Tutorial router wireless Asus RT-AC56U

Salut prieteni, astazi va voi face cunostinta cu cel mai bun router pe care l-am avut pana acum, este Asus RT-AC56U sau pe scurt AC56U.
Este un router wireless foarte puternic, are aceleasi functii si optiuni pe care le gasim si pe AC68U sau AC87U insa la un pret mai mic. Oricum ce poti face cu 1900 sau 2400 Mbps si nu poti cu 1200 Mbps.
La ora actuala nu exista placi de retea care sa poata pune in dificultate acest router, adica sa nu-i poata oferi maximum pozibil de banda.
Cu ajutorul procesorului dual core ARM Cortex A9, AC56U poate duce in spate 300.000 de conexiuni teoretice simultan, practic este imposibil sa-l faci sa ingenuncheze.
Latimea de banda disponibila este suficienta pentru orice dispozitiv actual cu wifi, 300 Mbps in 2.4 Ghz si 900 Mbps in banda de 5 Ghz.
Cel mai rapid dispozitiv al meu este Oneplus One care s-a conectat la router si a obtinut o viteza de 390 Mbps.
Pe desktop conexiunea este de top, viteza maxima si ping de 1 ms ceva ce nu am intalnit pe niciun alt router.

Toata lumea vorbeste despre routerele Asus, ca se incalzesc excesiv. Sa fiu sincer, eu nu am ajuns la concluzia ca routerul s-ar incalzi excesiv. Temperatura pe fata este in jur de 35 de grade iar pe spate in jur de 45 de grade. La nivelul nucleelor temperatura este situata intre 55 si 65 de grade celsius, foarte rar se ajunge la 70 de grade, insa pentru perioade scurte (temperatura luata din terminal).
Trebuie sa fim realisti, vorbim despre un device cu procesor ARM dual core la 800 Mhz, racit pasiv care vine cu o multime de functii si care alimenteaza simultan doua dispozitive prin usb (USB 2.0 si UBS 3.0), un modem 3G si un hard disk extern de 2.5 inch. Mie nu mi se pare ca este prea fierbinte, dar stiu cu siguranta ca este un router foarte….”hot”.
Functii speciale care nu le gasim pe alte routere !

1. Server VPN
2. Server FTP
3. Server iTunes
4. Server Samba
5. Diferite configuratii Dual Wan (Wan+Lan, Wan+USB)
6. Suport modemuri 3G si 4G
7. Print server
8. Download manager (torrent, http, emule)
9. 2.4Ghz si 5Ghz simultan
10 Suport larg pentru firmware custom
11 6 Conexiuni wifi guest
12 Suport backup Time Machine (MacOS)
13 Firewall anti DoS
14 Monitorizare trafic avansat
15 Parental control cu multiple filtre

Merita Asus RT-AC56U ?
Fara indoiala, este un router care acopera necesitatile oricarui utilizator. Niciodata de cand am acest router nu am vazut loaderul (semnul de incarcare) de pe youtube, chiar daca vizionez la calitate maxima.
Singurele probleme au survenit atunci cand a cazut reteaua providerului, din fericire modemul 3G s-a conectat automat si nu am stat nici macar 2 minute fara net.
Asus RT-AC56U poate face fata oricarui mediu de lucru (la interior), indiferent cat de aglomerat este, are hardware care-l ajuta sa faca asta fara sa transpire.
Unde alte routere si-au aratat limitele, Asus RT-AC56U a stralucit, gestionand latimea de banda si pachetele de date ca un campion.
Recomandari:
ASUS Wireless-AC1200 Dual-Band USB3.0 Gigabit Router, 802.11ac, 867Mbps (5GHz) 802.11n, 300 Mbps (2.4GHz) 2.4Ghz/5Ghz con-current dualband, ASUS AiCloud/AiRadar/VPN Server/USB printer Server / FTP server / Dual-core CPU
Totusi daca nu aveti bugetul suficient pentru AC56U, va recomand alt router, la fel de bun, doar ca renuntati la functii avansate. oricum cei mai multi utilizatori nu folosesc functiile avansate. (bun pentru RDS Gigabit)
ASUS RT-N15U Black Diamond Wireless-N 300 Multi-Media Home Gigabit ieftin – Router, Gigabit Ethernet, USB Printer sharing, 3-In-1 (Router/Range Extender/Access Point), 4 Guest SSID
Daca aveti bugetul foarte generos si va doriti (the best for the money), va recomand AC68U.
Asus RT-AC68U Dual-band Wireless-AC1900 Gigabit Router, USB 3.0, IEEE 802.11a/b/g/n
In final, daca vreti ultima fitza in materie, va recomand cel mai rapid router din lume (the best of the best), care are si cea mai mare raza de acoperire, este AC87U
Router wireless Asus RT-AC87U Dual-band Wireless AC2400 Gigabit (tatal lor)


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (104)

  • salut Cristi
    da domnule cine vrea sa invete va invata pentru ca ne-ai aratat ca ai cunostinte si te pasioneaza domeniul
    asta (asa ca sa nu mai vad pe unii carcotasi ca fac pe nemultumitii)
    acest tutorial pe mine ma cam lasa pe dinafara (recunosc ca ma depaseste)
    este pentru cine este foarte tehnic si are foarte multa rabdare deci pentru avansati
    multumesc

  • sallut cristi,intrebarea mea este daca pot folosi simultan internet de la "vecina de la 2" la care ii stiu parola si conexiunea lan obinuita,prin cablu.multumesc

    • Optiunile pentru dual wan sunt:
      1. Portul Wan + unul din porturile Lan
      2. Portul Wan + USB (modem 3G sau 4G)
      Daca vrei sa iei netul wireless de la "vecina" trebuie sa pui routerul in modul Repeater.

