Super viteza pe net, gigabit FTTH sau fibra in casa

Salut prieteni, astazi avem in teste o conexiune de super viteza, FTTH Gigabit (fibra in casa). O sa va explic cum stau lucrurile cu conexiunile internet de ultima generatie si voi trece in revista si factorii care ne fac conexiunea sa fie rapida.
Gigabit-ul este egal cu zero daca nu avem o latenta si un jitter cat mai mici. In tutorial am explicat ce este important la o conexiune, si am explicat in detaliu ce este latimea de banda, ping-ul, jitterul si cam care ar trebui sa fie ping-ul pe anumite distante.
Intr-un tutorial trecut v-am aratat cum puteti mari viteza atunci cand vreti sa descarcati fisiere de pe trackere (de la useri) torrent. Acolo v-am explicat cat de important este paralelismul la download, adica cum sa tragem date de la cat mai multe calculatoare in acelasi timp.
Paralelismul insa este foarte afectat de ping. Daca avem latenta conexiunii foarte mare (ping), atunci viteza nu ne va ajuta foarte tare.
Conexiunea pe care o testez azi este extrem de rapida deoarece vine prin fibra optica direct in locuinta, iar pe fibra lumina circula foarte rapid, cam cu 200.000 Km/s sau 200 KM intr-o milisecunda. Milisesunda deste a mia parte dintr-o secunda (1/1000).
Tipologia retelei este GPON, adica o retea optica gigabit care functioneaza pasiv, nevand nevoie de amplificatoare si switch-uri pe stalpi si prin scari de bloc.
Mai jos sunt cateva teste pe care le-am facut dimineata, cand nu erau retelele aglomerate.
Testele de viteza sunt facute cu Amsterdam, Paris, Bucuresti si coasta de est a Statelor Unite.




Timpul de raspuns este foarte bun, mai ales pentru conexiunea cu SUA. Trebuie sa tinem cont ca fibrele trec pe sub ocean si pe acolo sunt si rechini 🙂
Cum ar arata viteza internet in realitate ?
Imaginati-va o autostrada cu 5 benzi pe sens si multe masini, acum urmeaza analogia:
Autostrada = latimea de banda
Masinile = pachete de date
Ping = viteza masinii
Jitter = gropi din asfalt, curbe, intersectii.
Cam asa merge si net-ul, iar la ore de varf… De aceea se mareste latimea de banda a abonamentelor,(se largeasca autostrada). Ping-ul imbunatatit face legaturile si transferul de pachete mai rapid iar stabilitatea fibrei optice micsoreaza Jitterul.
O sa se supere Cisco-istii pe mine ca am simplificat cam mult, dar in mare cam asa stau lucrurile.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (44)

  • Traiasca Clickmelc....pardon TELEKOM romania...S-a intre in insolventa dorim toti(sau macar unii) cei care au internet de la aceasta "mare" firma.Numai cuvinte de lauda pentru ei am eu cel putin

    • Cred ca ei așteaptă pana baga alții 100 Tbps, ca sa vadă in ce direcție s-o ia.

      • Sa se duca spre faliment acolo ar fi bine pentru ei!! Sunt satul de cate ori am sunat s-a stau tot eu sa ma rog s-a dea un reset passkey (sau ce fac ei acolo la el s-a imi reseteze banda ) cum umbla putin la "inbunatirea retelei de ADSL ca in 1900 toamna) ba pica in cel mai "rau caz" ba reduc (asa zisa viteza de melc la jumatate de parca era URIASA)Ei nu sunt in stare s-a faca un minim de investitie s-a scoata (Atentie FIBRA OPTICA bagata inca din 2008 frumos cu un cablu prin care sa iti dea cele 3 pachete ale lor cablu,telefon fix si internet)Sunt 0 la investitii si de nota 100 la reclame siropoase pe toate canalele si posturile de radio.O sa vedem viteza asta in vreo 500 de ani lumina :))

        • Ca-n America! Daca vezi ce reclame au ăia de la Comcast și Time Warner, ai impresia ca poți transfera si sarmale calde prin conexiunea lor. De unde, o fâsâială de 20 $bps.
          Pâi sa vina la noi frăție, să-i învățam net.

  • Salut!Chiar mi-a placut tutorialul! Mai ales.....viteza )))).Romania e printre tarile cu cea mai mare viteza din lume.Locul 2 sau 3,nu mai retin.Dar la pret,cred ca e pe primul loc.Eu platesc 40 euro lunar,telefon fix plus internet de 20mb si abia ajung la 14.(((. Succes in continuare! P.S. Chiar daca sunt departe,sa stiti ca va urmaresc constant videotutorialele.De ani! Pentru ca ,,Invat ca sa va invat !'' ,nu-i asa Cristi ? )))))

    • Chiar asa este. Imi place sa invat, si cu ocazia asta va povestesc si voua.

  • o sa dea ei uploud-ul inapoi cand o sa le vina factura . pentru ca ei platesc traficul upload , download-ul fiind gratis . valabil pentru toti isp-istii . ip-uri vad ca de la rds au inchiriate. s-au cam terminat ipv4 :) cine stie o avea si banda tot de la ei .
    eu cred ca, cand o sa le vina factura no sa mai fie sincron download - uploud si sa sa-l limiteze la 100-uploud.
    ai semnat contractul cu 1000/1000 ?
    cred ca o sa bage isp placa aia ca : "astea sunt viteze maxime si nu sunt viteze garantate pe abonament business. "
    oricum ai niste rezultate foarte bune in teste .
    multumim pentru video.

