Trei metode de instalare a softurilor in Ubuntu – tutorial video

Salut prieteni, in acest tutorial o sa invatam impreuna 3 metode prin care putem instala softuri pe sistemul de operare Ubuntu Linux. Pentru ca acest subiect este foarte diversificat am ales sa va prezint astazi doar 3 metode de a instala softuri in Linux folosind doar interfata grafica fara sa avem nevoie de Terminal sau alte “tumbe”. Metodele mai complicate sau folosind Terminalul urmand sa le prezint in tutorialele ce vor urma, daca si voi veti dori acest lucru. Cred ca toata lumea stie cum se instaleaza un soft pe Windows, avem nevoie de fisierul .exe, dam dublu click si urmam wizardul de instalare al acestuia dand click pe “nesfarsitul” Next, apoi ca si cum zecile de Next-uri nu sunt suficiente, suntem intrebati la foarte multe softuri, daca suntem de acord cu termenii contractuali, unde mai pui ca unele ne mai baga miseleste pe gat si cateva toolbaruri pentru browser sau vin si cu alte softuri pe langa cel care dorim sa il instalam initial.
Ei bine pe Ubuntu Linux totul este mai simplificat si mult mai simplu. Aci softurile vin la noi, tot ce va trebui noi sa facem este sa deschidem Ubuntu Software Center (Centru de software Ubuntu) sa alegem categoria din care vrem sa instalam softul sau sa il cautam cu casuta de cautare din dreapta ferestrei si odata gasit softul dam click pe Install. Odata softul instalat, butonul de Install se va schimba in Remove sau Uninstall, prin simplu click pe acesta softul va fi dezinstalat din calculatorul nostru.
Dupa cum ati citit si mai sus la pasii pentru instalarea softurilor pe Windows, in Linux nu ne bate nimeni la cap si nu trebuie sa dam 10 Next-uri ca sa instalam un soft, si nici nu o sa vedeti vreodata vre-un soft Linux care sa va bage pe gat aplicatii sau toolbaruri pe care nu le doriti in calculatorul vostru.
O alta modalitate de a instala softuri in Ubuntu Linux este sa folosim Synaptic Package Manager (Managerul de pachete Synaptic) acesta este un manager de pachete putin mai avansat al softurilor si asa cum ii spune si numele ne permite sa instalam si sa vedem mai in detaliu ce pachete si ce dependinte (fisiere ce sunt necesare ca softul sa ruleze in conditii optime) vin odata cu softul instalat, tot aici avem filtre si categorii, precum si o descriere a pachetelor sau sugestii pentru unele softuri pe care dorim sa le instalam.
Cea de a 3-a metoda este folosirea pachetelor .deb. Pachetele .deb sunt similare celor .exe din Windows, practic descarcam un fisier cu extensia .deb, dam dublu click asa cum facem si in Windows si instalam aplicatia dorita insa desi ne apropiem foarte mult de pasii parcursi in Windows cu fisierele exe, tot nu va trebui sa dam 10 Next-uri sau sa bifam ca suntem de acord cu termenii contractuali la instalarea vreunui fisier .deb! Pur si simplu dam dublu click pe fisierul .deb, apoi click pe Install Package si asta e tot ce trebuie sa facem. De obicei pachetele .deb sunt oferite de terti dezvoltatori ce ofera software gratuit si nu open source cum ar fi Skype, Adobe Flash Player, TeamViewer. Odata instalat un soft prim metoda descarcarii unui fisier .deb, acesta poate fi dezinstalat cu ajutorul lui Synaptic Package Manager. Indiferent ce metoda de instalare a softurilor am alege pentru Ubuntu Linux toate cele 3 moduri sunt corecte, ramanand la alegerea voastra prin ce metoda doriti sa instalati softul respectiv. Vor exista cazuri cand instalarea unui soft se va putea face doar printr-un pachet .deb, ne existand un PPA sau Repository pentru softul respectiv si ne fiind de gasit in Ubuntu Software Center sau Synaptic Package Manager, un exemplu ar fi instalarea lui TeamViewer.
Acestea fiind spuse eu va invit sa urmarim impreuna acest tutorial video.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (117)

  • 1.Cum votez?
    2.Ce trebuie sa fac sa pot vedea VIDEO tutorialul? Am ADOBE FLASH PLUGIN 10 pentru Mozilla, instalat deja.
    Am instalat azi, UBUNTu 9.04

    • Salut. Imi plac foarte mult tutorialele pe care le faceti si va multumesc pentru munca depusa. Totodata doresc sa continuati seria de tutoriale legate de sistemul de operare Ubuntu Linux intrucat sunt foarte interesante.

  • salut faceti treaba buna bravo voua am o nelamurire de ce nu trebuie anti virus in ubuntu pentru ca nu poti descarca de ori unde de pe net?

  • am urmarit toate tutorialele legate de linux, excelenta treaba! folosesc linux cu wubi si sunt foarte multumit de el. eu personal cred ca ar trebui sa faceti in continuare tutoriale despre linux.

  • Salut. Super tutorial. Va rog frumos,daca se paote sa faceti un tutorial despre cum se reinstaleaza/restaureaza GRUB-ul 2.0 de la Ubuntu. Am instalt Windows 7 si nu imi mai maerge GRUB-ul. Multumesc!

    • Shedixx: Salut. Super tutorial. Va rog frumos,daca se paote sa faceti un tutorial despre cum se reinstaleaza/restaureaza GRUB-ul 2.0 de la Ubuntu. Am instalt Windows 7 si nu imi mai maerge GRUB-ul. Multumesc!

      Pt. reinstalare GRUB folosesti CD-ul ALTERNATE, nu DESKTOP.Deci bootezi cu acel CD, alegi optiunea "Rescue system" , si dupa citiva pasi in care alegi tastatura, etc..te intreaba ce partitie vrei sa fie folosita ca sistem radacina, si-ti arata partitiile pe care le-a gasit.Aici trebuie sa fii foarte sigur pe ce partitie ai instalat linuxul, si dupa selectarea ei va aparea un meniu care contine si "reinstall grub".Selectezi meniul si te mai intreba pe ce partitie vrei sa instalezi grubul, de regula e /dev/sda, oricum ai si sugestii acolo.
      Intotdeauna la instalare Windowsul sterge orice alt sistem de operare si se lasa numai pe el..

  • ce porniti sunt unii:gata trec pe linux :)) demn de lauda,daca ar fi si adevarat.avand in vedere ca multi au calc pt jocuri,nu-i vad trecand pe linux in veci.in rest numai de bine.

Related Post

This website uses cookies.