OpenOffice.org o suita office open source, partea 1 writer (Word) – tutorial video

OpenOffice.org este o suita de programe de birou libera (Open source). Proiectul se bazeaza pe codul sursa al unei versiuni precedente a StarOffice, de la Sun Microsystems. Numele precis al proiectului este OpenOffice.org si nu OpenOffice, datorita unui conflict de marca. OpenOffice.org este un concurent direct al suitei Microsoft Office, suita de la microsoft fiind majoritara pe piata. Acesta detine o interfata similara si implementeaza majoritatea functionalitatilor unui software comercial. OpenOffice.org foloseste formatele de fisiere OpenDocument, standardizate de catre OASIS, precum si set de formate proprii, mai vechi, dar foarte apropiate de OpenDocument. Cu mici exceptii, OpenOffice.org poate citi si scrie si documente in formatele Microsoft Office.
Componentele OpenOffice.org seamana într-o oarecare masura cu cele din suita Microsoft Office, pâna si culorile distinctive sunt similare;  au fost alese astfel încât utilizatorilor care migreaza de la Microsoft Office la OpenOffice.org sa le fie mai usor.  De mentionat ca spre deosebire de celelalte pachete de software birotic, OpenOffice.org nu contine câte o aplicatie pentru fiecare componenta ci fiecare componenta este integrata în aplicatia în sine. Astfel, utilizatorul poate proceda astfel: deschide un document text, îl modifica, îl închide fara a închide aplicatia în sine, apoi deschide o foaie de calcul în aceeasi aplicatie, o modifica, etc.
Între componentele pachetului OpenOffice.org exista o mare interoperabilitate, ele putând sa se apeleze între ele oricând. Cele sase componente principale sunt(in paranteza se gaseste corespondentul din suita Microsoft Office): Writer(Word), Calc(Excel), Impress(PowerPoint), Draw, Base(Access) si Math(Equation). Exista si alte componente care nu ruleaza separat, ci se integreaza în componenta de unde au fost apelate; acestea sunt Chart, Media Player, Gallery, QuickStarter si Basic.
Pachetului OpenOffice.org i se pot adauga facilitati prin intermediul unui sistem de add-on-uri similar cu cel de la Firefox.
Writer, în traducere libera Scriitorul, este procesorul de text din suita OpenOffice.org. Writer nu este doar un procesor de text ci îndeplineste si alte functii, fiind apelat si de catre alte aplicatii OpenOffice.org. Spre exemplu, în OpenOffice.org Base, formularele si rapoartele sunt create cu ajutorul aplicatiei Writer, chiar daca formularul/raportul finit nu se salveaza ca un fisier separat, ci ca un obiect formular/raport în fisierul baza de date.
Fereastra are o alcatuire asemanatoare ferestrei Microsoft Word. În mod implicit, fereastra este formata din meniul principal, din barele de instrumente detasabile (implicit bara Standard si Formatare), din rigla, din zona de editare si din bara de stare.
Pe lânga facilitatile unui procesor de text (verificarea ortografica/gramaticala, gasire/înlocuire, cratima automata, generarea automata de tabele, atasarea la e-mail si altele), Writer are si alte facilitati-cheie cum ar fi sabloanele si stilurile, diverse metode de asezare în pagina a textului (cadre, anteturi, subsoluri), atasarea de diagrame, grafice create în alte componente ale OpenOffice.org, instrumente de desenare incluse, instrumente de desenare incluse, integrarea bazelor de date si exportul documentului în Portable Document Format (PDF).
În afara de facilitatile descrise mai sus, Writer mai are si alte facilitati. Una dintre ele este Navigatorul, unealta inexistenta în MS Office. Intstrumentul Navigator afiseaza toate obiectele din document si permite saltul rapid la ele.Navigatorul poate de asemenea gestiona capitolele din document, mutându-le sau schimbându-le nivelul.
Writer are multe metode de asezare în pagina a textului: coloanele, cadrele (frame-urile), tabelele, sectiunile, iar acestea sunt foarte particularizabile. Cadrele sunt echivalentele casetelor de text din Microsoft Word, dar ofera o flexibilitate mare. În cadre pot fi incluse fara probleme texte, imagini, tabele, chiar si alte obiecte. Spre deosebire de casetele de text din Word, cadrele din Writer pot fi legate între ele astfel încât textul din un cadru sa continue în alt cadru, oriunde s-ar afla în pagina sau în document.
În comparatie cu Microsoft Word, Writer are mai multe optiuni de manipulare a imaginilor, printre care Îmbatrânierea (Aging), Red/Green/Blue (Rosu/Verde/Albastru), Mosaic (Pixelizare), Relief (Reliefare), Posterize (Posterizare).
Instrumentele de desenare sunt asemanatoare cu cele din Word, doar ca sunt organizate altfel. De remarcat este ca nu exista buton pentru desenarea liniilor frânte (chiar daca aceasta optiune exista în componenta Draw), iar în timpul desenarii libere (freeform, cunoscuta în Office în limba româna ca Mâzgaleala), linia desenata este rotunjita pentru ca desenul finit sa nu fie colturos.
Echivalentul WordArt-ului este FontWork Cuvântul „FontWork” este format prin alaturarea cuvântului font si a cuvântului work, însemnând munca sau lucru). FontWork-urile se comporta ca orice alt obiect si accepta umplere particularizata (grandienduri, textura, model) dar si modele 3D.
Instrumentele 3D sunt de asemenea asemanatoare cu cele din Word, pâna si meniurile si pictogramele seamana.
În terminologia Writer, un document master (în engleza master=stapân) se numeste o grupare de documente care provin din aceeasi carte/teza/raport. Documentele master sunt de obicei folosite la scrierea unor documente lungi, ca de exemplu o carte, o teza, sau un lung raport. Un document master este în mod special util când imaginile, foile de calcul, sau alte obiecte determina o marime apreciabila a fisierului ce stocheaza lucrarea. Documentele master mai sunt folosite si când la sectiunile unui document se lucreeaza de catre oameni diferiti, astfel încât ei nu vor avea nevoie sa faca schimburi de fisiere.
Writer permite transformarea rapida a documentelor finite în fisiere Portable Document Format(pdf), care pot fi vizualizate de orice computer cu un vizualizator PDF. Aceasta facilitate permite utilizatorului sa seteze si alte optiuni, cum ar fi calitatea imaginilor incluse sau parola pentru deschidere.
Nu uitati, va asteptam cu sugestii si completari pe rubrica de comentarii, daca puteti sa ajutati pe cineva cu o problema nu mai stati pe ginduri, doua trei rinduri pe care le scrieti voi pot ajuta pe cineva care nu se pricepe asa de bine ca voi, fiti activi, numai asa putem face lumea mai buna.

