Cum ne alegem camera video pentru sistemul de supraveghere

Salut prieteni, astazi va voi spune tot ce trebuie sa stiti atunci cand vreti sa achizitionati o camera sau un sistem de supraveghere video.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca, camerele de supraveghere sunt de doua feluri, camere analogice si camere IP (se pot conecta la internet pe fie sau wireless), cele din urma sunt mai moderne si mai versatile. Asa ca aveti grija pe ce dati banii, sa nu cumva sa alegeti o camera pe care nu o veti putea folosi cand ajungeti acasa.

Va pot recomanda sa incercati SKUT.ro magazin online de camere de supraveghere unde baietii de la comenzi va pot ajuta cu consultanta tehnica in alegerea produsului sau configurarea unui sistem complet de supraveghere, precum si suport tehnic post vanzare, in cazul in care aveti nevoie.
Pe langa alte avantaje, camerele video IP pot inregistra imagini in miscare la rezolutii foarte mari, pana la 4K sau chiar 5K, spre deosebire de camere analogice care sunt limitate de standarde la PAL sau NTSC, PAL = 768×576 iar NTSC = 720×480 sau 640×480.

Stocarea pe camerele analogice se poate face doar pe un dispozitiv special care se numeste DVR, fara acesta nu se poate inregistra nimic. Camerele IP pot stoca pe carduri SD, in cloud, in sisteme de fisiere locale, pe un server FTP (din Pakistan, Nigeria sau ….), pe un dispozitiv NAS (aflat oriunde este net). Practic posibilitatile de stocare sunt limitate doar de tehnologia actuala si imaginatie.
Camerele IP pot functiona 100% autonom, doar cu alimentare de la reteaua electrica. Se pot conecta la internet wireless sau pe fir si pot stoca imaginile si fisierele video chiar pe carduri SD. Astfel avem un dispozitiv foarte inteligent care tie sa-si poarte singur de grija, bineinteles daca este corect setat.
Un alt mare avantaj al camerelor IP este acela ca pot fi accesate chiar de pe telefonul mobil, in felul asta putem stii in orice moment ce se intempla la noi acasa.
Exista camere IP speciale de tip DOME 360, acestea se monteaza pe tavan in mijlocul unei incaperi si datorita obiectivului foarte performant pot filma la 360 de grade, dupa asta, cu ajutorul unui soft se poate recompune fiecare unghi si vor rezulta toate unghiurile din incapere filmate cu o singura camera (demo youtube).
Acum ceva vreme am prezentat in doua tutoriale modul in care se lucreaza cu o camera IP:
Configurarea unui sistem de supraveghere audio video, partea 1, instalare si setare camera IP
Configurarea unui sistem de supraveghere, partea 2, inregistrare si gestionare audio video
Dupa ce vizionati acest tutorial va invit sa le vizionati si pe cele doua de mai sus, in primul v-am aratat cum se instaleaza si seteaza o camera IP iar in cel de-al doilea am prezentat softul de supraveghere cu ajutorul caruia se gestioneaza mai multe camere din fata unui computer.
Avantajul sistemelor de supraveghere cu camere IP este acela ca nu trebuie sa ai camerele doar intr-o singura locatie, poti gestiona foarte multe camere aflate de mii de kilometri departare exact ca si cum ar fi una langa alta.
Alimentarea camerelor IP se poate face la priza cu alimentatorul integrat sau prin intermediul tehnologiei POE (power over ethernet) daca nu avem prize pe langa locul unde va fi montata camera, aceasta tehnologie (PoE) ne permite sa transportam energie electrica prin cablul de net. pentru asta nu ne trebuie decat un switch PoE sau un injector (un kit de transport al energiei prin cablu de net) Kit Adaptoare PoE TP-LINK TL-PoE200.
O alta functie pe care analogicele nu o pot avea este Motion Detection, functie ce ne ajuta sa marcam anumite zone ale campului de vizibilitate al camerei, astfel putem detecta si afla despre activitatea din anumite zone, de exemplu in zona seifului un camp de Motion Detection este foarte necesar.
Alarmele declansate in urma unor evenimente pot fi extrem de utile, de exemplu vrem sa primim cate un email cu o imagine de fiecare data cand cineva intre pe usa dormitorului.
Acest tutorial poate face parte dintr-o serie dedicata securitatii locurintei si proprietatilor, daca bineinteles exista interes din partea voastra pe rubrica de comentarii.
Ce ziceti, continuam ?

Camere IP:
Simpla de interior
Camera IP Edimax IC-3115W
Simpla de exterior
Camera de supraveghere PNI IP941W, Wireless, Exterior

Camera IP performanta,rezolutie 2.048 x 1.536, slot card, POE, infrarosu, audio.
Camera IP Edimax IR-113E, PoE


[media id=1108 width=480 height=223]
Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (105)

  • Eu sunt de parere sa se continue cu aceste tutoriale dedicata securitatii locurintei si proprietatilor.

