Ubuntu – introducere in terminal partea 1 – tutorial video

Salut prieteni, in acest videotutorial o sa invatam cateva comenzi de baza in CLI (comand line interface) sau Terminal, pe sistemul de operare Ubuntu Linux. Daca va intrebati de ce am utiliza linia de comanda sau Terminalul in locul interfetei grafice, raspunsul este cat se poate de simplu. Sunt unele lucruri mai avansate care nu se pot face momentan dintr-o interfata grafica iar un alt avantaj in folosirea terminalului este ca nu ne folosim de o interfata grafica si datorita acestui lucru, ceea ce dorim sa facem se va petrece mult mai rapid sistemul ne mai avand grija sa afiseze o interfata grafica. De multe ori folosirea terminalului ne poate ajuta in diagnosticarea unor probleme ce vor aparea la lansarea unor aplicatii sau a unor module ale sistemului. Linuxul din pacate nu sta prea bine la capitolul “pop-up warning” pentru aplicatii. Ce vreau sa spun este ca de multe ori o sa dati peste aplicatii care nu ofera nici un fel de pop-up atunci cand lipseste ceva ca aplicatia sa ruleze corect, sau cand aceasta intra in conflict cu unele module, servicii ale sistemului sau alte aplicatii. Astfel nu veti fi capabili sa determinati cauza problemei decat daca veti rula aplicatia respectiva din terminal si urmarind output-ul. Astfel de cazuri se intalnesc foarte rar dar e bine sa fim pregatiti si pentru folosirea terminalului in cazul in care este nevoie sa il folosim.
De ce majoritatea explicatiilor si a tutorialelor intalnite pe internet folosesc instructiuni legate de Terminal?
Pentru simplu motiv ca o simpla comanda ca: “cp test.txt Public” data in Terminal scuteste lunga explicatie a acesteia in interfata grafica. Explicand comanda de mai sus in cuvinte, ar fi trebuit sa sune cam asa:
“Click dreapta pe fisier alegi din meniul contextual Copy apoi te duci in panoul de sus, dai click pe Places si apoi pe folderul Public, apoi in folderul Public dai click dreapta si alegi din meniul contextual functia Paste”
Acum concluzia o trageti voi referitor la cat timp consumam sa explicam o simpla comanda de copy/paste a unui fisier folosind interfata grafica si cat timp consumam indrumand pe cineva sa scrie: “Deschizi Terminalul si dai: cp test.txt Public”
Acesta este motivul pentru care veti intalni foarte des indrumarile spre Terminal atat din partea comunitatii de pe forumul Ubuntu.ro cat si din partea site-urilor sau blogurilor ce abordeaza acest gen de articole si tutoriale. Folosind terminalul facem lucrurile mult mai rapid, ramanem intr-o singura fereastra, nu alergam ca nebunii cu mouse-ul pe Desktop, comanda odata executata se va petrece foarte rapid datorita lipsei interfetei grafice, scutim foarte mult timp, putem diagnostica mult mai bine eventualele probleme, avem o putere mai mare asupra a ceea ce dorim sa facem, practic Terminalul are puteri nelimitate daca stim sa il utilizam ! Spre final va invit sa urmarim impreuna acest tutorial video si sa invatam in prima parte a seriei dedicate Terminalului cateva comenzi de baza in folosirea acestuia.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..linux.videotutorial.ro


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (63)

  • foarte tare ... sincer nu am apucat sa il vizionez dar promit ca o voi face ... sunteti geniali ... asi dori la cat mai mult tutoriale despre ubuntu in special ... daca bine inteles se pote

    • ice: foarte tare … sincer nu am apucat sa il vizionez dar promit ca o voi face … sunteti geniali … asi dori la cat mai mult tutoriale despre ubuntu in special … daca bine inteles se pote  

      Vor urma foarte multe tutoriale despre Linux mai ales despre Ubuntu, te ivit sa vizitezi si site-ul nostru cu stiri despre linux la adresa: linux.videotutorial.ro

