De ce se misca prost calculatorul si cum facem curatenie

Salut prieteni, astazi vom vedea de ce se misca incet calculatorul, cine este vinovat si cum facem curatenie in computerul nostru (software).
Multa lume are impresia ca procesorul sau memoria RAM sunt vinovatii principali atunci cand calculatorul se misca prea incet. Adevarul este ca hard disk-ul este principalul vinovat pentru incetinirea computerelor, asta pentru ca sunt dispozitive mecanice care se misca mult prea lent in comparatie cu procesorul si memoria RAM.
Viteza componente (mai mare e mai bun):
Procesorul poate transfera date cu 150000 MB/s
Memoria poate transfera date cu 19300 MB/s
Hard disk-ul poate transfera date cu 100 MB/s
Cum vi se pare ?
Pe langa viteza mica de transfer, hard disk-ul are si un timp de raspuns dezastruos de mare:
Timp de raspuns CPU vs RAM vs HDD (mai mic e mai bun)
Procesor (CPU) 1.2 ns
Memorie (RAM) 82.8 ns
Hard disk (HDD) 15.000.000 ns (adica 15 ms)
Cum vi se pare?
Pe langa viteza mica si timpul de raspuns lent, hard disk-ul are si un numar redus de operatii pe secunda, adica nu poate face prea multe citiri si scrieri in acelasi timp.
Cu toate astea putem face treaba si cu un hard disk daca avem grija sa nu-i consumam resursele.
Trebuie doar sa ne imaginam ca mergem in Sahara si hard disk-ul este “apa”. Nu trebuie sa irosim resursele cu aplicatii consumatoare de IOPS (operatii pe secunda).
Cea mai terorista aplicatii cand vine vorba de IOPS este uTorrent, care practic secatuieste chiar si un SSD daca este lasat de capul lui.
Aplicatii nocive pentru HDD:
uTorrent
BitComet
World Of Tanks
World Of Warcraft
Steam
Online gaming
Online streaming
Bloatware (in general)
Adobe Creative Cloud CC
Yahoo Messenger
Curatenia !
Cum sa faci PC-ul mai rapid fara sa schimbi procesorul sau memoria (link spre tutorialul recomandat).
In final, cu aplicatia CCleaner puteti curata sistemul de operare si aplicatiile.
Spor la treaba si atentie la tutorial.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (63)

  • interesant.chiar uitasem de ccleaner.ce configuratie(ma refer la performante) mi-ai recomanda pentru utilizarea soft-ului adobe ligtroom?la nivel de incepator,nu productie.am de gand sa cumpar un nikon d3200 sau echivalent(consider ca imi ajunge).multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Daca ai de gând sa folosești aparatul pentru fotografie serioasa, mai bine îți iei un Nikon D5100, este mult mai bun. Eu l-am avut si mi-a plăcut foarte tare, mai ales ca are ecran tilt/swivel.
      Pentru Lightroom e bine sa ai un PC ceva mai performant, cu o stocare rapida care să-ți permită sa încarci repede pozele RAW. Nu uita de placa video, iei recomand ceva cu Nvidia, un 560, 660 sau 760. Accelerarea hardware pe care placa video ți-o oferă este neprețuita.

      • pai mie tocmai acel ecran tilt/swivel nu-mi inspira incredere.da,la o camera video e mai mult decat util.dar la camera DSLR mi se pare ceva care se strica usor.asta e doar parerea mea.si nu,nu vreau sa fac fotografie serioasa,sa zicem,in caz ca merg undeva,intr-o vacanta,si fac fotografii,sa iasa ceva mai bine,la momentul actual avand un nikon coolpix l27,dar oricum,si asta face poze destul de reusite.

  • Si eu am spuso si o spun mereu ca si tine Cristi pentru ca pc si chiar laptopurile sa raspunda mai repede la comenzi si sa deschida mai rapid programele ar fi util chiar si cel mai ieftin SSD, treaba asta am testato si eu pe un laptop destul de lent care pe mine sincer ma enerva la maxim, cand i-am pus SSD totul se misca foarte bine.

  • Daca am un SSD pe care e instalat sistemul dar langa am un HDD ceva mai lent pentru stocare date, este influentata viteza SSD-ului? In tutorial zici ca daca punem un SSD pe un sistem mai vechi se simte imediat in comportamentul acestuia. Adica lasam doar SSD-ul sau il punem langa HDD instaland sistemul pe acesta?

    • Cred că toți utilizatorii folosesc pe lângă un SSD, și un hard disk. S-a putut observa asta și în tutorial, pe lângă SSD mai erau folosite mai multe hard diskuri. SSD pentru sistemul de operare și hard disk-urile pentru stocare. Nu cred că îi dă mâna cuiva să-și cumpere 3-4 SSD-uri pentru stocarea de date și asta nu pentru că nu ar fi bine ci pentru simplul fapt că SSD-urile de capacitate mai mare sunt foarte scumpe.

