Instalarea serverului web Nginx impreuna cu PHP pe Windows – tutorial video

Salut prieteni, azi vom vorbi despre instalarea serverului web Nginx cu PHP pe Windows, este un setup din ce in ce mai folosit pe web in zilele noastre si nu a fi rau sa avem si pe localhost Nginx cu PHP.
Ce este Nginx ?
Nginx este un server web si reverse proxy HTTP, POP, IMAP etc, ca si server web acesta este cu mult mai performant fata de celebrul Apache.
Ce este un server web ?
Cred ca multi dintre voi stiti asta, serverul web ne permite sa vizionam paginile web intr-un browser (client), fara servere web nu ar exista WWW (internet). Cand apesi pe un link in browser, un server in partea cealalta incarca continutul ca sa te serverasca, un fel de ospatar digital.
Ca mai toate lucrurile si serverele sunt de mai multe feluri, Nginx este un server extrem de light, nu este incarcat cu prea multe module, cum este Apache. Modul in care este gandit acest server il face sa fie extrem de eficient, se multumeste cu memorie putina si ce este mai important, are un comportament predictibil, Apache in schimb iti poate face o surpriza cand ti-e lumea mai draga. Avantajul Apache-ului este ca este pe piata de la inceputurile WWW-ului, in timp si-a construit o comunitate solida, are suport solid in toate panourile de control (hosting). Nginx nu are istoria Apache-ului in spate insa castiga rapid teren datorita calitatilor incontestabile.
Spunea cineva odata ca Apache este ca un fel de Microsoft Office, are o multime de optiuni din care nu folosesti decat doua trei, Nginx pe de alta parte este ca Libre Office, are exact ce-i trebuie si nimic mai mult, desigur exista si module cu ajutorul carora poti largi paleta de functii.
Un mare minus pentru Nginx este faptul ca nu prea exista documentatie (original in rusa), dar sa speram ca lucrurile se vor schimba.
Un mare pas inainte pentru toata lumea ar fi ca producatorii panourilor de control (plesk, cpanel, etc) sa implementeze nativ suportul pentru alternative (Nginx, Lighttpd, etc).
Cum instalam Nginx si PHP pe Windows ?
Prima oara trebuie sa descarcam Nginx si PHP pentru Windows:
Download Nginx for Windows
Download ultima versiune de PHP

1. Instalam Nginx, alegem calea de instalare in radacina partitiei C:\
2. Cream un folder numit “php” in folderul C:\nginx\
3. Extragem zip-ul PHP cu fisierele, toate fisierele le extragem in folderul C:\nginx\php\
4. Acum mergem in folderul C:\nginx\conf\ si aici editam fisierul nginx.conf (folositi notepad sau mai bine notepad++), stergeti asterisc-urile din fata “location” exact cum ati vazut in tutorial, apoi inlocuiti cu codul de mai jos si salvati fisierul.

location ~ .php$ {
  root           html;
  fastcgi_pass   127.0.0.1:9000;
  fastcgi_index  index.php;
  fastcgi_param  SCRIPT_FILENAME c:/nginx/html/$fastcgi_script_name;
  include        fastcgi_params;
}

5. Inlocuiti continutul fisierului start-nginx.bat din C:\nginx\conf\ cu urmatorul cod si salvati fisierul.

@ECHO OFF
c:\nginx\nginx.exe
c:\nginx\php\php-cgi.exe -b 127.0.0.1:9000 -c c:\nginx\php\php.ini
ping 127.0.0.1 -n 1>NUL
echo Starting nginx
echo .
echo .
echo .
ping 127.0.0.1 >NUL
EXIT

6. Acum trebuie sa facem un fisier index.php pe care-l vom pune in C:\nginx\html\ in acest fisier vom pune codul de mai joc dupa care salvam.

