Ce este un SSD si ce poate sa faca in comparatie cu un Hard Disk normal – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial video vom vorbi despre SSD-uri, SSD-urile sunt niste dispozitive de stocare revolutionare si performante, care in timp vor inlocui batranele hard disk-uri, acestea sunt construite exclusiv din chip-uri flash NAND (ca un fel de stick-uri usb), nu au parti in miscare, de aceea sunt rezistente la socuri si foarte rapide.

Tehnologia SSD este la inceput insa performantele sunt cu mult superioare fata de cele ale unui hard disk conventional, in primul rand SSD-ul are un timp de acces foarte mic, asta ofera SSD-ului o latenta extrem de mica la citirea si scrierea fisierelor mici, in timp ce hard disk-ul are probleme mari cand vine vorba de fisierele mici.

Chip-urile flash NAND folosite la construirea SSD-urilor sunt de doua feluri, SLC (single level cell), aici se stocheaza un singur bit de informatie pe o celula, SSD-urile construite cu flash SLC sunt scumpe si au capacitati destul de mici, performantele acestora sunt extrem de bune, acestea sunt folosite mai ales in mediul enterprise, la servere si statii de lucru profesionale, unde performanta si durabilitatea sunt cele mai importante, flash-ul SLC este extrem de durabil, rezista la mai multe cicluri de rescriere.

A doua tehnologie fososita la construirea chipurilor flash este MLC (multi level cell), pe aceste chipuri se pot stoca mai multi biti de informatie pe o celula, de cele mai multe ori se stocheaza doi biti de informatie la nivelul unei celule, flash-urile MLC au performante mai slabe insa beneficiaza de capacitati mari si preturi mici, SSD-urile construite cu chip-uri flash MLC sunt cele mai intalnite in magazine si este foarte probabil ca si voi sa cumparati tot un SSD ce are la baza flash-uri MLC.

SLC rezista la 5.000.000 de cicluri de scriere (100.000 pe celula) iar MLC doar la 1.000.000-2.000.000 cicluri de scriere (10.000 pe celula), mai pe Romaneste, un SSD bazat pe SLC are o viata mult mai lunga decat un SSD bazat pe MLC, bineanteles, inainte de toate trebuie sa va  permiteti un SLC, daca nu va permiteti puteti merge pe mana flash-ului MLC, specialistii lucreaza mai concentrat pentru imbunatatirea flash-ului MLC .

In acest tutorial video sunt prezentate si tehnologiile ce stau la baza SSD-urilor, aceste tehnologii sunt: Wear Leveling Technology, Error Detection – Correction, Bad Block Management, S.M.A.R.T. Technology, NCQ Technology, TRIM etc, TRIM este cea mai noua si cea mai importanta tehnologie, aceasta va ajuta in timp la pastrarea performantelor SSD-ului si la micsorarea ratei de erori cu care se confrunta controllerul, pentru moment doar windows 7 are inclusa aceasta functie, in principiu este vorba despre conlucrarea mai buna intre sistemul de operare si controllerul SSD-ului atunci cand se sterge un fisier, sistemul de operare anunta imediat controllerul ca a fost sters un fisier si acesta va sti ce sa faca, fara sa se mai piarda resurse inutil, se va merge la sigur.

In tutorial sunt prezentate si cateva modele SSD care au un raport calitate – pret foarte bun, bineanteles aceste modele sunt recomandate in aceasta perioada, peste ceva timp lucrurile se vor schimba, aceste modele au un caracter orientativ, sfatul nostru ar fi sa consultati specificatiile de pe site-ul producatorului inainte de achizitionarea unui SSD.
Pentru detalii privind durata de viata a unui SSD puteti sa cititi urmatorul articol:
Care este durata de viata a unui SSD ?
Tot in acel articol veti intelege dintr-o imagine, cum stau lucrurile cu tehnologia Wear Leveling, care este introdusa in noile generatii de SSD -uri.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Cismaru Cristian

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (141)

    • Bulgac: Frumos, dar tot e mai bun un hard.  


      De ce crezi asta?
      Hard Disk-ul este mai ieftin, este mai incapator, insa nu cred ca este mai bun.

  • foarte buna prezentarea . Am si eu o intrebare ,ma gandesc sami iau un hard de 1 TIB sau 2 de 500 GB ,cum imi recomandati ?

    • Srj: foarte buna prezentarea . Am si eu o intrebare ,magandesc sami iau un hard de 1 TIBsau 2 de 500 GB ,cum imi recomandati ?  


      Fa si tu o socoteala, vezi cum iesi mai ieftin, deasemenea vezi ce performante au cele de 500 giga si ce performante are cel de 1 terra, pentru performante trebuie sa te duci pe site-ul producatorului.

  • Sall. Am si eu o intrebare :D s-ar putea face un tutorial despre cum se face o foaie de stil pentru un site.Cred ca r fi tare tutorialu.Oricum cred ca nu o sa puteti sa faceti asta intr-un singur tutorial.V-ar trebui mai multe... . Spersa puteti face :)

  • salut cristi.am si eu o intrebare am un cont pe iplay si dupa ce descarc le las la seed si nu se mai uploadeaza din ce cauza ar putea fi?

  • pe celelate trakere ca isohunt,mininova,last torrents uploadeaza dar pe iplay nu.puteti sa imi raspundeti si mie?
    va rog....