  • Eu am net de la UPC si mi-a dat ei router, un Hitron... Stau tot la casa. Cum leg acest router sa am net in toata casa ?

    • Daca poți înlocui routerul celor de la UPC cu Asus ar fi bine. Daca nu poți, conecteaza wan-ul Asus-ului la Lan celuilalt router.

      • Da, dar in felul acesta am de fapt doua retele, una cu routerul de la ei (cu Hitron) cu 192.168.0.1 si alta cu routerul meu cu 192 168 1.1....Eu as incerca sa transform Asusul in AP, sau, daca reusesc sa trec Hitron in Bridge, sa anulez parte de router si sa ramin numai cu modemul de la Hitron si sa folosesc Asusul ca router...

  • Care sunt diferentele de transfer dintre computer si NAS-ul Zyxel si dintre computer si hard-ul conectat la acest router?

  • Salut.
    Dupa primul tutorial legat de acest router am incercat sa aflu cam cum sta cu acoperirea. Cu foarte mici exceptii se spune ca are acoperirea destul de redusa datorita lipsei antenelor exterioare. Cum stau la casa si am un TP Link WDR3600 (cel dat in custodie de RDS), nu sint multumit de acoperirea acestuia asa ca imi doresc sa il inlocuiesc.
    Acest router prins la promotie era o optiune dar problema acoperirii ma retine. In acest tutorial, la min. 30 se spune ca ar putea sa apara ceva probleme intre acest router si TP Link.
    Trecind peste asta as vrea sa intreb daca este posibil ca sa folosesc un Tp Link WR841ND (care oricum sta degeaba prin beci) ca si prelungitor de semnal (nu stiu daca asta inseamna ca il folosesc ca repeater sau acess point) dar nu legat prin cablu la router ci doar wireless.
    Va multumesc si multumesc si pentru tutorial.

    • AC56U are o acoperire foarte buna. Mai buna decat vechiul meu D-link DIR 655. Sigur, poate AC68U sau AC87U (pret mai mare) au acoperire mai buna, dar sa stii ca nu intotdeauna o acoperire foarte mare este indicata. Decat sa ai un router scump cu raza mare, mai bine un router mai ieftin cu doua acess point-uri, si crede-ma ca-i mai mare acoperirea, in plus ai si semnal puternic peste tot.
      Routerele cu antene prea puternice, cedeaza in mediu foarte multe radiatii.
      Cum am spus si-n tutorial, AC56U este perfect pentru apartamente si case mici si mijlocii. Pentru proprietati intinse recomand folosirea unei retele din acess pointuri pentru acoperirea foarte buna a extremitatilor proprietatii.

  • Salut Cristi, multumesc pentru tutorial, întrebarea mea era daca ai conectat o camera web pe portul USB si sa faci captura pe HDD-ul conectat pe portul USB la router, iar daca ai reusit poate faci un tutorial.

    • Nu se poate conecta o camera web la acest router.
      Eu am conectat o camera IP, care este diferita de camera web.

  • Am un laptop Acer nou, iar acesta de cateva zile mi se incarca normal pana pe la 80% si dupa acea “inebuneste” adia se incarca se si aude prin acel beep dupa nu se incarca si isi schimba si luminozitatea deoarece trece pe baterie si dupa pe incarcare, se inacrca o secunda, dupa nu si tot asa… Faze e ca se incarca deci trece de 80% dar de ce face asa nu stiu te rog din suflet sa ma ajutati , este foarte inervant nu il mai pot folosi …

    • Vezi ca nu cumva sa aiba o aplicatie de gen "Battery Health", aplicatiile astea limiteaza incarcarea maxima a bateriei. E o chestie buna, in timp va rezista mai mult bateria. Dar sa nu fie vreun defect ceva...
      E posibil ca si-n bios sa existe o astfel de setare.

      • Nu am garantie , nu am nici-o aplicatie pentru baterie , pana acum cateva zile nu am avut nicun fel de probleme cu bateria , si nu cred ca e din cauza bateriei deoarece ea tine exact ca la inceput , numai ca se incarca pana la 80% si dupa se opreste pentru cateva secunde incarcarea , si dupa iar porneste si tot asa "se opreseste si iar incepe " pana pe la 97% dar am observat ca nu se mai face ledu acela de incarcare albastru si nici nu mai trece de 97% .. .. va rog ajutat-ma ..

        • Salut Vladutz incearca sa folosesti leptop-ul fara baterie cateva zile si daca totul merge ok atunci descartezi ca incarcatorul are o problema ( problema poate fi si incarcatorul ), daca problema continua poate fi o eroare din windows, reinstaleaza windows-ul, daca si dupa reinstalarea windows continua problema atunci bateria are o problema si trebuie inlocuita.

  • Cristi se poate conecta la wireless lafel ca un laptop sa primeasca net si tot prin wireless sa il poata da mai departe? Lafel ca Netis, am avut si eu un roter Netis si s-a bulit cand am incercat sa-i fac ultimul update, la 100% s-a blocat si aleluia nu a mai mers, desi eram conectat prin fir.

Related Post

This website uses cookies.