7. Lansam fisierul start-nginx.bat
8. In browser accesati “http://localhost/index.php”, daca totul e ok, ar trebui sa se afiseze detaliile php.
Aceste setari sunt facute pe local, daca verti sa fiti vazuti din internet si aveti un router, trebuie sa faceti un port forwarding pentru portul 80 cu ip-ul alocat de router ( in cmd bagati “ipconfig” ca sa aflati ip-ul, dupa aceea pur si simplu bagati adresa voastra in browser si sunteti pe net.
Daca merge pe localhost si nu merge din internet inseamna ca nu ati facut bine port forwarding sau sunteti blocat de firewall.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (61)

  • bai frate nam inteles nimic din tot ce ai zis in tutorial mai fu tutorial mai explicit

    • alex sebis:
      bai frate nam inteles nimic din tot ce ai zis in tutorial mai fu tutorial mai explicit

      tipic romanesc. roaga-l (cum ceri tu 'bai frate' )pe cristi-admin sa vina la tine acasa sa-l seteze si poate sa te serveasca si cu o bere. dupa ce ca ne impartasesc gratis (moca, degeaba, etc ) din cunostintele lor mai ne si suparam. era greu sa spui 'nu am inteles cutare, imi explici te rog' . nu stiu cand ne civilizam ?

  • alex sebis:
    bai frate nam inteles nimic din tot ce ai zis in tutorial mai fu tutorial mai explicit

    Daca nu ai inteles nimic inseamna ca nu ai nevoie de Nginx cu Php pe Windows. Acest tutorial este destinat celor care vor sa instaleze acest setup, au incerca si nu le-a iesit, acest tutorial le va fi de folos.
    Pe acest site sunt o multime de tutoriale, sigur vei gasi ceva sa-ti placa.

  • Si pot face ca siteul sa il pot vedea si de pe alte pc-uri prin localhost, ce trebuie sa fac ?

    • ASUS:
      Si pot face ca siteul sa il pot vedea si de pe alte pc-uri prin localhost, ce trebuie sa fac ?

      Localhost inseamna resursele locale, adica pc-ul in fata caruia te afli, pentru ca altii sa-ti acceseze, serverul, acestia trebuie sa introduca in bara de adrese a browserului IP-ul tau, ip-ul ol poti afla de pe google, scrii ip in browser si accesezi primul rezultat.
      Daca vrei o adresa gen "domeniu.com", trebuie sa-l cumperi, daca te multumesti cu un subdomeniu gen "domeniu.domeniu.com" poti apela la noip sau dyndns, avem si noi cateva tutoriale.

      • cristi-admin: Localhost inseamna resursele locale, adica pc-ul in fata caruia te afli, pentru ca altii sa-ti acceseze, serverul, acestia trebuie sa introduca in bara de adrese a browserului IP-ul tau, ip-ul ol poti afla de pe google, scrii ip in browser si accesezi primul rezultat.
        Daca vrei o adresa gen “domeniu.com”, trebuie sa-l cumperi, daca te multumesti cu un subdomeniu gen “domeniu.domeniu.com” poti apela la noip sau dyndns, avem si noi cateva tutoriale.

        Aha Cristi dar eu pe langa pc si router mai am si doua camere IP la care au port forwording diferite, si am incercat si imi aparea inferfata de la D-Link de la router pe ip de la site, adica accesam localhost mergea daca bagam ip imi aparea Dlink routerul si cu no-ip nu functiona deloc ori trebuie facut din router ceva. Ca aici nu exista ceva concret sa fie un tutorial cu tot ce iti trebuie si sa intelegi bine, una arata cum instalezi xampp, una mysql, etc. dar un tutorial care sa poti intelege si invata sa faci aceasta chestie cu un server pc si sa ai site pe el. Eu acolo ma blochez nu stiu ce sa fac cand imi apare dlink si nu siteul meu cu port 80 sau 8080 ca nu ai cum sa modifici portul ca el vine stas 8080. Daca voi prezentati lite si nu in amanunt eu nu inteleg nimic si pacat de tutorialele voastre. Cum fac care sunt pasii, ca sa inteleg ?

