Reparare ferestre blurate la rezolutie mare pe Windows (scalare DPI)

Reparare ferestre blurate la rezolutie mare pe Windows (scalare DPI)

Una din problemele Windows-ului este scalarea incorecta a unor aplicații sau submeniuri în momentul în care se scalează DPI-ul. O sa observam ca imediat ce am mărit DPI-ul la 125%, 150%, 175% sau 200%, aproape toate aplicațiile afișează textul, icoanele și grafica, blurate.

Ce este scalarea DPI-ului ?
Scalarea DPI-ului se folosește mai ales pe monitoarele de rezoluție mare. In mod normal pe un DPI de 100%, la un monitor de rezoluție mare, icoanele sistemului de operare, textul, meniurile, etc din sistemul de operare se vor vedea FOARTE MICI.
Ca sa rezolve probleme cu afișarea prea mica a caracterelor de pe ecran, cei de la Microsoft au pus la dispoziție opțiunea de scalare a DPI-ului. Din păcate aceasta scalare nu da rezultate perfecte de fiecare data, sin în cazul unor aplicații vom vedea imagini blurate în locul unor imagini clare și bine definite, asa cum a trebui sa se vadă pe un ecran de înalta rezoluție.

Care-i problema mea cu scalarea DPI-ului ?
Mi-am cumpărat acum ceva vreme un monitor LG 4K foarte bun, care se vede foarte bine. Din păcate în unele momente Windows-ul asta ma dispera cu scalarea lui, care este un fel de zoom digital.

Rezolvare pentru aplicați, text, meniuri blurate după scalarea DPI.
Pana la urma am găsit o rezolvare, sau mai bine zis o cârpeala, care rezolva oarecum problema.
În proprietățile oricărei aplicații avem tab-ul compatibilitate, de unde putem modifica DPI-ul aplicației la 100%, indiferent de ce scalare DPI are sistemul de operare.
De fapt sunt 3 opțiuni…

Opțiuni pentru scalare DPI în Windows fără sa afectam aplicațiile.

Proprietăți aplicație > Compatibilitate > bifați "Suprascrie comportament scalare DPI înalt

Ce reprezinta fiecare opțiune de scalare DPI în parte?

Scalare efectuata de:
1. Aplicatie - aplicatia alege scalarea DPI optima (asta am ales eu)
2. Sistem - aplicatia este fortata de sistem sa adopte scalarea DPI a lui
3. Sistem imbunatatit - pentru aplicatiile mai noi in conformitate cu noile standarde Windows

.......experimentati si voi pe fiecare aplicatie in parte.....

Reparare ferestre blurate la rezolutie mare pe Windows (scalare DPI) - tutorial video



Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (5)

  • Salut,daca tot esti la scalare poate ma ajuti si pe mine,in momentul in care deschid youtube un anumit timp(3,5-10sec.) imagineaeste blurata,neclara,multumesc anticipat pt.un eventual raspuns.

  • Joc csgo, pe un laptop cu monitor 1366x768 se vede ok dar cam mica textura modelelor(figura jucatorului) setand pe1024x768 se vede blurat dar e mai ok .
    Setarea asta ar fi de ajutor sau trebuie alte setari?

  • Buna nu are legatura cu acest subiect dar vreau sa ma ajutati daca se poate
    incerc sa fac upgrade la windows si la final imi zice acest mesaj ( the program cant start because api-ms-win-core-libaryloader-l1-1-1.dll is missing from your computer.Try reinstaling the program to fix this problem )
    Va multumesc frumos

  • Salut! Am si eu o intrebare legata de acest subiect, daca totul se vede perfect cum imi dau seama care program are probleme? Pentru ca-mi apare acel mesaj si daca dau sign out dispare. Multumesc.

  • Te salut ca de la un Cristian la altul! :). In plus de asta tin sa-ti fac o confidenta: si mie imi place sa invat ca sa trasmit mai departe ceea ce am acumulat! Dar sa termin cu periatul, care in fapt era doar o simpla constatare, si sa vreau sa te rog sa faci un tutorial despre WhatsappWeb si mai ales despre problemele aferente lui. De ex. eu am un Xiaomi Redmi Note 3 care ruleaza pe un Android 6 (sub umbrela MIUI) si care are frecvent o problema de conectare ce a devenit agasanta ... Asa ca am incercat sa rezolv eu sistematic problema, incepand cu setarile de firewall din Bitdefender, apoi cu router-ul wireless, ajungand pana la cele descrise pe site-ul oficial, toate insa fara rezolvare, : https://faq.whatsapp.com/en/android/22014642/?category=5245260

Related Post

This website uses cookies.