Al doilea hard disk pe laptop in locul unitatii optice

Astazi o sa va arat cum se monteaza cel de-al doilea hard disk intr-ul laptop, in locul unitatii optice, pentru asta vom folosi in adaptor pe care l-am luat de pe ebay, pentru acesta am platit 18 dolari USA insa aceste adaptoare pot fi mult mai ieftine daca le luati din China, Hong Kong, Taiwan, etc (7-9 dolari USA). Pachetul mi-a venit la usa in 7 zile, din Asia poate veni si-n 45 de zile. Daca nu te grabesti…..
Nu voi face referire la detalile achizitionarii in sine (taxe ebay, tva, transport, vama, etc), pentru asta avem un tutorial despre cumparaturile de pe ebay.
Inainte de toate trebuie sa stiti cateva detalii despre unitatea voastra optica, ca sa puteti cumpara produsul potrivit.
Cele mai importante detalii sunt:
1. Profilul unitatii optice, asa trebuie sa fie si adaptorul (12,7mm sau 9,5 mm)
2. Interfata unitatii optice, asa trebuie sa fie si adatptorul (ide sau sata)
3. Interfata hard disk-ului pe care-l veti monta (sata sau ide)
Eu am avut nevoie de un adaptor de la SATA la SATA de 12,7 mm, voi poate aveti nevoie de altceva, trebuie sa desfaceti unitatea optica si sa va asigurati inainte, sa vedeti ce profil are si ce interfata. In afara de asta, desfacand unitatea optica puteti prinde curaj pentru montarea adaptorului (caddy, cum se numeste afara).
De exemplu, daca aveti o unitate optica pe IDE si de 12,7mm, iar hard disk-ul pe care o sa-l folositi in adaptor este SATA, aveti nevoie de un adaptor IDE de 12,7mm cu slotul pentru hard disk pe SATA.
Cei cu ultrabook-uri care au unitate optica, cu siguranta vor avea nevoie de un adaptor de 9,5mm. In orice caz trebuie sa va asigurati in prealabil, ca sa nu cumparati produsul gresit.
Imediat dupa montare, dupa cum se vede si-n tutorial, hard disk-ul a functionat, pentru asta nu am facut setari speciale. La voi este posibil sa fie alte setari in bios, de obicei unitatea optica este prioritara la boot (adica si noul hard disk va fi), daca aveti probleme cu pornirea sistemului de operare dupa montarea noului hard disk va trebui sa intrati in bios si sa puneti ca principal drive la boot hard disk-ul cu sistemul de operare.
Adaptoare HDD to optical caddy pe Ebay (nu v-am lasat link spre un produs anume deoarece nu stiu ce nevoi aveti)


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (79)

    • Adrian Gudus: Daca erai un fan al site-ului ai fi vazut si “episodul” in care colegul meu a aratat cum se schimba hard disk-ul si unitatea optica la un laptop. Acolo colegul meu a schimbat hard disk-ul laptopului cu un SSD Ei bine, HDD-ul pe care l-a scos in acel “episod” l-a remontat acum in locul unitatii optice. Concluzia? Este vorba despre vechiul HDD al laptopului. Pe slotul normal pentru hard disk are montat acum un SSD iar in locul unitatii optice are montat acum vechiul HDD.

      Din ce stiu eu HDD-urile de "Sisteme Desktop" sunt de 3.5" iar cele de laptop de 2.5".

  • Intr-adevar foarte util tutorialul. Nici nu ma gandeam ca este posibil. Desi laptopul meu are deja 2 HDD-uri iar unitatea optica este un Blu-Ray, cred ca o sa ma folosesc de ideea ta si sa fac o extensie de memorie.

  • George: Ce fel de hdd ai pus? de pc sau de laptop?(3.5 sau 2.5 inch?)

    Daca erai un fan al site-ului ai fi vazut si "episodul" in care colegul meu a aratat cum se schimba hard disk-ul si unitatea optica la un laptop.
    Acolo colegul meu a schimbat hard disk-ul laptopului cu un SSD
    Ei bine, HDD-ul pe care l-a scos in acel "episod" l-a remontat acum in locul unitatii optice.
    Concluzia? Este vorba despre vechiul HDD al laptopului.
    Pe slotul normal pentru hard disk are montat acum un SSD iar in locul unitatii optice are montat acum vechiul HDD.

  • Asta chiar e o idee buna , ma gandeam si eu cum sa fac sa imi pun un SSD in laptop si uite ca cineva a venit cu ideea si chiar arata pas cu pas cum trebuie sa faci . Ai facut o treaba buna , felicitari !

  • salut , chiar caut si am gasit asa ceva la un baiat in bucuresti , numai ca mie imi trebuie PATA ide la sata ( hdd) oricum ms pt tutorial ... :P

  • Ce repede se misca chiar si laptopul cand are un ssd. Am vazut ca laptopul a bootat in doar cateva secunde pentru ca folosesti acel ssd.
    Lumea nu intelege, cat de bun este un ssd, si ce poate sa faca cu un ssd, lumea se uita doar la pret si atata tot.
    In general multi dintre romani vreau doar hdd-uri cat mai mari si sa salveze filme non stop, si sa asculte manele.

  • George: Ce fel de hdd ai pus? de pc sau de laptop?(3.5 sau 2.5 inch?)

    Cum drek sa puna de pc? Pai ai idee cat insemna 2.5 sau 3.5 inch?

  • George: Ce fel de hdd ai pus? de pc sau de laptop?(3.5 sau 2.5 inch?)

    Sa-mi arati si mie te rog pe cineva care a reusit sa bage un HDD de 3.5 intr-un laptop :)

    • Asus a reusit, are un model mai vechi K93SV care suporta hard-uri SATA de 3.5.

Related Post

This website uses cookies.