        • ASUS: Aha Cristi dar eu pe langa pc si router mai am si doua camere IP la care au port forwording diferite, si am incercat si imi aparea inferfata de la D-Link de la router pe ip de la site, adica accesam localhost mergea daca bagam ip imi aparea Dlink routerul si cu no-ip nu functiona deloc ori trebuie facut din router ceva. Ca aici nu exista ceva concret sa fie un tutorial cu tot ce iti trebuie si sa intelegi bine, una arata cum instalezi xampp, una mysql, etc. dar un tutorial care sa poti intelege si invata sa faci aceasta chestie cu un server pc si sa ai site pe el. Eu acolo ma blochez nu stiu ce sa fac cand imi apare dlink si nu siteul meu cu port 80 sau 8080 ca nu ai cum sa modifici portul ca el vine stas 8080. Daca voi prezentati lite si nu in amanunt eu nu inteleg nimic si pacat de tutorialele voastre. Cum fac care sunt pasii, ca sa inteleg ?

          In primul rand, trebuie sa intelegi ce este si cum se face un portforwarding. Despre acest lucru avem un tutorial dedicat. Scrii sus in casuta de cautare din dreaptade pe margina neagra: Setare router trendnet pentru port forwarding cu virtual server si dmz, dai enter si vei gasi tutorialul. Priveste tutorialul cap-coada pentru ca stiu ca ai tendinta de a o face pe breazul si priceputul in toate si citeste si tot textl de deasupra tutorialului. Pana nu vei intelege ce inseamna si ce face un portforwarding, nu vei sti cand, cum si de ce sa il aplici. Odata ce intelegi principiul de functionare, iti va fi usor sa il faci pe orice router pentru ca mai toate routerele au aceasta functie....poate plasata intr-o locatie diferita pe fiecare router dar exista.

          • AdrianGudus: In primul rand, trebuie sa intelegi ce este si cum se face un portforwarding. Despre acest lucru avem un tutorial dedicat. Scrii sus in casuta de cautare din dreaptade pe margina neagra: Setare router trendnet pentru port forwarding cu virtual server si dmz, dai enter si vei gasi tutorialul. Priveste tutorialul cap-coada pentru ca stiu ca ai tendinta de a o face pe breazul si priceputul in toate si citeste si tot textl de deasupra tutorialului. Pana nu vei intelege ce inseamna si ce face un portforwarding, nu vei sti cand, cum si de ce sa il aplici. Odata ce intelegi principiul de functionare, iti va fi usor sa il faci pe orice router pentru ca mai toate routerele au aceasta functie….poate plasata intr-o locatie diferita pe fiecare router dar exista.


            Da, am reusit ce vroiam sa fac totusi dar pe pc server vad frumos site-ul, dar pe celalalt PC meu nu imi incarca decat scrisul fara imaginii, apare doar text. Ce unde trebuie sa umblu sa mearga flash player-ul prin localhost asa pc pc server vad ok, dar pe al meu nu vad decat text, fara flash.

          • ASUS: Da, am reusit ce vroiam sa fac totusi dar pe pc server vad frumos site-ul, dar pe celalalt PC meu nu imi incarca decat scrisul fara imaginii, apare doar text. Ce unde trebuie sa umblu sa mearga flash player-ul prin localhost asa pc pc server vad ok, dar pe al meu nu vad decat text, fara flash.

            De multe ori firewall-ul sau suita de securitate iti pot scana si implicit incetini traficul.
            O alta cauza ar fi setarea gresita a routerului (MTU).
            Dezactiveaza firewall, antivirus, Windows defender, etc.
            Seteaza corect routerul, ca sa-ti dai seama daca este routerul incearca sa bagi net-ul pe direct si incearca sa accesezi serverul de la un prieten (teamviwer).

