Ubuntu Lucid Lynx 10.04 LTS disponibil oficial la download, instalare si prezentare – tutorial video

Salut prieteni in tutorialul de astazi o sa va prezint noua distributie Ubuntu Linux lansat astazi 29.04.2010 sub numele de Lucid Lynx 10.04 LTS (Long Time Support) mai pe Romaneste Suport extins. LTS este o distributie care beneficiaza de o atentie mai deosebita din partea Ubuntu, versiunile LTS fiind mult mai stabile si avand o mai mare prioritate pentru dezvoltatorii acesteia. Ubuntu este un sistem de operare Gratuit si tot odata Open Source asta insemnand ca “oricine” poate contribui la dezvoltarea de soft pentru acesta. Ubuntu este si va ramane intotdeauna gratuit asta fiind una din promisiunile Ubuntu. Daca va intrebati ce este nou in aceasta distributie Lucid Lynx iata si raspunsul:

– au fost adaugate 2 noi teme respectiv Radiance si Ambiance
– butoanele de close, minimize, maximize a ferestrelor au fost mutate in partea stanga a acestora dar asta doar daca folositi cele 2 teme Ambiance sau Radiance
– meniul Me a fost separat de butonul Log Out caruia i sa-au atribuit noi functii precum logarea sau schimbarea statusului in serviciile sociale ca Facebook, Twitter etc
– noi functii adugate serviciului Ubuntu One cum ar fi sincronizarea bookmark-urilor din browserul Firefox, a contactelor (despre care se zvoneste ca acest serviciu ar fi cu plata), sincronizarea fisierelor, salvarea arhivelor din clientul social. In versiunea 9.10 Ubuntu One suporta doar sincronizarea fisierelor
– un nou pachet de Wallpapere
– splash screen schimbat
– un soft de editare video PiTiVi, simplist dar foarte bun. Puteti taia, lipi clipuri video sau chiar adauga o coloana sonora pt acestea.
– a fost adaugat un client social Gwibber ce va permite sa va logati si sa postati pe Twitter sau Facebook si nu numai direct de pe Desktop-ul dumneavoastra fara a mai fi nevoie sa va folositi de browser pentru asta.
– au fost scoase unele jocuri din meniul Games
– a fost scos minunatul Gimp soft de editare foto. evident acesta poate fi instalat daca il doriti. Noi pe videotutorial.ro avem si o serie buna de tutoriale despre Gimp
– in playerul Rhythmbox a fost adaugata o functie noua, este vrba despre Ubuntu One Music Store de unde va puteti cumpara sau descarca muzica
– noi iconite in Nautilus (managerul de fisiere echivalent cu Explorerul din Windows)

Sper ca aceasta versiune sa faca furori printre Linux-isti daca nu cumva a facut deja. Inca de la stadiul Beta 2 a acestei versiuni se prezenta destul de bine. Ce va urma sau ce probleme vor aparea in viitor ramane de vazut si de destat, cu siguranta va vom tine la curent. Daca doriti sa incercati Ubuntu Lucid Lynx 10.04 LTS o puteti face descarcandu-l de pe http://ubuntu.com deoarece acesta nu este inca disponibil pe site-ul din Romania. Tin sa mai precizez ca timpul de boot a fost imbunatatit si inca un aspect foarte important ar fi ca aceasta noua dostributie incepe sa verifice si sa descarce noile update-uri inca din wizardul de instalare, asta in cazul in care aveti mufa de internet conectata la PC in momentul instalarii, asta insemnand ca nu va mai fi nevoie sa verificati dupa noi update-uri sau sa faceti noi updateuri dupa ce ati instalat Ubuntu, acestea facandu-se deja din instalare.
Daca nu ati mai folosit pana acum Linux si vreti sa pasiti in lumea Linux noi avem o serie de tutoriale despre cum se poate instala Linux in dual boot cu Windows, despre cum se instaleaza drivere, despre cum se instaleaza Linux, cum se partitioneaza, cum se instaleaza codecurile pe Linux, cum sa folosim clientul ODC pe Linux.
De final as vrea sa va dau 2 sfaturi foarte importante:

