Xiaomi yi, cea mai bună cameră sport ieftină

Camerele sport sunt o categorie aparte, menite sa ne ajute in capturarea rapida a imaginilor și clipurilor video, fără sa ne încurce sau sa ne încetinească. Camere sport exista de multa vreme, dar pe segmentul consumer, au fost popularizate de compania GoPro, care, in 2004 a lansat prima camera pentru surferi, capabila sa filmeze si sa fotografieze acțiunea de aproape, unde fotografii profesioniști nu puteau ajunge sau unde echipamentul nu-i ajuta.

Xiaomi yi, cea mai bună cameră sport ieftină

Din 2004, piața s-a îmbogățit cu o grămada de produse asemănătoare. Multe dintre aceste “clone” GoPro, nu au reușit sa se apropie de original, fiind, doar niște camere încropite cu piese găsite prin depozitele de webcam-uri chinezești.

Astăzi va voi face cunoștința cu Xiaomi yi, o camera sport, care reușește sa se apropie foarte tare de calitatea GoPro, si chiar în unele zone s-o depășească (foto).
Avantajul lui Xiaomi yi este prețul, care nu depășește 300 si ceva de lei. Foarte puțin în comparație cu GoPro Hero4 Black, care costa în jur de 2000 de lei, sau Hero 4 Silver sare costa în jur de 1600 de lei.
Xiaomi yi nu este o camera făcuta din componente de webcam. Ea are un senzor Sony Exmor R de 16mp, care oferă o imagine de calitate.
Specificații:
Senzor – Sony BSI Exmor R 16mp
Procesor – Ambarella A7LS
Obiectiv – 155°, iris f/2.8 (corectare distorsiune software)
Conectivitate – wifi, Bluetooth (pentru accesorii)
Porturi – micro USB, micro HDMI
Stocare – microSD pana la 64gb
Rezoluții video – 2K, 1080, 720, 480
Frame rate – intre 24fps și 240fps în funcție de rezoluție
Audio – microfon intern
Mici probleme ale camerei Xiaomi yi:
Înainte de asta, trebuie sa va spun ca nicio camera sport nu are focus automat. Camerele sport sunt focusate din fabrica (chiar și GoPro).
1. Obiectiv focusat din fabrica pentru selfie (rezolvare in video)
2. Unele modele au sunetul prea slab (rezolvare în video)
Părerea mea:
La banii ăștia, e la mintea cocosului. Trebuie sa avem în vedere si eventualele accidente, când putem pierde camera. Una e sa pierzi 300 lei, alta e sa pierzi 2000 de lei.
Diferența de calitate intre GoPro si Xiaomi yi aproape ca nu exista. Sigur, când filmam 4K pe GoPro Hero 4 Black, lucrurile se schimba, dar in general Xiaomi yi tine piept destul de bine “originalului”.
Ce este 2K?
2K este o rezoluție atipica, care este ceva mai mare decât Full HD 1080. 2K pe camera asta este 2304×1296. În funcție de producător, veți vedea ca 2K-ul ăsta difera.
În mostre am filmat la 25 de cadre pe secunda, ca sa ma sincronizez cu Panasonic Lumix G7. Puteți filma la 25 sau 30fps, dacă schimbați din PAL în NTSC. Camera poate filma în mai multe rezoluții la diferite frame rate-uri:
2K – 25-30fps
1080p – 24-25-30-48-50-60fps
960p – 48-50-60fps
720p – 48-50-60-100-120fps
480 – 200-240fps
Ce-i cu 48fps?
48fps este frame rate-ul la care s-a filmat Hobbit-ul. 48fps ne permite sa încetinim clipul in timeline 50%, ca sa obținem slow motion perfect sincronizat pe 24 fps (frame rate-ul de cinema).
Multe detalii le găsiți in video. Dacă vreți un tutorial referitor la firmware custom pe aceasta camera, va rog sa-mi scrieți pe comentarii. Eu acum folosesc un firmware ușor modificat, care-mi permite sa filmez la 35Mbps, pentru detalii mai bune și texturi mai detaliate în mișcare.
……
Pret Xiaomi yi Amazon cu livrare în România
……


Tutorial video – Xiaomi yi, cea mai bună cameră sport ieftină

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (47)

  • Super! Multumesc!

    Un tutorial pe care-l asteptam!

    Stiu ca poate e demodat, dar care e parerea ta despre a avea un antivirus, firewall in ziua de azi? Ce recomanzi? Modul de setare? Lumea, inclusiv eu ma confrut cu probleme de securitate. Fiecare dorim ca informatiile din PC sa ne fie protejate si as dori sa stiu cum o putem face. Fie cu antivirus, firewall fie cu maxima atentie :).

    Multumesc!