  • Salut,
    Scuze in primul rand pentru ca nu cred ca ar fi trebuit sa postez aici aceasta intrebare (dar nu stiu la ce tutorial).Am fost la cinva care avea linuxul instalat si a vrut sa renunte la linux si sa instaleze xp-ul.Aici este problema cu MBR-ul ca trebuie creeat din nou.Cea mai rapida solutie gasita a fost sa ia hdd-ul cu linux si sa il formateze pe alt calc.Stiu ca exista si solutii software.Varianta cu "repair" bootand dupa cd-ul cu windows si apoi...fixmbr/fixboot nu functiona pentru ca boota dupa cd-uri bootabile (ex.:ultimate boot cd) dar nu si dupa cd-ul cu windows.M-a puteti ajuta cu un raspuns?Va multumesc si felicitari pt tutoriale.

  • Foarte bun acest tutorial asteptam de mult un tutorila despre terminal caci pt unu ca mine mai nou an linux e cam greu fara aceste comenzi.Multumesc si astept(sper)sa mai faceti si alte tutoriale de acest gen pt linux.Chiar a anceput sa ami placa mult ubuntu.

  • Argentin ,omule iarasi vrei sa faci confuzie intre linux si windows ? ...alege naibii o alta tema pe descktop pentru ca multi copii o sa creada ca linuxul se haleste la fel precum windows-ul ...nu sunt un mare specialist totusi este evident ca termenul Linux se refera si la nucleul Linux ...in rest spor la tutoriale ,faci o treaba minunata insa fii mai temperamental uneori

    • Vasile: Argentin ,omule iarasi vrei sa faci confuzie intre linux si windows ? …alege naibii o alta tema pe descktop pentru ca multi copii o sa creada ca linuxul se haleste la fel precum windows-ul …nu sunt un mare specialist totusi este evident ca termenul Linux se refera si la nucleul Linux …in rest spor la tutoriale ,faci o treaba minunata insa fii mai temperamental uneori

      Nu stiu ce ai vrut sa zici cu "Argentin"...insa nu vad de unde pornirile astea...in titlul tutorialului scrie clar ca e vorba de Linux si in tutorial la fel am spus ca e vorba de Linux, trebuie sa fii cel putin inapt (ca sa nu folosesc alt termen greu) sa nu intelegi sau sa nu-ti dai seama ca e vorba de Linux si nu de Windows. Tocmai de aceea am ales sa folosesc tema aceea, ca lumea sa inteleaga ca si Linuxul poate fi frumos, ca poate vine default u niste teme plicticoase si uratele insa poate fi transformat in ceea ce doresti. Sunt liber sa folosesc absolut ce tema vreau eu, asta inseamna Linux, libertatea de a folosi ce vrei tu, de a face ce vrei tu. Nu ca in Windows, unde esti nevoit si trebuie sa bagi nu stiu cate patch-uri sa iti poti instala o amarata de tema. Daca nu iti plac tutorialele realizate de mine, te invit sa nu le mai privesti. O tema nu influenteaza cu nimic adevarata identitate a linuxului si am eu grija prin alte metode sa fac oamenii sa inteleaga ca Linux nu e Windows, lucru spus cu caractere mari in comentariile de la celelalte tutoriale despre Linux pe care le-am mai realizat. Lamuriri despre "cu ce se haleste Linuxul" am dat in tutorialul despre "3 metode de instalare a softurilor pe Linux", pe care il vei gasi scriind sus in casuta de cautare din dreapta de pe margina neagra titlul tutorialului si dand enter. La fel am mai explicat "cu ce se haleste Linuxul" in ACEST articol (click pe cuvantul ACEST ca sa ajungi direct la articol) Bucurate de tutorial si nu-ti face tu probleme in legatura cu ce fac eu, cum lamuresc, daca lamuresc...stiu foarte bine ce am de facut, mai bine ca tine oricum!

Related Post

This website uses cookies.