Viteza pe Android, optimizare manuala completa

Viteza unui telefon Android depinde de foarte multe lucruri. Astazi vom discuta de majoritatea masurilor care trebuiesc luate pentru a ne bucura de o experienta placuta pe telefonul nostru cu Android.
Ce inseamna un telefon rapid ?
Un telefon rapid nu inseamna un telefon cu procesor de top. Un telefon ieftin poate fi rapid si vice versa.
Chestii care influenteaza viteza de lucru.
1. Calitatea memoriei interne (viteza nu cantitatea)
2. Memoria RAM (viteza si cantitatea), nu tot RAM-ul e la fel.
3. Incarcarea Dalvik-ului sau ART-ului cu aplicatii (ART = android runtime)
4. Viteza de lucru si tehnologia folosita in procesor.
5. Viteza si stabilitatea conexiunilor wireless
6. Stabilitatea aplicatiilor
7. Aplicatiile gratuite (un cosmar pentru procesor, memorie si retea)
8. Numarul de procese de fundal
9. Temperatura telefonui
10. Nivelul de incarcare al bateriei (telefonul se misca mai prost cand bateria se descarca).
Am pregatit pentru voi mai multe masuri pentru marirea vitezei de lucru pe telefoanele Android. Nu am un top 10 sau 20, am gasit 16 puncte pe care voi trebuie sa le atacati.
Top 16 setari, trucuri si sfaturi pentru un Android mai rapid:
1. Nu folositi aplicatii antivirus si de economisire baterie (sunt niste porcarii)
2. Fara prea multe iconite pe home screen.
3. Nu descarcati/instalati aplicatii prea multe, doar necesarul.
4. Pastrati ecranul curat (stergeti cu o carpa).
5. Stergeti periodic istoria din browser.
6. Stergeti periodic cache-ul din meniul “stocare” sau “storage”.
7. Limitati aplicatiile de fundal (developer options).
8. Limitati animatiile (cea mai tare chestie).
9. Renuntati pe cat posibil la aplicatiile care consuma latime de banda.
10. Asigurati-va ca aveti semnal bun wireless, si latime de banda suficienta.
11. Opriti NFC cand nu-l folositi.
12. Opriti Bluetooth daca nu-l folositi.
13. Opriti Wi-Fi cand sunteti plecat de acasa.
14. Schimbati setarile Wi-Fi.
15. Fara wallpaper live (cine are nevoie de asa ceva?).
16. Luminozitatea pe manual ecoomiseste bateria.
Pentru toate punctele de mai sus am dezvoltat in tutorial, pe care va invit sa-l vizionati. In tutorial veti gasi si raspunsul la intrebarea “Da de ce?”.
De ce 16 ?
Nu stiu, asa mi-a venit. Prima oara le-am gasit si dupa aceea le-am numarat.
Stiu ca noua ne plac numerele rotunde. Poate trebuia sa mai inventez vreo 4 bucati ca sa fac top 20 tips and trick Android.
Atentie!
Daca va deranjeaza aplicatiile preinstalate, nu puteti scapa de ele si nici nu vreti sa faceti root, scrieti-mi pe rubrica de comentarii si o sa va ajut cu un tutorial.

Download (nu-i nimic de descarcat)



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. tot respectul Cristi, foarte fain 🙂 am facut pe s3 al meu asa cum ai aratat si e diferenta calumea si buna. multumim si binenteles eu unul astept urmatorul videotutorial de genu despre android. cu aplicatile preinstalate care eu le-am dezactivat dar pooate ne arati tu un proicedeu mai bun chiar sa le scoatem definitiv daca se poate. bafta si numai bine

  2. Se mișca mai bine S3 după aceste modificări pe care le-ai făcut?

    • Cred ca lui “flo13” de mai sus i-a iesit bine lucrarea.

    • Comfirm 100% se misca foarte bine in comparatie de cum a fost adica fara setarile respective.si credema ca, am avut si schimbat si eu fel si fel de versiuni de android fara rost pt ca intrun final asta urmarim cu toti cred sa se miste bine chiar daca este un model de telefon mai vechi sau mai slab “hardwer” dupa cum bine zice si Cristi in tutorial.

  3. gherghisan nelu a zis

    Multumesc pentru tutorial. M-am conformat deja. As fi incantat daca as afla opinia voastra. Faptul ca folosesc greenify si tasker (pentru oprirea si pornirea internetului la inchiderea display-ului) ma ajuta la economisirea bateriei? Multumesc.