  • Am avut candva o intamplare nefericita cu CCleaner, i-am dat sa curete tot ce gasea adica de la cookie-uri, fisiere temporare, registrii tot ce putea acesta sa curete, dupa putin timp am oprit PC-ul iar in ziua urmatoare cand sa il pornesc nu am mai avut ce sa pornesc, a trebuit sa reinstalez Windowsul. OI fi gresit eu pe undeva? nu-mi dau seama. De atunci am incetat sa mai folosesc asemenea aplicatii.

  • Ok, super tutorial, mereu folosesc CCleaner, e fenomenal. Asa, insa ... stiti Clean Master acea aplicatie foarte populara din zona Android, ei au creat si pentru PC (Windows) eh, de curios l-am instalat, si dupa ce am facut toata treaba cu CCleaner, l-am inchis frumos dupa care am deschis Clean Master si ghici ce, a mai curatat multe chestii la care CCleaner parerea mea ca nu a ajuns sa le faca. Nu stiu, dar dupa parerea mea CCleaner impreuna cu Clean Master fac un duo foarte bun PC-ului meu. Mai bun decat CCleaner singur sau Clean Master singur :D , mai mult pentru Cristian am scris acest tutorial !

    • TOATE softurile-utilitare pentru Curatare-Stergere-Reparare-Dezinstalare-Devirusare fac aceeasi treabă . Problema este ca in lipsă de bani, toti romanii folosesc versiuni FREE-complet sau TRIALL-limitat . Aceste versiuni Demonstrative sunt facute special să functioneze maxim 80 %, în comparatie cu versiunea completă FULL RTL care se vinde pe bani . Orice TRIALL (versiune Tehnic, Professional, Ultimate, Business) rămân tot TRIALL chiar dacă în aparentă suntem pacaliti de KEY sau CRACK sau PATCH . Producatorii softurilor stiu asta si de aceea lasa o portita de intrare, ei stiind ca tot Triall rămâne cu limitare de functionare .
      Din această cauză, aceste versiuni-demo nu o să stearga/repare... in totalitate 100%. Restul, e deja CANACAN pentru Marketing !

  • @Cristian Cismaru, ce combinatie de configuratie PC este buna:
    - i3 Gen 4 + placa video + RAM 4 GB
    sau
    - i5 Gen 4, fara placa video + RAM 8 GB
    Procesorul Intel i3 cu 2 core-uri si 2 H.T. in jocuri este vazut ca si QuadCore? Dupa cat timp este necesar upgrade-ul de la i3 la i5?

    • Eu as merge pe prima varianta cu paca video, ramul este destul de accesibil si oricând îți poti cumpăra mai mult.
      Placa video este folosita si la alte sarcini, nu numai gaming.
      La ce este folosita placa video?
      Gaming bineînțeles
      Decodare video online si offline
      Accelerare hardware in aplicații
      Transcodare video mai rapida
      Web browser (conținut multimedia)
      Grafica
      Design
      Recunoaștere faciala foarte rapida
      Encodare pentru streașină
      Etc, etc.

      • Inca o intrebare mai am: Intel Core i3 4160 3.6GHz fiind Dualcore + 2 Hyper Threading se va comporta ca un procesor Quadcore?

    • Salutare !
      Procesorul Intel din generatia i5 este construit cu tehnologie mult mai noua, are in plus caracteristici tehnice si este mult mai rapid decat stramosul sau ,,Intel i3,, . Cipul-Video incorporat in Procesorul Intel i5 este foarte performant, echivalent cu orice placa video ieftină care lucreaza pe latimea de banda mica- 64 biti si are memorie 1-2 GB. Micul dezavantaj la Chip este ca nu are memorie proprie ca placile video separate si foloseste 1-2 GB din memoria RAM-DDR, dar tu ai scris ca sistemul-2 are 8 GB RAM, deci, are de unde sa ia memorie .
      Am venit tarziu cu acest mesaj pentru tine, dar l-am publicat pentru altii care nu stiu sa se uite pe site Intel si sa compare datele-tehnice intre procesoare ca sa aleaga in mod real un procesor cu cat mai multe functii si apoi sa se uite la ,,putere si rapiditate,, ! Restul povestilor sunt deja CANCAN !

  • Va salut,am auzit de o chestie interesanta,instalare OS(ubuntu sau XP nu mai tin minte) pe memoria RAM;se
    poate?folosea un program RAMDISK si realiza practic in memoria RAM un disk pe care instala OS,dar mai inainte ai spus ca memoria ram este volatila,deci practic la repornire se sterge tot sau ramane acel dik intact cu OS?

