Rezolvarea incetinirii telefoanelor Android prin comanda Trim

Salut prieteni, astazi m-am gandit ca ar fi bine sa vorbim despre incetinirea dispozitivelor Android dupa o anumita perioada de folosire, fenomen cunoscut si sub numele de lag, o cunostinta mai veche care ne facea zile grele si pe Windows XP.
Lag-ul pe smartphone-urile si tabletele Android apare din pricina lipsei de ordine la nivelul stocarii, mai exact lipsa comenzii Trim (fstrim).
Comanda Trim ajuta controllerul flash sa ia la cunostinta despre sectoarele eliberate de sistemul de operare prin stergerea fisierelor sau dezinstalarea aplicatiilor. In lipsa comenzii Trim controllerul trebuie sa faca munca in plus, ceea ce penalizeaza performanta si viteza de citire-scriere, asta bineinteles se traduce prin frustrarea utilizatorului.
In Android Jelly Bean 4.3 a fost introdus suportul pentru Trim, din pacate nu toate telefoanele si tabletele de pe piata vor primi acest update (cu exceptia Nexus-urilor), sau chiar daca-l vor primi se va intampla cel mai devreme in cateva luni.
Din fericire pentru noi in Google Play Store exista o aplicatie care ne permite sa facem Trim manual, aplicatia se numeste LagFix (fstrim) si necesita root (din pacate pentru cei fara root).
Atentie:
Pe dispozitivele mai vechi aceasta aplicatie nu va putea executa comanda trim.
Pe dispositive cu controller ce nu suporta Trim deasemenea nu va functiona (chiar daca sunt dispositive noi).
Ca sa functioneze, aplicatia LagFix (fstrim) trebuie sa ruleze pe dispozitive root-ate.
Pe unele dispositive va fi necesar un restart.
Download LagFix (fstrim) Free (Trim manual pentru Android)


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (39)

  • Interesante toate tutorialele voastre.
    O intrebare: Ce telefon folosesti?( bineinteles daca ne poti spune) in rest numai bine si sa o tineti tot asa.

  • Salut eu am incercat sa fac fix ca in video si imi ca Root acces was not grandet,can not continuie without root,,, ce sa fac ajutatima (poate este vreun video )..multumesc anticipat.

  • Alex: Interesante toate tutorialele voastre. O intrebare: Ce telefon folosesti?( bineinteles daca ne poti spune) in rest numai bine si sa o tineti tot asa.

    Dupa cum se poate observa, un Samsung Galaxy Note

  • eu nu am rootat telefonul. dar vreau totusi sa stiu. cine a inchis root-ul pe telefon ? l-am luat de la orange pe abonament. un samsung s3 mini. ori astia de la orange a bagat un rom modificat de ei. ori asa vin direct de la samsung ? care sunt riscurile sa stric telefonul daca ii pun un rom cu drepturi de administrator? as face si eu telefonul cu drepturi de root daca as vedea la voi un tutorial cum se face exact,

  • masterdinu: Salut eu am incercat sa fac fix ca in video si imi ca Root acces was not grandet,can not continuie without root,,, ce sa fac ajutatima (poate este vreun video )..multumesc anticipat.

    Dupa cum am spus si-n tutorial si-n text, aveti nevoie de acces root ca sa poata functiona cum trebuie aplicatia.

  • adelin: eu nu am rootat telefonul. dar vreau totusi sa stiu. cine a inchis root-ul pe telefon ? l-am luat de la orange pe abonament. un samsung s3 mini. ori astia de la orange a bagat un rom modificat de ei. ori asa vin direct de la samsung ? care sunt riscurile sa stric telefonul daca ii pun un rom cu drepturi de administrator? as face si eu telefonul cu drepturi de root daca as vedea la voi un tutorial cum se face exact,

    Smartphone-urile sau tabletele nu vin rootate (decat extrem de rar, unele dispozitive mai "exotice")
    Nici chiar dispozitivele Google cu Android din gama Nexus nu vin root-ate.
    Root-ul e ca jailbreak-ul la iPhone, este un lucru pe care utilizatorul trebuie sa il faca si sa-si asume riscurile pentru procesul de root-are.
    Android-ul pur (AOSP) sau cel intalnit pe Samsung, HTC, Sony nu vine root-at si asta pentru ca se doreste protejarea utilizatorrului. Root-area unui dispozitiv implica putina pricepere si habar despre ce inseamna si ce face root-ul (chiar exista si un tutorial cu acest titlu)
    Root-ul folosit gresit iti poate pune in pericol dispozitivul, informatiile personale

  • poi cum sa rootez telefonul ce modalitate este...eu am un huawei y200 si sincer sa fiu cam mam saturat de lagurile lui nu imi place de loc cum functioneaza vreau sa ii schim sistemul de operare ceva un android mai simplu /? cum sa parcurg toti acesti pasi?rootare, schimbarea sistemului??

  • masterdinu: poi cum sarootez telefonul ce modalitate este…eu am un huawei y200 si sincer sa fiu cam mam saturat de lagurile lui nu imi place de loc cum functioneaza vreau sa ii schimsistemul de operare ceva un android mai simplu/? cum sa parcurg toti acesti pasi?rootare, schimbarea sistemului??

    Avem deja tutoriale video pe acest subiect (cum se rooteaza, ce este root-ul, cum se instaleaza un alt sistem de operare sau un custom rom. Le gasesti cu casuta de cautare din dreapta sus)
    In primul rand, ca sa-ti root-ezi smartphone-ul trebuie sa stii ce versiune de Android ruleaza smartphone-ul tau caci in functie de versiunea de Android pe care o ai, metoda de root si fisierele necesare root-arii difera.
    Ca sa afli ce versiune de Android ai mergi in Settings (Setari) > About phone (Despre telefon) > Android version.
    Odata ce stii acest lucru folosesti Google si cauti: "how to root huawei y200" apesi tasta enter si vei gasi chiar si cateva clipuri pe YouTube
    Repet, mare atentie la versiunea de Android pe care o ai!

  • Salut Cristi. Am instalat aplicatia, dar nu functioneaza. Zice ca nu este rootat, ceva de genul. Poata fi o cauza faptul ca am instalat cyanogenmod?

Related Post

This website uses cookies.