Cum instalam Windows in retea cu WinPE – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vedem cum instalam sistemul de operare Windows in retea. Asa cum v-am promis in episodul 1 si episodul 2 dedicata acestui subiect, vom instala Windows in retea folosind un mediu bootabil winpe_x86.iso creat in primul episod din aceasta serie.
Pentru a instala Windows in retea trebuie sa indeplinim cateva conditii:
– sa avem un CD sau un stick USB bootabil cu imaginea winpe_x86.iso creata in episodul 1
– sa detinem doua sau mai multe calculatoare
– sa detinem un router sau un cablu mufat crossover
– sa detinem o imagine ISO sau un CD cu sistemul de operare Windows XP, Vista, Windows 7 sau Windows 8.
Daca indeplinim toate aceste conditii, vom merge mai departe procedand astfel:
– Unul din PC-uri trebuie sa fie sursa. Pe acesta va trebui sa dezarhivam imaginea ISO cu sistemul de operare sau sa copiem continutul unui CD cu Windows. Mergem in radacina partitiei C si cream un folder (il numiti cum vreti, in cazul meu “Win7Custom”). In folderul creat copiem toate fisierele extrase din imaginea ISO sau copiate de pe CD-ul cu Windows. Mai departe va trebui sa share-uim in retea folderul din radacina partitiei C (Win7Custom in cazul meu) si sa setam o parola pe contul de utilizator, dupa ce terminam treaba, parola poate fi stearsa
– Acum ca am pregatit totul, va trebui ca PC-ul sursa si PC-ul pe care planuim sa instalam Windows-ul, sa fie in aceeasi retea. Asta presupune ca ambele PC-uri sa fie conectate la acelasi router sau sa fie conectate intre ele prin intermediul unui cablu crossover.
– Introducem CD-ul sau stick-ul USB bootabil cu imaginea winpe_x86.iso creata in episodul 1 in cel de-al doilea PC (pe care planuim sa instalam Windows-ul), ne asiguram ca in BIOS avem setat ca PC-ul sa booteze de pe stick sau CD, dam un restart PC-ului si bootam de pe CD-ul sau stick-ul bootabil cu winpe_x86.iso
– In consola CMD ce ne va intampina va trebui sa dam cateva comenzi, dupa fiecare comanda se apasa tasta enter:
* ping NumelePC-uluiSursa
In cazul meu “ping VIDEOTUTORIAL”. Numele PC-ului sursa se poate afla dand click dreapta pe My Computer, alegem din meniul contextual Properties, dam click pe Advanced system settings, mergem pe tabul Computer Name si la Full computer name vom avea scris numele Pc-ului. Acesta trebuie scris cu litere de tipar (majuscule) in comanda. Comanda “ping” ne va ajuta sa verificam daca PC-ul sursa raspunde si totul este in regula.
* net use Z: \\NumelePc-uluiSursa\NumeleFolderuluiShare-uit
In cazul meu “net use Z: \\VIDEOTUTORIAL\Win7Custom”. Aceasta comanda ne va permite sa “ancoram” (map network drive/folder) folderul share-uit din PC-ul sursa la PC-ul pe care planuim sa instalam Windows-ul pentru a accesa prin retea fisierele necesare instalarii sistemului de operare. Dupa aceasta comanda va trebui sa ne logam introducand urmatoarea comanda pentru a avea acces la folderul share-uit din PC-ul sursa:
* NumelePC-uluiSursa(scris cu mjuscule)\NumeleDeUtilizator
De exemplu, in cazul meu “VIDEOTUTORIAL\AdrianGudus”
Acum va trebui sa introducem parola contului de utilizator, o introduceti cu atentie chiar daca aceasta nu este afisata in timp ce o tastati si apasati tasta Enter. Daca totul este in regula inseamna ca am reusit sa “ancoram” folderul share-uit in retea de Pc-ul sursa si ne-am autentificat cu succes.
Va mai trebui sa parcurgem doua ultime comenzi dupa cum urmeaza:
* Z:
Aceasta comanda ne va permite sa intram prin linia de comanda in folderul “ancorat” prin pasii de mai sus
* setup.exe
Va rula setup-ul ce ne va deschide wizard-ul pentru instalarea sistemului de operare. De aici totul este tipic unei instalari de Windows, exact ca atunci cand instalati un Windows bootand de pe un CD/DVD.
Acestea fiind spuse, va invit sa vizionati tutorialul video pentru a vedea exact care sunt pasii pentru a instala sistemul de operare Windows in retea.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 900 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