  • Salut Cristi si bine ai revenit in sfarsit cu tutoriale noi. Am si eu o camera IP de la Compro IP70, care indeplineste tot ce spui tu in acest tutorial, are tot ce-ti pofteste inimioara. Aceasta e camera de interior si mai am una tot de interior de la Grandtec GD-370PRO care nu prea e asa buna, dar a rezistat la un ger de -25 de grade si nu a cedat si inca mai merge saraca.
    Cele mai bune camere IP sunt cele cu IR Cut, adica taie coloarea gri din imagine, adica daca un copac este verde, ea il va vedea pe fond gri. IR Cut - taie IR sa nu mai functioneze cand are lumina normala, ca ea tot functioneaza dar noi nu vedem.
    Oricum sunt multumit de camera Compro IP70 are IR mecanic.

  • Salut Cristi! Bine ai revenit printre noi, unde ai fost 3 luni de zile? Mi-au lipsit tutorialele facute de tine. Sper sa nu mai lipsesti asa mult.

    • Nu voi mai lipsi atat de mult, m-am ocupat de o treaba pe care o faci doar o singura data in viata.
      Ghiciti despre ce este vorba?

      • In primul rand ma bucur sa va "revad",dar mai ales reaud!
        Ceva ce faci o data in viata.....permis de conducere sau poate o lungaaaa calatorie?

        • Permis de conducere am din anul 1996.
          Din pacate nu am facut nici vreo calatorie.

      • Apropo despre lipsirea ta Cristi si ghicirea noastra ce ai facut tu in aceasta perioada citez : " m-am ocupat de o treaba pe care o faci doar o singura data in viata. Ghiciti despre ce este vorba?" eu personal cred ca te-ai trecut la pocaiti.

      • Si Cristi cred ca nu sunt rautacios, sau te-am deranjat cu aceasta parere pe care eu am afirmat-o la "ghicitoarea" ta, daca intradevar am deranjat imi cer scuze. Multa stima si respect pt Site si pt VOI moderatorii,care ne impartasiti din cunostintele voastre. Salutari de aici din Spania .

  • Salut. Bine ai revenit. Sper sa mai faci cat de curand un nou tutorial de configurare sistem accesibil dar cu cele mai noi tehnologii asa cum numai tu stii sa faci. Multumesc

  • Salutare !
    Ieri postase cineva cateva cuvinte despre acest site și despre Adrian
    Vad ca ati șters comentariul respectiv cu toate ca er extrem de adevărat
    E tare trist sa constatam ca adevărul supara.Pacat !

    • Am sters comentariul deoarece nu avea legatura cu subiectul tutorialului si nici vreun alt subiect. Rafuielile personale trebuie sa le purtati in alta parte. Pe facebook de exemplu.

      • N-au tupeul sa se rafuiasca personal pe contul meu de Facebook sau pe e-mail caci stiu ca acolo pot fi identificati usor. Au curaj sa o faca doar public, intr-un mod anonim, sub un nume fictiv sperand ca doar asa poate le mai aproba cineva parerile bolnave lasand un comentariu favorabil lor.
        Contul meu Facebook, Twitter au fost facute publice in repetate randuri in diverse tutoriale video. Cu o simpla cautare pe Google cu "Adrian Gudus" dai repede de mine.
        Pana prindeti curaj, o sa va stergem in continuare comentariile ce nu au legatura cu tutorialul ci doar cu frustrarile voastre fata de o persoana sau alta

  • Salut Cristi si bine ai revenit, dar totusi ai facut o pauza prea mare cu tutorialele.
    Este foarte buna ideea ta cu camerele, dar trebuie sa intri mai aprofundat in ele "nu doar sa ne arati tortul si noi sa salivam dupa el". Deci asi dori sa dai exemple din punctul tau de vedere despre camerele de exterior / interior pe care le-ai recomanzi tu pe IP si stii de elele ca sunt bune (ex: nr., model) si sa zicem o configurare pentru exterior de 4-5 camere (sa inregistre si sa te uiti si noptea sa elimine si animalele) de interior 4-5 camere (sa te uiti si noptea sa elimine si animalele) cu card, sau fara card, sa aibe specificatii cat de cat bune pt toate buzunarele fiecaruia, eventual cu exemple de preturi bunicele si foarte bunen nu cele proaste. Din cate imi aduc aminte ai facut un tutorial de foarte mult timp cu o camera de interior tot pe IP si acela a fost bun.
    In concluzie trebuie sa vii cu exemple nu doar sa spui ca exista unele bune si alte proaste ca noi nu v-om sti cam care este cea mai buna sau cat de cat buna din punct de vedere calitate pret si ca este tehnologie noua sau veche. Multumesc

    • Inainte am nevoie de parerile voastre, sa stiu in ce directie sa duc tutorialul.
      Nu vreau sa va plictisesc, trebuie sa va ofer exact informatiile de care aveti nevoie.
      Cati dintre voi v-ati monta un sistem de supraveghere?
      Cat de complex?
      Cate camere?
      Interior, exterior?
      Sunt multe intrebari la care eu incerc sa raspund citind comentariile voastre.
      Este cat se poate de normal sa merg direct la tinta, fara sa bat campii cu chestii care nu intereseaza.

Related Post

This website uses cookies.