NVDA si Ivona, de acum si nevazatorii pot folosi PC-ul

Astazi vom acorda atentie celor cu deficiente de vedere, pentru ei am pregatit doua softuri cu ajutorul carora acestia vor putea stii ce este pe ecran.
NVDA este un soft de citire a ecranului, acesta este in limba engleza iar sintetizatorul se aude cam robotic, tocmai de aceea am apelat la Ivona, o draguta voce digitala care stie romana foarte bine, chiar si cu diactitice.
In mod normal NVDA ar fi trebuit sa mearga in tandem cu motorul de sintetizare din Windows, din pacate acesta inca nu are suport pentru limba romana, de aceea am apelat la Carmen (vocea romaneasca de la Ivona).
Am incercat sa pastrez totul cat mai simplu, trebuie sa tinem cont ca persoanele cu probleme de vedere nu au experienta prea mare pe la PC, sper ca am reusit sa simplific la maxim procesul de setare.
Inainte sa gasesc aceste setari simple am cautat si am incercat mai multe solutii, am ramas la cuplul NVDA + Ivona, aici setarile sunt simple cu rezultatele cele mai bune.
De aceasta scula pot beneficia si alte categorii de utilizatori, nu neaparat doar nevazatorii. Chiar si lenesii pot folosi acest setup pentru citirea cartilor fara poze.
Download NVDA (de pe sourceforge.net)
Download Ivona (comercial, free trial)


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (38)

  • Eh, nevazatorii folosesc de ceva timp sintezele vocale si/sau alte softuri care au la baza screen reader. De apreciat faptul ca ai atins si explicat acest tip de programe utilitare. Un alt soft este JAWS de la Freedom Scientific, preponderent vocea in limba italiana. Se pare ca pentru ei, deficientii de vedere, e mai usor de lucrat cu ea: office, internet si email, mesagerie instant.

  • Sunt utile aceste soft-uri si in cazul in care utilizatorul se plictiseste citind(stiri, textul tutorialului etc.)

  • ciprian: Cand faceti tutorialul cu ONLIVE+CONTROLLER+TABLETA=MINI CONSOLA?

    O sa avem ceva chiar mai bun, surpriza...

  • Servus!
    Multumim ca te-ai gandit si la noi dar, lumea trebuie sa stie ca nevazatorii folosesc calculatorul inca de pe fremea lui windows 95.
    Exista cel putin 3 screen-readere foarte bune pentru Windows si ma refer la JAWS, COBRA, SUPERNOVA si nu in ultimul rand NVDA.
    pentru linux, cel mai folosit este ORCA. Exact cum spuneai si tu in turorial, tare bine ar fi daca aceste cititoare de ecran si vocile lor ar fi macar subventionate daca nu gratuite cum dealtfel se intampla prin toata lumea.
    Foarte putina lume stie ca, nevazatorii folosesc un calculator poate lafel ca si cei care vad; evident, cu putin interes si rabdare cum dealtfel este si in cazul celor fara probleme de vedere.
    poate te-ai mira sa stii ca site-ul asociatiei nevazatorilor http://www.anvr.ro sau site-ul asociatiei pontes http://www.pontes.ro sunt facute chiar de nevazatori.
    Eu insumi sunt nevazator si prin intermediul site-ului http://www.tiflo.ro incerc sa dau o mana de ajutor celor cu probleme de vedere.

  • Cristi scuze ca iti spun dar pentru nevazatori asemenea softuri sunt inutile, exista de foarte mult timp un soft care nu poate fi inlocuit (cel putin asa spun nevazatorii) se numeste JAWS for Windows si e produs de Freedom Scientific si costa o groaza de bani iar unele state il subventioneaza ala sa vezi ce soft e, iti ia mult timp sa il inveti dar cate stie el sa faca...

  • Eu sunt nevazator si folosesc asa ceva dar nu nvda, ci jaws. jaws 13 si jaws 14 se folosesc pentru pc si sunt mult mai bune decat nvda. eu am facut si site-uri si scripturi cu jaws. este si pentru telefoane si pentru pc-uri. daca vrei sa faci intr-adevar tutoriale si sa ajuti nevazatorii, pot sa iti dau mai multe detalii si cum se instaleaza si niste scurtaturi de taste pentru ca tu sti sa le explici oamenilor mult mai bine cum as face-o eu. ma bucur ca te-ai gandit si la nevazatori bravo esti primul vazator care face asta. inca odata multa bafta in cea ce faci.

  • Uitati ce am gasit... Vi se pare cunoscuta melodia ? :)
    "http://www.youtube.com/watch?v=B76N76229Wo"

Related Post

This website uses cookies.