Supraviețuire în jungla WI-FI – canalele WLAN

Rețeaua WI-FI este acea chestie din viata noastră care își face simțita prezenta atunci când nu merge bine, în rest, dacă netul merge bine, nici n-o băgam în seama.

O rețea WLAN care funcționează.

Pentru ca rețeaua WI-FI sa funcționeze bine, trebuie sa îndeplinim câteva reguli. Routerul wireless trebuie sa fie unul bun, ca Acest Asus AC56U sau ca acest AC87U; Poziționarea routerului ne poate mari aria de acoperire; Folosirea unui repeater ne poate ajuta foarte mult la acoperirea unor spatii ample, dar cel mai important este sa configuram bine routerul de la bun început.

RecomandatGhid achiziție router WI-FI

Spectrul radio nelicențiat pe care-l putem folosi cu toții fără licența este limitat, de aceea trebuie folosit cu grija dacă vrem performanta și experienta plăcută la navigare.

2.4 GHz Wi-Fi channels (802.11b,g WLAN).svg
De la Michael Gauthier, Wireless Networking in the Developing World – I created this work based on Image:2.4_GHz_Wi-Fi_channels_(802.11b,g_WLAN).png, CC BY-SA 3.0, Link

Canale WI-FI disponibile

In USA sunt 11 canale, iar în Europa avem 13 canale disponibile. Acum sa nu va gândiți ca putem sa folosim 11 sau 13 dispozitive conectate simultan. Fiecare dispozitiv folosește mai multe canale simultan și de aceea trebuie sa aranjam totul ordonat, ca sa ne încapă toate, fără sa se calce pe picioare.
In USA pe cele 11 canale poți pune 3 dispozitive, iar acestea vor avea fiecare bucata lui de banda și nu se vom avea interferente. In Europa putem înghesui cate 4 device-uri în spectrul mai larg, de 13 canale.
In imaginea de mai jos vedeți clar cum ar trebui sa fie aranjate dispozitivele pe spectrul radio.

NonOverlappingChannels2.4GHzWLAN-en.svg
By LiebeskindOwn work, CC BY 3.0, Link

Ce canal alegem pentru WI-FI ?

Trebuie sa faceți putina munca de detectiv, folosind niște aplicații pentru vizualizarea rețelelor din zona; Astfel veți stabili ce canale aveți la dispoziție sau dacă sunt ceva canale libere.
Putem umbla și la lățimea canalului. Cu toate ca un canal de 40 mhz ne oferă viteza mai buna, acesta ocupa mai mult spațiu în acel spectru radio, și de aceea e mai bine sa reducem canalul la 20 mhz ca sa evitam suprapunerile cu alte canale.

Aglomerarea spectrului Wireless

Multi se întreabă: Dar ce se întâmpla dacă se aglomerează canalele radio?
Va puteți răspunde singuri la aceasta întrebară dacă va imaginați ca spectrul radio este o autostrada și pachete de date care merg prin aer sunt mașinile; Ce viteza mai poți prinde atunci când autostrada este super aglomerata. Într-o zona cu spectrul radio suprasaturat avem parte de încetinirea traficului (viteza mica) si de interferente (nervi). Dacă am merge toți cu motocicleta (adică 20Mhz) în loc de mașina (40Mhz) am încăpea mai multi. la fel, dacă am găsi unele benzi libere ce bine ar fi (canalele 13 și 14).

Aplicațiile folosite în tutorial:
Android – WI-FI Analyzer
Windows – Acrylic WI-FI Home

Tutorial video:





Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. e normal sa ai conficte la atatea rutere

  2. conflicte

  3. Cristi mă poți ajuta mi-am instalat de curãt windows 10 pro,și am opservat că in system tray apare iconita de la safely remove hardware,și ași vrea daca se poate să dezactivez din tray iconița safely remove hardware,dar nu de tot,ași vrea sa fie cu este la 7 să apăra în system tray numai când introduci un stick usb în calculator,altfel să dispară !

