default- Bla bla bla”. Deci trebuie neaparat sa ai parola pe Admin si UAC activat ca sa-ti ceara parola prin simplu dublu click (nu cu click dreapta si run as administrator) la instalarea unui soft.  

      da, am inteles asta. dar eu nu vorbeam de nus ce click-uri. vorbeam de comanda "runas" din linia de comanda.

    • Calin si Cronox, repet vi se va cere parola atunci cand instalati un soft de pe contul de user daca pe contul de Administrator aveti pusa parola si UAC activat. Activat pe default adica sliderul de la UAC sa fie la a 2 linie incepand sa numeri de sus in jos, daca o sa va uitati pe dreapta in descrierea chiar o sa si scrie “Default- Bla bla bla”. Deci trebuie neaparat sa ai parola pe Admin si UAC activat ca sa-ti ceara parola prin simplu dublu click (nu cu click dreapta si run as administrator) la instalarea unui soft.  

      da am uitat sa mentionez cand e UAC activ cere parola gresala mea

Related Post

This website uses cookies.