Transfer simplu si rapid de fisiere prin FTP fara limitari – tutorial video

Salut prieteni, astazi vom invata cum se transfera fisierele fara limitari de dimensiune sau de viteza prin intermediul protocolului FTP (file transfer protocol), pentru asta nu va trebui sa instalam nimic, vom folosii kit-ul de softuri Xampp despre care am vorbit si cu alte ocazii insa astazi nu ne vom referii la kit-ul Xampp ci la serverul FTP Filezilla server care vine integrat in pachetul Xampp.

In tutorialul trecut despre Xampp am facut o instalare a Kit-ului si am vorbit despre toate componentele integrate in acesta (Apache, PHP, Mysql, PhpMyAdmin, Filezilla Server FTP), in acest tutorial video vom vorbi doar despre transferul de fisiere cu ajutorul Serverului FTP Filezilla, vom folosi arhiva zip care este facuta intr-un mod foarte inteligent, de aceea nu va trebui sa instalam absolut nimic, in plus cu ocazia unor eventuale reinstalari ale windows-ului, Kit-ul Xampp si implicit serverul FTP Filezilla server nu vor fi afectate in nici un fel, asta bineinteles daca vor fi puse in prima faza in alta partitie, oricare in afara de partitia C:, acest server poate fi rulat si de pe un simplu stick usb, din cauza usurintei cu care poate fi rulat, acest pachet de softuri are si o parte putin diabolica insa nu despre asta vom discuta astazi .

Transferul fisierelor cu ajutorul protocolului FTP este foarte simplu si confortabil, se pot primi fisiere dar in acelasi timp se pot trimite fisiere, cu un server FTP nu mai este necesar acceptul pentru efectuarea transferului, serverul poate fi pornit si ca serviciu integrat in windows pentru un confort mai mare in utilizare.

Ginditi-va la urmatorul scenariu: Sinteti la un prieten si acesta are un film sau un joc pe care voi il vreti, daca aveti un server in PC-ul vostru de acasa puteti transfera fisierele de pe computerul prietenului pe computerul vostru in citeva minute si astfel cind ajungeti acasa fisierele sint deja transferate si gata pentru instalare sau vizionare,  daca aveti computerul oprit, il puteti porni foarte usor de la distanta prin intermediul protocolului WOL (wake on lan) pentru care noi avem si un tutorial, dupa aceea transferati in acelasi mod fisierele de la computerul prietenului pe computerul vostru, asta bineinteles daca ati pornit serverul FTP Filezilla server ca serviciu in windows, asta se face foarte simplu prin bifarea casutei SVC din Control Panel-ul Xampp, in dreptul aplicatiei Filezilla.

Transferul de fisiere nu a fost si nu va fi niciodata mai simplu si mai confortabil, configurarea serverului nu dureaza decit citeva secunde, avantajele sint nenumarate, nu mai trebuie sa va chinuiti cu transferul greoi pe messenger sau skype, nu mai trebuie sa pierdeti timpul cu torrentele, nu mai trebuie sa share-uiti nimic pe hub-uri, nu mai trebuie sa upload-ati nimic pe site-urile de file sharing care stiti bine cate restrictii va impun.

Pentru a functiona, protocolul FTP are nevoie de doua componente, prima componenta este SERVERUL FTP despre care am pomenit mai sus iar a doua componenta este CLIENTUL FTP, acest rol de client poate fi jucat si de un browser obisnuit insa cu anumite limitari, cu browserul nu poti descarca mai multe fisiere simultan, cu browserul nu poti uploada fisiere daca nu folosesti anumite extensii.

Cel mai simplu si la indemina CLIENT FTP este aplicatia pe care o folosim in fiecare zi, este vorba de Windows Explorer, multi nu stiu care este Windows Explorer, windows explorer este aplicatia care ne permite sa deschidem My Computer, cind deschidem My Computer si intram prin partitii si foldere folosim Windows Explorer. Ca sa folosim windows explorer este suficient sa scriem adresa serverului FTP in bara de adrese (in partea de sus cind deschidem My Computer), adresa o introducem in felul urmator”ftp://ip/” daca dorim sa ne apara fereastra de logare unde sint cerute userul si parola sau”ftp://user:parola@ip/” in cazul in care verm sa ne conectam fara fereastra de logare .

Desigur Windows Explorer, ca si CLIENT FTP, nu ofera foarte multe optiuni pentru utilizatorii mai avansati, cei cu pretentii mai mari ar putea apela, la aplicatii mai profesionale pentru transfer fisiere prin ftp: WinScp, Total Commander, Filezilla Client, Cute FTP, Core FTP, SmartFTP, etc.

Speram ca acest tutorial video despre Filezilla Server si protocolul FTP va prinde si veti incepe sa folositi aceasta metoda din ce in ce mai mult, noi va rugam sa folositi cu incerdere protocolul FTP, acesta ofera foarte multa independenta si viteza, practic veti folosi latimea de banda pe care o ofera providerul vostru de net la maxim, nu aveti limitari, nu aveti treaba cu nimeni si nimic.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Vizionare placuta !

de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (109)

  • frumos tutorial
    e de folos ftp
    as vrea niste tutoriale despre linux daca se poate
    sunteti cei mai buni. multumesc

  • la mine nu merge pe clicknet.am urmarit videotutorialul si pasii.prietenii mei nu vad nimic(cant not display this page).oricum frumos videotutorialul.felicitari

  • salut am si eu problema sint anglia sint conectat la BT asa se numeste reteaua i dau ip lu frate-mio sa intre la pozele unde am sharat eu dar nu merge imi puteti spune care este problema ?

  • daniyl: de ce nu pot sa-l vad tot la 2 min si ceva se opreste si o ia de la capat

    aceiasi probleama o am si cite odata cred ca este de la conexiune este slaba

  • Salut excelent si de folos tutorialul.La mine apare aplicatia deschisa si in task manager nu numai in services.E corect asta?

  • nu stiu d c dar eu nu-l pot vedea decat pana la 9min45sec :(
    Traian poti gasi o multime de tutoriale despre linux, trebuie doar sa folosesti frerastra de cautare din partea dreapta-sus a paginii.. ;)

  • ai arat modul de logoare
    ftp://test:test@localhost
    Server asta nu poate fii configurate ca alea de pe net. Adica ?
    ftp://123.456.789:21 atat sa nu mai bagama parola nimic. cu alte cuvinte persoana care stie ip-ul doar il scrie si are acces.
    Sunt constient ca nivelul de expunere este ridicit. Dar intreb se cum se poate faca asa ceva ?

  • Foarte bun si util tutorial. Am si eu o intrebare Cristi: -Cum as putea limita userul la scriere in limita a 5 gb de exemplu si in primul rand daca este posibil acest lucru. Multumesc si spor la treaba in continuare.

Related Post

This website uses cookies.