    • Nu am ip RDS.
      Rețeaua asta are câțiva ani buni si niciodată nu au făcut modificări. Ei au propria lor rețea făcută destul de inteligent, care nu a creat surprize de-a lungul anilor. Acum pe GPON fibra este adusa din doua directii la fiecare spliter local, astfel daca o fibra cade, ramane ce-a de-a doua. Inainte pe cupru, au căzut uneori doar cate un switch pe care l-au schimbat in maxim 1-2 ore.
      Cu limitările astea niciun Admin de rețea nu va fi de acord. Limitările nu fac decât sa tina foarte multe conexiuni deschise si sa colmateze traficul.
      Acum vreo trei ani am avut un server intr-un datacenter din Cluj Napoca, acolo aveam unele spike-uri pana la 100 Mbps pentru câteva secunde, după care traficul revenea la normal. In momentul acela am luat o decizie proasta, si anume sa limitez bandă. Atât mi-a trebuit! S-au strâns request-urile si-mi blocau serverul web in doar câteva secunde.
      Mai bine sa faci din Vlan alocare dinamica sau QOS decât sa pui limite.
      Limitarea e buna în alta parte, dar nu pe lățimea de banda.

  • routerul asta al lor huawei e in modul bridge ? daca e brige nu te poti folosi de wireless-ul de pe el ( daca ai nevoie de wireless-ul lor ....:) ) . ai incercat sa ii accesezi interfata de administrare ? daca nu e bridge trebuie deschise porturi , setat .. e de joaca acolo . eu inca n-am ftth .

    • Am pus routeru-ul meu Asus AC56U in modul AP (Acces Point). E cea mai buna soluție pentru mine.
      In orice alt mod, doua routere in retea încetinesc traficul. Poti sa oprești DHCP-ul pe unul din ele, dar ce rost are, AP e cea mai buna soluție.

      • ești într-o eroare. peste tot pe internet, pentru a configura un router ca AP, procedura e următoarea:
        1. de la unul din porturile LAN are routerului principal tragi un cablu la oricare din porturile routerului secundar
        2. dezactivezi pe routerul secundar DHCP-ul
        3. setezi adresa IP de pe routerul secundar după clasa primului router (de ex, dacă routerul principal are adresa 192.168.1.1, al doilea va trebui să aibă adresa 192.168.1.2)
        4. setezi rețeaua wireless de pe routerul secundar (criptarea, numele)
        cam atât.

  • Moldova este a treia ţară din lume după viteza de acces la Internet, potrivit clasamentului Net Index, elaborat de compania Ookla, care administrează serviciul Speedtest.
    Potrivit clasamentului, care se referă la 152 de ţări, în Moldova viteza de navigare pe Internet este în medie de 21,37 megabiţi pe secundă (Mbps), indice ce o plasează pe locul trei în rating.

    Pe primul loc după viteza Internetului se situează Coreea de Sud (34,14 Mbps), iar pe locul doi Letonia (24,29 Mbps). Pe locul patru se situează Japonia (20,29 Mbps), iar pe cinci – Suedia (19,78 Mbps).

    România se plasează pe locul şase cu o viteză medie a Internetului de 18,55 Mbps. SUA se plasează pe locul 26 în rating cu un indice de 10,16 Mbps.

  • pe linga miliardele furate din banci, ne mai putem "mindri" si cu internetul...mie sila de tara asta "SRL Moldova" , care e plina de oligarhi si cireasa de pe tort e ca avem un presedinte care nu poate citi si un priministru cu diploma cumparata...

  • Salut, ati facut o greseluta gramaticala in primul paragraf : ,,...generatie si voi trece in revista si factorii care ne FACE conexiunea sa fie rapida.''

  • Salut Cristi. Mulțumim pentru învățămintele primite. Te rugam, când ai timp ne luminezi și pe noi cu un tutorial (despre routerul ont de la RCS (Huawei) pe care ni-l prezinți în imagini? Stimă și sănătate maxima.

  • Cristian pingul nu depinde si de nodurile in care intra fibra? Nu ii prea corect ce ai spus ca nu exista nimic pe drum pana la Asterdam....exista multe servere si noduri de internet pe drum, iar asta poate influenta pingul.

    • Sigur ca pingul depinde de nodurile dintre puncte.
      Asta am spus si-n Tutorial. Poate nu ai fost atent când am spus ca sunt mai multe noduri intre mine si ip-urile cu care dau ping, si de aceea pingul nu este cel teoretic.
      Uita-te din nou la Tutorial si o sa îți dai seama ce am vrut sa spun.

      • Mi-a scapat intradevar :D Eu aveam probleme cu pingul si am scanat eu nodurile pin care trec cu netul spre servere si am gasit ca unul dintre serverele rds avea probleme...am sunat si la relatii cu clientii au inceput sa ma intrebe ca eu cum am reusit sa le vad serverele lor din spate si prostii de genul....ei puneau intrebari in loc sa ia masuri... :))

Related Post

This website uses cookies.