    • Sa fiu sincer cu tine, aceste aplicatii nu te ajuta cu nimic. Android de la JB in coace are un management excelent pentru memorie si baterie (cu plusuri in Lollipop).
      Sigur, acum developerii acestor aplicatii vor indruga verzi si uscate, insa bunul simt ne arata ca nu te poti pune cu sistemul de operare. Cand acele aplicatii opresc ceva, sistemul de operare le porneste la loc si jocul asta iti consuma mai mult bateria.
      Intr-un tutorial viitor va arat cum se poate scapa de mai multe aplicatii si servicii fara root si fara alte aplicatii, doar cu un deget.

  4. Domnule , mai inebunit cu android, lumea mai cumpara si iPhone , etc. te rog frumos mai termina cu android ( mie nu imi place ) Multumesc !

  5. @Cristi, ai mentionat in acel “Top 16” sa nu folosim aplicatii pentru economisirea bateriei. Cei care au smartphone-uri care nu au afisarea in procentaj a bateriei (ma gasesc si eu printre ei) ce pot face in privinta acestui lucru? Astept un raspuns din partea ta. Foarte bun tutorialul.

    • Eu nu am procentaj la baterie si am supravietuit pana acum. Am observat ca procentajul ala te baga intr-o stare de panica uneori. Aoleu, a scazut 3%, ce dracu, doar n-am facut nimic…
      Am aceasta optiune in meniu si nu am activat-o.

  6. Gherghisan Nelu a zis

    Pentru ca folosesc CyanogenMod îmi puteți spune vă rog dacă impactul temelor și a păcatelor de icons au un impact major asupra bateriei? Mulțumesc.

  7. Gherghisan Nelu a zis

    M-am referit la pachetele de icons dar… tastatura le știe pe ale ei.

  8. Super tare tutorialul si foarte util. Chiar aveam nevoie de asa ceva. Am un telefon mai slabut si dupa ce am făcut modificarile si setarile nu imi mai recunosc telefonul(LgL90D405) Chiar ma gandeam sa ii fac un factory reset dar nu mai e cazul. TE RUGAM sa faci si tutorialul cu dezactivarea aplicațiilor preinstalate in Android care nu’s utile. Ms mult pentru tutorial.

    • Adrian Gudus a zis

      Există deja. Îl găsești cu ajutorul căsuței de căutare din dreapta sus. Scrii acolo “Cum dezinstalăm aplicațiile de sistem pentru a elibera memoria pe Android” Apeși tasta enter si vei găsi tutorialul!

  9. Foarte bune sfaturile.

  10. Va multumesc baieti pentru toata munca pe care o faceti pt noi. Tutorial si tutoriale f bune, cu atat mai mult cu cat le pot intelege cu usurinta si cei fara preocupari din sfera IT. Chiar le faceti cu atentie si in detaliu.
    Multumesc frumos!

  11. Da ,doresc sa scap de aplicatiile preinstalate fara root. Te rog mult daca poti sa ne ajuti cu un tutorial in acest sens.

    Multumesc anticipat !

    • Adrian Gudus a zis

      Există deja. Îl găsești cu ajutorul căsuței de căutare din dreapta sus. Scrii acolo „Cum dezinstalăm aplicațiile de sistem pentru a elibera memoria pe Android” Apeși tasta enter si vei găsi tutorialul!
      În acel tutorial ai două metode. Una pentru cei cu root și alta pentru cei fără root

      • gherghisan nelu a zis

        Buna Adrian. Am un nexus 5 root-at. Am instalat NoBloat Free. Am procedat intocmai ca in tutorial. Dupa Backup and delete imediat ce revin in drawer aplicatie este acolo iar la repornirea lui NoBloat Free aplicatia dezinstalata reapare in lista. Sper sa primesc o solutie. Vreau sa folosesc aplicatia in viitor. Multumesc.

  12. Cristi,te rog,un tutorial despre cum scap de reclamele din android,din aplicatiile instalate si din setarile google.Am incercat diverse: adblock in special.Acum am un Lenovo A536, ne-rootat,pentru ca nu am reusit..Inainte am avut un Huawei G510,pe care l-am rootat.Rootat le mai blocam cu adway,licky patcher,etc.
    Sau,dupa ce instalam un room,ma feream de tot ce inseamna google(gaps,google play,servicii google)
    Am cumparat si aplicatii,dar aveau reclame la fel de multe.M-au exasperat..Ma exaspereaza atatea reclame.Da,inteleg,apare odata,dar apoi sa ma lase in pace.In loc sa folosesc o aplicatie pentru ce vreau,stau si inchi la reclame pana cand renunt si nu mai folosesc aplicati.Cat de curand o sa trec la telefonul simplu,obisnuit.Oare ei de ce nu ne platesc pentru ca folosesc telefonul si nervii mei pentru reclamele lor?90% dintre reclame sunt inutile.Te-am mai rugat te cateva ori.Nu am primit niciun raspus.Fa-o pentru toti utilizatorii exasperati de nesimtirea acestor producatori de reclame.Multumesc.