          • cristi-admin: De multe ori firewall-ul sau suita de securitate iti pot scana si implicit incetini traficul.
            O alta cauza ar fi setarea gresita a routerului (MTU).
            Dezactiveaza firewall, antivirus, Windows defender, etc.
            Seteaza corect routerul, ca sa-ti dai seama daca este routerul incearca sa bagi net-ul pe direct si incearca sa accesezi serverul de la un prieten (teamviwer).

            Nu ca am vazut de la ce e cand tastez pe PC meu adresa http://xxxxxx.no-ip.info apare dar doar text si am dat si eu pe unul din textele alea de ex. Comment din tema wordpress si zice serveraul localhost conectare imposibila, deci ca si cum el cauta servearul la mie in PC si nu de la PC Server am oprit toate, chiar si firewall din router Dlink DIR615 am facut port forwding la 192.168.0.103 si port 80 si merge doar ca nu se incarca flash-ul dacat text, si prin xxxxxx.no-ip.info nu apare decat text iar de pe pc server imi apare totul OK. Inainte stiam sa fac dar nu am mai facut demult si am uitat.

  • Iti raspund eu asus.Cel putin din cate stiu eu ca sa pui de pe alte pc trebuie sa bagi Ip de pe care ai facut sau mai exista no-ip si iti pui un numele in loc de ip

  • ASUS:
    Si pot face ca siteul sa il pot vedea si de pe alte pc-uri prin localhost, ce trebuie sa fac ?

    Parca ai fi intrat prima oara pe acest site ASUSE. Siugur ai citit textul de deasupra tutorialului in intregime? Daca nu, fa bine si fa acezt lucru.

    • Traian:
      Un tutorial despre instalarea ocs inventory sau amanda backup este posibil?

      Traian:
      Un tutorial despre instalarea ocs inventory sau amanda backup este posibil?

      Pot primi si eu un raspuns?Mersi

  • cristi,adrian am o problema cu win7 nu am sunet am incercat ce a spus adrian prin automatic update si tot nu vrea..instalez driverele de pe net si am sunet dar dupa ce dau shut down nu mai am nici pic de sunet(((= ce as putea face pls help!!!!!

  • sall vas ruga sa faceti un tutorial despre noul sistem de operare MeeGo si daca merge numa la noteok sau si la pc simplu

  • Cristi, ai nota 10+
    A mers absolut totul din prima (ca toate celelalte de altfel)
    Sa inteleg ca tii serverul cu situl videotuorial.ro acasa la tine?
    Sunteti buni!
    Spor la treaba si sa aveti multa, multa putere de munca.

    • Valentin:
      Cristi, ai nota 10+
      A mers absolut totul din prima (ca toate celelalte de altfel)
      Sa inteleg ca tii serverul cu situl videotuorial.ro acasa la tine?
      Sunteti buni!
      Spor la treaba si sa aveti multa, multa putere de munca.

      Valentine, nu ti-e bine :-)
      Cum sa tin serverul acasa ? Ce eu am data center sub canapea ?
      Un astfel de server nu poate fi tinut acasa, nu pentru ca nu as avea unde sa-l pun, ci pentru ca nu am conexiune capabila sa tina un server.
      Videotutorial.ro are conexiune 1Gbit pe intern si 50MB pe extern, astea sunt garantate, pentru o astfel de conexiune acasa poti plati si 1000 de euro pe luna, nu mai punem la socoteala redundanta, ca sa mai bagi macar inca 200 MB de la alt provider te mai costa inca vreo cateva sute de euroi pe luna.
      Alimentarea cu energie electrica este o alta problema, daca-mi cade curentul ce fac?
      Pentru toate astea s-au facut data centerele.
      Cine vrea sa-si tina serverul acasa este problema lui, noi nu avem cum, avem nevoie de conexiuni serioase, siguranta, uptime cat mai bun, specialisti in preajma serverelor care pot interveni in cazul unei probleme.
      Fiecare isi face treaba lui, noi facem tutoriale, baietii din data centere au grija de serverul nostru si de retea, pentru ca eceste tutoriale sa ajunga la voi cat mai rapid.

Related Post

This website uses cookies.