UPS, backup de energie pentru PC atunci cand se opreste curentul – tutorial video

Salut prieteni, în tutorialul de azi va voi explica ce este un ups uninterruptible power supply şi la ce foloseşte, de-asemenea va voi spune şi care sunt principalele tipuri de ups-uri.
Ups inseamna , adică sursa neîntreruptibilă de curent, practic este o baterie cu un invertor care transforma curentul continuu de 12 volti in curent alternativ de 220 de volti pentru PC sau diverse electronice, bateria este încărcată continuu de către un redresor iar când curentul de la reţea se întrerupe acest ups trece imediat (2-10 milisecunde) pe baterie şi alimenteaza computerul in continuare (nu se simte trecerea, este extrem de rapida), astfel putem salva datele şi documentele la care lucram.
În funcţie de putere, un ups ne poate alimenta pc-ul cateva minute pana la o ora, depinde de încărcate şi calitatea ups-ului.
Eu de exemplu am alimentat timp de 10 minute un PC (PSU Fortron Epsilon de 600W, i7 2600, 4GB DDR3, Nvidia GTX460, monitor 22″) sistem de sunet 5.1, televizor plasma 42″, reciver satelit Dolce, 2 routere, 1 switch, 2 telefoane de tip smartphone la incarcat (5V @ 1A fiecare incarcator). UPS-ul folosit a fost un Mustek Power Must2012 de 2000VA/1200W.
Chiar dacă nu aveţi probleme cu alimentara de la reţea, este posibil ca uneori să va sară siguranţele, aceste şocuri nu sunt digerate prea bine de catre computer sau alte periferice.
Atentie:
Nu conectati la UPS imprimante sau scannere, acestea pot deteriora UPS-ul.
Tipurile de ups-uri:
Off-line
Acest ups este cel mai simplu, este ieftin si nu ofera functie de stabilizare a curentului de la retea, este alcatuit in mare din redresor pentru incarcarea bateriei, baterie si invertor.
Line interactive
Acesta este cel mai indicat pentru utilizatorul casnic, este practic un ups off-line care este dotat si cu stabilizator de tensiune, acesta are grija ca curentul de la retea sa fie stabil, pe langa alte componente are si un procesor care simuleaza unda sinusoidala pe care curentul alternativ o are.
Online sau double conversion.
Acest tip este cel mai avansat dar si cel mai scump, curentul de la retea nu ajunge direct la pc, bateria este folosita continuu pentru alimentarea pc-ului, practic curentul vine din retea, la redresor, baterie, invertor si in final la pc, bateria in cazul ups-urilor online trebuie schimbata mult mai des decat in cazul offline sau line interactive. Ups-ul online este preferat in data centere sau in spitale, unde este nevoie de stabilitate maxima si bineinteles redundanta. Timpul de trecere de la AC la DC este inexistent deoarece output-ul este permanent pe baterie.

UPS-uri fara management (nu pot fi setate)

UPS-uri cu management (se pot seta, au port USB sau serial)
………………………………..

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (50)

  • Salut! Ca tot vorbeai de curent am un Router wireless D-Link DIR-600. Cand opresc pc il scot din priza iar cand il pornesc il bag in priza si vreau sa stiu daca e bn ce fac? Nu se intampla nimic daca il las mereu in priza?

  • Foarte adevarat, sint mai mult decit utile. Acum 1000 de ani cind eram in serviciu iar reteaua de curent electric mai proasta, foloseam UPC-uri la fiecare PC. Nu ma intrebati acum ce model era atunci! Stiu doar ca erau "intre priza si PC", deci conectate mereu la retea. Cind se intimpla (destul de des) sa se intrerupa curentul, ne asigura sigur o autonomie de 1/2 de ora. Poate si mai mult dar noua ne era suficient sa terminam lucrarile, sa salvam datele si sa inchidem tot.

  • Dragos:
    Salut! Ca tot vorbeai de curent am un Router wireless D-Link DIR-600. Cand opresc pc il scot din priza iar cand il pornesc il bag in priza si vreau sa stiu daca e bn ce fac? Nu se intampla nimic daca il las mereu in priza?

    Routerul, modemul, switch-ul, sunt dispozitive gandite sa stea alimentate 24/7.
    Nu stiu de ce opresti routerul pe timpul noptii, acesta nu consuma prea mult, daca te ingrijoreaza undele wireless, poti programa oprirea si pornirea wireless-ului.
    Nu cred ca se strica routerul dar nu se stie niciodata ce se poate intampla, de exemplu se poate strica cablul in dreptul mufei de la miscarea repetata, cum se intampla la castile de proasta calitate. La fel de bine se pot strica setarile routerului sau se pot amesteca adresele ip (daca nu sunt rezervate).

  • am un PowerMust 600 USB si al am de 2 ani si merge foarte bine dar rogramul nu stiu sal folosesc e mai complicat nu vad ce ai prezentat an tutorial

  • Am si eu acet model de UPS mustek 2012 de 2 luni si pot spune ca sunt foarte multumit de elm mai am si un APC BE700G-GR ,Quantex 1200VA,Mustek PowerMust 400,si doua ups-uri nou name,acest Mustek e cel mai bun dintre el,si cel mai prost nu ma pot abtine sa nu spun este Quantex 1200VA din care a iesit fum fix la doua luni dupa ce a iesit din garantie.Cristi AVR-ul din mustek 2012 isi intra in atributii doar la o scadere sub 204V asta am observat la mine.Sunt curios daca un APC Line-R 1200VA Automatic Voltage Regulator intra mai devreme decat avr-ul din Mustek,adica il setez sa scoata 230V pentru ca are aceasta ooptiune APC-ul si sunt curios daca la o scadere 210-215V isi va intra in atributii,daca sti te rog anuntama pentru ca dorest sal achizitionez pentru un TV plasma la care nu mai am garantie

  • geomagnetic:
    Stai cumva in Berceni fiindca a fost oprit curentul astazi.

    Nu stau in Berceni, dar am stat.
    Ups-urile nu ofera protectie doar in cazul intreruperilor, acrstea sunt de ajutor si in cazul fluctuatiilor sau a caderilor urmate de tensiune mare.

  • felyx:
    am un PowerMust 600 USB si al am de 2 ani si merge foarte bine dar rogramul nu stiu sal folosesc e mai complicat nu vad ce ai prezentat an tutorial

    Probabil ai un ups mai vechi si folosesti Win Power, o sa incerc sa fac un tutorial special pentru softurile de management a ups-urilor.

Related Post

This website uses cookies.