    • costelini a zis

      pai sigur ca da un telefon simplu sa aiva semnal ,bateria sa tina 3-4 zile sau mai mult ,sa suporte un micro SD in caz ca nu are stocare interna pentru muzica mp3 si cam atat

      • costelini a zis

        imi aduc aminte la inceputuri ,erau niste telefoane nokia pe care le modificase baietii de tinea bateria vreo saptamana jumate aia portabilitate nu ce e acum dupa cateva ore cauti priza ca se stinge smartu

  13. Costelusa a zis

    Felicitari! Urmaream de mult timp asemenea explicatii. Aveti niste tutoriale excelente, pe intelesul tuturor, detaliate si foarte eficiente. Se vede ca sunteti pasionati de munca voastra.

  14. liviu florin a zis

    ..am facut setarile si se misca mai bine…dar cum fac sa dispara din Setari rubrica creeata de “Optiuni dezvoltator “..??

    • Daca o sa te uiti atent, vei observa ca eu am facut “optiuni dezvoltator” sa dispara foarte simplu. Am debifat optiuni dezvoltator. Totusi trebuie sa tii cont ca unele setari pe care le-ai facut de acolo nu vor mai functiona.

  15. Buna ziua,
    Am rugamintea, cand aveti posibilitate, sa faceti si un tutorial cu alte setari pe care le considerati interesante din meniul “Optiuni dezvoltator”, pentru smartphone-uri/tablete.
    Va multumesc pentru munca depusa in realizarea tuturor acestor tutoriale!

    • Meniul “Opțiuni dezvoltatei” sau “Developer options” in engleza, poate fi si chiar este diferit de la un telefon la altul.
      Cu toate astea voi intra in el si voi încerca sa va explic toate setările de acolo. Bineînțeles într-un tutorial.

  16. Sal. Apreciez foarte mult munca depusa de voi ,dar am o rugaminte , un tutorial cum sa revenim la versiunea de soft originala fara updatele facute la scurt timp dupa achizitie, pt. ca acum noua versiune de soft nu merge deloc are foarte multe blocaje chiar si in timpul comvorbirilor telefonice. Mentionez ca este vorba despre un android de la Vodafon. Va multumesc anticipat si mult noroc in tot cea ce faceti.

    • Adrian Gudus a zis

      Îți recomand să dai un factory reset din Setări > Backup și resetare > Resetare configurări din fabrică. Fă un backup înainte la poze, muzică, documente și alte fisiere importante căci se vor pierde. De când lumea și pământul Android-ul are probleme după un update. Ca și în cazul linuxului, este recomandat mai degrabă să faci o instalare fresh a noii versiuni decât să faci upgrade la cea anterioară.

  17. RUSU FLORIN a zis

    EXCELENT, MULTUMESC FOARTE MULT, POSTEZ PE FACEBOOK TOATE TUTORIALELE CARE MA INTERESEAZA.

    MULTUMESC DIN NOU, CU RESPECT, FLORIN

  18. Buna seara Cristi ! Cum scap de aplicatiile preinstalate fara a face root . Multumesc anticipat pentru ajutor .

  19. Poti face un ghid de achizitie smartphonuri cu raport pret foarte bun, de calitate. M-ar interesa si un tutorial de obtimizare android prin root. Mersi.

    • Cel mai bun telefon ieftin si performant este Oneplus One.
      Mai sunt si alte branduri chinezești care fac treaba buna, dar pentru ele nu pot baga mana-n foc pana la umar, pentru ca nu le-am testat.
      Încearcă pe Geekbuying, au depozit si in Spania (fara taxe vamale).

  20. Din pacate android 4.2.1 nu are meniurile despre care vorbesti (stocare / cache, optiuni dezvoltator are doar submeniul depanare usb, etc) Tutorialul este valabil doar pt versiuni mai noi de android?

    • E posibil ca unii producători sa umble la meniuri sau poate chiar versiunea ta de Android este prea veche.
      Din păcate nu am la dispoziție o versiune asemănătoare de Android ca sa te îndrum.