    • Acest subiect nu l-am mai abordat de multă vreme, după cum ați observat.
      În ziua de azi antivirusul comercial nu te protejează mai bine decât Defender-ul din Windows, decât dacă mergi pe site-uri care sunt scăldate în malware.
      Amenințările s-au schimbat. Acum totul se întâmplă pe web, unde ai Java scripturi malitioase, amestecate cu playere și alte minuni.
      Un antivirus care ar scana tot timpul traficul, ti-ar strica experienta în utilizare. Te va deranja non stop cu ferestre de confirmare pentru scripturi pe care oricum n-ai cum să le identifici.
      Soluția!
      Windows Defender împreună cu evitarea anumitor site-uri (știți voi care), este soluția cea mai eleganță și cea mai economică. O altă soluție gratuită este să folosești Windows-ul cu drepturi de ușer, nu admin. În felul asta nu se vor putea instala programe sau execută scripturi aiurea.
      Alta metoda, vezi un site nașpa, nu mai intri acolo și gata.
      Bineînțeles depinde și de utilizator. Dacă faci click pe toate alea, niciun antivirus nu te poate ajuta.
      Trebuie să găsești echilibrul între experiență și securitate. Nu poți acum sa-ti blindezi PC-ul cu programe antimalware, că îți vei strica experienta și viteză de navigare.
      Ce folosesc eu?
      Nimic special, Windows Defender, care vine instalat odată cu Windows-ul. Este fostul Security Essentials. Și crede-ma ca la mine PC-ul merge aproape non-stop. În plus am și o grămadă de date importante. Și totusi, nu folosesc soluții comerciale de securitate.

      • Multumesc pentru raspuns, Cristi!

        Probabil ca o solutie pe langa cele amintite de tine ar fi sa folosim linux, dar asta doar in cazul in care vom gasi alternative puternice la aplicatiile de tip windows, pe care le folosim in rutina noastra in utilizarea PC-ului.

  • Despre ssd-uri nu mai faci tutoriale? in acceasi gama de de pret si capacitate, ex 120-240 gb sunt multe

    • Domnule CRISTIAN.Va rog sa-mi precizati,care e diferenta antre camera video xioami yi ACTION si camera xioami yi BASIC ?Nu stiu sa cumpar de pe AMAZON,si am gasit in ROMANIA ,xiaomi BASIC.

  • SALUT CRISTI,
    ajuta-ma cu ceva ce nu ai facut si nici explicat: cum filmeaza noaptea din masina si daca se poate folosi si alimentarea auto de la bricheta sau daca e alimentata din masina trece in mod stand-by ? am in masina o camera de filmat care noaptea e ........... dezastru la descifrarea numarului masinii sau mai ales culorile o i-au razna ( prestigio roadrunner 515 ).

    • Camera Xiaomi yi poate fi alimentată în timp ce înregistrează, dar trebuie să o pornești și să o oprești manual.
      Calitatea este OK unde ai lumină decență, cum ar fi străzi iluminate din orașe. Pe străzi lăturalnice se vede binișor, atata timp cât strada este iluminată. În intersecții orașelor, se vede foarte bine (pentru un senzor mic). Cel mai prost se vede în afara orașului, unde nu avem iluminare.
      Una peste alta, se comporta mai bine decât GoPro în lumină slabă.

  • Salut. Ai avut ocazia sa faci o comparatie intre camera asta si varianta ieftina de la Gopro? (gopro entry level)

    • Nu am făcut comparația între Xiaomi yi și GoPro sesion, dar au făcut alții pe Youtube, și Xiaomi yi este ceva mai bunicica.

  • Salut Cristi,am incercat sa fac comanda la camera din tutorial,si aflu cu stupoare ca amazon.co.uk cand doresc sa fac comanda produsului imi da urmatorul mesaj " This item can be delivered to Romania " ...
    de ce ???

      • pai pe acolo am ajuns la pagina lor ca doar nu prin alta parte...si la fel ..in romania nu trimit!

        • Camera Xiaomi Yi din linkul lasat de mine, in textul tutorialului, este disponibila pentru livrare in Romania.
          Eu pe aia am luat-o, si mi-a venit acasa.
          Chiar si acolo, scrie ca se livreaza.
          Screenshot:

  • Va urmaresc des, imi plac videotutorialele, dar am si eu o intrebare, ce inseamna ZSD?
    am gasit in optiunile de la camera telefonului .

    • ZSD vine de la ZERO SHUTTER DELAY. Este o stabilizare software a imaginii, te ajută puțin și stabilizează imaginea dacă ai mâinile mai tremurânde în timp ce atingi butonul de captură.

  • Adrian Gudus ai spus că, cu siguranță vei face videotutorialul cu personalizarea tonului de apel pe iPhone. Aș dori să îl faci mai repede că am mare nevoie de el. Și sunt sigur că și mulți alții ar dori să afle (numai că nu au cerut).

Related Post

This website uses cookies.