– Desi este versiunea finala incercati sa nu puneti multa baza in ea, este un sistem inca foarte cald, abia iesit din “cuptor” si este foarte probabil sa intalniti buguri sau sa observati ca lucrurile nu merg chiar cum ar trebui. Jucati-va cu el pe o masina virtuala momentan sau instalatil pe un calculator de teste (daca detineti asa ceva), spun asta pentru ca e prea devreme sa ne pripim si sa ne entuziasmam. Daca doriti sa il folositi ca sistem de operare principal de zi cu zi asteptati minim 4 saptamani ca apele sa se linisteasca, ca lucrurile sa se clarifice si eventualele bug-uri sa fie raportate si eventual reparate.
– Va recomand sa nu faceti trecerea de la 9.10 la 10.04 prin Update Manager, cel mai bine este sa faceti un fresh install (o instalare cap-coada pe curat) spun asta pentru ca un fresh install dureaza mult mai putin decat un upgrade prin Update Manager, unde mai pui ca in momentul upgrade-ului pot interveni errori, conflicte de fisiere sau chiar pierderi de date. Decat sa va bateti mai apoi capul cu recuperari sau fresh install mai bine il faceti de-odata. Pana si cei mai avizati in ale Linuxului sau comunitatea Ubuntu va recomanda un fresh install in locul unui Upgrade
Ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba si sa vedeti in fapt cele prezentate mai sus eu va propun sa privim impreuna tutorialul video. Pe mine m-au dat gata noile teme si noul Wallpaper cu care acesta vine by defaut (de baza). Voi ce parere aveti?

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

Update 2-05-2010:

Pe Ubuntu Lucid Lynx 10.04 LTS, nu mai sunt probleme cu conexiunea PPPOE  ( RDS ), versiunea anterioara 9.10 avea unele bug-uri la stabilirea conexiunilor de tip PPPOE.

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (206)

  • Minunat tutorialul Adrian,pana la urma ai luat in considerare ce am pus eu la comentari in tut anterior :D
    In legatura cu noua versiune as putea spune ca e nemaipomenit cu o singura chestie si anume ca nu au schimbat sunetul mai bne zis driverul de sunet Pulse care e jalnic dupa parerea mea si e inca beta(de 2 ani) pe cand ALSA e mult mai bun dar nus de ce nu la implementat,in rest se misca mult mai bne decat 9.10,a si inca ceva se pare ca in sfarsit sa rezolvat problema cu pppoe acuma merge sa faci conexiunea la net direct din manager,faci o conexiune dsl si gata.Acuma nu stiu daca sa rezolvat si bugul cu modemurile Huawei de la vodafone dar eu sper ca da.Recomand cu caldura sa incercati acest OS!
    Multumim pentru Prezentare!Sper sa mai vina si alte tut despre linux.

    • Minunat tutorialul Adrian,pana la urma ai luat in considerare ce am pus eu la comentari in tut anterior
      In legatura cu noua versiune as putea spune ca e nemaipomenit cu o singura chestie si anume ca nu au schimbat sunetul mai bne zis driverul de sunet Pulse care e jalnic dupa parerea mea si e inca beta(de 2 ani) pe cand ALSA e mult mai bun dar nus de ce nu la implementat,in rest se misca mult mai bne decat 9.10,a si inca ceva se pare ca in sfarsit sa rezolvat problema cu pppoe acuma merge sa faci conexiunea la net direct din manager,faci o conexiune dsl si gata.Acuma nu stiu daca sa rezolvat si bugul cu modemurile Huawei de la vodafone dar eu sper ca da.Recomand cu caldura sa incercati acest OS!
      Multumim pentru Prezentare!Sper sa mai vina si alte tut despre linux.  

      Cele care le avem deja le-ai urmarit? Le posti gasi scriind sus in casuta Search din dreapta: Linux si dand Enter. Daca nu ma insel driverul ALSA vine in Kubuntu, Amarok le foloseste. Intodeauna Linuxul in general a stat prost la partea de sunet si Video, ma refer la drivere (ATI). Eu cu sunetul nu am avut probleme pana acum...placa mea de sunet este una integrate Realtek suporta sistem 7.1. Frustrarea mea cea mai mare este ca DRIVERELE ATI SUNT JALNICE. Daca aveti de gand sa va achizitionati o placa video si vreti flexibilitate pe orice sistem de operare, cumparati-va nVidia. Acestea sunt foarte bine suportate de Linux

      • Cele care le avem deja le-ai urmarit? Le posti gasi scriind sus in casuta Search din dreapta: Linux si dand Enter. Daca nu ma insel driverul ALSA vine in Kubuntu, Amarok le foloseste. Intodeauna Linuxul in general a stat prost la partea de sunet si Video, ma refer la drivere (ATI). Eu cu sunetul nu am avut probleme pana acum…placa mea de sunet este una integrate Realtek suporta sistem 7.1. Frustrarea mea cea mai mare este ca DRIVERELE ATI SUNT JALNICE. Daca aveti de gand sa va achizitionati o placa video si vreti flexibilitate pe orice sistem de operare, cumparati-va nVidia. Acestea sunt foarte bine suportate de Linux