  4. Stefan drug a zis

    Imi place ce posteaza Cristi Cizmaru fiindca in momoentele in care iti in panica si nu stii ce sa faci Cristi te poate ajuta cu instalri de Windows si etc

  5. eu am router de la upc si am lasat pe auto. si la fregventa am lasat si cea de 2.5 si 5.5 si nu am avut niciodata pb de conflict. desi sunt in raza unde stau peste 10 routere wfi. credca depinde f mult si cum interpreteaza canalalele si routeru meu detecteaza automat cand conectez un tel sau laptop la el. si alege canalul cel mai ok. depinde f mult de modu interpretare.

  6. Andrei Munteanu a zis

    “la fel, dacă am găsi unele benzi libere ce bine ar fii. ” Ai scris fi cu doi “i”

  7. Cristi Te auzui incredibil de incet. Incearca cu un microfon mai performanta nu cu microfonul incorporat al camerei

    • Eu aud bine. Poate ne spun și alți vizitatori cum de aude.

      • Adrian Gudus a zis

        Eu te aud perfect si clar. Daca unii au probleme cu auzul, nu-i problema noastra. Adresati-va medicului!
        Poate ar trebui sa-i spui celui ce se plange, ce microfoane detii. Ca sa nu mai viseze microfoane de webcam. Imi aduc aminte ca unul din microfoanele care le-ai prezentat si aici costa undeva la 300-400 lei. Auzi, microfon de webcam. Da….ce sa zic, facem tutoriale de ieri, nu din 2008 :-))

        • Ma refeream volumul trebuie sa dau foarte mult. Iar cand ascult ceva pe youtube este foarte tare pe langa cum te auzi tu CRISTI

      • cristi te aud perfect. credca nu a dat destul de tare ori la casti ori boxe. sau pate are casti/boxe facute pe vaport de merg incet( recomand sa cumpere niste casti ok sau boxe)sau din pc e dat incet volumul.saua playeru yt.sau daca nu e asta un control la ORL. ce ciuda au unii pe tine cristi , ca zic ca vb la microfonu din camera:)). mda ce sa zica

        • Nu am zis ca se aude prost. Intradevar se aude foarte clar dar incet fata de alte inregistrari ce se gasesc pe youtube la acelasi nivel de volum comparatie cu inregistrarile de cristi si cu cele de pe youtube, el se aude incet. Si nu ma cunosti iar nu te cunosc crede-ma stau bine cu auzul. Si ma ocup de benchmark asamblari Market Service PC. Calin stai in banca ta

      • buna se aude la mine si nu am casti speciale

  8. Se aude bine

  9. Gelulache a zis

    În afara subiectului: când faceți un documentar despre folosirea unui Raspberry Pi ca server Radius. Mulțumesc anticipat.

  10. DorianORCHESTRAro a zis

    o Normalizare 0 db la audio tutorial. Multumesc pentru info tutorial.

  11. Salut Cristi. Detin un router de la Telekom HG658. Am 3 SSIDuri active in acest moment: Telekom Fon(care e default si nu stiu cum sa-l dezactivez), SSID 1 si SSID 2. Am incercat sa setez pentru fiecare SSID 1 si SSID 2 canalul, dar, nu functioneaza pentru fiecare in parte. De exemplu: daca pun pe SSID 1 canal 5, salvez, ma duc pe SSID 2 si aleg canal 12, la salvare, numarul canalului de pe SSID 2 si aplica si pentru SSID1. Pot face ceva in privinta asta?

  12. O problema care nu are legatura cu subiectul. Cand caut ceva pe saitul videotutorial.ro , ca rezultat imi apare doar: Unauthorized access to internal API. Please refer to https://support.google.com/customsearch/answer/4542055
    Folosesc Win 7×64. Se intampla asa cu Opera si Chrome, cum pot rezolva problema?, mentionez ca sunt la zi cu versiunile browserelor. Cu Firefox imi merge cautarea. Daca crezi ca e subiect de un tutorial il astept daca nu, astept sfaturi, multumesc

  13. cosmin vasile albu a zis

    salut am descarcat winbox 3.27 si nu pt sa l folosesc

Speak Your Mind

*