  • Nu-s specialist, dar din cite am auzit, SSD-ul e mai instabil la pastrarea datelor in timp, cu toate ca-l rupe pe HDD la compartimentul vitezei.
    Oare linuxistii n-o sa profite de asemeni performante incredibile???

    • dumitru32: Nu-s specialist, dar din cite am auzit, SSD-ul e mai instabil la pastrarea datelor in timp, cu toate ca-l rupe pe HDD la compartimentul vitezei.
      Oare linuxistii n-o sa profite de asemeni performante incredibile???  


      SSD-urile merg si pe linux, nu stiu insa daca linux-ul a introdus suport pentru tehnologia TRIM, chiar daca nu exista in acest moment sunt sigur ca se va introduce foarte curand, cert este ca, atunci cand mergeti sa cumparati un SSD, trebuie sa va interesati daca suporta TRIM, e pacat sa nu cumpari un SSD cu TRIM, astfel puteti beneficia de un spor de durabilitate si stabilitate.

    • dumitru32: Nu-s specialist, dar din cite am auzit, SSD-ul e mai instabil la pastrarea datelor in timp, cu toate ca-l rupe pe HDD la compartimentul vitezei.
      Oare linuxistii n-o sa profite de asemeni performante incredibile???  

      Linuxistii au timp sa profite de aceste tehnologii, momentan in afara de Cristi nu stiu pe nimeni sa detina un SSD in Romania,sunt foarte scumpe si nu-s accesibile fiecarui buzunar, cand va fi folosit la scara larga probabil si Linuxistii isi vor indrepta atentia spre aceste SSD-uri momentan altele primeaza acum.

  • Frumosa prezentare.
    Multumesc pentru informare:)

    @Augustin : R fii super folositor un tutorial, despre cum se fac temele wordpress;)

  • Eu am o problema cu Ramii cred catodata cand ma joc un joc sau editez un clip video si ii dau randare sau in joc imi apare ecranul de BSOD mi se inchide pc-ul si imi apare mesajul BSOD
    Eu anterior imi schimbasem ramii de la 1 GB i-am pus 4 GB am schimbat sursa cu una LinkWord de 580 de W cea anterioara era de 480 W tot LinkWord.
    Si nu stiu ce as putea sa am am primit de cateva ori si mesajele de RSOD chiar nu stiu ce ar putea sa fie.
    Sa schimb Ramii ?Credeti ca am erori la Rami ? sau Sa pun Sursa cea veche ?
    Sau sa fie de la placa video ?Sau o incopatibilitate intre Rami si procesor ?
    Va Multumesc Anticipat !

    • Ghady: Eu am o problema cu Ramii cred catodata cand ma joc un joc sau editez un clip video si ii dau randare sau in joc imi apare ecranul de BSOD mi se inchide pc-ul si imi apare mesajul BSOD
      Eu anterior imi schimbasem ramii de la 1 GB i-am pus 4 GB am schimbat sursa cu una LinkWord de 580 de W cea anterioara era de 480 W tot LinkWord.
      Si nu stiu ce as putea sa am am primit de cateva ori si mesajele de RSOD chiar nu stiu ce ar putea sa fie.
      Sa schimb Ramii ?Credeti ca am erori la Rami ? sau Sa pun Sursa cea veche ?
      Sau sa fie de la placa video ?Sau o incopatibilitate intre Rami si procesor ?
      Va Multumesc Anticipat !  


      Poate sa fie si de la memorie si de la sursa, ia-o si tu prin eliminare, incearca cu alte memorii si cu alta sursa, vezi daca mai face, altfel nu ai cum sa-ti dai seama.

  • fb tutorial pt butare si altele esi pe youtube un filmulet despre asa ceva, insa eu o sa imi iau un ssd peste 5 ani cand va fi ieftin, sunt foarte scumpe la spatiul pe care il ofera, un ssd de 1 tb costa 7000 euro in plus fiabilitate slaba in timp, zic unii ii scade capacitatea de memorare deoarece sunt blocate celulele defecte, deci pierzi si spatiu. dar cum orice lucru pe lumea asta are si avantaje de dezavantaje, avantaje super performante citire, scriere, acces, lipsa zgomot, carait in pc, dezavantaje pretul si fiabilitatea, dar astea se rezolva in timp in urmatori ani

    • MCD: fb tutorial pt butare si altele esi pe youtube un filmulet despre asa ceva, insa eu o sa imi iau un ssd peste 5 ani cand va fi ieftin, sunt foarte scumpe la spatiul pe care il ofera, un ssd de 1 tb costa 7000 euro in plus fiabilitate slaba in timp, zic unii ii scade capacitatea de memorare deoarece sunt blocate celulele defecte, deci pierzi si spatiu. dar cum orice lucru pe lumea asta are si avantaje de dezavantaje, avantaje super performante citire, scriere, acces, lipsa zgomot, carait in pc, dezavantaje pretul si fiabilitatea, dar astea se rezolva in timp in urmatori ani  


      Nici eu nu sunt de acord cu ssd-ul pentru stocare, in acest moment un SSD se preteaza doar pentru sistem, eventual se poate partitiona pentru un dual boot.
      Reteta este urmatoarea:

      SSD pentru sistemul de operare.
      HDD pentru stocarea fisierelor.

      Hard disk-ul nu va disparea prea curand, va ramane o solutie imbatabila pentru stocare, raportul pret/giga este favorabil hard disk-ului clasic si cred ca va ramane asa mult timp.

Related Post

This website uses cookies.