 

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !

de Adrian……..linux.videotutorial.ro

 

Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (38)

  • Multumim pentru tutorial.O metoda excelenta de instalare a sistemului de operare in retea.Se justifica atunci cand imaginea Win-ului este foarte mare,cand unitatea optica a Pc-ului 2 citeste doar un tip de mediu optic,sau cand avem un stick mic pe care incape doar imaginea de boot.Pe la inceputul anului mi-a mancat zilele un laptop foarte vechi,nu avea nici unitate optica,si nici nu stia boot de pe stick.Nu am reusit sa instalez in retea,dar prin metode mai putin ortodoxe am pus Win-ul si functioneaza si in ziua de azi.Interesant ar fi un tutorial avand ca tema instalarea in retea folosind Remote Installation Service.Toata aprecierea pentru munca depusa in realizarea acestei serii de tutoriale (si nu numai).

  • Ar fi frumos daca ati face niste tutoriale si despre placile de dezvoltare, precum Arduino . Ar fi super tare !!!

  • Salut Adrian! Am experimentat varianta din episodul 2 al acestei miniserii, a mers bine. Da-mi voie sa fac o precizare, anume ca putem instala (aplica) acel install.wim, direct, fara sa-l mai integram intr-o imagine iso. Foarte simplu, dam comanda "imagex /apply C:\ apoi locatia imaginii wim si gata. Dupa aplicare ramane sa-i creem sectorul de boot cu bcdedit tool, sau cu terte softuri (TestDisk). Si merge mai repede decat o instalare. Mai simplu pentru cei care au deja au un sistem de operare instalat si vor sa faca un dual boot, pur si simplu aplica acel wim image direct din sistemul de operare. Testat in dual boot, Windows 8 cu 7.

  • 1. "...va trebui sa CREEM o parola pentru contul de utilizator...". "A crea" se scrie si se citeste cu doi "e", numai la persoana INATAI, SINGULAR: "eu creez"!

    2. "PC-ul sursa" - INTOTDEAUNA - se numeste "PC host" sau "PC gazda", iar PC-ul PE CARE se instaleaza sistemul de operare, folosindu-te de primul PC, se numeste "PC client". Asta pentru a nu mai "alerga" si respectiv, denumi in o mie de feluri, respectivele calculatoare.

    3. Ping-ul se face pentru a INTEROGA PC-ul respectiv, si nu pentru "a-l atinge"... pentru a verifica ca este "FRECVENTABIL", "INTEROGABIL", daca vrei! Scuze, incercam sa-ti curm balbele din tutorial.;)

    4. "PC Mapping" se traduce cu: "ANEXAREA/ATASAREA" unui PC/folder, la un alt PC!

    5. "Executa" se citeste "egzecuta", nu "ecsecuta"!

  • n-am inteles nimic. daca trebuie folosita imaginea winpe pe pc 2 ( pc client) de ce n-as pune direct windows-ul pe stick sau pe dvd si sa instalez windows . de ce ma rog sa-l pun eu din retea daca am usb sau dvd-rom pe pc2 . ca imaginea winpe tre sa o pun sa pot instala din retea. e prea complicat ce zici tu pentru nimic. deci pc2 ar trebui sa aibe numai placa de retea si sa pot instala windows din retea de pe alt pc. asa daca are usb sau dvd-rom pot si fara instalare din retea. o sa caut eu un ghid de instalare numai si exclusiv din retea fara alte cd-uri si stick-uri care se presupune ca n-as avea cum sa le folosesc .