      • Multumesc pentru raspuns si pentru tutorial. As mai avea o intrebare – telefonul meu este un V1 viper de la Allview. Oficial android 4.2.1 este ultimul upgrade. Crezi ca e posibil sa-i instalez o versiune mai noua si ce ar trebui sa fac pentru asta? Multumesc inca o data

  21. Salut Cristi. Sunt unul dintre vizitatorii fideli ai site-ului, inca de acu ~6~7 ani cand cautam sa invat instalarea unui windows xp 😀 . Am observat o decadere a traficului in ulimul an 🙁 si chiar imi pare rau. Tehnologizarea asta in masa indobitoceste se pare.
    Ca si sugestie de tutoriale: vreau neaparat sa-mi protejez reteaua wi-fi si laptopul deoarece mai am treaba cu banca si poate ceva mai de actualitate pe segmentul de securitate ar fi de ajutor, antivirusul ne mai fiind ce a fost o data, asa cum ai spus si tu. Sunt curios sa incerc un alt firmware pe roterul meu (TL-WR740N), eventual cu acea protectie asemanatoare ca la asus 😀 poate faci un tutorial si cu asa cv.
    Te respect mult, vreau sa-ti spun ca datorita tie stiu sa fac tot ce stiu legat de TIC. De la cele mai simple programele pana la configurari de unitati PC, alegerea unui laptop, smpartphone, etc.
    Sper sa ai succes in continuare si multa sanatate.

  22. Felicitari. Foarte interesant si util tutorialul precum si pagina web. Deranjez cu o intrebare. Pana la ce versiune android as putea updata oficial un samsung s3? Am citit ca se poate updata la 4.4 kitkat doar versiunea de america cu 2gbram. Sunt totusi telefoane mai noi ca fabricatie cu performante mai slabe ca s3 ce utilizeaza versiune android mai noua. Multumesc anticipat

  23. ciobanu andrei a zis

    salut Cristi, am comandat un oneplus one, dar mi a ramas nano simu inaintru si am incercat sa il scot cu un ac si am stricat sim slot ul. stii unde si cum l’asi putea repara ?

    • Din păcate asta este o stricăciune neacoperita de garanție.
      Bănuiesc ca ți-ai făcut singur sim-ul.
      Încearcă pe la service-urile de profil, sunt singur ca vei rezolva problema.

      • ciobanu a zis

        Da asa este, mi am facut singur simul, am scos capacul de pe spate dar din pacate slotul sim e sub o alta chestie, imi poti recomanda niste service uri de profil ?

  24. daniel botez a zis

    Cred ca pe toata lumea deranjeaza aplicatiile preinstalate,cel putin pe mine ma scoate din pepeni cand vad pe un device o gramada de porcarii nefolositoare,mi-ar prinde bine o metoda sa scap de ele definitiv fara root.

  25. Multumesc ! Foarte utile tutorialele.Tine-o tot asa faci o treaba buna.

  26. salut Cristi cu metoda CM Instaler care ai prezentato intr-un tutorial mai vechi pot pune si eu cyanogenmod pe un Asus Padfone Infinity 2…fare sa-l bricuesc.?

  27. Foarte util! Va multumesc

  28. daca vrea cineva sa scape de aplicatiile de system: Settings-Apps-All-Selectati aplicatia de system de care nu aveti nevoie si dati DISABLE si FORCE STOP

  29. Foarte util . Bravo

  30. nogy laszlo a zis

    La setarile pentru limita proces fundal daca selectez 2 procese, nu pastreaza aceasta setare, ies din setar si cand revin iarasi este setarea Limita standard.De ce?

  31. am lg h324, si i-am pus sd memorie de 16 gb, de la asa memorie sd telefonul isi pierde din purere?

  32. putere

  33. Am un lg optimus l5 de cativa ani buni la care trebuie sa te rogi sa mearga cat de cat acceptabil, am incercat antivirusii, task managere dar nimic. De cand am incercat cele 16 trickuri, telefonul merge super. Multumesc mult pentru aceste ponturi. Recomand

  34. Eu folosesc 360 security pe android lam testat si am blocat o parte din aplicații si pot sa spun ca ma tine încărcat 3/4 zile

  35. Am primit de ziua mea un telefon Archos 50c Platinum,iar cand il deschid si il deblochez imi apare ,dupa care imi spune sa-mi verific contul Google. Ma conectez prin wi-Fi.Mi-am scris adresa de email tot ce trebuie dar nu functioneaza,ma trimite de la capat.Nu imi apar deloc icoanele pe telefon,nu stiu cum sa fac.

  36. Cosmin M. a zis

    Eu am ajuns la punctul 6 si deja imi merge mult mai bine telefonul. Va multumesc. 🙂

Speak Your Mind

*