        Dap defapt am urmarit si va urmaresc toate tutorialele,eu fiindca nu ma prea joc umblu foarte mult pe siteuri de review-uri,tutoriale,stiri etc iar pe site-ul vostru il urmaresc de prin februarie 2009 si chiar imi plac tut mai ales cum le prezentati,deci cand nu am avut ce face vam vazut toata arhiva de tut am stat aproape o zi sa le vad dar sa meritat :))

        • Dap defapt am urmarit si va urmaresc toate tutorialele,eu fiindca nu ma prea joc umblu foarte mult pe siteuri de review-uri,tutoriale,stiri etc iar pe site-ul vostru il urmaresc de prin februarie 2009 si chiar imi plac tut mai ales cum le prezentati,deci cand nu am avut ce face vam vazut toata arhiva de tut am stat aproape o zi sa le vad dar sa meritat )  

          Ziceai ca ai probleme cu Pulse...imi poti spune te rog daca vrei desigur...ce placa audio ai?

          • Ziceai ca ai probleme cu Pulse…imi poti spune te rog daca vrei desigur…ce placa audio ai?

            Poi am o placa integrata C-Media AC97 5.1,iar placa video mie si rusine sa o spun dar am una intel la fel integrata 128(shared 256...)cu placa video nam probleme deloc merge excelent in ubuntu,imi merg si filmele 720p.Cat despre sunet se aude cam prost...pot spune,am un sistem logitek 2.1 si daca dau la max sau aproape se aude barait si vreau sa spun ca in windows nam probleme de genu,dar in fine pertotal mi se pare un system reusit si merita incercat mai ales ca nu costa nimic.

  • super . Foarte bine ca ati facut o prezentare generala m-am convis si voi trece la versiunea aceasta de ubuntu ca o aveam precendenta . si pe viitor mai multe tutoarile si smecherii in ubuntu ( noi daca sunt sau daca se mai descopera) si daca se poat face tutoriele despre mai multe distributii linux .

  • Foarte tare Adrian aceasta versiune !!!
    Dar vreau sa mai zic inca ceva nu se compara viteza de download care o are Ubuntu cu sistemul de operare windows xp sau windows 7 :P
    e mai tare ubuntu :)

  • de unde descarc imaginea iso?  

    Da si tu Search pe "Gooagle" si scrie Ubuntu 10.04 LTS, si al doi-lea rezultat e cel cu minunea....ce simplu e !!

  • Bun tutorialul. Facut parca un pic cam in graba. Ce as avea de zis e ca aplicatia gimp nu a fost scoasa din ubuntu 10.04 , ea se poate instala foarte usor din Ubuntu Software Center. Eu deja am instalat Ubuntu 10.04, este super dupa parerea mea , iar celor care vor sa-l instaleze fara sa piarda Windows-ul din pc le recomand Wubi. Bucurati-va de noul UBUNTU.

    • Bun tutorialul. Facut parca un pic cam in graba. Ce as avea de zis e ca aplicatia gimp nu a fost scoasa din ubuntu 10.04 , ea se poate instala foarte usor din Ubuntu Software Center. Eu deja am instalat Ubuntu 10.04, este super dupa parerea mea , iar celor care vor sa-l instaleze fara sa piarda Windows-ul din pc le recomand Wubi. Bucurati-va de noul UBUNTU.  

      Noi mai avem mai multe tutoriale legate de Linux...despre instalare, partitionare...am spus si in textul de prezentare de deasupra tutorialului video...ala e pentru extraterestri pentru ca Romanii nu-l vor citi...ei stiu sa digere doar Guta si filme...doamne fereste sa citeasca ei ceva...Am considerat ca dezbatand cu alte ocazii mai minutios pasii de instalare si explicand odata ce era de explicat sa trec peste aspectele astea...la urma urmei nu se instaleaza altfel fata de vechiul 9.10 decat primii 2 pasi sunt diferiti dar nu foarte...Sa facut tutorial si despre instalare, si despre partitionare si despre wubi si despre cum se instaleaza drivere si despre cum se instaleaza flash, codecuri etc...ramane ca voi sa le gasiti cu casuta Search de sus din drapta.

    • Bun tutorialul. Facut parca un pic cam in graba. Ce as avea de zis e ca aplicatia gimp nu a fost scoasa din ubuntu 10.04 , ea se poate instala foarte usor din Ubuntu Software Center. Eu deja am instalat Ubuntu 10.04, este super dupa parerea mea , iar celor care vor sa-l instaleze fara sa piarda Windows-ul din pc le recomand Wubi. Bucurati-va de noul UBUNTU.  

