Configurare calculator performant, silentios si accesibil

Salut prieteni, astazi vom configura un calculator ca la carte, sistem ce va putea rula orice joc si orice aplicatie fara probleme.
A venit vremea de stat in casa si avem nevoie de un computer care sa se miste rapid, sa coste putin si sa fie cat de cat silentios. Pentru ca de ce sa nu recunoastem, parca nu ne place sa mai asteptam, traim la viteza maxima.
Acum cativa ani sa faci un sistem silentios era o adevarata aventura, carcase tapetate cu materiale fonoizolante, componente scumpe, ventilatoare high tech (am si eu cateva). Acum totul este mult mai simplu deoarece componentele nu se mai incalzesc atat de tare si nu mai au nevoie de racire agresiva.
Totusi, pentru a avea un calculator silentios si performant trebuie sa folosim componente de calitate.

Ce componente produc zgomot si vibratii in calculator ?

-Componente care produc zgomot:

1. Sursa este cea mai zgomotoasa (daca este ieftina)
2. Placa video, daca are racire default (cu turbina)
3. Ventilatorul procesorului care se tureaza cand acesta se incalzeste.
In afara de zgomot mai sunt si vibratiile care ne innebunesc.

-Componente care produc vibratii in calculator:

1. Hard disk-ul, este cel mai deranjant
2. DVD writerul, care si el produce vibratii si zgomot.
3. Ventilatoare slabite sau prost fixate
4. Carcasele ieftine, care joaca rol de boxe audio
Ca sa obtinem un calculator cat de cat silentios nu trebuie sa ne zbatem prea mult, trebuie doar sa alegem componentele potrivite.
Componentele de calitate nu produc zgomot sau vibratii.
IMPORTANT
Nu exagerati, nu montati pe carcase prea multe ventilatoare, unul sau doua sunt suficinte pentru un flux de aer sanatos. Prea multe ventilatoare produc zgomot, vibratii si mai mult incurca fluxul de aer corect.
Componentele care alcatuiesc un calculator nu trebuie sa fie cele mai scumpe sau cele mai performante, alese potrivit astfel incat sa existe un echilibru, sistemul per ansamblu se va misca extrem de fluent.
Degeaba facem un sistem cu cel mai scump procesor, placa video si memorii, daca nu punem si un SSD.
Nu uitati!
Calculatorul este la fel de rapid ca cea mai lenta componenta. De obicei cea mai lenta componenta este pe partea de stocare, unde este esential sa folosim un SSD.
Pentru non gameri!
Performanta ?
Performanta perceputa nu este acelasi lucru cu performanta si viteza de executie.
Performanta perceputa este atunci cand vrem ca totul sa se deschida rapid, si asta tine de stocare, memorie ram si cache.
Performanta in sarcina este timpul necesar pentru executarea unei sarcini, mai putin important pentru utilizatori.
Pentru o viteza de lucru mare (performanta perceputa) avem nvoie de SSD si memorie rapida, procesorul aici are prea putina importanta.
Daca nu sunteti pasionat de jocuri si nu folositi programe de editare video sau grafica, puteti renunta la placa video Nvidia GTX 660 din configuratia facuta de mine, pentru voi va fi suficient chipul grafic din procesor. Astfel veti economisi o gramada de bani. Drept dovada ca o placa video dedicata nu este absolut necesara, va spun ca eu in momentul asta nu folosesc o placa video dedicata si nici nu-i simt lipsa. Ce-i drept, nici nu sunt gamer inrait (Angry, Flapy, etc).
Procesor Intel® Core™ i3-4160, 3.60GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150, Box
Placa de baza ASRock, H81M-DGS R2.0, Socket 1150
Memorie Kingston HyperX Fury White 4GB, DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V
Intel Solid State Drive (SSD) 520 Series, 120GB, SATA 3, 2.5”
Sursa Corsair CP-9020049 450W, ATX2.31
Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 660 WINDFORCE 2X, 2048MB, GDDR5, 192bit, HDMI, 2x DVI, Display Port
Carcasa Game Daemon 6001, Mid Tower, fara sursa, Negru
OPTIONAL
Daca nu aveti un hard disk pentru stocare, va recomand sa achizitionati unul intern de capacitate mare, sau extern pentru a avea avantajul portabilitatii.
HDD Seagate Barracuda 2TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3(intern)
HDD extern Seagate Expansion 2TB, 3.5″, 7200rpm, 32MB, USB 3.0, Negru (extern)


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (123)

  • Salut Cristi. Am un sistem cu configuratia urmatoare: ASRock H61M-VG3,intel i3 3240 de 3.4ghz,8gb ram la 1066,hdd 1tb la 7200 rpm,nvidia 630 2 gb de la gigabyte si totusi sistemul nu ma satisface. De exemplu nu pot rula cum trebe un film 4k pe youtube. Cateva sfaturi?(Sistem pe 64 biti ,windows 7). Multumesc anticipat.

