Prezentarea noului Ubuntu Linux 11.10 Oneiric Ocelot – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa prezint noul sistem de operare Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ce tocmai a fost lansat astazi. Un sistem de operare open source si superb dupa parerea mea. Schimbari majore in ceea ce priveste interfata nu sunt in aceasta versiune insa avem cateva modificari chiar si cand vine vorba de interfata gravica, vizibila deci. Uneiric Ocelor vine acum cu interfata Unity 3D insa ca sa o puteti folosi va trebui ca placa voastra video sa fie suportata de acest sistem de operare sau sa aveti instalat driverul video pentru placa voastra video. Un lucru laudabil este faptul ca nu au fost uitati nici cei care au un hardware mai slab. Acestia pot folosit totusi Unity 2D. Puteti alege in ce interfata sa intrati direct din ecranul login screen (LightDM) si ca tot am ajuns la login screen, acesta are un design nou, foarte placut si foarte futurist fata de cel din Ubuntu 11.04.
Ce este nou in acest sistem de operare ?
– Unity 3D este pus peste GNOME 3.2
– Aplicatiile folosesc GTK 3
– Optiunea Preview a aplicatiilor minimizate in dock atunci cand apasam combinatia de taste Alt+Tab
– Functia de “sincronizare” a aplicatiilor instalate din Ubuntu Software Center intre mai multe computere ce ruleaza Ubuntu (o sa vedeti in tutorial de ce am pus “sincronizare” in ghilimele)
– Multiarch support asta insemnand ca o sa putem instala versiuni de soft pe 32 biti chiar daca sistemul de operare Ubuntu este pe 64 biti. Suportul nu este implementat 100% si urmeaza sa fie imbunatatit. Momentan se poate folosi doar cu Skype si Flash Player
– Un nou engine Unico pentru temele instalate in Ubuntu
– Au fost scoase aplicatiile Synaptic Package Manager, PiTiVi Video Editor, Computer Janitor (yessss!) insa ele pot fi instalat prin Ubuntu Software Center
– Clientul de mail evolution este inlocuit cu Mozilla Thunderbird
– Deja Dup Backup, soft ce vine preinstalat si ne permite sa facem sau sa restauram un backup fie automat fie manual.
In concluzie Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot chiar imi place ca interfata grafica, se prezinta stabil pana acum, este un sistem modern care vine cu tot softul necesar pentru un utilizator, este un sistem de operare open source deci gratuit, nu avem nevoie de licente, crack-uri, activatoare si asa mai departe. Voi ati facut deja upgrade-ul? Ce parere aveti de noul Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot? Astepta parerile voastre pe rubrica de comentarii a acestui tutorial nu inainte de a va invita sa priviti tutorialul video!

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 600 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..linux.videotutorial.ro


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (89)

  • nu a aparut inca wubi 11.10 exista doar wubi 11.04,deci nu se poate instala (deocamdata) Ubuntu Linux 11.10 Oneiric Ocelot cu wubi ,cel putin eu nu am reusit.

  • pentru interfata Ubuntu classic sau Gnome classic cum se numeste acum : sudo apt-get install gnome-session-fallback
    Mie 11.10 mi-a rezolvat problema la driverul video pe o placa video gforce 6600 .

  • Daca am placa video integrata Intel(R) 82865G Graphics Controller imi va functionata Ubuntu Linux 11.10 corect?

    • Cata:
      Daca am placa video integrata Intel(R) 82865G Graphics Controller imi va functionata Ubuntu Linux 11.10 corect?

      Daca instalezi Ubuntu vei afla singur. Nu stie nimeni pe de rost cu ce drivere vine integrat Ubuntu sau daca chip-ul tau grafic are drivere pentru Ubuntu.

  • se pare ca apar niste mici probleme dupa upgrade
    1. pidgin a trebuit reiinstalat deoarece era blocat in launcher.
    2. aplicatia touchpad-indicator nu am reusit sa o lansez nici macar dupa reinstalare.

    • ovidiu:
      se pare ca apar niste mici probleme dupa upgrade
      1. pidgin a trebuit reiinstalat deoarece era blocat in launcher.
      2. aplicatia touchpad-indicator nu am reusit sa o lansez nici macar dupa reinstalare.