Vizionare placuta !

de Dan Constantin……..tutorialegimp.blogspot.com
Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (49)

  • Tutorialele voastre sunt de mare ajutor pentru mine tineti-o tot asa.Stima.Acum as vrea sa va intreb de ce imi apare mereu mesajul server certificate expired sau server certificate not yet valid.Va rog daca puteti sa ma ajutati.Va multumesc anticipat

  • gabriel: Tutorialele voastre sunt de mare ajutor pentru mine tineti-o tot asa.Stima.Acum as vrea sa va intreb de ce imi apare mereu mesajul server certificate expired sau server certificate not yet valid.Va rog daca puteti sa ma ajutati.Va multumesc anticipat

    Verifica ca ora si data din dreapta jos in taskbar sa fie setate corect si la zi. In concluzie regleaza bine ora, ziua, luna, anul

  • Utilizez StarOffice si mai apoi OpenOffice.org de mai bine de 7 ani fara absolut nicio problema. Solutia este foarte fiabila si foarte usor de utilizat. In mare majoritate a firmelor suitele de tip office (Microsoft Office, OpenOffice.org sau Lotus) sunt utilizate in proportie de 15% sau maxim 20%. Recomand cu mare caldura. Nu este deloc de neglijat si partea referitoare la costuri.

  • salut nu pot sa vad decit 5 min din tutorial si dupa asta o ia de la inceput nu este prima oara cind se intimpa asa, va rog sa imi puteti spune care este problema va multumesc pentru ce faceti

  • Am dawnloadat de pe net un Windows Royal Business l-am facut bootabil , dar cand l-am incercat sa vad daca merge instalat nu a mers. Practic nu mi-a aparut nimic pe ecran ca sa imi creez partitie noua si sa-l instalez mi-a aparut o imagine si asa a ramas. Am asteptat, dar nimic! Am intrat adoua oara in bios sa ii dau un boot de a acolo dar tot nimic. De ce? nu este windowsul bun sau nu am procedat bine la creerea dvd-ului bootabil, fiindca am urmat toti pasii fara scapari. DATI-MI UN SIT PENTRU A DAWNLOADA SA SPUN EU CU MAI MULTA SIGURANTA CA CA ACEL WINDOWS VA FI FUNCTIONABIL. EU AM DESCARCAT DE PE ISOHUNT DAR UNELE FISIERE NU AU SEMINTE DE ACEEA MAI NEVOIE DE UN SIT SI V-AM CERUT UN SFAT. ASTEPT RASPUNS LA policecosmin@yahoo.com. MULTUMESC!

  • petre: salutnu pot sa vad decit 5 min din tutorial si dupa asta o ia de la inceput nu este prima oara cind se intimpa asa, va rog sa imi puteti spune care este problema va multumesc pentru ce faceti

    Cauza problemei semnalate o constituie probabil calitatea slaba a conexiunii la internet.

  • Am si eu o problema am un tv tuner hd pinnacle si cand instalez driverul il instalez cu scces,cand vreau sa intru in aplicatie nu merge zice ca nul il am in calc,desi eu il am ,c e pot sal fac,nu pot sal folosesc deloc

Related Post

This website uses cookies.