Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1 – primi pași

Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1

In acest tutorial vom învață primele lucruri despre programare. Pentru acest lucru am ales limbajul C++, ce ne ajuta sa înțelegem cum funcționează programarea, dar și sa creștem dificultatea gradat pana la un nivel avansat. Deși noi la Venkon, folosim și alte limbaje precum Java, PHP, HTML, CSS, Javascript, consideram ca C++ este cel mai bun limbaj pentru a face primii pași în programare.

Ce program o sa folosim?


O sa folosim un IDE (mediu de dezvoltare pentru programatori), și anume Code::Blocks, pe care îl puteți descarca de aici, unde selectam “codeblocks-16.01mingw-setup.exe”.

După descărcare cream un nou proiect de tip “Console Application”, selectam limbajul de programare și fișierul în care dorim sa lucram și putem începe programarea.

Despre Compilator

Pe scurt compilatorul este unealta care transforma codul scris de noi în limbaj de nivel înalt pe care procesorul îl poate înțelege.

Despre Biblioteci

Bibliotecile sau Library, sunt colecții utile programatorilor, în care deseori se găsesc funcții sau alte unelte ce facilitează programarea. Un exemplu ar fi operațiile matematice care se afla în biblioteca “math.h”, sau chiar “iostream” care ne ajuta sa citim și sa scriem în consola folosind cin (Console INput) sau cout (Console OUTput).

Despre int main () { … }

In main cum mai este numit se găsește efectiv conținutul programului. Instrucțiunile sunt executate de sus în jos, iar cînd se ajunge la “return 0” compilatorul știe ca aici s-a terminat main-ul. Orice instrucțiune în C++ se termina cu “;”!
Despre variabile

Variabilele sunt “cutiuțe” în care putem retine valori. Un tip elementar de variabile este “int”. Acest tip de date retine valori întregi de la -231pana la aproximativ 231- 1. (Poate varia în funcție de compilator)

Cîteva exerciții:

1. Se citește un număr de la tastatura. Sa se stocheze într-o variabila și sa se afișeze ( ca în tutorial)
2. Se citesc 2 numere, sa se stocheze fiecare într-o variabila și sa se facă o inter-schimbare, apoi sa se afișeze. (Ca în tutorial).

2. Se citesc 3 numere, sa se stocheze fiecare într-o variabila, și fiecare dintre ele sa ia valoarea următoarei variabile. Avem a, b, c si a -> b, b->c, c->a; (Se folosește principiul de la inter-schimbare cu variabila auxiliara).

Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1 – tutorial video

Andreas:

View Comments (20)

  • Salut echipa videotutorial.ro va rog poate faceti un tutorial cu recomandari referitoare la ce fel de produse sa avem in atentie (raport pret-calitate; anumite tehnologii si certificari argumentate) pentru Black Friday, si ma refer aici pentru oferte de laptopuri, ssd-uri, televizoare. Altfel intelegem si putem selecta dintre produse cand ai in spate niste recomandari si explicatii asa cum a-ti mai facut voi si in alti ani. Va multumesc pentru tot ce faceti.

  • SUPER BETON___Andreas esti primul care tine cursuri in romana despre C++___cochetez cu microcontrolere si sunt interesat_____esti bun omule , astep urmatoarele cursuri__o zi buna si sa fiii iubit

  • Profesionist!
    Undea ai stat ascuns pana acum mai baiete? N-ai avut curaj?
    Ti-a iesit foarte bine.
    Multumesc.
    Bafta si astept si alte tutoriale legate de acest subiect.

Related Post

This website uses cookies.