    • Exact ce spuneam si-n tutorial, sistemul tau este la fel de rapid ca cea mai slaba componenta, adică HDD-ul.
      Pune-ti un SSD si o să te bucuri de sistemul tau.
      In ceea ce privește conținutul 4K, lucrurile sunt puțin mai complicate. Cu toate astea trebuie sa poți viziona fara probleme 4k. Placa video nu este chiar așa OK insa ar trebui sa poți vedea 4k.
      Încearcă alt browser.

  • Poate nu ai confirmat abonarea. Când bagi email-ul in formular si apeși pe buton, in scurt timp vei primi emai de confirmare, unde ai un link care trebuie accesat.

  • Salut cristi.Urmaresc foarte des tutorialele voastre si sunt foarte multumit de ele.
    Am un sistem cu urmatoarea configuratie:
    -Placa de baza Gigabyte GA G41M combo rev 2.0
    -Procesor Intel core 2 Quad Q6600 la 2.4 GHz
    -Memorie ddr3 (8GB) 2 module de 4 GB la 1333
    -Placa video un ati radeon Hd 7750 1 GB ddr5 128 biti
    -Hdd WD blue 1 terra 64 mb buffer sata 3
    -Sursa cooler master de 450 de W
    Intampin aceeasi problema cu continutul 4k merge sacadat
    ca browser folosesc mozilla
    internet de la rds 200 mb/s
    Daca achizitionez un ssd o sa pot vedea si continutul 4k ?
    Astept un sfat
    Multumesc

    • Nu-ti pot garanta ca un SSD te va ajuta sa vezi 4K.
      4K este o rezoluție extrem de mare, foarte greu de gestionat. Fara suport pentru decodare hardware h264 nu poți viziona prea cursiv in aceasta rezoluție.
      Decodarea hardware pentru h264 se gaseste in cele mai noi procesoare si placi video.
      QuickSync este tehnologia de la intel care ajuta extrem de mult la decodarea conținutului video 4k.
      In tutorialul de mai jos am aratat cum rulează doua streamuri video 4k pe tableta Lenovo Miix 2 8. O sa vedeți ca accelerarea hardware face minuni.
      https://videotutorial.ro/lenovo-miix2-8-puterea-windows-8-1-intr-o-carcasa-mica/

  • Observ ca recomnzi un ssd si un hard in anumite situatii, mie un ssd de 180 gb de la intel sau 240 gb e mai mult decat suficent, de exemplu la cel de 180 as face partitia pt sistem de 80 si 100 pentru stocare imi ajunge, ce crezi? Ar trebui sa insisti la monitor, periferice chiar si o placa de reta wi-fi, placa de sunet pt cine are nevoie, sistem audio, ca sugestie sa le treci in revista ca daca ai detalia la fiecare stiu ca ar iesi tutorialu de cateva ore, pe mine nu mai plictisii doar ca sugestie :). Pe curand!

    • Aici am configurat un sistem care poate mulțumi pe toată lumea, bineînțeles cu excepția celor care stau cu ochii in benchmark-uri.
      Este un sistem destul de accesibil si destul de performant. Cu câteva modificari poate fi folosit si la sarcini mai grele.
      Configurațiile pentru stocare nu sunt simple, am ales SSD-ul doar pentru sistem si softuri, jocurile si multimedia vor sta pe un hard disk pe care trebuie sa si-l aleagă fiecare. Eu am lăsat un link spre un hard disk pe usb 3.0 extern care este foarte accesibil, chiar mai ieftin decât aceeași caoacitate / viteza pe 3.5 inch.
      Probabil voi face un ghid hardware specializat pe editare video si grafica, unde stocarea este mult mai complexa, si este la fel de importanță ca si procesarea.
      Imi trebuie insa comentariile voastre in care să-mi spuneți exact ce v-ar interesa in mod direct. Deja din comentariile de mai sus am băgat de seama ca lunea are probleme cu 4k-ul, in concluzie cred ca voi programa un tutorial pe acest subiect.