  • blockbuster:
    1. “…va trebui sa CREEM o parola pentru contul de utilizator…”. “A crea” se scrie si se citeste cu doi “e”, numai la persoana INATAI, SINGULAR: “eu creez”!

    2. “PC-ul sursa” – INTOTDEAUNA – se numeste “PC host” sau “PC gazda”, iar PC-ul PE CARE se instaleaza sistemul de operare, folosindu-te de primul PC, se numeste “PC client”. Asta pentru a nu mai “alerga” si respectiv, denumi in o mie de feluri, respectivele calculatoare.

    3. Ping-ul se face pentru a INTEROGA PC-ul respectiv, si nu pentru “a-l atinge”… pentru a verifica ca este “FRECVENTABIL”, “INTEROGABIL”, daca vrei! Scuze, incercam sa-ti curm balbele din tutorial.;)

    4. “PC Mapping” se traduce cu: “ANEXAREA/ATASAREA”unui PC/folder, la un alt PC!

    5. “Executa” se citeste “egzecuta”, nu “ecsecuta”!

    1. "cream" se scrie "cream" si nu "creem" (http://diacritica.wordpress.com/2010/03/09/creem-vs-cream/)
    2. Noi stim termenii tehnici insa tutorialele noastre se adreseaza si persoanelor nontehnice care nu cunosc notiunea de "pc host" sau "ping", "map network drive". Cand esti persoana tehnica si obisnuita cu termenii, iti vine greu sa faci o analogie pentru oamenii simpli si de aici vine "balba"
    Nu ne-am infiintat sa instruim expertii ci oamenii obisnuiti care poate si-au cumparat PC acum 4 zile.

  • adi:
    n-am inteles nimic. daca trebuie folosita imaginea winpe pe pc 2 ( pc client) de ce n-as pune direct windows-ul pe stick sau pe dvd si sa instalez windows . de ce ma rog sa-l pun eu din retea daca am usb sau dvd-rom pe pc2 . ca imaginea winpe tre sa o pun sa pot instala din retea. e prea complicat ce zici tu pentru nimic.deci pc2 ar trebui sa aibe numai placa de retea si sa pot instala windows din retea de pe alt pc. asa daca are usb sau dvd-rom pot si fara instalare din retea. o sa caut eu un ghid de instalare numai si exclusiv din retea fara alte cd-uri si stick-uri care se presupune ca n-as avea cum sa le folosesc .

    Desi am explicat si eu in tutorial in ce cazuri ne este utila o astfel de instalare, iti recomand sa citesti primul comentariu dat de Adrian Sailor, poate asa intelegi mai bine...
    Cu un router si mai multe PC-uri conectate la acesta, poti instala Windows in acelasi timp pe mai multe PC-uri prin metoda prezentata in tutorial.
    E mult mai simplu si pierzi foarte mult timp daca ai sta sa faci pentru fiecare PC cate un CD/DVD bootabil cu Windows sau cate un stick bootabil pentru fiecare PC

  • Multumim pentru tutorial.O metoda excelenta de instalare a sistemului de operare in retea.Se justifica atunci cand imaginea Win-ului este foarte mare,cand unitatea optica a Pc-ului 2 citeste doar un tip de mediu optic,sau cand avem un stick mic pe care incape doar imaginea de boot.Pe la inceputul anului mi-a mancat zilele un laptop foarte vechi,nu avea nici unitate optica,si nici nu stia boot de pe stick.Nu am reusit sa instalez in retea,dar prin metode mai putin ortodoxe am pus Win-ul si functioneaza si in ziua de azi.Interesant ar fi un tutorial avand ca tema instalarea in retea folosind Remote Installation Service.Toata aprecierea pentru munca depusa in realizarea acestei serii de tutoriale.

  • iosif:
    EasyBCD 2.2 FARA CD FARA USB

    ... Da ai dreptate... si easyBCD are functia de WinPE dar metoda aratata de Adrian in cele 3 tutoriale este mai corecta...

Related Post

This website uses cookies.