    • Avem și noi un tutorial despre RAMDISK Îl găsești folosind căsuța de căutare din dreapta sus

      • Ar fi si mai rapid daca am folosi RAM ecc.
        Poate Intel si AMD vor introduce suport pentru ecc si pe gama consumer.
        Acum trebuie sa folosești procesoare Intel Xeon daca vrei să-ți păstrezi cat mai intacta integritatea datelor care sunt scrise si citite din RAM.
        Pentru cei care nu stiu:
        ECC înseamnă "error correcting code" si ne ajuta sa verificam si sa păstram integritatea datelor care sunt transferate in si din RAM la viteze foarte mari.

        • Asa-i, ai dreptate dar... costa. N-am "putere", NU produc. Eu sunt super multumit cum se misca tahrpup 6.0.2 doar in RAM (am scos ssd-ul si hdd-ul). De peste jumate de an N-am avut niciun crash, virusi sau alte probleme, cu toate ca ma mai dau si pe "x..-uri"

  • Salut, e posibil ca pe viitor sa apara si un tutorial despre cum sa optimizam windows-ul 8.1 (10), in asa fel incat sa ruleze mai bine cu o memorie ram mai mica. Va multumesc!

  • Nu ai speicificat in tutorial diferentele intr-e harduri de ex daca ai un hard sata 2 e mai lent ca cel sata 3 si sata 3 poate transfera pana la 1 GB/s. daca nu ma insel. si nu ai speicificat ca in windows mereu consuma totul ca nesatulu. cel mai bine folositi linux si o sa vedeti mari diferente in tot si plus in linux se deschide in 1 2 secunde maxim o aplicatie sau mai multe comparativ cu windows si nu ai nevoie de aplicatii de intretinere pe linux. se poate pomenii si incuraja utilizatorii sa foloseasca linux in asfel de tutoriale. ca si asa mai toti romanii au windows spart si virusat.

    • La hard disk - uri nu contează daca sunt pe SATA1 , 2 sau 3. HDD-ul nu este atât de rapid încât sa satureze interfață SATA1 macar (150 MB/s)
      Nu mai vorbim de SATA2 sau SATA3 care pot transporta date la o viteza de 300 respectiv 600 MB/s.
      Hard disk - urile pot fi montate lejer si pe sata2 sau sata1, e le-am pus pe sata2 pe toate iar ssd-ul este pe SATA3 deoarece are nevoie de interfață rapida.
      Doar in cazul in care vrei sa instalezi vreo 4 hard disk - uri in RAID 0, trebuie sa le pui pe sata3.
      In RAID0 viteza HDD-urilor este insumata, cel puțin teoretic, ca practic nu se scaleaza chiar așa bine.

      • pai conteaza oarecum. uite eu am un pc mai vechi sata 2 si are suport doar pt sata 1 2 asa scrie la conectare si pe acel pc rata de transfer e cu mult mai mica fata de pcul mai nou care are suport sata 2 si 3 eu aici ma refer ca daca ai un hard cu sata 3 nu se misca asa greu pcul chiar daca nu ai un SSD. si degeaba ai un sata 3 daca il conectezi in portul sata 2 daca aceste porturi nu sunt universala sata2/3 bine inteles eu nu compar un hard-disk cu ssd doar ca e o imbunatatire sata 3 comparativ cu hardurile sata 2. imbunatatire ma refer ca citeste si scrie mai rapid datele. cel putin la mine e diferenta unde conectez hardul sata 3. acum poate depinde si de alte circumstante. am testat sata 3 pe pc mai vechi pe portul sata 2 sa spun asa si transfera mai lent aceleasi chestii am pus sa compar.

        • am uitat sa spun ca am doar un singur hard de 1 TB ca mi super suficient. si am o sugestie la comentarii ar fi bine sa puneti un buton de edit coment de ex edit coment 5 minute timp de editare. ca sa nu fie 100 raspunsuri ca mai uita lumea sa adauce ceva dupa ce a postat

  • Cristi am o curiozitate.Am vazut ca ai Windows 10.De unde ai gasit programe compatibile cu el?Ca eu daca il pun n-o sa-mi recunoasca probabil mousul nici tastatura,pentru ca majoritatea sunt compatibile Windows 7 sau 8,nu mai vorbesc de programe care sunt inexistente pentru Windows 10.

    • Salut, Sandu vreau sa iti spun ca eu astazi am instalat Windows 10 x64 Enterprise si mia recunoscut totul din PC. Eu am un mause si o tastatura de la HP di anul 2009. Mai departe te las pe tine sa deduci.

Related Post

This website uses cookies.