      • Nu , eu nu am bagat de vina ci doar am sugerat sa fie trecute in revista si restul componentelor si am intrebat daca, din experienta ta eu neavand un ssd, este in regula sa-l folosesc si pt os si pt stocare, eu nu am nevoie de 1 Tb nici chiar de 500GB, mai bine un hard extern conectat la net/router. Cred si eu ca au probleme cu 4k , nu au zis ce monitoare au, rezolutii, pe ce porturi au conectat monitoru, daca au incercat fara html5, ram pe 1066, procesor pe 65nm, la router poate mai sunt conctati vreo 3 oameni care descarca ....de ce vor 4k, ma intreb daca chiar si vad 4k, astept tutorialul legat de asta daca tot ai zis :)

      • Te rog, fa si un tutorial despre componentele HW . Cred ca ai informatii utile pe care multi vor sa le auda chiar daca nu o sa le foloseasca pe moment e bine sa le stie :).

        Asteptam un tutorial pentru sistemele grafica ! (video/foto/3d)v

  • Te salut Cristi !!! Am si eu un pc cu urmatoarele caracteristici: Procesor AMD FX-6300, Placa de baza ASRock 980DE3/U3S3, Carcasa Deepcool Tesseract BF black, Placa video GIGABYTE Radeon R7 260X OC WindForce 2X 2GB DDR5, Memorie HyperX Red 8GB DDR3 1600MHz, Hard disk WD Blue 500GB SATA-III 7200 RPM, Sursa Segotep Raynor Power 550W si am sa-i adaug un SSD Samsung 840 EVO 120GB peste cateva zile. Chestia este ca la porturile usb curenteaza, de la ce poate sa fie? Aia de la care am luat pc-ul (l-am luat intreg nu pe piese) au zis ca e posibil sa curenteze din cauza ca nu e conectat la o priza cu impamantare. Se va comporta bine acel ssd la sistemul meu?

    • Indiferent de sistem, atat timp cat ai un port SATA 2 sau SATA 3, un SSD va rupe, se va comporta excelent si se va simti o mare diferenta

    • Porturile USB au tensiune de 5V, e normal sa simți curentul.
      Mare atenție!
      Priza la care este conectat PC-ul trebuie sa fie legata la împământarea locuinței. Daca te curentează carcasa, leaga un cablu intre carcasa si calorifer.
      Motoarele care se învârt prin carcasa (ventilatoare, hard disk, dvd, cooler procesor / placa video) produc electricitate statica, care trebuie descărcata cumva.

      • cam face zgomot....cum as putea sa mai reduc din zgomotele din carcasa? probabil acel cooler de la procesor e cel mai zgomotos

  • De ce nu se incara tutorialul? si pagina merge foarte greu..poate era mai bine daca l-ai fi pus pe youtube

    • Tutorialul se incarca si pe dispozitivele cu flash player si pe cele cu html5.
      Pentru o experienta super rapida iti recomand un browser cu flash.
      Din pacate nu tine numai de noi, conteaza si ce procesor / memorie / placa video ai tu.

  • Cristi, vad ca esti fan Intel, cam in toate configurarile alegi Intel. De AMD ce parere ai? un FX-6300 nu bate umpic acest i3 desi au cam acelasi pret, poate e chiar mai ieftin fx-ul?

    • Intel are cea mai competenta tehnologie la ora actuala. AMD au procesoare bunicele insa la instructiuni si arhitectura este cu mult in spatele lui Intel.
      Ce face un Intel la 1.2 ghz, nu face un AMD asemanator decat abia pe la 2.4 ghz.
      Quick Sync este o alta minune pe care intel ne-a oferit-o si care ne poate ajuta sa rulam 4k pe Intel Atom.
      Nu am nimic impotriva AMD-urilor, cine doreste o sa-si cumpere. Eu insa trebuie sa recomand si nu pot recomanda ceva ce eu nu as cumpara.
      In trecut am configurat un sistem cu AMD si am recomandat placi video ATI (AMD), intre timp lucrurile s-au schimbat, AMD parca nu se mai regaseste. Norocul lor sta in banii pe care-i primesc pentru x64, acum banii vin si de la ARM.
      Nu mai vorbesc de consum si procesul de fabricatie...

Related Post

This website uses cookies.