Cum se instaleaza un server proxy Squid pe Ubuntu Linux

De astazi vom incepe o serie de tutoriale despre servere proxy, depinde de voi daca seria asta va fi lunga sau scurta.
Primul server pe care il vom instala se numeste Squid si este prezent in majoritatea data centerelor din lumea intreaga. In ultimul timp in locul proxy a fost pus NAT (network adress translation) din ratiuni economice si functionale, n-ai nevoie de un tun ca sa prinzi tantari.
Serverul proxy este un fel de secretara care stie sa faca foarte multe lucruri:
Poate fi un cache excelent pentru in grup de calculatoare.
Poate filtra eficient continutul care ajunge la anumite calculatoare
Poate acumula statistici cu privire la trafic, continut, sesiuni, etc.
Poate juca rolul unui antivirus pentru mai multe calculatoare
Poate fuca rol de “triaj” in cazul unor configuratii mai exotice de servere (clustere custom)
Bineinteles functiile nu se opresc aici, numai imaginatia si protocoalele actuale pot limita aria de utilizare pentru proxy servere.
Contrar perceptiei populare, un server proxy nu este ceva rau, aceasta pana nu demult facea parte din structura retelelor din intreaga lume. Acum tot ce se stie despre proxy este ca “ne ascunde IP-ul”. Din fericire serverele proxy sunt mult mai folositoare. Ca si cutitul, ori intinzi unt pe paine, ori …”tai carne”.
Astazi vom vedea cum se instaleaza si ce trebuie facut ca sa ne conectam la un server proxy.
Oricine poate face asa ceva, daca nu aveti incredere sa instalati pe PC ca si sistem de operare principal, puteti configura rapid o masina virtuala cu Ubuntu, exact cum am facut eu in tutorial.
Astazi vom face:
1. Instalare pe Ubuntu
2. Editare fisier de configurare (sa acceptam conexiuni)
3. Conectarea din Windows la serverul proxy
4. Verificarea configuratiei
Atentie.
Setarile pe care le-am facut eu in tutorial nu sunt potrivite pentru un mediu de lucru profesional, acolo securitatea este pe primul loc si ultimul lucru pe care l-ar face un admin de sistem este sa permita tuturor sa foloseasca serverul proxy al companiei. Eu am facut setarile in acel fel pentru sumplificarea lucrurilor.
Pe parcurs ce va veti face curaj, vom incepe si cu setarile mai granulare. Pana una alta relaxati-va si incercati sa intelegeti ce este si cum functioneaza un server proxy, in cazul nostru Squid Proxy.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (22)

  • Daniel( jr): Se mai foloseste Ubuntu Linux?

    Cum sa nu se foloseasca, chiar daca nu auzi la stiri, Ubuntu este in continua crestere ca si popularitate.

  • Se poate un tutorial despre custom NAS bazat pe windows server(sau alta versiune de windows) sau linux

  • Ar fi destul de interesant si pentru Windows.Eu ma simt bine si pe Ubuntu,insa cand sunt plecat nu doresc sa las masina virtuala deschisa deoarece daca cineva va avea trebui sa la PC si va vedea masina virtuala pornita....nu va sti la ce foloseste si mai mult ca sigur cand este o persoana neexperimentata cand va vedea terminalul sau alta interfata decat cea din Windows sigur se va speria si o va inchide :).Asa pornesc PC-ul si dupa ce configurez minimizez totul in taskbar.

  • unde se stocheaza cache? adica care este calea? si daca am alocat la partitia de system Ubuntu doar 6 gb.. si am folosit proxy pentru update la windows.. cum as putea sa golesc acel folder

  • Buna! Foarte util acest tutorial, dar as fi foarte incantat(poate nu singurul), daca ai putea face un tutorial despre OpenVPN pentru linux, folosind acest tip de book: http://www.vpnbook.com (TCP 443) folosind totodata aplicatia OpenVPN GUI, pentru a putea trece de restrictiile proxy impuse de provider. Pe windows e usor, dar ar prinde bine putin ajutor pentru linux. Multumesc!

  • Multumim pentru tutorial,fa si pentru windows caci eu nu ma folosesc de linux decat in virtualbox

  • Mihai: CONFIGURARE SERVER PROXY PE WINDOWS !!!!

    Sa stii ca programe de genul asta proxy server , ftp server ... se simt ca "pestele in apa" pe linux oricare vrei sa folosesti ( ubuntu , backtrack, mandriva...). pe linux merge fara erori daca e configurat bine de la inceput. si freebsd e ok dar nu prea este folosit home user.

Related Post

This website uses cookies.