      Daca asta e prea scurt uite AICI unul de 105 minute tot la noi pe site si tot despre...ai ghicit...Ubuntu Linux

      • Daca asta e prea scurt uite AICI unul de 105 minute tot la noi pe site si tot despre…ai ghicit…Ubuntu Linux  

        Pai sa stii k nu prea am pierdut din tutoriale . Foarte educative de altfel. Ar trebui sustinut mai mult programele open source si free . Cred k o data cu aparitia lui Ubuntu 10.04 numarul celor care utilizeaza linux sau o alta distributie se va dubla . Si nu am spus k e prea scurt tutorialul nu stiu de ce s-a inteles asta. Mentionez k eu de ex folosesc ubuntu de 2 ani.

        • Pai sa stii k nu prea am pierdut din tutoriale . Foarte educative de altfel. Ar trebui sustinut mai mult programele open source si free . Cred k o data cu aparitia lui Ubuntu 10.04 numarul celor care utilizeaza linux sau o alta distributie se va dubla . Si nu am spus k e prea scurt tutorialul nu stiu de ce s-a inteles asta. Mentionez k eu de ex folosesc ubuntu de 2 ani.  Citeaza-ma

          Ai dreptate, iti sustin parerile.

  • 2 chichitze pe care le-am vazut pana acum (acestea s-au manifestat pe calculatorul meu, pe alte PC-uri nu stiu ce sa zic)...

    -Playerul default din ubuntu pentru redarea filmelor are probleme cu redarea subtitrarilor (imediat ce incarc subtitrarea, ea este afisata; insa daca derulez putin filmul * chiar si cateva secunde* subtitrarea se pierde). Ar fi mult mai eficient VLC sau MPlayer.

    -Probleme ce tin de java. Din cate am observat ubuntu vine cu "Open JDK java 6 runtime" deja instalata. Probabil este o varianta modificata de dezvoltatorii ubuntu. Problema este ca imi incarca foarte mult procesorul (98-99) in momentul cand intru pe anumite siteuri ce necesita java cum ar fi cele de upload fisiere. Acest lucru se intampla chiar si pe pagina de testare java de pe java.com. De asemenea, simptome din acestea mai apar si cand folosesc VUZE - azureus (client de torent pe baza de java).

    Insa in momentul cand am dezinstalat "Open JDK java 6 runtime" si am instalat varianta originala "Sun java(TM) Runtime environment (JRE) 6; totul pare sa se fi intors la normal. Nu mai apar probleme.
    Nu stiu ce sa zic...

    • 2 chichitze pe care le-am vazut pana acum (acestea s-au manifestat pecalculatorul meu, pe alte PC-uri nu stiu ce sa zic)…-Playerul default din ubuntu pentru redarea filmelor are probleme cu redarea subtitrarilor (imediat ce incarc subtitrarea, ea este afisata; insa daca derulez putin filmul * chiar si cateva secunde* subtitrarea se pierde). Ar fi mult mai eficient VLC sau MPlayer.-Probleme ce tin de java. Din cate am observat ubuntu vine cu “Open JDK java 6 runtime” deja instalata. Probabil este o varianta modificata de dezvoltatorii ubuntu. Problema este ca imi incarca foarte mult procesorul (98-99) in momentul cand intru pe anumite siteuri ce necesita java cum ar fi cele de upload fisiere. Acest lucru se intampla chiar si pe pagina de testare java de pe java.com. De asemenea, simptome din acestea mai apar si cand folosesc VUZE – azureus (client de torent pe baza de java).Insa in momentul cand am dezinstalat “Open JDK java 6 runtime” si am instalat varianta originala “Sun java(TM) Runtime environment (JRE) 6; totul pare sa se fi intors la normal. Nu mai apar probleme.
      Nu stiu ce sa zic…  

      Iti multumim pentru micile observatii, e bine de luat in sema, probabil si altii se vor lovi de aceste probleme

  • Aceasta versiune de Ubuntu Linux se poate instala cu Wubi fara sa renuntam la Windows?
    Multumesc.

    • un tutorial despre Mac OSse poate?  

      Mac-ul este un sistem de operare foarte scump, si nu poate fi rulat decat pe produse Apple, mai concret daca vrei sa rulezi un Mac ai nevoie de un Laptop Apple (MacBook Mini sau Pro) ai vazut ce preturi are un Laptop MacBook Mini care vine preinstalat cu sistemul Mac OS X ?

Related Post

This website uses cookies.