      Desi n-am mai spus si aici am spus cu alte ocazii in nenumarate randuri si in comentarii si in tutoriale. NU RECOMAND nimenui upgrade-ul, mereu a cauzat probleme. Mai bine un fresh install, oricum se instaleaza rapid acest sistem

    • Alex:
      Computer Janitor (yessss!) Ce aveai cu utilitarul acesta??? Nu iti era folositor?

      Daca priveai tutorialul cap-coada fara sa derulezi, aflai si ce aveam cu utilitarur Computer Janitor. Am argumentat

      • AdrianGudus: Daca priveai tutorialul cap-coada fara sa derulezi, aflai si ce aveam cu utilitarur Computer Janitor. Am argumentat


        Ai dreptate, o sa ma uit diseara. mhhhh??? si de unde ai stiut ca am derulat?

        • Alex: Ai dreptate, o sa ma uit diseara. mhhhh??? si de unde ai stiut ca am derulat?

          Pai se deduce, te-ai dat de gol. Daca te-ai fi uitat cap coada ai fi auzit argumentul meu si n-ai mai fi intrebat. Doooh, nu-i logic?

  • Acest videotutorial se putea pune pe blogul linux.videotutorial.ro - ca altfel nu ii mai vad rostul la acel blog.

    • manuel:
      cum schimbamtema .. ca vad ca a fost scoase optiunile alea: cand daiclickdreapta e dekstop

      Eu zic sa te uitimai atent data viitoare!
      Click dreapta pe Desktop
      Alegi Change Desktop Background
      In fereastra care apare ai jos "Theme to be used for the UI" si in dreapta acestuia ai "Ambiange" (un meniu drop down) de acolo dand click schimbi tema. Era foarte dificil, asa-i?
      Cum muta omu butonu mai la hacana, cum gata...nu mai stiti sa schimbati tema...

  • mersi frumos.. nu e mutat mai hacana e schimbat foarte mult pana ma obisnuesc dureaza....ca sa schimbi cursoru la maus nu mai e.. sa schimbi aspectu folderelor nu mai e trebuie sa adaugi tu.. sau poate nu am vazut eu si de data asta

    • manuel:
      mersifrumos.. nu e mutatmai hacana e schimbat foarte mult panama obisnuescdureaza….ca sa schimbi cursorula maus nu mai e.. sa schimbi aspectu folderelor nu mai e trebuie sa adaugi tu.. saupoate nu am vazut eusi de data asta

      Asta m-a suparat si pe mine,au schimbat cate ceva la schimbarea themelor,poti instala in alternativa,gnome tweak tool sau ceva de genul,mi se pare ca exista deja in repozitoare,cand e instalat apare ca advanced settings.

    • FaraVirusi:
      Cum pot sa dezactivez din login screen guest session?

      Nu vad cu ce te incurca aceasta optiune. Nu ai de ce sa o dezactivezi. Oricum userul care se va loga pe Guest Session nu va avea prea multe privilegii si nu va putea face modificari sistemului de operare. Functia Guest Session este in orice sistem de operare si este bine sa o avem tocmai pentru motivele mentionate in tutorial. Pe Windows este dezactivata by default dar exista si nu incurca cu nimic daca e sau nu activa.

  • Aveti idee cum fac sa ruleze filmele mkv?Am o placa video Ati hd4670 1gb pe 128bit,procesor quad 2,5,4 gb rami.Imi sacadeaza filmele mkv.Pe windows merg perfect.Am incercat cu vlc si smplayer.

    • Ilie Florin:
      Aveti idee cum fac sa ruleze filmele mkv?Am o placa video Ati hd4670 1gb pe 128bit,procesorquad 2,5,4 gb rami.Imi sacadeaza filmele mkv.Pe windows merg perfect.Am incercat cu vlc si smplayer.

      Dar driverul pentru placa video l-ai instalat? Am spus clar in tutorial ca trebuie sa instalati driverele video si ca avem tutorial despre cum se instaleaza driverele ati sau nvidia pe Linux. Foloseste casuta de cautare din dreapta sus pentru a gasi tutorialul.

    • Ilie Florin:
      Aveti idee cum fac sa ruleze filmele mkv?Am o placa video Ati hd4670 1gb pe 128bit,procesorquad 2,5,4 gb rami.Imi sacadeaza filmele mkv.Pe windows merg perfect.Am incercat cu vlc si smplayer.

      Instaleaza ubuntu restricted extras din uubuntu software center

Related Post

This website uses cookies.